Bu konuya bir sey daha eklemek istedim; kesinlikle mesaj verme kaygisi tasimadan.
Esi turbanli olan Kardeslerimiz vardir elbette, Sevgili MASON'un cok net acikladigi gibi. Hatta ramazan aylarinda, toplantilardan onceye denk gelen IFTAR saatinde oruclarini acip toplantilara katilan Kardeslerimiz de vardir. Biz dinimizi, Allah ile kul arasinda yasayan insanlariz ve bize gore olmasi gereken de bu.
Sevgi ve Saygilarimla,
Sayın dino , ramazanda iftar yemeği verilir.Bu sadece topluma hoş görünmektir.Fakat masonluğun son 200 yıldır unutmuş olduğu konu artık yalanların kimsenin karnını doyurmadığıdır, ve masonların burjuva klübü hüviyetinden sıyrılıp artık insanlık için birşeyler yapma vaktinin gelip geçiyor olduğudur.
Örnek olarak kuranda 3 gün yazan orucun millete niye 30 gün tutulduğunun sorgulanması gerektiğinin insanlara anlatılması, insanların aydınlatılması gerekmektedir.Masonlarda allah ve kul arasına girmez derseniz bu dünyadaki savaşlardan artık bir tarafın savaştan çekilip yenilgiyi menfaatler uğruna kabul ettiğini düşünürüm.
Sayin Degas,
Ben baska birseyden bahsediyorum, topluma hos gorunmek icin iftar yemekleri verdigimizi soylemedim. Bunu kisisel olarak yapan Kardeslerim olabilir, hos da karsilanabilir ama kurumsal olarak bu yapilmamistir, yapilmasini da kisisel olarak dogru bulmam.
Masonlarin bagli olduklari dernekler burjuva kulupleri degildir, olamaz da. Insanlik icin de birseyler yapmadigimizi da iddia etmek cok da hakli bir itham degildir. Bizler, oncelikle kisisel olarak kamil insan olabilmek, cagdas dusuncelere sahip olmak icin kendimizi egitiriz. Bu bile basli basina insanlik icin yapilan onemli bir seydir. Ayrica, kamil insan bilir ki, din Allah ile kul arasinda yasanir, kutsal kitaplari siz farkli yorumlarsiniz, baskalari baska turlu, bunun bir standardi olmaz, olmasi da dogru olmaz. Hele hele ulkemizde, Masonlar Kuran-i Kerim'e yeni yorum getirmeye kalkarlarsa olacaklari, yazilacaklari, dusunulecekleri varin bir dusunun. Ki bu asla ve asla Masonlar'in isi degildir, olmamalidir da. Bizler, "dogrusu budur, boyle davranin" demektense, "kendini yetistir, oku, dusun ve dosrusunu kendin bul, bulacagin dogru kendi dogrundur ve kendine gore dogrudur" demeyi yegliyoruz.
Evet, Masonlar Allah ile kul arasina girmez, girmeyi de savunmaz. Bu menfaatler ugruna savasta masadan cekilme degildir, aksine cephe gerisinde ordunuzu bilincli hale getirme calismasidir. Allah ile kul arasina girmek olgusu, bilgisizligin, cahilligin, isguzarligin, menfaat saglama kaygisinin yarattigi bir olgudur. Ozellikle ulkemizde bu olguyu kirmak icin egitim ve kultur seviyesi yukselmeli, gunde en az bir gazete okuyan, kitap okuma aliskanligi gelismis, sinema, tiyatro, konser gibi kulturel faaliyetleri periyodik hale getirmis bir topluma ihtiyac var. Toplumun cogunlugu bu seviyeye geldiginde benim ulkemde de din tabu olmaktan cikacak, hicbir kosulda elden gidebilir birsey olmadigi anlasilacak, topluca cuma namazina gitmiyor diye isten cikartilan birileri olmayacak, laik-antilaik ya da siz-biz ayrisimlari ortadan kalkacaktir. Bu bir surectir ve bu surecin yasanmasi kacinilmazdir. Bu surec icinde de Masonlarin kurumsal olarak, toplumu cesitli soylemlerle etkilemek, yonlendirmek gibi bir isguzarliga girismeleri dusunulemez bile. Dogruyu birey kendi bulmalidir. Butun problemler, dikte ettirilen dusuncelerin yarattigi toplu hareketlerden dogmaktadir, ulkemizde de dunyada da bu boyledir.
Bu arada, butun Masonluk adina konusmadigimi, bir Mason olarak kisisel fikirlerimi beyan ettigimi de bilmenizi isterim. Umarim izah edebilmisimdir.
Sevgi ve Saygilarimla,