Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk insana neler öğretir?  (Okunma sayısı 35581 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 20, 2011, 12:52:41 ös
Yanıtla #30
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu başlık altında pek çok yazılmış...

Ben o yazılmış olanları bana göre doğrularını ya da yanlışlarını hiç irdelemeden, sadece şu başlıkta soruya kendimce yanıt vermek isterim.

Masonluk insana hiçbir şey öğretmez.

Hiçbir şey öğretmez çünkü Masonluk bir öğretim kurumu değildir.

Masonluğun bir öğretisi vardır; doğru. Bu öğreti ritüellerine yansıtılmıştır. Ancak bunlar öğrenilecek şeyler değildir. Çünkü büyük çoğunluğu öz deyişlerdren, anımsatmalardan, alegorilerden ve simgesel deyişlerden oluşur.

Masonlukta masonlar bunları bir araya gelerek görüşür, irdeler, tartışır. Böylece bu öğretiye katkıda bulunur, onu çağın gereği uyarınca yorumlarla değerlendirip genişletir, yeniden biçimlenmesini sağlar. Zaten Masonluk ancak bu yüzden ancak tam olarak localarda öğrenilebilir; kitaplardan, internetten ya da burası gibi forumlardan bile değil.

Sakın yanlış anlaşılmasın... Bu forumu kesinlikle azımsamıyorum. Küçümsemiyorum. Aksine çok değerli ve çok yararlı buluyorum. Kitapları ve internetteaki doğru dürüst siteleri de öyle. Ancak tüm bunlaürdan Masonluğa ilişkin bilgi edinilir. Masonluk öğrenilmez. Masonluğiu öğrenmek için onu yaşamak gereklidir.

Masonlukta her birey kendi kendisinin öğretmenidir. Kendisinden daha bilgili ve deneyimli masonlar ona yol gösterebilir, yardımcı olabilir ama Masonluğun öğrenilmesi bireyin kendisine kalmıştır. Kimisi az öğrenir, kimisi iyi öğrenir, kimisi bir türlü öz eleştirisini yapamadığı ve ön yargıolarından sıyrılamadığı için hiç öğrenemez. Masonluk, tümünün öğrenilebilmesi için bir ortamdır.

Elbette şu da sorulabilir: Masonlukta öğrenilebilecek olanlar başka yerlerde, başka ortamlarda öğrenilemez mi?

Masonluğun böyle bir iddiası olmamalıdır.

Gerçi birtakım mason kuruluşları vardır. Masonluğun öğretisini kendilerine göre dondurmuş, bir kalıp içine sokmuş, dogmalaştırmışlardır. Onlara göre Masonlukta öğrenilecek olan şey budur ve bundan başka bir şey değildir. Hatta bu öğreti üzerinde farklı yorumlar ve değerlendirmeler yapılamaz, hiçbir yeri  değiştirilemez çünkü bunlar yapılacak olursa  o artık Masonluk olmaktan çıkar.

Ne diyebilirim k?i... Kimi masonların Masnluğa bakış açısı böyle. Hatta bunun bellenmesini bile gerekli görenler var; bazı dinlerde insanın hiç anlamadığı kutsal kitabı bellemesi gibi.

Masonluğun öğretisi elbette başka kurumlarda da bulunabilir. Çünkü Masonluk kendi başına bir öğreti yaratmamıştır. Tarih boyunca var olmuş ve kimileri var olmayı sürdüren çeşitli dinlerden, inanç sistemlerinden, felsefelerden, ülkülerden,sosyal yaşam öğelerinden,  hatta doktinlerden yararlanmıştır kendi öğretisini oluştururken. Bu öğreti olduğu gibi bırakılırsa donar, geçmişe özgü olerek kalır. Güncellenipçağa uyarlandığı sürece geçerliliğini korur. Nitekim Masonluğun öğreti kapsamı bakımından diğer birçok kurumdan farkı bu noktadadır.

Ancak Masonluk salt bir öğreti, salt birtakım ritüelik törenlerin uygulamasından ibaret değildir. Masonlukta özgürlük içinde, eşitliğin gözetildiği bir kardeşlik ortamı vardır. İnrsan Masonlukta ne öğrenirse işte o ortamda yaşayarak öğrenir.

"Masonluk insana neler öğretir?" diye bir soru sorulurken buna belirgin, açık seçik bir yanıt mı aranıyordu acaba?

Peki o zaman özetle belirteyim: Masonluk ortamı insana İNSAN olmasını öğrenmesini sağlar; İNSANLIK için insan olmasını.
   
Hâlâ "şunu öğretir" diyemedim, değil mi?

Diyemedim çünkü yanlış olur.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 21, 2011, 11:15:56 öö
Yanıtla #31
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 300
  • Cinsiyet: Bay

 Masonluğun öğretisini yalnız bu öğretiyi alan Masonlar bilir ve bu öğreti sadece onlara özeldir yani dışa açıklanmaz...


Ocak 21, 2011, 12:24:44 ös
Yanıtla #32
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Hayır... Hiç de öyle değil. Kimi masonlar açıklamayabilir. Kimileri verdikleri söze aykırı düşmeksizin açıklayabilir. Çünkü Masonluğun amaçları uyarınca bu öğretinin açıklanması, anlatılması gereklidir. Belki bu mason localarında anlatılan biçimde değil, biraz farklı bir biçimde anlatılır hatta o günün anlatısı olduğu için simgelerden ve alegorilerden arındırılarak güncel biçime getirilebilir.

Masonlar, locaülarındaki çalışmalarına ilişkin nelerin anlatılacağını ve nelerin anlatılamayacağını bilir. Bunlar özellikle locarnın "aile içi" konularıdır. Eğer Masonluğun öğretisi olarak ritüellerinden söz ediyorsak, onlara zaten herkes ulaşabilmektedir. Ayrıca kitaplarda da yazılmıştır. Dolayısıyla bu konuyu bu kadar büyütmemek, bu öğreti öğelerinin birtakım gözemler perdesi arkasında saklanmakta olduğu gibi bir yanılgıya düşmemek gerekir.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 21, 2011, 12:39:24 ös
Yanıtla #33
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 300
  • Cinsiyet: Bay

Syn Adam.

 Sözü geçen simgeleri,alegorileri anlamak için eğitimli olman şart. Yoksa sözü geçen simgelerin s"sinden bile doğru anlam çıkaramazsın.Masonluğun rituellerinden bahsediyorsanız onlara ulaşmanın imkansız olduğunu söylemedim, Masonluk içindeki bu rituelleri ne kadar doğru şekilde uygularsınız ve ne kadar doğru şekilde sonuç alırsınız.

Benim bahsettiğim bu bilgilere ulaşmak imkansızlığı değil onları Mason gibi doğru şekilde anlamanız ve uygulamanızdır...


Ocak 22, 2011, 01:44:55 öö
Yanıtla #34

Hakikati bilmek ve onu saklayabilmek... Bence çok zor. İllaki sızar. İnsan doğruyu bildiği halde bunu saklayamaz. Doğasına aykırı. Sır diye saklanan şeyler her neyseler, zaten bilinebilen, sızmış, açıklanmış, bilmek isteyenin bulabileceği türden şeylerdir. Saklanan bir şeyler varsa, onlar da eftenpüften  kurum içi bürokratik şeylerdir. Bilgi sızar. Hele hakikat olduğuna inanılan bir bilgi, illaki sızar.
Karanlıklar prensi bir beyefendidir. W.Shakespeare


Ocak 22, 2011, 12:28:16 ös
Yanıtla #35
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 159
  • Cinsiyet: Bay

Amaç hakikati bilmek ve saklamak değil, hissetmek ve ışık olmaktır.

ve

"Sır" insanın kendisidir.
Aranan da "arayan"dır.

VITRIOL.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2011, 12:55:51 ös Gönderen: alcyone »
veritas lux mea.


Ocak 22, 2011, 02:02:29 ös
Yanıtla #36
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 319
  • Cinsiyet: Bay

Genç bireylere Masonluğun yolu ne kadar kapalı olduğunu da öğreten bilge topluluk :) :)


Ocak 22, 2011, 03:48:28 ös
Yanıtla #37
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Barbaros'un belirttiği nokta yine konu başlığının dışında.

Hem bu deyişin yanıtı bir başka başlık altında ayrıntılı olarak verilmişti.

Masonluğun yolu gençlere kapalı değildir. Öyle olduğunu söylemek haksızlık olur. Aksine açıktır ve masonlar da bunu tüm içtenlikleriyle istemektedir.

Ancak Masonlukta bu kuruma girecek olan kişilerle bağlantı olmak üzere birtakım kriterler vardır. bu da pek doğaldır çünkü mason örgütleri sıradan dernekler değildir. Amerika'da gençlerin Masonluğa hazırlanması için kurulmuş ve çalışmakta olan, gayet ciddi çalışmalar yapan dernekler vardır. keşke yurdumuzda da olsaydı. Ancak o derneklerin olmayışı, gençlere Masonluğa girme yolunu kapatmakta değildir.

Mason olabilmek için tüm bireysel nitelikleri taşımakta olan bir gencin karşısında tek bir engel olduğunu biliyoruz. Bu engel, ekonomik özgürlüğünü sağlamış, kendisini ve ailesine geçindirebilecek bir düzeye gelmiş olmasıdır.

Belki çok eleştirilir; bundan ötürü Masonluk parasal varlığa önem verin bir kurum olarak nitelendirilebilir. Bu da haksızlıktır çünkü bu gereklilik sadece Masonluğa giriş ve yıllık ödentileri hiç sıkıntı çekmeden ödeyebilmek demek değildir. Bu işin içinde çok daha önemli önemli öngörüler vardır ki, bu da Masonluktaki "kardeşlik" ilkesiyle ve masonların birbirlerine karşı olan yükümlülükleriyle bağlantılıdır.

Bütün bunları bir yana bırakalım; Masonluğa giriş yaşının en as 21 oluşunu da bir yana bırakalım; 25-30 yaşında Masonluğa girmiş olan çok kişi vardır. Yoksa bu yaş "genç" olarak nitelenmiyor mu? 
 
Bu da gereklidir çünkü Masonluğa girecek olan bir kişi artık meslek öğrenimini bitirmiş, biraz da sosyal ve düşünsel bilgilerle ilgilenmiş, bir hamtaş biçimini almış olmalıdır. Masonluğa girdikten sonra o taşı yontacak ve kendini yetiştirecektir. Çok şey öğrenecek ve daha önceki bilgilerinin ne denli yetersiz kaldığını kavrayacaktır.

Ancak bunları ona Masonluk öğretecek değildir. O, kendisi öğrenecektir Masonlukta.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 22, 2011, 06:01:40 ös
Yanıtla #38
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 159
  • Cinsiyet: Bay

Masonluk bir "kendini bilme" yoludur.

Bu yolda önemli olan yolun sonuna varmak değil, yolun kendisidir ve bunun farkına varmaktır.

Yolda yürüyecek olanlar kendi başlarınadır, ve görmek isterse görür, duymak isterse duyarlar.
Masonlukta öğretmen yoktur ancak her mason bir öğrencidir.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2011, 06:06:56 ös Gönderen: alcyone »
veritas lux mea.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
7668 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2011, 10:12:29 ös
Gönderen: Tij
5 Yanıt
6405 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2014, 05:16:03 ös
Gönderen: yihaak
2 Yanıt
5027 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 14, 2011, 01:11:59 ös
Gönderen: Mustafa Kemal
0 Yanıt
8197 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 13, 2009, 07:39:31 ös
Gönderen: akasya
0 Yanıt
4723 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 11, 2010, 08:52:20 ös
Gönderen: KUZEYDOĞU
12 Yanıt
10670 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 05, 2012, 01:38:55 ös
Gönderen: yazbenide
1 Yanıt
2652 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2013, 09:01:35 ös
Gönderen: NOSAM33
16 Yanıt
7663 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2013, 04:12:25 ös
Gönderen: Alşah
0 Yanıt
1923 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 28, 2014, 06:57:13 öö
Gönderen: MysticMind
4 Yanıt
7545 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2015, 04:30:27 ös
Gönderen: Waldow