Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: 418 - Mayıs 11, 2012, 10:58:15 öö

Başlık: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: 418 - Mayıs 11, 2012, 10:58:15 öö
türkiyede mason pasaport uygulaması var mı ?
internette ilginç bir yazı okudum doğruluğundan kesin olarak emin değilim  locadan locaya giderken pasaport kullanımı oluyor şeklinde...
sorum :
türkiyede bu tarz uygulamalar var mı ?



Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: b12 - Mayıs 11, 2012, 02:07:38 ös
üstüne adımın baş harfini yazmışlar gururlandım..
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: ADAM - Mayıs 11, 2012, 03:40:35 ös
Bu sorunun yanıtı var.

Fakat buraya konulmuş olan resmi ben göremiyorum. Belki benim makinamın kapasitesi yetersiz. Anlaşılan o ki görebilen de var.

Yanıt vermeden önce beklemek isterim. Ya resmin daha küçük bir boyutlusu ya da görülebilir olduğu bir başka adres için. (Bu sitenin Media bölümü de olabilir.)

Sorunun yanıtı kolay.

Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: dogudan - Mayıs 11, 2012, 06:37:50 ös
Sayın ADAM,

Resmin boyutlarını düzelttim.
Kaynak link :  "  http://www.dominionregalia.com/_customelements/uploadedResources/141906_passport.jpg (http://www.dominionregalia.com/_customelements/uploadedResources/141906_passport.jpg)        " 

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: T.o.t.b.l - Mayıs 11, 2012, 10:21:05 ös
Konu başlığlnda (  masonlukta pasaport kullanım var mı ? ) diye soruluyor. Tabi ki vardır diye rahatlıkla cevaplayabilirim ama Türkiyede kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum. Masonlukta ülkeden başka ülkeye giderken verilen seyahat vizesi (pasaportu) bile vardır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: Nikopol - Mayıs 12, 2012, 02:39:03 öö
Konu başlığlnda (  masonlukta pasaport kullanım var mı ? ) diye soruluyor. Tabi ki vardır diye rahatlıkla cevaplayabilirim ama Türkiyede kullanılıp kullanılmadığını bilmiyorum. Masonlukta ülkeden başka ülkeye giderken verilen seyahat vizesi (pasaportu) bile vardır.

Saygılarımla.

saygıdeğer T.o.t.b.l
http://www.dominionregalia.com/index.php?id=20&nProductID=493&nProductGroupsID=4&nProductcategoriesID=4 (http://www.dominionregalia.com/index.php?id=20&nProductID=493&nProductGroupsID=4&nProductcategoriesID=4)
adresinden 10$ karşılığında satın alınabilecek
ve gidilen localarda doldurulmak üzere,gezi ve seyahatlarda not alınması amacıyla hazırlanmıştır.
saygılarımla.
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: ADAM - Mayıs 12, 2012, 09:54:54 öö
Birçok ülkede, Masonlukla ve kimi diğer örgütlerle bağlantılı "özel" daha doğrusu "onlara özgü" sayılabilecek kitapların ve genelde regalya, aksesuar gibi sözcüklerle anılan çeşitli kullanım ve dekorasyon öğelerinin satıldığı ticari kuruluşlar vardır. Burada resmi verilmiş olan pasaport kitapçığı da işte böyle bir öğe; satıldığı yer Kanada. Ancak satılan nesne pasaportun kendisi değil, sadece kitapçığı yani içi boş. Bir mason bunu alır, üyesi olduğu büyük loca ya da bir başka nitelikteki masonik örgüte içini doldurtur; işte o zaman masonik pasaport olur.

Ne işe yarar?

Çok masonun işine yaramaz. Onun için de çoğu mason bunu ednmez. Az sayıda masonun işine yarar. O az sayıda mason, sık sık yolculuk eden, Amerika, Kanada, Avustrayla gibi ülkelerde belki öncelikle başka eyaletlere, ötesi başka ülkelere gidip gelen, o gittiği yerlerde, mason localarının toplantılarına katılmayı öngörenlerdir. Böyle bir gidiş geliş olmayınca pasaportun işlevi olmaz.

Önemli olan bunun içidir elbette... Oraya ilgili masonun Masonluk ile bağlantılı geçmişi, gereken ayrıntı düzeyince işlenir. Kuşkusuz bunların en önemlisi, hangi büyük locanın ya da masonik örgütün ne adlı biriminde ve hangi derecede bulunduğunun belirtilişidir.

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de eskiden büyük locanın buna benzer birkaç sayfalık bir kimlik belgesi vardı. Cüzdanın içine sığabilecek boyda, bu resmini gördüğümüz pasaportun olası boyu ve kapsamıyla karşılaştırıldığında herhalde çok daha küçük... Üzerinde öyle masonik pasaport yazmayan, sadece büyük locanın adı ile ambleminin bulunduğu... İşte ona "pasaport" dendiği de olduğunu, kimi masonların eski tarihli anlatımlarında, satır aralarında görebiliriz.  Amaç aynı... Bu uygulama günümüzde de sürdürülüyor mu, bilmiyorum. Masonlara verilen bir kimlik belgesi var günümüzde ama eskiden oloduğu gibi böyle içine bilgiler işlenen bir belge mi, bunu bilmiyorum. Fakat eskiden bunun yetersiz görüldüğünü, sorun çıktığını, yakınmalar olduğunu, bu nedenle özellikle yurt dışına çıkacak olan masonların böyle bir niyetleri olduğunda büyük locaya başvurarak, hangi ülkelere gideceklerse ona göre bir "tanıtma belgesi" aldıklarını da biliyorum.

Bunun arkasından gelecek olan başka sorular da olabilir. Ancak o soruları şimmden tahmin ederek baştan gelin güvey olup daha fazlasını anlatmama da gerek yok sanırım.

Sevgiler.   

         
 
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: 418 - Mayıs 13, 2012, 09:37:04 öö
Gerçekten orjinal bir uygulama , düşünenleri tebriketmeklazım...
belkide pasaport masonluktan gelme olabilir eski bir geçmişi olan masonluğun bu tarz uygulamasının günümüze uyarlanması bana şaşırtıcı gelmiyor...
Bilgisi olan varsa paylaşırsa merakımızda giderilmiş olur ...


Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: 418 - Mayıs 13, 2012, 11:53:58 öö
i.ö 450 tarihine dayanmakta pasaportun çıkışı , guardian'a göre... locaların ortaya çıkışı ~ 16yy başlarına dayanıyor ,
tahminime göre uzun yıllar pasaportun masonluğun içinde olma olasılığı muhtemel, masonluk tarafından çıkarılmasa bile...

kaynak : http://www.guardian.co.uk/travel/2006/nov/17/travelnews (http://www.guardian.co.uk/travel/2006/nov/17/travelnews)
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: Nikopol - Mayıs 13, 2012, 03:00:09 ös
History

One of the earliest known references to what served the major role of a passport is found in the Hebrew Bible. In Nehemiah 2:7-9, attributed to the time of the Persian Empire in about 450 BC, it is said that Nehemiah, an official serving King Artaxerxes I of Persia, asked leave to travel to Judea, and the king granted leave and gave him a letter "to the governors beyond the river" requesting safe passage for him as he travelled through their lands.

In the medieval Islamic Caliphate, a form of passport was used in the form of a bara'a, a receipt for taxes paid. Only citizens who paid their zakah (for Muslims) or jizya (for Dhimmis) taxes were permitted to travel to different regions of the Caliphate, thus the bara'a receipt was a "traveller's basic passport."

It is considered unlikely that the term "passport" is derived from sea ports, but rather from a medieval document required to pass through the gate ("porte") of a city wall or to pass through a territory.[2][3] In medieval Europe, such documents were issued to travellers by local authorities, and generally contained a list of towns and cities into which a document holder was permitted to pass. On the whole, documents were not required for travel to sea ports, which were considered open trading points, but documents were required to travel inland from sea ports.

King Henry V of England is credited with having invented what some consider the first true passport, notwithstanding the earlier examples cited, as a means of helping his subjects prove who they were in foreign lands.[4]

The rapid expansion of rail travel and wealth in Europe from the mid-nineteenth century led to a unique dissolution of the passport system for thirty odd years before WWI. The speed of trains, as well as the numbers of passengers that crossed many borders, made enforcement of passport laws difficult. The general reaction was the relaxation of passport requirements.[5] In the later part of the nineteenth century and up to World War I, passports were not required, on the whole, for travel within Europe, and crossing a border was straightforward. Consequently, comparatively few people had passports. The Ottoman Empire and the Russian Empire maintained passport requirements for international travel, in addition to an internal passport system to control travel within their borders. Most countries issued passports but countries that demanded travelers have a passport were considered backwards.

Early passports included a description of the passport holder. Photographs began to be attached to passports in the early decades of the twentieth century, when photography became widespread.

During World War I, European governments introduced border passport requirements for security reasons (to keep out spies) and to control the emigration of citizens with useful skills, retaining potential manpower. These controls remained in place after the war, and became standard procedure, though not without controversy. British tourists of the 1920s complained, especially about attached photographs and physical descriptions, which they considered led to a "nasty dehumanisation".

In 1920, the League of Nations held a conference on passports and through tickets. Passport guidelines and a general booklet design resulted from the conference,[7] which was followed up by conferences in 1926[8] and 1927.
The United Nations held a travel conference in 1963, but passport guidelines did not result from it. Passport standardisation came about in 1980, under the auspices of the International Civil Aviation Organisation.

Source
http://en.wikipedia.org/wiki/Passport (http://en.wikipedia.org/wiki/Passport)
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: ADAM - Mayıs 13, 2012, 04:02:42 ös

Son yazı ile bağlantılı olmak üzere...

Wikipedia'dan alınıp aktarılmış bu pasaport ile ilgili konunun Masonluktaki pasaport konusu ile ne ilgisi var?... Üstelik İngilizce...

Acaba bunu buraya aktarmış ol katılımcımızın demek istediği bir şey (benim anlamadığım), konuyu bağlamak istediği bir yer mi var?

Öyleyse, kendisinden yeterince İngilizce bilmeyenleri de düşünmek suretiyle bunun çevirisini yapmasını ve daha geniş bir açıklamada bulunmasını rica edebilir miyiz?

Şunu da unutmayalım: Konumuz Masonluktaki pasaport kullanımı.
 
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: Nikopol - Mayıs 15, 2012, 04:42:18 öö

Son yazı ile bağlantılı olmak üzere...

Wikipedia'dan alınıp aktarılmış bu pasaport ile ilgili konunun Masonluktaki pasaport konusu ile ne ilgisi var?... Üstelik İngilizce...

Acaba bunu buraya aktarmış ol katılımcımızın demek istediği bir şey (benim anlamadığım), konuyu bağlamak istediği bir yer mi var?

Öyleyse, kendisinden yeterince İngilizce bilmeyenleri de düşünmek suretiyle bunun çevirisini yapmasını ve daha geniş bir açıklamada bulunmasını rica edebilir miyiz?

Şunu da unutmayalım: Konumuz Masonluktaki pasaport kullanımı.
sayın katılımcı  ingilizce bilmeyenleri düşünmedim.

masonluk belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip "elit" türkçesi : "seçkin" olan insanların oluşturduğu avam olmayan  bir topluluktur.
bu topluluğu araştıran veya katılmak isteyenlerinde aynı şekilde belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip insanlardan oluştuğunu düşünüyorum.
bırakın masonluğu çoğu topluluklarda birey tarafından katkı sağlanması ve ilerlenmesi açısından "topluluklara üye olarak belli bir bilgi birkimi ve kariyere sahip kişiler seçilir" böyle olmasıda gerekir.
kendisine hayır'ı olmayan bilgisiz insanı kim alıp ne yapsın?

günümüzde kullanılan passport'la masonic passport arasında oluşabilecek  kavram karmaşalarının önüne geçmek  ve masonic passport'un ne olduğunu daha iyi  anlayabilmek için pasaport'un ne olduğu ve ilk olarak kimler tarafından ne amaçla kullanıldığının kısacası tarihinin bilinmesi gerekir.
yukardaki ingilizce metin'de bunların cevabı bulunmaktadır.





Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: kerberos - Mayıs 15, 2012, 09:22:41 öö
Değerli Üyeler;

Sayın üyenin yazısı gerçekten doyurucu bir alıntı..

Pasaport ve pasaport uygulamalarının tarihçesi , gerekliliği ve standardizasyonu'nu 1980 yılına kadar getirmiş..

Kendisine şahsım adına teşekkür ederim..

Pasaport ve Kimlik uygulamalarının bu günü ve geleceğine gelirsek..

Birçok ülkede şu an geçerli olan standart pasaportun yanında ülke girişlerinde digital fotograf çekilmesi ve çıkışlarda sistem

tarafından eşleştirilmesi uygulaması geçerlidir.

Ancak yakın gelicekte , muhtemeldir'ki iris taramasından parmak izi ve el ayası izine kadar eşzamanlı olarak tarama ve eşleştirme teknolojileri

gelişicek ve yaygınlaşıcaktır.

İleriki 50 yıl içinde biz görürmüyüz bilmem ama bir parmağın sokularak anlık kan ve dna testi ile sizin dna kodunuzu eşleştirme yapıp, sorgulayacak

sistemlerin oluştrulması ve geliştirilmesi şiddetle muhtemeldir.

Bunun yanı sıra artık banka kartlarımız gibi chipli kartlarla tanıtılacak Id ve bilgilerimiz bizim eğitim , meslek ve hatta tüm sağlık geçmişimizi

yanımızda taşımamızı sağlıycaktır. Bu tarz bir gelişme siz dünyanın neresine giderseniz gidin enternasyonel olarak herhangi bir sorun yada sağlık

problemi ile karşılaşıldığında dil bilmenize ihtiyaç bırakmadan size bir doktor yada hastanenin mudahalesini mümkün kılacaktır.

Konumuza gelirsek;  Masonik Pasaport doğru anladıysam..

Pasaportun ; Mason Üyenin bağlı olduğu loca tarafından doldurulması için var..

Mason Üyenin hem kişisel hemde Masonik bilgi yani Masonik Tabiyatını ( Loca , Derece , Locadaki Görev ve Sıfatları )

gibi bilgilerini içeriyor olmalıdır.

Yurt dışı çıkışlarında Locadaki İlgili görevliler tarafındna öngörüldüğü şekilde doldurulup onaylanarak pasaport sahibinin gideceği ülke ve şehirlerdeki

farklı Masonik Loca ve mekanlara girişinde kendisini tanıtması istendiğinde gerekli olan önemli bir belgedir.

Umarım doğru anlamış ve algılamışımdır.

Saygılarımla;

Kerberos..
Başlık: Ynt: masonlukta pasaport kullanım var mı ?
Gönderen: Tace - Şubat 15, 2014, 10:35:17 ös

Son yazı ile bağlantılı olmak üzere...

Wikipedia'dan alınıp aktarılmış bu pasaport ile ilgili konunun Masonluktaki pasaport konusu ile ne ilgisi var?... Üstelik İngilizce...

Acaba bunu buraya aktarmış ol katılımcımızın demek istediği bir şey (benim anlamadığım), konuyu bağlamak istediği bir yer mi var?

Öyleyse, kendisinden yeterince İngilizce bilmeyenleri de düşünmek suretiyle bunun çevirisini yapmasını ve daha geniş bir açıklamada bulunmasını rica edebilir miyiz?

Şunu da unutmayalım: Konumuz Masonluktaki pasaport kullanımı.
sayın katılımcı  ingilizce bilmeyenleri düşünmedim.

masonluk belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip "elit" türkçesi : "seçkin" olan insanların oluşturduğu avam olmayan  bir topluluktur.
bu topluluğu araştıran veya katılmak isteyenlerinde aynı şekilde belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip insanlardan oluştuğunu düşünüyorum.
bırakın masonluğu çoğu topluluklarda birey tarafından katkı sağlanması ve ilerlenmesi açısından "topluluklara üye olarak belli bir bilgi birkimi ve kariyere sahip kişiler seçilir" böyle olmasıda gerekir.
kendisine hayır'ı olmayan bilgisiz insanı kim alıp ne yapsın?

günümüzde kullanılan passport'la masonic passport arasında oluşabilecek  kavram karmaşalarının önüne geçmek  ve masonic passport'un ne olduğunu daha iyi  anlayabilmek için pasaport'un ne olduğu ve ilk olarak kimler tarafından ne amaçla kullanıldığının kısacası tarihinin bilinmesi gerekir.
yukardaki ingilizce metin'de bunların cevabı bulunmaktadır.


Sayın Nikopol ,

Sayın ADAM in demek istediği yada dediğinden benim anladığım  sanırım metni koplayıp yapıştırınca ne demeye çalıştın ? zaten bu bilgi internette mevcut ve mevcut olan bilgileri tekrar tekrar paylaşmak forum içindeki temiz ve özenle paylaşılan bilgilerin bu  '' çöp '' bilgiler arasında kaybolması ve gereksiz yere yer işgal etmelerine sebep olmaktadır. Gelelim şu '' elit ''  meselesine tam olarak ne söylemişsiniz bakalım  [/quote]  masonluk belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip "elit" türkçesi : "seçkin" olan insanların oluşturduğu avam olmayan  bir topluluktur.
bu topluluğu araştıran veya katılmak isteyenlerinde aynı şekilde belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip insanlardan oluştuğunu düşünüyorum. [/quote]

:) :) Tamam şöyle açıklama getiriyim .  Masonların belli bir bilgi birikimine sahip olmaları konusunda haklısın fakat , iş kariyere gelince durum değişiyor , Almanyada çok sevdiğim ve arkadaşım olan bir beyfendi var  kendisinin mezbahanesi var yani bir nevi kasap ve kendisi masondur. Bilgi birikimi bakımından şansölyeden çok şey bildiğine eminim ancak iş kariyere dönünce durum değişiyor  gördüğünüz gibi :)  '' elit '' ve '' seçkin '' olmalarıda hadi neyse diyerek geçiyorum , avam olmayan dediğiniz yerde bir duruyorum , açıkcası  mason olma kimliği dışında, dışarda normal sıradan insanlar gibi yaşadıklarına eminim.Tabii ki hepsi için söylemiyorum.
Sayın MASON ;  bu yazımı okursa eğer en son ne zaman taksimde Burger King de yemek yediğini yazabilir mesela :)  Bu arada sitede taglemeyide mutlaka çıkartmalıyız bence çok lazım .

Gelelim diğer sözlerinize   [/quote] bu topluluğu araştıran veya katılmak isteyenlerinde aynı şekilde belli bir bilgi birikimine ve kariyere sahip insanlardan oluştuğunu düşünüyorum.   [/quote]
Bu cümlede  doğru diyebilceğim tek şey masonların topluluk olduğudur. Araştırmak isteyen herkese açıktır o yüzden bu site üye olmayanlara (bazı bölümler hariç) sonuna kadar açıktır ve AVAM dan olan olmayan okuma yazma bilen ve interneti kullanabilecek herkese sonuna kadar açıktır , üye olunmasınında tek sebebi aklınızdaki soruları ve bilgileri paylaşabilme durumu içindir. AYRICA  katılmak isteyenler  demişsin , açıkca söylemek gerekirse bu sitede üye olsan ve hepsini 70 kerede hatim etsen bile Mason olman söz konusu dahi olamaz çünkü bu forumun tek amacı vardır oda '' MASONLUĞU MASONLARDAN ÖGRENMEK'' dir. Bu forumda Moderatör , admin vs. istediğinide olsan MASON olduğun anlamına gelmez ve Bu siteye üye olmak hiçbir şekilde Mason olman konusunda bir yardımda bulunmaz , Forum içinde Mason olmak isteyenlerin ne tür prosedürlerden geçtiği ve nasıl Mason olunduğuna dair bir çok paylaşım mevcuttur gözden geçirmeni tavsiye ederim.
 Gelelim son sözlere                      [/quote]           bırakın masonluğu çoğu topluluklarda birey tarafından katkı sağlanması ve ilerlenmesi açısından "topluluklara üye olarak belli bir bilgi birkimi ve kariyere sahip kişiler seçilir" böyle olmasıda gerekir.
kendisine hayır'ı olmayan bilgisiz insanı kim alıp ne yapsın?    [/quote]

Tekrar söze bu forumun '' MASONLAR TARAFI NDAN MASONLUĞUN NE OLDUĞUNA DAİR '' bilgi paylaşımı için açıldığını söylemiyle başlayarak cevap vermek istiyorum ve kısacası diyorum ki , bu forum bilgi paylaşımı içindir ve herkese açıktır , yeter ki okuma yazma bilsin ve internete bağlanabilsin öyle elit insanlar için falan da değildir . Ayrıca belli bir bilgi birikimi ve kariyere sahip insanların İngilizce bilmeside şart değildir , Bu foruma üye olunurken aranan şartlar bölümündede ingilizce bilmek şartı yoktur ; Karşılaşmalı olarak baktığımızda türkçemizin ingilizce gibi yabancı diller karşısında ne kadar dinamik bir yapıya sahip olduğu , ve ingilizce gibi sert ve tek çizgide değil , bükülebilir bir yapıda olduğuda zaten dil bilimciler tarafından yapılan araştırmalarla mevcuttur . İngilizce paylaşım için forumun ana  sayfasında bulunan Diğer Diller bölümünde dilediğiniz gibi paylaşımda bulunabilir , konulara yorum yapabilirsiniz , Arada inceliyorum ve yorumlarınızı yaparsanız keyifle okurum .


Saygı ve Sevgilerimle.