Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Bir Mason Locasına Üye Olmak - 1  (Okunma sayısı 27997 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 22, 2010, 11:56:03 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonlukta “düzen” (intizam) kavramına ve “düzenli” (muntazam) sıfatına çok önem verildiğine, bunu her masonun ve mason örgütünün özenle gözettiğine –en azından öyle olması gerektiğine- daha önce bir başka başlık altında değinmiştim. Düzenden söz edildiğinde bunun bireysel olarak bir mason, kurumsal boyutta da önce bir loca ve daha sonra bir mason örgütü için geçerli olduğuna değinmiştim. Bunları bilmeyenlerin ilgili başlıklara göz atması gerek. Ben burada bu kavramın Masonlukta ne anlamda kullanılmakta olduğunun bilindiğini varsayıyorum.




GİRİŞ

Her düzenli mason mutlaka düzenli bir locanın üyesidir.

Hiçbir locanın üyesi olmayan ya da düzensiz bir locanın üyesi olan bir mason “düzenli bir mason” değildir.

Bir mason hiçbir locanın üyesi olmayabilir; ama o zaman da düzenli değildir.

Bir mason, daha önce düzenli bir üyesi olduğu bir locayla ilişkilerini tümüyle kesince, bu ilişki kesme kendi dileğiyle gerçekleşmişse, onun kendi dileğiyle ayrılmış (istifa etmiş) olduğu söylenir. Eğer ilişkisi üyesi olduğu locanın kararı ile kesilmişse, düzensiz (gayri muntazam) ilân edilmiş olduğundan söz edilir. Ancak her iki durumda da “düzenli bir mason” değildir.

Locasından böyle nedenlerle ayrılmış olan bir mason, önceden almış olduğu “mason” niteliğini korur. Düzenli değildir ama masondur. Mason oluş bir rütbe değildir; sökülüp alınamaz. Bir kişi bir kez mason oldu mu, hep mason olarak kalır; ancak kendisi bunu yadsır ve açıkça «Ben mason değilim.» derse, sözüne güvenerek onun mason olmadığı kabul edilebilir. Bunu bir mason yapacak olursa onurunu çiğnemiş demektir ve bu nedenle o daha önce Masonluğa girmiş olsa hatta hâlâ bir locada kayıtlı üye olarak bulunsa bile “mason” değildir.

Ender görülmekle birlikte, bir disiplin kurulu kararı ve bir büyük locanın genel kurul onayı ile bir kişinin Masonluktan çıkarılması (ihraç edilmesi) durumunda, onun “mason” unvanı kalkar ama buna karşın mason niteliği elinden alınmış olmaz. Masonluğun belki de en ilginç yanı budur: Yetkili bir mason bir kişiye mason niteliğini verebilir ama ondan çok daha yetkili bir kişi ya da kurum bile bu niteliği kaldıramaz.

Buradaki konumuz mason niteliği değil, bir locaya üye olmak. Ancak lâfın gelimi öyle oldu, ben de biraz kendi konumun dışına sarktım. Ancak sanırım kötü de olmadı; bunların da bilinmesi gerek.

Bu bağlamda şöyle bir durum ortaya çıkıyor: Kimileri Masonluğa şöyle bir görmek, bir denemek için giriyor. «Bir bakayım, işime gelmezse çıkarım.» diyor. Doğru, bir baksın; işine gelmezse çıkar. Fakat nereden çıkar, işte bu önemli. O Masonluktan çıkacağını sanıyor ama çıkacağı sadece Masonluğa girerken üyesi olduğu locanın üyeliğidir; Masonluktan çıkamaz. Bunu bilse belki daha başından Masonluğa girmez. Ancak bilip de umursamayanlar da olur hatta vardır, o ayrı. Kişinin sütü bozuksa ne denilebilir ki!... Yazık ki böyle masonlar da var ortalıkta dünyanın hemen her yerinde. Ancak öyleleri var diye Masonluğu yargılamayalım. Masonluk başka masonlar başka.

Bir locanın birkaç ayrı tür üyesi bulunabilir: En yaygın üyelik türleri “asil üyelik”, “katılmış üyelik” ve “onursal üyelik” (onur üyesi, şeref üyesi) olarak anılır.

Bunlardan öncelikle söz konusu olan “asil üyelik”tir. Nitekim düzenli bir masonun mutlaka düzenli bir locaya üye olması gerektiği belirtilirken, burada asil üyelikten söz edilmektedir. Çünkü düzenli bir locada asil üye olmayan bir mason, bir başka locada ne katılmış ne de onursal üye olabilir.

Bu konuda bence ortaya çıkan bir çelişki var. Bu çelişkiyle bağlantılı olmak üzere şöyle bir soru sorabilirim: «Bir mason, asil üyesi olduğu bir locadaki üyeliğini yitirirse, bir başka locadaki katılmış üyeliği de kendiliğinden ortadan kalkar. Bu kolay anlaşılan bir durumdur. Fakat kendisine “onursal üye” unvanı verilmiş olan bir mason asil üyelikten ayrılacak olursa, hele Masonluktan çıkarılacak olursa almış olduğu onursal unvanı ne olur?»

Bilmem ne olur?... Böyle bir durumla karşılaşılacağını, karşılaşılmış olduğunu pek sanmam. Ancak bir senaryo çizildi. Masonlardan bunun yanıtını bilen varsa söylesin lütfen.

Türkiye’de Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nda sanırım En Muhterem Büyük Üstad’a gerekli görürse bir masonu Masonluktan çıkarma yetkisi tanınmış. Bu doğruysa, birtakım başka büyük localarda da geçermi bir kural demektir. Hür ve Kabul Edilmiş masonlar Büyük Locası’nda En Muhterem Büyük Üstat bu yetkisini kullanacak olursa, buna “harici âleme iade” deniyor yani mason olmayanların ya da mason olarak tanınmayanların yanına gönderilmesi..







İzleyecek bölümde Masonluktaki “Asil Üyelik” konusunu irdelemek istiyorum. Bu arada elbette bu giriş bölümünde söylemiş olduklarım ile ilgili olarak eleştiriler, düzeltmeler, eklemeler, katkılar başımın üstüne.



« Son Düzenleme: Ocak 23, 2011, 03:48:04 ös Gönderen: dogudan »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 23, 2011, 02:34:19 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

mason olmak icin illaki bir makam ve mevkininmi olması gerekiyor merak ediyorum
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2011, 03:48:26 ös Gönderen: dogudan »


Ocak 23, 2011, 03:11:22 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Mevlüt bu soruyu sorunca, acaba foruma yeni mi katıldı diye düşündüm. Profiline baktım. Hayır, neredeyse bir yılı dolduracak.  Ancak anlaşılan şu ki, konularla pek az ilgilenmiş; belki de foruma sadece arada sırada girebilmiş olduğundan ötürüdür.

Bu soruyu forumda soranlar çok oldu ve birtakım başka başlıklar altında uzun uzun irdelendi de...

Şimdi Sayın Mevlüt'e nasıl bir yanıt vermeli? Kısaca "Hayır!" diyelim.

Bu kısa yanıt, olası ki ona yetersiz hatta belki baştan savma gibi gelecektir.

Ona şunu önerelim: Bu konu forumda birçok kez ayrıntılarına da girilerek irdelendi. Forumdaki birikimde biraz araştırma yapılırsa kolayca bulunabilir.

 


« Son Düzenleme: Ocak 23, 2011, 03:48:43 ös Gönderen: dogudan »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 23, 2011, 03:15:02 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

yo öyle anlammam ama isim geregi cok fazla nette dolasamıyorum zaman buldukca ve masonluk hakkında da saglıklı bılgı toplayamıyorum hep ucuk kacık seyler gelıyo bana ama yıne de sagolun bılgısayar da sıte dolasımım zayıf oldugu ıcın de bırıkımlere saglıklı ulasamıyorum anlatabılıysem ne ala
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2011, 03:51:04 ös Gönderen: dogudan »


Ocak 23, 2011, 05:01:26 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 320

üye olmakla ilgili başlıkta üyelikten çıkmayla ilgili bir sorunun sorulmasını son derece ilginç karşıladığımı parantaz içinde belirtmek isterim. Geleyim soruma, masonların başı olan kişi galiba büyük usta, istediğini kapı onune koyabiliyorsa istedigini iceri alabilir mi? Akşam diyelim ki olmaz ya diyelim bizim evin kapısı çaldı bir baktım büyük üstad, dedi ki seni ben mason yapıyorum aha da yaptım, şimde de kalfa yapıyorum dedi, yarım saat sonrada çayı güzel yapmışsın seni usta ilan ediyorum dedi diyelim de diyebilir mi gerçekten? hani istediğini çıkarabiliyorsa istediğini de mason yapma gibi bir hakkı var mıdır en büyük ustanın.

pek çok teşekkür ederim.
Girdik susanlar arasına yattık uyuduk
Çığlığımız sınırları aştıydı nasıl olsa.


Ocak 23, 2011, 05:33:46 ös
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

Harici aleme iade ediliyor ama bir mason masonluktan çıkarılsa bile o bir masondur da deniyor :)


Ocak 23, 2011, 06:29:04 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Günümüzde bazı büyük localarda bir büyük üstada herhangi bir disiplin soruşturması yapılmadan bir üyesini üyelikten çıkarma hakkı ve yetkisinin verilmesini bir yana bırakalım, Sayın Zagzagel'in gündeme getirdiği konu da Masonluk tarihinde görülmüş ilginç bir uygulama...

Ona geçmeden önce bir noktayı anımsatmak isterim. Günümüzde HKEMBL'nın içi tüzüğü uyarınca  E. Muh. Bü. Üs. böyle bir yetki kullanabiliyor. Nitekim yıllar önce hayli yankılı bir biçimde kullanmışlığı var. Ancak şimdilerde bu iş biraz zor. TC Dernekler Yasası öyle bir bağlıyor ki elleri kolları, yöntemine uygun bir üyelikten çıkarma bile hiç de sanıldığı kadar kolay değil. Bunun olumsuz sonuçlarıyla bütünleşmiş örnekleri de var.

Asıl soruya dönelim... Eskiden bazı obediyanslarda bir büyük üstat böyle olağanüstü bir yetkiyle donatılmış. Ancak bunun nasıl işlemiş olduğu da biraz soru işareti taşır çünkü bir locada Masonluğa kabul töreninin yapılmış olması gerek. Böyle bir yetkinin eskiden kullanılmış olduğunu biliyorum da, bunun nasıl yürütüldüğünü pek bilmiyorum doğrusu.  Çünkü eninde sonunda Masonluğa kabul edilecek kişi bir locanın üyesi olacak. Acaba bu iş nasıl kotarılıyordu? Araytırsam belki bulurum ama böyle bir ayrıntıyı arayıp bulmak da öyle zor ki...  Ben bu ayrıntıyı bir kitapta okuduğumu anımsıyamıyorum. Belki bilen vardır, anlatır.   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 23, 2011, 07:09:01 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 320

Peki diyelim soyle olabilir mı? Madem loca üyesi neyim de olunmalı. büyük üstat benim mason olmamı istiyor dedi ki yarın locaya gel orada tören yapılacak. Forumda okuduğum kadarıyla mason olmak öyle hadi bugün başvurayım yarın olsun biçiminde olmuyor. İsini gücünü aileni torun torbani araştırıyorlar yıllarca sürüyor (benim foruma kabulüm bile 4 ay olduguna göre, mason olmak istesem bir 4yili gözden çıkarmam gerek galiba :) ) iste burada büyük üstat Zagzagel yarın mason olacak locada toplantı yapılacak arastirmaya gerek yok diyebilir mi? Kendi basına yapamıyorsa belki böyle olabilir diye düşündüm. Öyleyse büyük ustaya nasıl ulaşabilirim onu da söyleyebilir mısınız? Beni görse Kesin hayran olur :) o kadar eminim kendimden tevazu göstermeme gerek yok.

Kıpır kıpır atan ictenlikliklerimle.
Girdik susanlar arasına yattık uyuduk
Çığlığımız sınırları aştıydı nasıl olsa.


Ocak 23, 2011, 08:51:22 ös
Yanıtla #8
  • -M-
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 357
  • Cinsiyet: Bay

Sn Zagzagel, inaniyorum ki her locanin yeni üye komitesi olur, bir basvuru geldigi zaman bu islemle bu komite ilgilenir ve bu islem büyük locadan alinacak izine kadar gider yani her yeni basvuru ayni islemde geçer kimseye ayri muamele yapilmaz. Üye alimlari belli bir kurallar çerçevesinde gerçeklesir ve uygun görülürse basvuran sahisa tekris günü bildirilir.

Saygilar
İmza -M-


Ocak 26, 2011, 12:50:49 ös
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 320

Sayın Sirius, önemsediniz ilgi gösterdiniz cevap verdiniz teşekkür ederim. Ama tam olarak cevabı alamadım. Sorgusuz çıkarabilelim sorgusuz ala da bilmesi gerekmez mi? Hadi illa toplanıp tören yapılmalı ise öncesindeki prosedür  atlanamaz mı? sayın ADAM, galiba beni pek adam yerine koymadigindan cevap vermedi. Önceki paylaşımlarını okudum ADAMin bazen masonlara sormuş sonra da bilmiyorlarsa bilmiyoruz desinler bari demiş, eh bende ADAMa sorayım, bari bilmiyorsanız bilmiyorum deyin, her gün cevap gelmişi diye bakıyorum bu başlığa

Bekleyisliklerimle.
Girdik susanlar arasına yattık uyuduk
Çığlığımız sınırları aştıydı nasıl olsa.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
715 Yanıt
901792 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 16, 2022, 01:01:59 öö
Gönderen: Behiye1921
2 Yanıt
27085 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 25, 2010, 07:16:20 ös
Gönderen: shaGrot
5 Yanıt
14239 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 17, 2014, 10:59:49 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
6423 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2010, 11:20:52 öö
Gönderen: ADAM
11 Yanıt
38103 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 28, 2013, 07:19:09 öö
Gönderen: ADAM
21 Yanıt
33507 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:20:43 öö
Gönderen: gfeenatre
9 Yanıt
15951 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2011, 12:14:05 ös
Gönderen: Servan
6 Yanıt
18358 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 03, 2011, 12:20:23 öö
Gönderen: Alşah
4 Yanıt
4565 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 11, 2014, 10:41:03 ös
Gönderen: aykan
3 Yanıt
3712 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 11:16:08 ös
Gönderen: BMY