ABD Halk Sağlığı Servisi'nin çeşitli bulaşıcı hastalıkların tedavisini araştırmak için 1946-1948 yılları arasında Guatemalalılar üzerinde korkunç deneyler yaptığı ortaya çıktı. ABD'nin aynı deneyi siyahlar üzerinde de yaptığı ortaya çıkmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Sağlık-İnsani Hizmetler Bakanı Kathleen Sebelius Cuma günü yaptıkları açıklamalarla korkunç bir suçu resmi ağızlardan itiraf etti ve Guatemala'dan özür diledi.
'Halk Sağlığı araştırması' yapmışlar!
ABD'li bir profesör tarafından açığa çıkarılan korkunç olaya göre, ABD'li bilim adamları 40'lı yıllarda resmi bir 'araştırma projesi' kapsamında Guatemalalılar üzerinde tıbbi deneyler yapmış. Bu deneyler sırasında yüzlerce Guatemalalı bel soğukluğu ve sifiliz gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanmış.
Deneylerin 1946-1948 yılları arasında yapıldığı açıklanırken ABD'li bilim adamlarının iğrenç yöntemler uyguladığı belirtildi. 'Araştırma' kapsamında hastalığın para ile tutulan hayat kadınlarına bulaştırıldığı ve sonrasında sifiliz hastalığı virüsü taşıyan hayat kadınlarının askeri kışlalara, hapishanelere ve akıl hastanelerine gönderildiği ve burada cinsel ilişkiye girmelerinin sağlandığı; Daha sonrasında ise bu kişiler üzerinde gözlem yaparak bulaşıcı hastalıklar konusunda 'bilimsel bilgi' edinilmeye çalışıldığı ortaya çıktı.
Hastalık bulaşan kişiler üzerinde çeşitli tedavi yöntemlerinin denendiği ve bu kişilere herhangi bir açıklama bile yapılmadığı belirtildi.
Bu arada Sifliz hastalığının körlüğe, kalp rahatsızlığına, akıl hastalığına hatta ölüme neden olduğu biliniyor.
Yüzlerce Guatemalalı denek olarak kullanılmış
Massachusetts'deki Wellesley College'ta tarih ve kadın araştırmaları profesörü olan Susan Reverby korkunç skandalı ortaya çıkardı. 'Tuskegee deneyi' denilen ve Alabama eyaletinde ABD'li bilim insanlarının sifiliz hastası siyahi erkekleri hiçbir bilgi vermeden gözlemlediği projeyi araştırması sırasında Susan Reverby, Guatemalalılar üzerinde yapılan korkunç deneyi ortaya çıkardı.
Profesör Reverby yaklaşık 700 kişinin denek olarak kullanıldığını açıkladı.
Siyahi tarım işçilerine yapılanlar araştırılırken ortaya çıktı
Alabama'nın Tuskegee bölgesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan siyahilerin üzerinde 1932 ile 1972 yılları arasında geçen 40 yıl boyunca bu deneylerin yapıldığı ortaya çıkmıştı. Tarım işçilerine gizlice hastalığın bulaştırıldığı, sonrasında da gözlem yapıldığı yazılmıştı. Ve bunların ABD Halk Sağlığı Servisi tarafından 'bilimsel araştırma' olarak yapıldığı da kayıtlarda yer almıştı.
1972 yılında bu skandalın ortaya çıkması büyük protestolara neden olmuş ve olay ırkçılık karşıtı mücadelenin sembol konularından olmuştu.
Olayın ortaya çıkmasının ardından 'deney' sonucunda zarar görenlerin ailelerine devlet tarafından 10 milyon dolarlık tazminat ödenmişti.
Eski ABD Devlet Başkanı Bill Clinton da 1997 yılında sifiliz hastası 400 siyahi Amerikalı üzerinde deneyler yapıldığını itiraf etmiş ve özür dilemek zorunda kalmıştı.
Tuskegee deneyinde yer alan ve 2003 yılında ölen John Cutler isimli ABD'li halk sağlığı doktorunun, Guatemala'da yapılan korkunç deneylerde de sorumlu olarak görevlendirildiği belirtildi.
Olay Amerikan değerlerine karşıymış!
ABD resmi bir açıklama yaparak ortaya çıkan korkunç olayı kınamak zorunda kaldı. Bu durumun tıp etiğinin ve insan haklarının korkunç bir ihlali olduğu itiraf edildi.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Robert Gibbs, Barack Obama'nın durumu öğrendiğini ve Guatemala Devlet Başkanı Alvaro Colom'u arayarak resmi biçimde özür dileyeceğini açıkladı. Obama'nın 2 Ekim günü Alvaro Colom'u aradığı ve 'bu korkunç olayın Amerikan değerlerine aykırı olduğunu' belirterek özür dilediği belirtildi. Obama'nın ayrıca 'iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini vurguladığı' yazıldı.
ABD devleti, Guatemalalılar üzerinde uygulanan insanlık dışı deneyi araştırmak için komisyon kurma kararı aldı.
BBC'ye konuşan Guatemala Devlet Başkanı Alvaro Colom, ortaya çıkan skandal nedeniyle halkın çok öfkeli olduğunu ve yapılanın bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
'Arka bahçe' tanımlamasının anlamı
19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başından itibaran Orta Amerika ve Latin Amerika ülkeleri ABD'nin 'arka bahçesi' olmaya başlamıştı. Bu ülkeler İspanyol sömürgeciliğinden kurtulma mücadelesinin hemen ardından bu defa ABD'nin kontrolüne geçmişti. Diğer Latin Amerika ve Orta Amerika ülkelerinde olduğu gibi Guatemala da 1900'lü yılların hemen başından itibaren ABD'nin 'arka bahçesi' olmuş ve özellikle ünlü Amerikan tekeli United Fruit Company'nin kontrolüne geçmişti.
Öyle ki, tarım arazilerinin tam yüzde 40'ı bu şirketin kontrolüne geçmişti. Bunun dışında demiryolları, limanlar, elektrik sistemi, telgraf sistemi bu şirketin kontrolüne geçmişti.
Ülke on yıllarca bu şirketin desteklediği diktatörlük ile yönetildi. 1944 yılında diktatörlüğün yıkılması ve 1945'de düzenlenen seçimle ilerici bir hükümetin gelmesi ise kısa süreli bir bağımsızlık sürecini başlattı. Ancak 1954 yılında yapılan ABD destekli darbe ile hükümet düşürüldü ve 1990 yılına kadar ülkede kanlı bir iç savaş yaşandı.
IŞIK ve SEVGİ ile KALIN.......