Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Bir mason, başkalarına “mason” olduğunu söyleyebilir mi, söyleyemez mi?  (Okunma sayısı 33095 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 26, 2009, 05:59:25 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonlar, “mason” olduklarını açıklayıp açıklamamakta özgürdür. Bu konuda bir açıklama yapıp yapmamak, her masonun kendi bileceği, kendi karar vereceği bir şeydir.

Eğer mason olduğunu bildiğiniz ya da kuşkulandığınız bir tanıdığınıza «Siz mason musunuz?» diye soracak olursanız, bunun karşılığında açıkça «Evet!» diye bir yanıt alamayabilirsiniz. Eğer o kişi masonsa, size de bunu söylemekte bir sakınca görmüyorsa, bu sorunuzun yanıtı bir mason derneğinin üyesi olduğunu belirten başka türlü sözlerle de verilebilir. Doğrudan «Evet, ben masonum!» diyen pek olmaz.

Bu bir kaçamak değildir; bir masonun Masonlukta öğrendiği töreye uyması, alçak gönüllü oluşunun yansımasıdır. Masonluğu içtenlikle benimseyen her mason, bir nitelik olarak “mason” sözcüğünü yüceltir; “gerçek mason” terimiyle özdeş tutar. Yaşam tarzını Masonluğun gereklerine uygun olarak düzenleyen hiçbir mason, kendini yeterince olgunlaşmış görüp, bir “gerçek mason” olduğu kanısına varmadıkça, kendi kendisini açıkça “mason” olarak nitelemez. Mason töresinin gereği olarak, bu nitelendirmeyi, yani kendine “mason” denilmesini başkalarına bırakır.

Bu durumda elbette şu soru geliyor: “Gerçek mason” ne demektir; nasıl olunur?

Masonlukta “gerçek mason” terimi, hemen hemen “yetkin insan” anlamına gelmek üzere kullanılır. Bu terimin bir diğer basit tanımı da “çok üstün düzeyde bilgili ve erdemli bir kişi” olarak verilebilir. Bir mason ancak kendisini bu nitelikte bulursa gerçek mason olduğunu düşünebilir. Ancak düşünebilse de bunu söylemekten kaçınır.

Bir kişiye “mason” unvanı, Masonluğa ilk kez girdiği gün, buna yetkili olanlar tarafından verilir ama hiç kimsenin bir diğerine "gerçek mason” niteliğini verme yetkisi yoktur. Çünkü bir masona böyle bir nitelik verilmez, verilemez; bu nitelik kazanılır. Bir mason, ancak zamanla, bilgilerini ve erdemlerini geliştirerek, olgunlaşarak “gerçek mason” olma yolunu tutabilir.

Hiçbir gerçek mason, öyle olsa da bu yolun sonuna varmış bulunduğunu ileri sürmez. Çünkü onun için Masonluk, gelişme ve olgunlaşma, yaşam boyu bitmeyecek, sonuna varılamayacak bir süreçtir. Bunu ancak başkaları onun için söyler, onun bir "gerçek mason" olduğunu belirtir. Bu söz, o kişi için bir yüceltme, bir onurlandırılmadır.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 19, 2013, 07:21:44 öö
Yanıtla #1

Peki bir masona "mason musunuz?" diye sorulduğunda doğru cevabı vermek mecburiyeti var mıdır? Yukarıda anlattığınız erdemlerin dışında kalan bir soru soruyorum. Gerçek mason olabilmek kavramı dışında kalan bir şey. Yani bir mason kendisine mason olup olmadığı sorulduğunda doğruyu söylemek zorunda mıdır? Böyle bir geleneksel kural (yazılı ya da yazısız) var mıdır?


Aralık 19, 2013, 08:43:58 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bir masona "Mason musunuz?" diye bir soru yöneltilirse, bunun karşılığında nasıl bir yanıt verilmesi gerektiğini belirttik. Belki bir mason bile bunu iyice bilmediği ya da anlayamamış olduğu için farklı ve yanlış bir yanıt verebilir, o ayrı.

Fakat sıradan bir kişe, bir diğerine böyle bir soru yönetmez ki... Başka türlü sorar. Örneğin "Sizin Masonlukla bir bağlantınız var mı" diye sorabilir. "Bir locaya üye misiniz?" diye sorabilir.

Bunun üzerine o mason, kendisine bu soruyu yönelten o kişiye güvensizliği yoksa "Evet" diyebilir. Güvenmiyorsa, kaçamak bir yanıt vermeyi yeğleyebilir.  Fakat mason ise kesinlikle "Hayır" demez. Doğruyu söylemek zorunda değildir ama yalan söylememek zorundadır.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 19, 2013, 10:12:35 öö
Yanıtla #3
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Soruyu biraz genişletelim... İş değiştireceksiniz, başvurularınızı yaptınız, başvuruda bulunduğunuz yer ile görüşmeler iyi gitti, bir form doldurmanız istendi. Formda üyesi olunan dernek, STK, vb. belirtmeniz gerekiyor ve formun en altında da "verdiğim bilgilerin doğruluğunu teyit ederim" tarzı imzalamanız gereken bir not var. Masonluğa girmiş bir kişi, bağlı bulunduğu büyük locanın derneğinin adını buraya yazmak zorunda mıdır? Eğer yazarsa sadece başvurduğu işin en başındaki kişi değil, tüm insan kaynakları ve belki de daha fazla sayıda kişi bu bilgiye sahip olacaktır.
Live long and prosper.


Aralık 19, 2013, 11:51:22 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu durum kişinin tercihine kalmıştır.

Hiçbir işyeri bir kişiyle o kişinin özelini soramaz. Kişi kendi özel konular üzerinde ister bilgi verir, ister vermez.

Bu konu sadece dernek üyeliği ile kalmayabilir. başka şeyler de sorulabilir. bunların sonu gelmez.

Böyle bir durumda önemli olan kişinin boyun eğmek zorunda kalıp kalmadığıdır.

Kimileri vardır ki bir mason derneğinin üyesi olduğunu açıkça söyleyebilecek kadar kendine güvenir. Bundan ötürü onu işe almazlarsa, demek ki orası bir işyeri değil, antimasonik bir kuruluştur.

Kimisi vardır ki öyle bir işe girebilmek için locasından istifa eder.

Bu durum neyin öncelikli tutulduğuna bağlıdır. İş mi, onur mu?

Onurunu yitirmektense işsiz kalmayı yeğleyenler olabilir. Gerçek masonlar onların arasından çıkar.

Buna benzer bir örneği çok yıllar önce büyük bir şirketin işe alacağı elemanlara sigara içip içmediklerini sorduğunda rastlamıştım. Sigara içenleri, kendilerine zarar veren kişiler şirkete yarar sağlayamaz görüşüyle işe almıyorlardı, o kişi mesleğinde ne denli profesyonel beceriye sahip olursa olsun.

Beş vakit namaz kılmayanları işe almayan kuruluşlar vardır. Demek ki onlar için asıl önemli olan iş değil İslamdır. Bu da onların tercihidir; bir şey diyemeyiz.

Buna karşılık bazı kuruluşlar da bir eleman beş vakit namaz kılıyorsa gün içi namazlarını kazaya bırakmasını, bu nedenle iş başından ayrılmayacağını öngörür. Bu durumda da o kişi tercihini yapar; ya o işyerinin gereklerine uyacaktır ya da dininin gereklerine. Din onun için işinden önce geliyorsa, o da onun tercihidir ve saygıyla karşılanması gerekir.

İşte tüm bunların çerçevesinde bir mason da ikilemde kalacak olursa ya işi terciheder ya masonluğu.
 

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 03, 2014, 10:43:27 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 224
  • Cinsiyet: Bay

Merhaba,



Daha önce bir tartışmada da söylemiştim. Gelişmiş ülkelerde Masonlar kimliklerini rahatça açıklayabilmekte ve hatta Masonlar toplantı yerlerini işaretlerle gösterebilmektedir. Gelişmiş bir ülkenin diğerlerinden farklı bir çok özelliği vardır ancak, benim daha basit bir yöntemim var. Erkeklerinin kadınları kadar gelişmiş ve kültürlü olduğu ülkeleri gelişmiş sayıyorum. Az gelişmiş ülkelerde erkeklerin eliyle kadın hakları hep göstermelik ve sahte. Bu ülkelerde farklılıklar, azınlıklar kısacası insan sevgisi hep bastırılmış ve itilmiş. Bizim ülkemizde de erkekler mental olarak daha gelişmiş olabilselerdi, Masonlar kendilerini gizlemek zorunda kalmazdı.

Saygılar


Ocak 03, 2014, 04:31:56 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



En son sözler üzerine bir soru iletme gereğini duydum.

Bir gelişmiş ülke ile gelişmemiş ülke böyle, bu kriterlerle belirleniyorsa;
-Türkiye'de mason lokallerinin yeri belli olduğuna göre,
- akşamları belli saatlerde o lokallere yakın belli yerlerde masonları çokça görme olanağı bulunduğuna göre,
-bu ülkedeki kadınlar da mason olabiliyor hatta kendilerine özgü büyük locaları da olduğuna göre,
bu ülke şimdi hangi kategoriye giriyor? 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 04, 2014, 11:26:31 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 224
  • Cinsiyet: Bay

Sanırım benim yazdıklarımı yanlış anladınız. Benim gelişmiş ülke tanımımla sizin sorularınızın hiç bir ilgisi yok. Ben tamamen Masonluk dışında bir konu ile ilgili erkeklerinin kadınları kadar gelişmiş olduğu ülke gelişmiş ülke sayılır dedim. Bu benim gelişmiş ülke tanımlamam idi. Eğer Türkiye diğer gelişmiş ülkeler gibi bu özelliğe sahip olabilselerdi Masonlarda kendi kimliklerini açıkça söyleyebilirlerdi. Gelelim sizin sorularınıza Sayın Adam;

-Türkiye'de Mason localarının yeri sadece Masonlar ve konuya ilgisi olanlar tarafından biliniyor. Kaç kişi Taksim'de ki Mason locasının yerini açıkça gösterebilir
-2. sorunuz ile ilgili ise; ben Mason değilim. Mason olmayan bir olarak Masonların akşamları localarına yakın belli yerlerde olduklarını bilmiyordum. Bunu bilmemem bu soruya verilecek en güzel cevaptır sanırım:)
-Bu ülkede anayasada yazılı kadın hakları da var. Ama hemen hemen her gün ya bir kadının şiddete maruz kaldığını ya da öldürüldüğünü duyuyoruz. Kadınların kendilerine ait bir Mason locası olması ülkemizde kadın haklarının korunduğu anlamına gelmez. Ayrıca ben kadınların hakları ile ilgili bir yazıda yazmadım. Sadece "erkeklerin kadınları kadar gelişmiş olduğu" ile ilgili bir cümle kurdum. Bunu neden yazdınız açıkçası anlamadım Sayın Adam.
Benim yazılarımın özetine ve sizin sorunuzun cevabına gelirsek Türkiyeyi maalesef gelişmiş bir ülke olarak görmüyorum. Ancak gelişmekte olan bir ülke diyebilirim. Hayatım boyunca 40'a yakın ülke gezdim. Kıyas etmem gerekirse, Müslüman ülkeleri arasında en gelişmiş ülke sayabilirim Atatürk sayesinde. Avrupa ülkeleri arasında ise en az gelişmiş ülkelerden biri diyebilirim. 


Ocak 04, 2014, 12:14:13 ös
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Şu halde tartışmayı yanlışlarına da dokunmayarak sürdürmeyelim ve konu başlığına dönelim.

Bir mason, başkalarına "mason" olduğunu söyleyebilir mi, söyleyemez mi?

Söyleyemezse, niçin söyleyemez? Onu ne ya da kim, nasıl engelliyor?

Söyleyebilirse, kimlere, nerede, nasıl söyleyebilir? Yoksa bu konuda hiçbir engel yoktur da söylemek masonun kendisine kalmış bir iş midir?

Kim bilir, belki de bu soruların yanıtlarını daha önce vermişizdir.

Zaten Forumda önce yazılmış olanları okumadığımızdan, ikide bir konu yinelemesi yapıyoruz. Bu kez de yapmış olalım.

Yanıtları bilen yanıtlasın, yanıtlamak isterse. (Ancak bu konuda tahmin ve görüş olmaz. Bilen bildiğini söylemeli. Ancak o bilgiler üzerine bir görüş üretebiliriz belki.)



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 04, 2014, 04:40:13 ös
Yanıtla #9
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Mason herkese kendisinin mason olduğunu söylemek zorunda değildir.
Mason olduğunu  başkalarından çekindiği için gizlemez.
Masonlukla ilgisi olmayanların ısrarlı ve yanlış sorularına muhatap olmak istemez. Ortalık yerde ben masonum diye dolaşmaz.

Ayrıca masonum demek çok iddialı bir söylemdir. Kim ham taşını küp taş yapabilmiş ki?

Bir kişiye mason musunuz diye sorduğunuzda alacağınız yanıt biraz da sizin masonluğa bakış açınızla ilgilidir.



Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
28 Yanıt
65384 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2017, 08:24:27 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
10346 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2014, 07:54:45 ös
Gönderen: Tace
7 Yanıt
7507 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 22, 2009, 11:17:28 öö
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
14068 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 05, 2008, 02:15:26 öö
Gönderen: bugfree
27 Yanıt
20404 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 28, 2013, 08:15:39 ös
Gönderen: papoose
0 Yanıt
3917 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2009, 10:01:36 öö
Gönderen: karahan
2 Yanıt
6535 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2009, 03:09:11 ös
Gönderen: ADAM
13 Yanıt
12601 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 19, 2017, 10:53:42 ös
Gönderen: karahan
7 Yanıt
13016 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 13, 2010, 02:58:27 ös
Gönderen: alcyone
21 Yanıt
29385 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:20:43 öö
Gönderen: gfeenatre