Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: internet güvenliği için 7 tedbir  (Okunma sayısı 3397 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 01, 2008, 04:40:17 ös
  • Ziyaretçi

Artık çağımız bilişim ve teknoloji çağı. Hepimiz zamanımızın gerektirdiği yaşam şartlarını olabildiğince değerlendirmeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de Internet. Artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hale gelen internet kullanımı beraberinde yeni bir boyutunda öğrenilmesi gerektiğini getiriyor. Şimdi sadece interneti nasıl kullanacağımız değil, internette nerelere dikkat edeceğimiz gerektiği de önemli bir konu. Yaşamımızın en küçük bir bilgi parçası bile internetle adapte olabiliyor. Buda sahip olduğumuz bilgilerin güvenlikte mi sorusunu ortaya çıkarıyor. Kredi kartı bilgilerinizden tutun evinizin telefon numarası hatta çok özel kişisel bilgilerinize kadar her şey siz istemedikçe hiç kimsenin eline geçemez. Bunun için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sizler için yazmaya çalıştık.

Internet, bizler varoldukça ve onu kullanmaya devam ettikçe yepyeni sürprizler ve alışkanlıklar ile büyümeye devam edecek. Burada her şey bizim ona bakış açımıza bakıyor. Önemli olan bilgilerinizin çalınmasının ne kadar korkunç bir şey olabileceği düşüncesi değil, internetin bir öcü gibi algılanmasının yanlış olduğudur.

Biz onu nasıl verimli kullanırsak oda hayatımıza o denli yenilikler getirecektir.

Internet Güvenliği için 7 Öneri

1- Virüslerden ve internet ajanlarından korunmak için Antivirüs ve Anti-Spyware programları edinmelisiniz. Genelde Antivirüs programları ek Anti Spyware ve Anti-Adware yazılımları içermektedir. Antivirüs programı olarak NOD32 for Windows veya Kaspersky Anti-Virus programlarını kullanabilirsiniz.

Anti-Spyware ve Anti-Adware yazılımları olarak da;

Spybot Search & Destroy, Lavasoft Ad-Aware SE Personal, Spyware Doctor ve HijackThis programlarını bir arada kullanabilirsiniz. Kimi yazılımlar ücretli olabilir.

2- İstenmeyen pencereler sadece reklam amaçlı değildir. Bu pencereler bilgisayarınıza zarar verebilecek yazılımları da içerebilirler. Eğer her hangi bir siteye girdiğinizde istediğiniz dışında açılan pencereleri engellemek istiyorsanız, Pop-Up Blocker yazılımı edinmelisiniz. Diğer bir adı ile Pop-Up Engelleyici. Windows XP, en son yaması olan Servis Pack 2 ile Pop-Up Blocker eklentisi içerir. Web sayfalarında gezerken olası casus yazılımları içerebilecek ve kendiliğinden açılan pencereleri engeller. Diğer bir yazılım Google Toolbar. Sayısız özelliği ile yararlı bir Google aracı olması ile birlikte içinde Pop-Up pencere engelleyicisi de bulunmaktadır. Bu yazılımı toolbar.google.com adresinden indirebilirsiniz.

3- Artık günümüzde casus yazılım bulaştırma teknikleri siz internette gezinirken ruhunuz bile duymadan etkisini gösterebilme halini almıştır. Bu açıdan internet güvenliği konusunda bir başka can alıcı nokta ise; eğer zorunlu olarak veya habersiz bir şekilde Windows XP işletim sisteminin SP2 sürümünü kullanmıyorsanız, haber okuma amaçlı dahi olsa hiçbir şekilde dünyaca bilinen ve güvenilir siteler dışında diğer web sitelerine girmeyin.

Windows XP Service Pack 2 ile gelen güvenlik duvarı eklentisi istenmeyen saldırılara karşı kalkan görevini görmektedir.

Bir başka eklenti ise otomatik güncelleştirmeler. İşletim sisteminizi sürekli güncel tutarak gelebilecek iç ve dış saldırılara karşı önlem almanızı sağlar.

Mutlaka Windows XP Service Pack 2 veya en güncel sürümü kullanmaya çalışın.

4- Genelde bilgisayar kullanıcılarının başına gelen bir olay, bir web sitesine girildiğinde kişinin karşısına çıkan bir sertifika anlaşmasını kabul etmesi durumunda kendisinin haberi olmadan bilgisayarına casus yazılım bulaşmasıdır. Bunu engellemek için dünyaca tanınan yazılım firmalarının adlarını bilmek ve ne gibi bir sertifika anlaşması kabul ettiğinizin farkında olmak gerekir. Hiç okumadan veya göz atmadan bu gibi anlaşmaları kabul ettiğimizde internet korsanları istedikleri tüm özel bilgilerinizi elde edebilecek altyapı veya reklam gücüne sahip olabilirler. Bunları Özellikle kurumsallıktan veya projeden uzak web sitelerinde dolaşırken karşınıza çıkan sertifika anlaşması sorularını kabul etmeyin. Bu bir chat yazılımı, kamera görünümü yazılımı, java uygulaması veya benzeri bir yazılım olabilir. Örneğin; internette arkadaşlık sitelerini ararken çıkan sonuçlardan bir siteye girdiniz, ve karşınıza bir anda sertifika anlaşması çıkıverdi. Bu sertifikayı emin olmadıkça veya yukarıda da yazdığımız gibi kurumsallıktan veya projeden uzak olan web sitelerinde asla kabul etmeyin. Güvenilir anlaşmalar ( Microsoft, Trend Micro, Macromedia ) gibi firmalara ait yazılımlar olabilir.

5- Internet güvenliği artık eskisi gibi sağlanamaz değil. Anca buna karşılık aşılamaz da değil. Buna bir örnek kullanıcıların zaafları olarak gösterilebilir. Örneğin yukarıda yazdığımız arkadaşlık siteleri örneği gibi. Aslında bu insanların doğal ihtiyacı. Yani şarkı dinlemek için ses çalma programlarına veya video izlemek için görüntü oynatma yazılımlarına ihtiyacımız var. Zaman ve güzel vakit geçirmek için oyun, arkadaşlık ve sohbet sitelerine. Burada bu zaaflarımızı bin bir türlü yöntemler ile kendi yararlarına kullanan o kadar çok internet korsanı var ki. Burada dikkat etmeniz gereken her şeye değil belli başlı konulara ağırlık vermek daha doğru olacaktır.

Öncelikle internetten her hangi bir dosya veya program indirmeden önce kaynağının güvenilir olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz.

Eğer indirmekte olduğunuz dosya yada yazılımın ne ve nereden olduğunu bilmiyorsanız hemen bu işlemi iptal edin. Şarkı bile indirecekseniz gezindiğiniz sitenin az öncede yukarıda bahsettiğimiz gibi projeden uzak olmamasına dikkat edin. Bu sitenin oldukça ciddi ve güzel bir görünüme sahip olmasının gerektiğidir. İndirdiğiniz bir takvim, ajanda, sözlük, saat programı, tavla, okey, mini oyunlar, chat yazılımları, görüntülü sohbet programları, msn görünümüne sahip sohbet programları ve içerdikleri eklenti ve yamalar, kullanışlı gözüken programcıklar ve toolbar ’lar ( “araç çubukları” - Internet Explorer da adres çubuğunun hemen üstünde veya altında bulunan bir çok butonu ve arama eklentilerini içeren yazılımlar) olabilir. Bunlar bilgisayarınızı ve hayatınızı kolaylaştıracak gibi görünse de aslında dünyanın reklam ve para kazanma stratejilerini belirleyen ve güvenliğinizi tehdit edebilecek unsurlardır. Yukarıda örnek verdiğimiz program örneklerini kara listenizde en çok dikkat edilecekler kategorisine almalısınız.

6- Internet’ten download ettiğiniz bir program güvenilir dahi olsa bilgisayarınıza casus yazılımlar yüklemek isteyebilir. Bu yüzden her hangi bir program yüklerken eğer eklentisi var ise mutlaka eklentilerin ne işe yaradığını kavrayın. Bu bir arama çubuğu, Internet yardımcısı veya ekstradan yüklenilmek istenilen bir yazılım olabilir.

7- Outlook Express veya özel maillerinize düşen SPAM mailler size tanıdığınız kişiler tarafından gönderilmiş yada masum bir reklammış gibi gösterilerek bazı dosyaları çalıştırmanızı isteyebilirler. Bu maillerin kaynağı daha önce hiç karşılaşmadığınız yada tanıdığınız olası insan veya firmalardan geliyormuş gibi gösterilecektir. Bu tür mailler den uzak durun. Çevrenizdeki tanıdığınız insanların size durduk yere ve hayatlarında asla göndermeyecekleri tarz ve mantıktaki mailleri okumayın veya kabul etmeyin. Bu tarz mailler aynı zamanda ciddi zararlar verebilecek virüsleri de bulaştırabilmektedirler.




 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
7689 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 30, 2008, 01:33:46 ös
Gönderen: Genius Loci
18 Yanıt
10658 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 07, 2011, 06:05:50 ös
Gönderen: Masor1976
3 Yanıt
5190 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 15, 2010, 10:52:49 öö
Gönderen: amurdad
1 Yanıt
10456 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 04, 2010, 12:25:15 öö
Gönderen: Barbaros
5 Yanıt
9019 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 03, 2010, 03:39:40 ös
Gönderen: Texan
0 Yanıt
4000 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 12, 2010, 02:36:07 ös
Gönderen: MASON
6 Yanıt
8792 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2011, 10:41:17 öö
Gönderen: bawaa
4 Yanıt
4661 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 12, 2013, 08:33:56 ös
Gönderen: yazbenide
0 Yanıt
3024 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 05, 2011, 09:53:55 ös
Gönderen: Isis
9 Yanıt
7415 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2012, 07:27:32 ös
Gönderen: VOLKAN CÖMERT