Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Abraxas - Nisan 11, 2007, 04:47:58 ös

Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Abraxas - Nisan 11, 2007, 04:47:58 ös
Herkese merhabalar,

Uzun süredir merak ettiğim konuların cevaplarını bu sitede edinebileceğimi düşündüm. Sorularım şöyle:

1. Masonluk din veya politika ile ilgilenmez deniyor. Ayrıca toplantılarında bu konularda tartışmanın kati surette yasak olduğu söyleniyor. Madem masonluk özellikle din ve politika konuları ile ilgilenmiyor neden girmek için tanrıya inanmak şart oluyor? Masonluğun içeriğinde dini uygulamalar mı var da tanrı inancı gerektiriyor?

2. Daha iyi insanlar olabilmek için mason olunduğu söylenmekte ancak tanrıya inanmayan bir kimse iyi bir insan olamaz mı?

3. Fakir (maddi anlamda) insanlar için yazılanları okudum. Masonların maddi yardım yapabilen insanlardan oluştuğunu ve gerektiğinde durumu zorda olup gerçekten eğitimli ve kültürlü insanlara el uzatabileceklerini tahmin ediyorum. Böyle bir uğraş içine girilemez mi veya girilmiyor mu?

4. Masonluk insanları ne yönde eğitir veya geliştirir? Toplumun veya insanların gelişmesi için bir işlevi var mıdır?

5. Masonlar milli çıkarlar ile tüm insanların çıkarını nasıl aynı anda gözetebiliyorlar?


Biraz yoğun oldu galiba ama  :) merakımı giderebilirseniz sevinirim...


Sevgiler....
Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: MASON - Nisan 11, 2007, 05:41:00 ös
Merhaba,

Yazdiginiz sorularin bircogunu forumda baska konularda cevaplamistim. Sanirim arama yapmadan yazdiniz sorulari. Bir kere daha cevaplamaktan mutluluk duyarim.

1- Tanriya inanma sartinin bircok nedeni var. Bunlardan bazilari; Ateist kisilerin edecegi yeminin guvenilir olmamasi. Dini tarih ve dini felsefe konularindaki ogretiler ateislerin varligi ile tartismaya donusebilir. Ahengin bozulmasina goz yumulamaz. Masonlugun icinde dini uygulamalar yok. Dini gorusmeler yada tartismalarda yok. Dinlerin tarihleri ve felsefi yonleri ile ilgili ogretiler var. Kabala, alegori vb... olgularin bircogu Masonlukta mevcuttur.

2- Elbette ateistlerinde iyi olanlari vardir. Yanliz sadece iyi bir insan olmak Mason olmak icin yeterli bir neden degil.

3- Yazdiklariniz dogru. Yanliz, yukarda yazdiklarim arasinda dikkat ettiyseniz verdigimiz burslardanda bahsetmistim. Bu sorunuzdakiler zaten yapiliyor. Duyurulmuyor. Fakat yapiliyor.

4- Karakter, tarih, felsefe, bilim, itibar gibi Erdemlige giden her yolda egitilirsiniz. Masonluk toplumu degil uyeleriniz egitme amacinda olan bir topluluktur. Toplum ve halka yardimlar edilir yanliz Masonik egitim verilmez.

5- Masonlar halka ve kendi uyelerine yardimlar yapar. Yardim yapilirken, o kisinin milleti, dini, irki gibi ayrimlar asla yapilmaz. Onemli olan insan olmasidir.
Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Abraxas - Nisan 11, 2007, 08:06:23 ös
Sayın Mason,

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sormak istediğim konuları sitenizde şimdi tekrar bakınca buldum ancak forum oldukça geniş olduğundan ilk ziyaretimde rastlamamışım. Dikkatli bir şekilde incelemeye ve takip etmeye çalışacağım.

Atesistler ile ilgili görüşünüzde doğruluk payı olduğuna inanıyorum ancak "edeceği yeminin güvenilir olmaması" gibi bir açıklamaya katılmıyorum çünkü bir kişinin atesist olması diğer insanlardan daha az dürüst veya güvenilmez olduğu anlamına gelmez. Ayrıca  bir kişi ateist olmasına rağmen etrafına inanmış gibi de görünebilir veya inanmasına rağmen sonradan ateist olabilir diye düşünüyorum...



Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Itzhak - Nisan 11, 2007, 11:58:04 ös
Sayın Abraxas,
Bir mason olmamama ragmen, size bir ornek verebileciğimi umuyorum.Biz inananlar için en büyük yemin ne üzerine yapılır?Elbette ki kutsal kitaplar üzerine çünkü kutsal kitaplar Tanrının vahiyleridir...İşte Ateistler Tanrı kavramını tanımadıkları için verecekleri yemin onları bir muddet sonra baglamayacaktır.Tanrı önsüz ve sonsuz bir varlık ve hakikatin kendisidir.Hakikati arayan ve işleyen kurumlardan biriside Masonluktur ki,hakikate inanmayan ateistleri bundan dolayı içlerinde barındırmak istememekte haklıdırlar.
  Şunu da unutmamamız gerekir ki aradıgı erdemi oncelikle tanrıda bulamayan bir ateist masonluktan ne alabilir. Masonlar kısılerı ıslah etmekle yukumlu bir dernek degıldır.Masonlar ınancları tam,iyilik sever,nefes verip aldıgı su guzel dunyada kımseye karsı boynunu bukmeyen yuregınde erdem olduguna kesın kanaat verılen kısılerı ,daha da ıyı yapmaya calısmakta ve ınsanlık ugruna,barıs ugruna vazifelerini surdurmektedir.Ayrıca demişsiniz ki :
Ayrıca  bir kişi ateist olmasına rağmen etrafına inanmış gibi de görünebilir veya inanmasına rağmen sonradan ateist olabilir diye düşünüyorum...
Mason biraderler arasında duydugum kadarıyla Takiyye uygulaması olmamaktadır.Durustluk sadece masonlukta degıl,normal cevremızdede aranılan bir erdemdir.İşte kendi yazınızlada bahsettıgınız uzere Ateistlere ve yapacakları yemıne bu veyahut bir cok sebebten oturu guvenmek zordur.Ayrıca Bir Mason ancak kendısı gıbı bırısıyle kafa bagdastırabılır,birseyler paylasabilir..Bunlarıda dusunmenızde fayda gormekteyım...
                                                  SAYGILARIMLA
Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: MASON - Nisan 12, 2007, 03:35:19 öö
Sayın Mason,

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sormak istediğim konuları sitenizde şimdi tekrar bakınca buldum ancak forum oldukça geniş olduğundan ilk ziyaretimde rastlamamışım. Dikkatli bir şekilde incelemeye ve takip etmeye çalışacağım.

Atesistler ile ilgili görüşünüzde doğruluk payı olduğuna inanıyorum ancak "edeceği yeminin güvenilir olmaması" gibi bir açıklamaya katılmıyorum çünkü bir kişinin atesist olması diğer insanlardan daha az dürüst veya güvenilmez olduğu anlamına gelmez. Ayrıca  bir kişi ateist olmasına rağmen etrafına inanmış gibi de görünebilir veya inanmasına rağmen sonradan ateist olabilir diye düşünüyorum...

Ateistlerin durustlukleri icin bir yorum yapmadim. Yanliz ateistlerin edecekleri yeminde kutsal kitaplari, Yuce Yaradana inanclari vb... olmayacagi icin, bu yeminlere diger Kardesler tarafindan guvenilemez. Kisi ne kadar durust olursa olsun. Baglandigi Yuce Yaradaninin olmasi ve Kutsal Kitabinin uzerine yemin etmesi onemlidir.

Kisinin Ateist olmasina ragmen etrafini ateist olmadigina inandirarak, gelmesi yanlis olur. Bu tur, konular hassastir ve kolaylikla anlasilabilir. Boyle bir denemenin basarili olacagini sanmiyorum.
Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Abraxas - Nisan 12, 2007, 10:31:18 öö
Ben ateist değilim ancak ateistleri biraz kötü niyetli olarak değerlendiriyorsunuz gibime geliyor. Bunu söylemek istedim.

Bir de masonların bu kadar dindar ve inançlı olduklarını öğrendikten sonra "dinsiz" yakıştırmasının neden yapıldığını anlamakta zorlanıyorum. Neden insanlarda böyle bir eğilim var çözemedim. Acaba işin bir de görünmeyen yüzü mü var diye ister istemez bende bir merak uyandı ama tabii öyle bile olsa siz bu konuda bir açıklama yapmazdınız herhalde.

Sonuç olarak iyi niyetle ele alırsak masonlara insanların güvenmesi gerekir. (En azından açıklamalarınıza itibar etmeleri açısından...)

İnsanlar masonların en azından güvenilir, iyi niyetli ve saygın insanlar olduklarına ikna olmalılar. Aksi taktirde sizler sürekli eleştirileceksiniz ve hatta saplantılı bağnaz kişilerce saldırılara maruz kalacaksınız.

Bence resmi internet sitelerinde ne kadar değerli ve önemli kişilerin mason olduklarını açıklamak yetmiyor. Topluma açılmak bu şekilde olmamalı. Bakın benim sorduğum sorular size kimbilir ne kadar sıradan geliyor ve defalarca yanıtlamanıza rağmen hala bir takım temel meseleler hakkında insanlar hiç bir şey bilmiyor! Bunları yazmak ve yayınlamak bir tarafa ne bileyim halka açık seminerler düzenlemek, belirli periyotlarda bilgilendirme toplantıları hiç yapılmıyor mu, yapılıyorsa bizim neden haberimiz olmuyor?

Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Abraxas - Nisan 12, 2007, 10:34:28 öö
Bu arada ifadelerimde üzücü veya sıkıcı oluyorsam beni bağışlayın, tamamen öğrenme isteğinden dolayıdır...


Sevgiler...
Başlık: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: MASON - Nisan 12, 2007, 12:04:32 ös
Ateistleri kotu niyetli olarak dusunmuyoruz. Ozde bizimle ayni olmadiklarini dusunuyoruz.

Masonlar dindar yada dinci kisilerdir, denemez. Herhangi bir Yuce Yaradana inanan herkesin bir arada olabildigi, din sohbeti yapilmadigi bir topluluktur. Masonlara dinsiz yakistirmasini yapan kesimler, bizlerin her dine acik olmamiz ve icimize kapali olmamizdan dolayi bu suphenin icine giriyorlar. Yahudiler ile yada Hiristiyanlar ile arkadaslik hatta Kardeslik yapabilen bir kisi bu kesimler tarafindan genellikle dislanacaktir. Masonlarin dinsiz olarak suclanmasinin en buyuk sebebini, Masonlarin din hakkinda genellikle konusmamasi ve yorum yapmamasina bagliyorum. Bizler kendi icimizdeki ahengimizi korumak icin kendi dinimiz dahil, hicbir din ile ilgili elimizden geldigince yorum yapmayiz. Bizlere gore din; kisinin kendisi ile Yuce Yaradani arasindadir. Ona ne kadar bagli olacagi, yaptigi ibadet, ne derecede nasil bir yontemle ona inandigi onemli degildir. Din konusunda bir yorum yapmayinca, Masonlarin dini inanclarinin olmadigi dusunulebiliyor.

Masonlara insanlar guvenmek zorunda degildir. Yanliz bilgi alacaklari ve Masonluk ile ilgili merak ettikleri konularda, oncelikle Masonlara bu konuyu sormalarini isterdik. Bir harici, Masonlugu ne kadar arastirirsa arastirsin, yinede verecegi bilgilerde hatalar yapabilir. Yanliz bizlerin (Masonluk hakkinda konusabilecek olanlarimizin) yaptigi aciklamalar daha dogru olacaktir.

Masonlarin, toplum tarafindan itibar kazanma. yada elestirilerden kacma gibi ugraslari yok. Masonluk kendi icine kapanik ve kendi icinde pisen bir topluluktur. Disarinin dusuncesini yada nasil gordugunu (asiriya kacmadikca) onemsemez. Amacimiz topluma kendimizi gostermek degil, uyelerimize bekleneni verebilmek ve sessizce toplumada yardim edebilmektir.

Bahsettiginiz gibi seminerler yada basin aciklamalari yapilmiyor. Buna gerek duyulmuyor. Masonluk asla reklam yapmaz. Uyeligininde, yaptigi yardimlarinda, icinde nelerin oldugununda asla reklamini yapmaz. Bir basin aciklamasi yapmak yada Masonlugu televizyon, gazete gibi yayin organlarina cikarmak "Masonlar Reklama Basladi" gibi saldirilara yol verecektir. Masonlugun tanitilip tanitilmamis olmasi bizler icin cok onemli degildir. Masonlugu bilen yada kalbinde Mason olmus kisiler bizleri zaten etraflarinda bulacaktir. Masonluk fazla yeryuzune cikmayi sevmez. Ozellikle turkiye gibi %95 i musluman olan, kozmopolit, orta dogu ulkelerinde, Masonluk cok daha kapali kapilar ardinda belirir.
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: PerfectStorm - Haziran 01, 2014, 03:31:34 ös
7 yıl sonra bir ekleme yapmış olacağım sanırım başlığa. Masonların kendilerini veya masonluğu tanıtmayla ilgili seminer, halk toplantısı vs. denmiş. Sayın Mason'un dediklerine ek olarak masonluğu hiç tanıyamamış ve küçük yaşlardan itibaren masonluğa karşı kin ve nefretle beslenmiş insanların varlığı da yadsınamaz bir gerçek ve böyle halka açık bir toplantıda bu insanların da orada bulunup can, mal kaybına neden olma ihtimalleri de bulunmakta, hiçbir şey olmasa bile rahatsızlık verecekleri aşikârdır ve masonlar hiç sorumlulukları olmasa bile kendileriyle ilgili bir konunun taciz edilerek gürültü patırtı çıkarılmasından ve etrafa rahatsızlık verilmesinden asla hoşlanmazlar. Kendi sorumlulukları olmamasına rağmen duyarlılık ve sorumluluk hisleri takdir edilecek ölçüde ileridir ve asla gerilimin tarafı olmazlar. Keşke herkes böyle davranabilse de yeryüzünde insanlar daha anlayışlı, daha adaletli ve daha barışçıl olsalar.

Ayrıca masonluğun kendisini tanıtma ihtiyacı da olmamasına ek olarak zaten masonluğa antipatisi olmayan, insanları dili, dini, ırkı vs. ile değil özü ile seven birey masonluğu tanıma fırsatını da bulacaktır elbet.
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: evvah - Haziran 01, 2014, 06:45:30 ös
Sayın MASON bence bir cümlesinde haksızdır. Çünkü masonlukta din konuşulmadığı (yani kimsenin kimsenin dininden bahsetmediğini) söylüyor artı olarak ''din bireyle ile yaradan arasındadır'' diyor fakat ateizmi benimsemiş insanların da mason olamayacağını savunuyor. (En azından HKMBL'de.)

Yani tamam pek çok kez tartışıldı bu konu. Fakat masonlukta kişinin dini kendisine bırakılıyorsa ve buna saygı gösteriliyorsa ateist insanların mason olmasına neden karşı çıkılıyor?

Belki de ateist görüşlü insanlara dindar kesim kadar verilmeyen bu tolerans ve hoşgörü yüzünden nice ateist insanlar dindar kılıfına bürünerek localara girmek zorunda kalmıştır...

Ve kim bilir din ehliyetiyle localarda dolaşan nice pasif masonlardan daha aktif ve başarılı ancak din ehliyeti alamamış ateistler vardır....

Ama işte...
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: sundance - Haziran 01, 2014, 06:57:10 ös
Masonluk ve dinler arasındaki ilişki nedir ve neden Masonluk dinin karşısında gösterilir?
Masonluk, din değildir. Din yerine geçebilecek bir doktrin de değildir. Masonlar da dinsel bir topluluk üyesi değildir. Masonluk tüm inançlarca kabul edilebilecek bir davranış ve yaşam tarzını aşılamaya çalışır, ancak bunu yaparken dogma ve teoloji alanlarına müdahale etmekten özenle kaçınır. Fakat bizim anlayışımıza göre Mason olabilmek için kişinin Tanrıya inanması şarttır. Masonluk, insanların dinî inançlarına, kanaat ve fikirlerine saygı gösterip hiç karışmadığı gibi çatısı altında hiçbir surette kardeşleri rahatsız edecek şekilde dinî tartışma yapılmasına da müsaade etmez.

Masonluğun bazı ülkelerde dine karşı bir kurum gibi gösterilmeye çalışılmasına yol açan nedenleri o ülkelerin sosyal, ekonomik ve tarihsel koşulları çerçevesinde incelemek ve değerlendirmek gerekir. Diğer taraftan, kurulduğu ilk günden bu yana insanoğlunun düşünsel ve ruhsal yönlerden kendini geliştirmesini hedefleyen Masonluk, bireyin kendini geliştirmesini engelleyen batıl inançların ve kör taassubun karşısında olmuştur. Bu ise, insanoğlunun düşünsel ve ruhsal gelişimini kendi tekeli altında tutmak isteyen bazı kişilerin ve kurumların Masonluğa karşı temelsiz suçlamalarda bulunmalarına yol açmıştır. Batıl inançlara ve taassuba saplanmış bazı kesimler, Masonluğu temelsizce itham edip “dinin karşısında” imiş gibi göstermeye gayret etmişlerdir. Böyle bir ithamda bulunanlar, asılsız bir iddiayı dile getirdikleri için, her şeyden önce kendi akıl ve vicdanlarına karşı haksızlık yapmaktadırlar. Bu suçlamaları, batıl inançlara ve taassuba saplananların kendilerine yaptıkları bir haksızlık olarak değerlendiren Masonluk, tarih boyunca kendine karşı yapılan hiçbir saldırıya cevap vermemiş, kendini savunma gereğini duymamıştır. Çünkü kendi akıl ve vicdanıyla hareket eden her objektif insanın yapacağı küçük bir araştırma bile, üyelerini sadece inançlı kimseler arasından seçen Masonluğun “dine karşı” bir kurum olmadığı gerçeğini bir kez daha ortaya çıkaracaktır. Şeyhülislâmların bile Mason oldukları göz önünde tutulduğunda, Masonluğun dine karşı veya zıt olabileceği düşünülebilir mi?



Ateistler Masonluğa neden kabul edilmezler?
Masonluk, Tanrı’ya inanç temeli üzerine kurulmuş; üyelerine kişisel yüce ahlâk ilkelerini, toplumsal erdemleri ve evrensel kardeşlik sevgisini aşılayarak onların yetkinleşmesini amaç edinmiş bir evrensel kardeşlik kuruluşudur. Bu yüzden Masonlar hiçbir inancı ve ülküsü olmayan ateistleri arasına kabul etmez.
   

http://www.mason.org.tr/ (http://www.mason.org.tr/)

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: PerfectStorm - Haziran 01, 2014, 07:23:08 ös
Bir de bu konuda şöyle bir sorum olacak. Kendimle ilgili bir konu değil çünkü kendim, şahsen ritüellerini pek yerine getirmesem/getiremesem de bir dinin mensubuyum ve tanrı inancım bulunmakta. Ancak mesela ateist olmayan ancak deist olan yani tanrı inancı olan ancak hiçbir dine mensup olmayan  yani ilahî bir gücün varlığını kabul eden ancak herhangi bir dine mensup olmak istemeyen birisi mason olabilir mi?
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Spock - Haziran 01, 2014, 07:27:56 ös
Geleneksel Masonluk, "Masonluğun Landmarkları" (Landmarks of Freemasonry) olarak anılan bir kurallar bütününe bağlı olmayı kabul etmiş olduğundan ve Evrenin Yüce Mimarı'na inanmak da bu Landamarklardan biri olduğundan, Geleneksel Masonluk ateistleri bünyesine kabul etmeyeceğini beyan eder.

Farklı obediyanslar arasında Landmarklar üzerine bir uzlaşı bulunmamaktadır. Hatta farklı obediyansları geçelim, Geleneksel Masonluk çatısı altında faaliyet gösteren Masonik oluşumlar bile tarih boyunca farklı sayıda Landmarklar ortaya atmışlardır. Buna rağmen "bir Yüce Yaradana inanma" şartı Geleneksel Masonluk için her zaman Landmarklardan biri olarak sayılmıştır.

Dolayısıyla konuya Geleneksel Türk Masonluğu açısından bakıldığında "neden ateistler Masonluğa kabul edilmiyor?" sorusuna verilecek yanıt sadece dinsel yönden değil, Geleneksel Masonluğun üzerine kurulu olduğu Landmarklar ve bunlara dayanılarak oluşturulmuş tüzükler kapsamında düşünülmelidir.

Landmarklar hakkında ayrıntılı bilgi için forum arama motorunda "LANDMARKLAR ÜZERİNE" yazılarak ilgili yazı dizisine ulaşmak mümkün.
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: Dor - Haziran 01, 2014, 10:13:53 ös
Son günlerde duydugum en yerinde ve en zamanında olan sözlerden bir tanesi   ;

'' Bilim  için felsefe ne kadar gerekliyse, tanrı tanımazlar için agnostisizim o kadar gereklidir. ''


Bilimi yalnızca duygusuz , kontrolsüz ve makineleşmiş bir teknolojiden ibaret görenlerin kafasına kafasına felsefe vurmak şart .
Ve herşeyi kesin bir dille  red eden ya da kesinmiş gibi inananlar için de bilinmezlik şarttır .
Başlık: Ynt: Ateistler ve Fakirler
Gönderen: ADAM - Haziran 02, 2014, 08:27:46 öö


Bu konu başlığı altında, masonlarca ve Gelenekçi Masonluktan yana olanlarca çok güzel sözler edilmiş ve anlatımlarda bulunulmuş.

Çoğuna genelde bir diyecek yok. Hele bu bağlamda Masonluğa yapılan saldırılar ve masonlara yöneltilen suçlamalar bakımından verilen yanıtlara hiç diyecek yok.

Fakat konu masonların bir dini ve inancı olması zorunluluğuna gelince, bu tutumun sadece Gelenekçi Masonluk gereği öngörülen bir tutum olduğunu belirtmekte yarar var. Hele bir de bu işin içine belirli nitelikte bir Tanrı inancı, ruhun ölümsüzlüğüne inanmak gibi daha da ayırımcı kurallar getirilince, bunun Evrensel Masonluk ülküsüyle de Masonluğun özgün anayasasıyla da çelişkili olduğunu belirtmekte yarar var.

Evrensel Masonluk sadece gelenekçi nitelikli Anglosakson Masonluğundan oluşmuyor. Bir de liberal (özgürlükçü) nitelikli Gelişimsel Masonluk var.

Gelişimsel Masonluk, masonları ve mason olacak kişileri böyle zorlamalar altında tutmuyor. Şöyle diyor:

Herkesin dini ve inancı kendinedir. Bu mason örgütünü ve topluluğunu ilgilendirmez. Belli inanç sahiplerini ya da belli inanca sahip olmayanları mason topluluğu dışında tutmak, Masonluğun amaçlarına ve ilkelerine aykırı, ayırımcı bir tutumdur.


Öte yanda elbette istenilen türden bir dini ya da inancı olmadığı halde, locaya girerken kendisine sorulduğunda olduğunu belirterek yalan söylemek durumunda bırakılan masonların hali de yürekler acısıdır.

Dahası, Gelenekçi Masonlukta, önceki inancını sonradan değiştiren ya da yitiren bir masonun durun ne olacağına ilişkin hiçbir kural, hiçbir açıklama yoktur.

Masonlukta toleransı ve empatiyi öncelikli tutum olarak öngören masonların, Masonluğun evrensel bütününe de öyle bakmaları gerekir.