Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Duvarcilik ve felsefe  (Okunma sayısı 6729 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 25, 2020, 11:24:45 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

M. ‘S & M’ kitabinda masonlugun asagidaki tanimini yapiyor.
Dogruluk derecesini tabi ki icerde olanlar yorumlayabilir ama burda olur mu, iste onu bilemem. Disardakilerin yorumlari aslinda bir izdusum olarak ta okunabilir.

Bunlari yazarken aslinda daha varligini bil(e)medigim fil' in sadece ayakizini gordugumun farkindayim. Deniliyor ya; bir damla... ve okyanus...

‘Masonluk, alegoriler ile orulu ve semboller ile resmedilen bir ahlak bilimi oldugunun sık sık dile getirilisi, ozgun guzelliginin sayesinde yorucu olmamistir. Masonluk, kendine ozgu bir sekilde, alegoriler ve semboller ile ogretilen bir bilim- felsefe- bir doktrin (ogreti) sistemidir. Bu onun esoterik karakteridir. Exoterik ilaveleri olan seremonileri onun icerigine etkisi yoktur.

Simdi, masonlugun kokenleri uzerinde arastirma yapmaya baslamisken, vardigimiz sonuc bizim seremonileri degil de ozgun masonluk felsefesini arastirmamiz gerektigidir. Baska bir yol denedigimiz de hataya dusecegimiz kesindir. 

Dolayisi ile, masonluk felsefesinin baslangic noktasini ve koklerini arastiriyorsak, yuzyillar oncesine, antik caglara ayni veya benzer felsefenin korundugu ve ogretildigi baglantili yerlere geri gitmemiz gerekir.

Ancak masonluk felsefesini duvarcilik seremonileri ile karistirirsak ve masonlugun kokenlerini arastiriyorsak, bugun oldugu gibi disa donuk hale gelirsek, 18yy’ in basindan daha geriye bakmamiz zor olabilir, ve, aslinda o ana kadar degil. Cunku o donemden beri seremonilerinde bircok onemli degisiklik yapilmistir.

Oyle ise, bunun masonik seremoni olmadigi ancak kokenini arastiracagimiz masonik felsefe olmasi gerektigi sonucuna vardiktan sonra, sonraki sorumuz dogal olarak masonik felsefenin ozgun dogasi ile ilgilidir. 
...‘


Nisan 26, 2020, 12:13:22 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay

Biz hariciler seremonileri bilmiyoruz ve yazıda anlatıldığı gibi önceliğimiz de bu olmamalı. Felsefî kısmı ile ilgilenmeliyiz.
Mu kıtası, Atlantis, Antik Mısır, Antik Yunan, belki İnkalar, hatta Göbekli Tepe milletlerinin bilgileri katlana katlana gelmiş diye düşünüyorum. Ezoterik kısmı belki zamanla yine değişir, bilinmez. Ama aslolan tabiki felsefesidir ve bence en önemli kısmı insan aklının ürünü olmasıdır.
Saygılar.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...