Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ateistler ve Fakirler  (Okunma sayısı 7117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 01, 2014, 06:57:10 ös
Yanıtla #10
  • Ziyaretçi

Masonluk ve dinler arasındaki ilişki nedir ve neden Masonluk dinin karşısında gösterilir?
Masonluk, din değildir. Din yerine geçebilecek bir doktrin de değildir. Masonlar da dinsel bir topluluk üyesi değildir. Masonluk tüm inançlarca kabul edilebilecek bir davranış ve yaşam tarzını aşılamaya çalışır, ancak bunu yaparken dogma ve teoloji alanlarına müdahale etmekten özenle kaçınır. Fakat bizim anlayışımıza göre Mason olabilmek için kişinin Tanrıya inanması şarttır. Masonluk, insanların dinî inançlarına, kanaat ve fikirlerine saygı gösterip hiç karışmadığı gibi çatısı altında hiçbir surette kardeşleri rahatsız edecek şekilde dinî tartışma yapılmasına da müsaade etmez.

Masonluğun bazı ülkelerde dine karşı bir kurum gibi gösterilmeye çalışılmasına yol açan nedenleri o ülkelerin sosyal, ekonomik ve tarihsel koşulları çerçevesinde incelemek ve değerlendirmek gerekir. Diğer taraftan, kurulduğu ilk günden bu yana insanoğlunun düşünsel ve ruhsal yönlerden kendini geliştirmesini hedefleyen Masonluk, bireyin kendini geliştirmesini engelleyen batıl inançların ve kör taassubun karşısında olmuştur. Bu ise, insanoğlunun düşünsel ve ruhsal gelişimini kendi tekeli altında tutmak isteyen bazı kişilerin ve kurumların Masonluğa karşı temelsiz suçlamalarda bulunmalarına yol açmıştır. Batıl inançlara ve taassuba saplanmış bazı kesimler, Masonluğu temelsizce itham edip “dinin karşısında” imiş gibi göstermeye gayret etmişlerdir. Böyle bir ithamda bulunanlar, asılsız bir iddiayı dile getirdikleri için, her şeyden önce kendi akıl ve vicdanlarına karşı haksızlık yapmaktadırlar. Bu suçlamaları, batıl inançlara ve taassuba saplananların kendilerine yaptıkları bir haksızlık olarak değerlendiren Masonluk, tarih boyunca kendine karşı yapılan hiçbir saldırıya cevap vermemiş, kendini savunma gereğini duymamıştır. Çünkü kendi akıl ve vicdanıyla hareket eden her objektif insanın yapacağı küçük bir araştırma bile, üyelerini sadece inançlı kimseler arasından seçen Masonluğun “dine karşı” bir kurum olmadığı gerçeğini bir kez daha ortaya çıkaracaktır. Şeyhülislâmların bile Mason oldukları göz önünde tutulduğunda, Masonluğun dine karşı veya zıt olabileceği düşünülebilir mi?



Ateistler Masonluğa neden kabul edilmezler?
Masonluk, Tanrı’ya inanç temeli üzerine kurulmuş; üyelerine kişisel yüce ahlâk ilkelerini, toplumsal erdemleri ve evrensel kardeşlik sevgisini aşılayarak onların yetkinleşmesini amaç edinmiş bir evrensel kardeşlik kuruluşudur. Bu yüzden Masonlar hiçbir inancı ve ülküsü olmayan ateistleri arasına kabul etmez.
   

http://www.mason.org.tr/

Saygılarımla


Haziran 01, 2014, 07:23:08 ös
Yanıtla #11
  • Ziyaretçi

Bir de bu konuda şöyle bir sorum olacak. Kendimle ilgili bir konu değil çünkü kendim, şahsen ritüellerini pek yerine getirmesem/getiremesem de bir dinin mensubuyum ve tanrı inancım bulunmakta. Ancak mesela ateist olmayan ancak deist olan yani tanrı inancı olan ancak hiçbir dine mensup olmayan  yani ilahî bir gücün varlığını kabul eden ancak herhangi bir dine mensup olmak istemeyen birisi mason olabilir mi?


Haziran 01, 2014, 07:27:56 ös
Yanıtla #12
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Geleneksel Masonluk, "Masonluğun Landmarkları" (Landmarks of Freemasonry) olarak anılan bir kurallar bütününe bağlı olmayı kabul etmiş olduğundan ve Evrenin Yüce Mimarı'na inanmak da bu Landamarklardan biri olduğundan, Geleneksel Masonluk ateistleri bünyesine kabul etmeyeceğini beyan eder.

Farklı obediyanslar arasında Landmarklar üzerine bir uzlaşı bulunmamaktadır. Hatta farklı obediyansları geçelim, Geleneksel Masonluk çatısı altında faaliyet gösteren Masonik oluşumlar bile tarih boyunca farklı sayıda Landmarklar ortaya atmışlardır. Buna rağmen "bir Yüce Yaradana inanma" şartı Geleneksel Masonluk için her zaman Landmarklardan biri olarak sayılmıştır.

Dolayısıyla konuya Geleneksel Türk Masonluğu açısından bakıldığında "neden ateistler Masonluğa kabul edilmiyor?" sorusuna verilecek yanıt sadece dinsel yönden değil, Geleneksel Masonluğun üzerine kurulu olduğu Landmarklar ve bunlara dayanılarak oluşturulmuş tüzükler kapsamında düşünülmelidir.

Landmarklar hakkında ayrıntılı bilgi için forum arama motorunda "LANDMARKLAR ÜZERİNE" yazılarak ilgili yazı dizisine ulaşmak mümkün.
« Son Düzenleme: Haziran 01, 2014, 08:07:00 ös Gönderen: Spock »
Live long and prosper.


Haziran 01, 2014, 10:13:53 ös
Yanıtla #13
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 214
  • Cinsiyet: Bay

Son günlerde duydugum en yerinde ve en zamanında olan sözlerden bir tanesi   ;

'' Bilim  için felsefe ne kadar gerekliyse, tanrı tanımazlar için agnostisizim o kadar gereklidir. ''


Bilimi yalnızca duygusuz , kontrolsüz ve makineleşmiş bir teknolojiden ibaret görenlerin kafasına kafasına felsefe vurmak şart .
Ve herşeyi kesin bir dille  red eden ya da kesinmiş gibi inananlar için de bilinmezlik şarttır .
« Son Düzenleme: Haziran 01, 2014, 10:17:01 ös Gönderen: Dor »
"Bu ıssız dağları, şükranlarını dile getirmeksizin terk edemezsin"


Haziran 02, 2014, 08:27:46 öö
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu konu başlığı altında, masonlarca ve Gelenekçi Masonluktan yana olanlarca çok güzel sözler edilmiş ve anlatımlarda bulunulmuş.

Çoğuna genelde bir diyecek yok. Hele bu bağlamda Masonluğa yapılan saldırılar ve masonlara yöneltilen suçlamalar bakımından verilen yanıtlara hiç diyecek yok.

Fakat konu masonların bir dini ve inancı olması zorunluluğuna gelince, bu tutumun sadece Gelenekçi Masonluk gereği öngörülen bir tutum olduğunu belirtmekte yarar var. Hele bir de bu işin içine belirli nitelikte bir Tanrı inancı, ruhun ölümsüzlüğüne inanmak gibi daha da ayırımcı kurallar getirilince, bunun Evrensel Masonluk ülküsüyle de Masonluğun özgün anayasasıyla da çelişkili olduğunu belirtmekte yarar var.

Evrensel Masonluk sadece gelenekçi nitelikli Anglosakson Masonluğundan oluşmuyor. Bir de liberal (özgürlükçü) nitelikli Gelişimsel Masonluk var.

Gelişimsel Masonluk, masonları ve mason olacak kişileri böyle zorlamalar altında tutmuyor. Şöyle diyor:

Herkesin dini ve inancı kendinedir. Bu mason örgütünü ve topluluğunu ilgilendirmez. Belli inanç sahiplerini ya da belli inanca sahip olmayanları mason topluluğu dışında tutmak, Masonluğun amaçlarına ve ilkelerine aykırı, ayırımcı bir tutumdur.


Öte yanda elbette istenilen türden bir dini ya da inancı olmadığı halde, locaya girerken kendisine sorulduğunda olduğunu belirterek yalan söylemek durumunda bırakılan masonların hali de yürekler acısıdır.

Dahası, Gelenekçi Masonlukta, önceki inancını sonradan değiştiren ya da yitiren bir masonun durun ne olacağına ilişkin hiçbir kural, hiçbir açıklama yoktur.

Masonlukta toleransı ve empatiyi öncelikli tutum olarak öngören masonların, Masonluğun evrensel bütününe de öyle bakmaları gerekir.


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
38 Yanıt
23342 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 03, 2020, 12:13:46 ös
Gönderen: Özgürefe