Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Mimarlık - Mühendislik => Konuyu başlatan: ADAM - Ağustos 27, 2011, 02:27:16 ös

Başlık: Sütun Stilleri – 4 (İyon)
Gönderen: ADAM - Ağustos 27, 2011, 02:27:16 ös


İlk kez Antik Çağda Anadolu batısında yerleşik İyon uygarlıklarının yapı tekniğinde kullanılmış olduğu için bu adla anılan sütun stili, daha sonra dünyanın hemen her yerinde pek yaygın olarak uygulanmıştır.

Bu stilde yapılmış olan bir sütun, tarihsel dönemi bakımından kendinden önce uygulanmış olan Dor stilindeki bir sütuna oranla hayli ince yapılı ve süslemelidir. Geometrik özellikleri ve yapılış şekli bakımından, teorik olarak yüksekliği ortalama çapının 9 katıdır. Bunun anlamı, Dor sütununa oranla yaklaşık %33 oranında daha narindir. Bu gövde, boylamasına dişlidir. Gene teorik ya da geleneksel olarak gövde çevresinde tam 20 kanal bulunur. Ender bazı uygulamalarda bu kanallar düz olarak değil, sütun boyunca bir helezon şeklinde yapılmıştır.




İyon stili, sağlam ve dekoratif olduğu kadar, işlevsel bir sütun olarak yüzyıllar boyunca çok tutulmuştur. Antik Çağda tüm sütun stilleri arasında en çok uygulanmış olanı olduğu söylenebilir. Kuşkusuz hemen göze çarpan en önemli özelliği, başlığına koç boynuzu tarzında yerleştirilmiş olan helezonik kıvrımlardır. Bunlar her sütunda simetrik olarak dört adettir ama bu simetri bazı sütunlarda düşey düzleme göre bazı sütunlarda ise sütun eksenine dik olarak dört yöne bakar şekildedir.


     


Şunu da şimdiden belirtmek gerekiyor: Bir sütun başlığında böyle helezonik kıvrımlar yer alıyorsa, o sütun ille de ve mutlaka İyon tarzında bir sütun olmayabilir. Bu ayrıntıyla daha sonra değineceğim.

Düşünmemiz gereken şeylerden biri, bu özellikleri olan bir sütunun hneyi temsil ettiği ya da simgelediğidir. Mimarlığın temel ilkeleri bakımından bu sütunun kullanışlılık olgusunu temsil ettiği benimsenmiştir. Öte yandan felsefi bakımdan ise akıl ve bilgeliğin simgesi olarak alınır. (Bu sütun Masonlukta da değerlendirildiği için simgelediği kavram kimi masonlarca “aklühikmet” olarak dile getiriliyor.)



Not: Bu dziyi önceden hazırlamış olmadığım için, resimleri eşit boyda düzenleyemiyorum; özür dilerim.




Başlık: Ynt: Sütun Stilleri – 4 (İyon)
Gönderen: enelsır - Ağustos 27, 2011, 03:14:51 ös

 Biliyorum sayın ADAM sütunları anlattığı dizisini henüz bitirmedi ama çok ilgimi çeken bu konuda merak ettiğim bazı noktalar var.

 Sevgili ADAM sütunları anlatırken hem mimari hemde felsefi açıdan neyi temsil ettikleri onlara ne gibi anlamlar yüklendiğiyle ilgili bilgilerde veriyor. Konuya masonluk açısından bakınca şunu merak ederim: Neden sütunlar? Masonluk için çok önemli bazı erdem ve kavramların sütunlarda sembolize edilmesinin sebebi nedir? Sütunlar taşıyıcı oldukları ve yapı bunlar üzerinde yükseleceği için olabilir mi? Söz konusu masonluk olunca bu yapıya kişinin kendisi olarak bakabilir ve kişinin bu sütunlar üzerinde yükseleceğini düşünebilir miyiz?

 Çok güzel bir anlatımla devam eden bu çok güzel konu , bana bunları düşündürdü.
Başlık: Ynt: Sütun Stilleri – 4 (İyon)
Gönderen: neumann - Nisan 11, 2012, 08:49:06 ös
Resim Linki :
http://www.masonlar.org/masonlar_forum/MGalleryItem.php?id=30492 (http://www.masonlar.org/masonlar_forum/MGalleryItem.php?id=30492)

Öngörü olarak internetten aldığım bilgi :
(Kaynak :http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=26198)

"Şahadet Camii

    Sultan 1.Murad Hüdavendigar tarafından 1365 yılında yaptırılmıştır. Orduevinin tam karşısındaıdr. Aslen eski bir kilisedir. Zaten bu durum mimarisinden de kendini belli etmektedir. Bursa'daki gayri müslimlerin Sultan 1. Murad'ın kendilerine gösterdiği büyük anlayıştan ötürü kendi rızaları ile camiye çevrilmesi istemişlerdir. Bursa'daki gayri müslüm ve müslüman toplumun barış ve huzur içinde yaşadığının en önemli kanıtlarından biridir. "

İçimden şu soru geçmiyor değil bu camiinin inşaa amacı masonluk açısından nasıl karşılanır?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Sütun Stilleri – 4 (İyon)
Gönderen: ADAM - Nisan 12, 2012, 07:44:37 öö

Sayın neumann'ın bu getirdiği konu ilginç... Üzerinde görüş belirtilebilir. Ancak şu var: O caminin giriş kapısının yanına konulmuş iki çift süsleme sütununun en üst noktasında İyon Sütunu başlığının bir benzetmesinin yapılmış olması, konunun bu başlık ile bağlantısını kurmuyor. İlgisiz.

Bu nedenle ben Sayın neumann'dan Şehadet Camii ile bağlantılı olarak denilenlerin Masonluktaki bakış açısından değerlendirilmesi konusunu irdelemek isterse, bunu bir başka başlık altında açmasını rica ederim. Güzel de olur.   
Başlık: Ynt: Sütun Stilleri – 4 (İyon)
Gönderen: neumann - Nisan 12, 2012, 04:03:54 ös
Sayın ADAM hafızam beni yanıltmıyorsa ;hem sütun stillerini hemde ayrıca masonlukta önemli olan sütun stillerini irdeleyen değerli yazılarınız
forum alanında mevcut. Bu yazılarınızı takip ettikten sonra tesadüf eseri rastlamış olduğum mimari ile camii nin tarihinide öğrenmiş oldum. Bu camiinin tarihini ve mimarisini(iyon sütun stili bulunmasını) forumda sizlerle paylaşmak istedim.Bu nedenle bu konu başlığı altında paylaşımım oldu.

Soru konusunda haklısınız.Buraya uygun bir soru olmadı.Ayrıca bu konuyla ilgili birden çok soru sormam gerekiyor aslında.Açmış olduğunuz konunun bütünlüğünü bozmadan başka bir konu başlığı altında sorularımı dile getireceğim.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Sütun Stilleri – 4 (İyon)
Gönderen: Waldow - Aralık 31, 2015, 07:23:07 ös
Temsil ettiği: Akıl ve hikmet (Üstad-ı muhterem)