Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Bir Mason`un eşi olmak?  (Okunma sayısı 27022 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 08, 2008, 11:31:56 öö
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

3. Eylül. 2008  Tarihinde sitemizdeki bir Mason uye ile Sayin lsleo tarafindan yapilmis bir roportajdir.

Bir Mason`un eşi olmak?



İlk bölüm: Masonluk & Hemşirelik üzerine...

PM: Masonluğu ilk defa nerede duydunuz?

YK: Yıllar önce okuduğum ezoterik kitaplar arasında!aslında tapınak şövalyeleri üzerine olan bir yazıda.

PM: Eşinizin! mason oluşu bir rastlantı mıydı? Hayır ise, masonluğu ve hemşireliği size nasıl izah etti?

YK: Tamamen bir rastlantı; tanıştığımızda henüz mason değildi ama olma sürecindeydi, ezoterik konulardan bahsederken bana da açıklamıştı.

PM: Peki bu diyalogda size ilginç gelen nokta ne oldu?

YK: Mason olma sürecinde geçirdiği aşamalar yapılan araştırmalar oldukça detaylı gelmişti,aynı zamanda birbirine bu denli bağlı olan bir topluluk olması beni etkilemişti diğer yönden eşimin masonluğa bu denli gönül vermiş olması da diğer bir etkileyici konu diyebilirim.

PM: Her toplumda ve her konu da olduğu gibi, Türk toplumunda da anti masonik görüşler, kaynaklar ve provakatörler söz konusu.

Bu bağlamda, masonluk konularında araştırmalar yaparken anti kaynakları incelediğinizde, masonluğa yaklaşımınızda herhangi bir değişim oldu mu?

YK: Genelde bu anlamdaki konulara olan yaklaşımım anti tez leri de okuyarak oluyor. Bu anlamda pek çok ezoterik bilgiyi de bu gözle incelediğim için bu konudaki anti kaynakları da yakından takip ediyorum. Ancak masonluğa yaklaşımımda bir değişim olmadı hatta pekişti; Mevlana der ya. ''Eşya zıddı ile bellidir.''

PM: Pekala Herkesin merak ettiği ve röportajımızın en önemli konusu olan, “Masonlukta hemşire kavramı” nedir ve tarihi nerelere dayanmaktadır?

YK: Hemşire kelime anlamıyla kız kardeş anlamına geliyor,masonlar birbirlerine ''kardeş'' derler, bu bağlamda bir kardeşin eşi de diğer kardeşlerinin kız kardeşi kadar yakın gördüğü birisidir,dolayısıyla masonluğun ortaya çıkmasından bu yana hemşirelik kavramı da yaşamaktadır.

PM: Masonlar, eğitim süreçlerinde bir çok etaplardan ve öğretilerden geçerken, hemşirelik; tüm bunların hangi noktasında yeralıyor ve ne gibi aşamalardan geçiyor?

YK: Bu süreçlerin her birinde eşine destek olmak ve yürüdüğü yolda yanında olmak hemşirenin en önemli görevlerinin arasında yer alıyor,ayrıca bir mason eşine yakışır davranışlarda bulunmak durumundadır.

PM: Eşiniz, kaçıncı dereceden bir mason?

YK: Üstat derecesi diyelim şimdilik!

PM: Eşinizin masonluk derecesi, hemşirelik konusunda da farklı bir rütbe ve öneme neden oluyor mu?

YK: Öyle olduğunu düşünmüyorum; tüm masonların masonluk harici hayatlarında eşit olmaları gibi tüm hemşirelerin de eşit olduğunu düşünüyorum.

PM: Masonlukta ketumluk hakkındaki düşünceleriniz neler? ve bu kavram, hemşirelikte nereden başlar?

YK: Masonluğun bir ezoterik öğreti sistemi olduğunu biliyorum;o nedenle tüm bu anlamdaki öğretilerde olduğu gibi bazı bilgilerin öğreti sistemi içerisindeki kişilerce ve onların da geçmiş oldukları aşamalara göre farklı düzeylerde biliniyor olması doğal bir sonuçtur. Hemşireler ise öğretinin sırlarına vakıf olmamakla beraber doğal olarak bazı uygulamalar,kavramlar ve diğer masonlar hakkında bilgi sahibi oluyorlar.İşte onların ketumiyeti de bu noktada başlıyor.

PM: Ateistler mason olamazken, bu kural hemşireler içinde geçerli mi? Yoksa evlilik yaptığı bireyin mason olmasıyla birlikte, hemşirelik ünvanı da her ne olursa olsun veriliyor ve kardeşler arasında, saygıyla mı karşılanıyor?

YK: İnançla ilgili şartlar dernek üyeliği ile ilgilidir.Hemşireler dernek üyesi değildirler,hemşirenin inanç durumu her ne olursa olsun tüm kardeşler tarafından saygıyla karşılanır.

PM: Peki hemşirelik zoraki birşey mi ve red edebilme şansına sahip olunuyor mu? daha doğrusu, hemşirelik'te tıpkı masonluk gibi teklif üzerine kurulu bir düzende mi işliyor?

YK: Tabiki zoraki bir şey değil ve teklif sistemi vb. bir sistem söz konusu değil,sadece eşlerle beraber yapılan aktivitelerdir. Katılmak istemezseniz katılmayabilirsiniz,bu tamamen kişiye bağlıdır. Ancak bir masonun eşiyseniz doğal olarak hemşiresiniz, aynı teyze olmak hala olmak gibi bir kavramdır bu. Ancak genel olarak kişiler birbirleri ile uyumlu kişilerle evlendikleri için, hemşireler de bu statülerini kolaylıkla ve isteyerek kabul ediyorlar. Bugune değin bu statüyü reddeden birisini duymadığımı söyleyebilirim.

PM: anlıyorum... Gerçekten her türlü hoşgörüyü içinde barındırıyor masonluk.

YK: Kesinlikle katılıyorum.

PM: Mason eşi olmak, hayatınızda ne gibi değişimleri de beraberinde getirdi? (artıları ve eksileri oldu mu?)

YK: Büyük bir aileniz var; bu bağlamda. Sizi kız kardeşi olarak kabul eden ve daima sizin yanınızda olan büyük bir aile. Olumsuz yanını yaşamadım, belki bazı akşamlar toplantılar nedeniyle evde olmaması olumsuz bir yan olarak değerlendirilebilir. Ben eşimin kendini gerçekleştirmesi için ayırdığı zamanlar olarak gördüğüm için bana olumsuz olarak gelmiyor tabii.

PM: anlıyorum... Yani bir hemşire olarak eşinize karşı duyarlı davranarak, örnek bir tutum sergiliyorsunuz...

YK: Teşekkür ederim. :)

PM: Rica ederim. :)

PM: Düzenli olarak yapılan mason toplantılarına tüm hemşirelerin katılma zorunluluğu var mı; ve yapılan bu toplantıların genellikle içeriği neler oluyor?

YK: Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil, zaten toplantılara hemşireler katılmazlar. Ancak hemşirelerin de bulunduğu loca dışı birtakım aktiviteler de olmakta.Tiyatro, yemek, konferans gibi aktiviteler bunlar..bunlara katılmak da tamamen kişiye kalmış.

Anladım. PM: Masonluk & Hemşirelik üzerine... bölümünü tamamlamadan önce, sormak istediğim son bir soru daha var.

PM: Masonik nikah nedir ve zorunlu mudur?

YK: Masonik nikah diye bir şey yoktur. Resmi nikah yapıldıktan sonra isterlerse tüm kardeş ve hemşireler bir araya gelip bunu kutlayabilirler..

“Dilerseniz röportajımıza biraz da kadın ve kadının toplumdaki öneminden devam edelim...”

İkinci bölüm: Kadınlar üzerine...

PM: Geçmişten günümüze baktığımızda, 2008 Türkiye’sinde, Türk toplumunda kadının yeri konusunda neler söylemek istersiniz?

YK: Bir yandan çok güzel şeyler yaşıyoruz bir yandan çok düşündürücü durumlara düşüyoruz.. Ülkemizin şu anda bulunduğu sosyo ekonomik ve çok kültürlü günümüzde.

PM: Peki dünya üzerinde hanımlar bir çok iş alanında çalışmalara imza atıp isimlerini duyuruyorken, ülkemizde bu oran yeterli noktada mıdır?

YK: Bence yeterli değil.Özellikle doğu kültüründe kadının yeri ve tanımı çok farklı olduğu için hala bu zihniyetin olduğu aile yapılarında; ne yazık ki kadınlar, kız çocukları çok farklı düzeylerde kalıyorlar; kimbilir bu ailelerde ne cevherler var diye düşünürüm hep, her şeyin başı eğitim diye düşünüyorum, özellikle anne-babaların eğitiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Düşünsenize bir insanı şekillendiriyorsunuz , o nedenle çok iyi bir eğitim sistemi olmalı ülkemizin.

PM: Söylediklerinize katılıyorum... Ne yazık ki halen kadının hor görüldüğü toplumlar var.

PM: Bildiğimiz kadarıyla, İstanbul ve izmir’de faaliyet gösteren, “Beyaz eldiven derneği “ ve Ankara’da kurulan, “Gönül Dostları” dernekleri bulunmakta. Bu dernekler hakkında söylemek istersiniz ve bu derneklerde aktif misiniz?

YK: Bu dernekleri çok yakından tanıdığımı söyleyemem ama bu anlamdaki sivil toplum örgütlerine işimden zaman ayırabildiğim sürece maddi manevi destek vermeye çalışıyorum. Bence son dönemde ülkemizdeki en sevindirici gelişmelerden birisi de bu anlamdaki sivil toplum örgütlenmelerinin sayısındaki artıştır.

PM: haklısınız ve çok umut verici bir durum gerçekten...

“Masonlukta ailenin önemi?”

Üçündü bölüm: Aile...

PM: Masonluğun kişiye kazandırdığı öğreti ve bilgilerden söz ederken, elbette aileye verdiği önemi ve bu noktada devreye giren hemşirenin önemi göz ardı edilemez. Masonluğun aile kavramına bakış açısı ve bu noktada hemşirelere düşen görevler hakkında neler söylemek istersiniz?

YK: Daha önce söylediğim gibi büyük bir ailedir masonluk. Herkesin birbirine ''kardeş'' ,'' hemşire'' demeleri de aileye verilen önemin en güzel göstergesidir zaten, eşlerinin masonluk yolundaki çalışmaları esnasında verdikleri manevi destek hemşirelerin en önemli görevi oluyor,bunun yanısıra aile düzeninin bir masona yakışır düzeyde olmasını sağlamak konusunda hemşire ye düşen diğer bir önemli görevdir.

anlıyorum. PM: Aileden söz ederken, eşlerin birbirine olan sevgilerini, saygı çerçevesinde muhafaza ettiği, mutlu bir evlilik için de mutlaka tavsiyeleriniz vardır...

YK: Evlilik deyince aklıma hayat arkadaşlığı geliyor. İyi günde kötü günde derler her zaman.Kesinlikle doğru aslında işin anahtarı birbirini olduğu gibi kabullenmek, eşlerin birbirlerine olduğu kadar kendilerine de zaman ayırmaları mutlu ve sağlıklı bir evliliği de beraberinde getiriyor..

PM: anlıyorum. Burada da yine karşılıklı saygı ön plana çıkıyor... Elbetteki mutlu bir evlilikte eğitim seviyesinin de hemen hemen aynı olmasının da önemi büyüktür sanıyorum?

YK: Bence eğitim düzeylerindeki aynılık uyumu da getiriyor, ancak sadece eğitimin değil kişisel gelişimin de önemli olduğunu düşünüyorum

PM: elbette katılıyorum.

“biraz da sanat diyoruz...”

Dördüncü bölüm: Sanat üzerine...

PM: Hemen her sanatçının ilham noktalarından birisi olan kadının, sanat üzerinde bıraktığı etkiler sizce neler?

YK: Elbetteki kadının estetik yönden sanata katkısı büyük.İlham perisi demişler ona! O zaman genelde kadın aranır. Aşk kavramı da genelde kadınla beraber anılır.

Haklısınız... Peki PM: Geçmiş yüzyıllardan günümüze kadar masonluğun sanat ve sanatçıya verdiği önem dersek neler söylemek istersiniz?

YK: Bilindiği gibi en ünlü masonlar arasında büyük sanatçılar da var. Sanat da ayrı bir disiplin. Masonlar genelde rafine insanlar oldukları için belki de o anlamdaki duyuları da açık oluyor, eşim masonluğun da bir sanat olduğunu söyler zaman zaman.

PM: Doğru... Anlamak ve özümseyerek hayata adapte etmek başlıca bir sanat...

PM: İsim vermemekle birlikte, bugün ülkemizde mason olduğunu ve sonradan da ayrıldığını, masonluk kurumuna girdiğinden ötürü pişmanlık duyduğunu iddİa eden bazı sanatçılar söz konusu. Bu bağlamda;

Sizce önceliği; “yüksek erdem ve ahlak” aşılamayı hedefleyen bir kurumdan, şu yada bu nedenlerle ayrıldıktan sonra medyaya konuşmak ne kadar doğru?

YK: Verilen bir söz var ortada diye düşünüyorum. Bir arkadaş grubundan ayrıldığınızda bile orada yaşadığınız şeylerin, söylememek üzere söz verdiğiniz sırları başkalarına söylemek hoş değildir...

Bu güzel sohbetimizin sonlarına yaklaşırken biraz da “siyaset...” diyelim.

Beşinci bölüm: Siyaset, yaşam ve gündem üzerine...

PM: Kadınların aktif siyasetteki rolleri erkekler kadar hırslı olmasa da, yine de geçmişimizden günümüze bir çok kadın siyasetçiyi görmek mümkün. Hatta ülkemizde bir dönem sayın Çiller başbakanlık yaptı. Bu bağlam da kadın ve siyaset dersek neler söylemek istersiniz?

YK: Kadın yapısı gereği daha yapıcı ve bazen daha yaratıcıdır. Bu nedenle kadın siyasetçilerin sayısının artması toplumda daha yapıcı etkilere ve daha duyarlı yaklaşımlara neden oluyor. Umarım meclisimizde bulunan kadın milletvekillerimizin sayısında önümüzdeki dönem artışlar yaşanır :)

PM: Bildiğiniz gibi ülke olarak oldukça çalkantılı bir dönem geçirmekteyiz. Özellikle istikrarlı bir tutum ile, gündemimizin sürekli değiştirildiği şu günlerde, ülke ve siyasetçilerimizin izledikleri yol konusunda neler söylemek istersiniz?

YK: Son günlerde bu toprakları ne zor tekrar kazandığımız düşünüyorum... Atatürk ve silah arkadaşlarının Cumhuriyetimizin ilanı öncesi ve sonrası yaptıkları, bizim yolumuzu ve düşüncemizi aydınlattı bugüne değin!biz böyle büyüdük, şimdi değerini çok daha iyi anlıyorum ve ülkemizi karanlık yollara sokacak tüm yaklaşımlara karşı bizler bu vatanın evlatları olarak sağlam durmalıyız ve duracağız..

Bu duyarlılığınız için, teşekkürler. PM: Peki masonlar siyaset içinde, sizce hangi noktada duruyor? Bunu sorma gereği duyuyorum çünkü; bir çok insan masonların siyaset'te aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı'ya da müdahale ettiğini söylüyor... Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

YK: Masonların siyaset içerisindeki duruşu diye bir şey söz konusu değildir. Pek çok kişi bilmez ama masonların çalışmaları sırasında siyaset konuşmaları yasaktır. Dolayısıyla masonlar siyasette şu pozisyondalar demek mümkün değil. Ancak her mason aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin iyi bir vatandaşı olduğu için, elbette ki masonluktan tamamen bağımsız olarak bir siyasal görüşü benimsemiştir, hatta siyaset yapan ve aynı zamanda mason olan kişiler de olabilir.

PM: Anlıyorum. Bu önemli ayrıntıları da paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu da demek oluyor ki, siyaset içinde yer alan bazı masonlardan dolayı, bunu tüm Masonluğa maletmemek gerekiyor.

Biraz önce M. Kemal Atatürk ile ilgili çok anlamlı şeyler söylediniz. Bu bağlamda kısaca; Atatürk hakkındaki düşünceleriniz neler?

YK: Biraz önceki konuyla ilgili olarak şunu da söylemeliyim. Bir mason içinde bulunduğu toplumun bir ferdi dir,dolayısıyla siz ne kadar siyaset ile ilgiliyseniz onlar da özel hayatlarında o kadar ilgili olabilirler. bu o kişinin kendi tercihidir. Tüm masonluğa maletmemek derken belki bunu olumsuz anlamda anlayacak olanlar çıkabilir.

Mustafa Kemal Atatürk için söylenecek hem o kadar çok hem de o kadar az şey var ki. aslında yaptıkları,bu toplumu nereden alıp nereye getirdiği! eserleri ortada her zaman şükranla anmalıyız ve sayesinde elde ettiklerimizi tüm gücümüzle savunmalıyız.

PM: anlıyorum haklısınız az önceki cümlede sanıyorum benden kaynaklı da biraz hata oldu. Fakat siz gereken düzeltmeyi yaptınız zaten . Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili düşüncelerinizi de aktardığınız için, ayrıca teşekkür ederim.

Ve son olarak...

(PM)Pretty Magazin – www.prettymagazin.com hakkındaki samimi izlenim ve görüşlerinizi alabilir miyiz?

YK: Bir süredir izliyorum... Oldukça güncel, faydalı konulara değiniyor..

Bir websitesi olarak ergonomik bir kullanıma sahip...ancak bilinirliliğini biraz daha arttırılması gerektiğini düşünüyorum..

PM: Bay ve bayan K. , dergimize zaman ayırdığınız için teşekkür eder, iş ve sosyal yaşamınızda başarılarınızın daimi olmasını dileriz.

Not: Röportaj ile ilgili merak ettiğiniz hususlar için, Editöryal kısmını okuyabilirsiniz.

http://www.prettymagazin.com/roportajimiz-hakkinda-kisa-kisa.magazin?Itemid=1
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Şubat 04, 2010, 08:42:14 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Paylaşım faydalı ve anlamlı olmuş.

Saygılarımla


Kasım 25, 2010, 07:16:20 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 117
  • Cinsiyet: Bay

Hemşirelerle ilgili bi açıklamayı bekliyordum zaten, ama bu bilgi olarak şöyle ya da böyle denilmesi öğreti açısından birz pasiftir bence bu röpörtaj çok aydınlatıcı ve öğretisi büyük olmuş, gerçekten güzel bir veri paylaşımı...
Hem sayın YK' ya hemde sayın Masona teşekkür ederim...
להאיר את הפריבילגיה


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
715 Yanıt
898577 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 16, 2022, 01:01:59 öö
Gönderen: Behiye1921
8 Yanıt
13219 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2017, 09:17:18 ös
Gönderen: Felix Steiner
2 Yanıt
10668 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 02, 2008, 12:24:53 ös
Gönderen: Santander
9 Yanıt
13782 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2017, 05:40:52 ös
Gönderen: gfeenatre
238 Yanıt
198072 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 23, 2024, 01:26:25 ös
Gönderen: Mandıra Filozofu
19 Yanıt
18267 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 05, 2014, 08:19:12 öö
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
12978 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 26, 2008, 12:05:43 ös
Gönderen: qafuroglu
2 Yanıt
5773 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2020, 05:53:20 öö
Gönderen: night manager
21 Yanıt
33452 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:20:43 öö
Gönderen: gfeenatre
3 Yanıt
4884 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2018, 01:18:30 öö
Gönderen: Venus