Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kurban Bayramı Fesh Edilsin...Et yemeye son verelim..  (Okunma sayısı 6240 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 03, 2008, 03:46:26 ös
  • Ziyaretçi

 Yaklaşan kurban bayramı olduğu için konuyu gündeme taşıyım dedim et yemek başka bir canın acısıyla beslenmek sanıyorum pek hoş değil bu yüzden en azından et yemeyi azaltalım gerçekten bizlerden daha az akıllı oldukları için tavuk boğazlamak hoş durmuyor ama insan boğazlayan çağdaşlarımız bunu nasıl anlar bilmem birde yaratan buna izin vermişşe...
 Saygılarımla....


Aralık 03, 2008, 05:07:12 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Bay Amurdad ya bitkiler ne olacak,onlarda bir canlı değil mi?
Bitkileri koparmak,onları yemek, hayvan yemekten ne farkı var da özellikle hayvana özen gösteriyorsunuz.
Ya balıklar ne olacak,balık yemeden ömür geçer mi?Onlarında kafasını kopartıp yemiyormusunuz?

Kurban bayramı üzerinden yapılan klişe lafları bırakmak gerekiyor,biraz daha olaylara geniş bakmak gerekiyor.Herkezin söylediğini söylemek bir marifet olmadığını düşünüyorum.Öncelikle belirleyici olan konuyu seçmemiz gerekiyor,kurban bayramına mı saldıracağız yoksa canlıların ölmesine mi?
Eğer kuraban Bayramına saldıracaksak öncelikle İspanyadaki boğa öldürmeyi konuşmak gerekir.Mesela 10 yaşında 160 boğa öldüren Latin Amerika'da ünlenen Michelito konuşalım.Ya da daha yapıcı olup Prof. Dr. Hüseyin Hatemi gibi alternatifler sunalım.Mesela kurban yerine para yardımı yapabiliyor müslümanlar.
Yollarda usulsüzce kurban kesenleri de konuşabiliriz.

Canlıyı öldürüp et yemeye gelirsek eğer; buna karşı olanlar National Geographic izlemesini tavsiye ederim çünkü bazı doğa kuralları var dünyada, insanlarda hayvanlar gibi yaşamlarını sürdürebilmeleri için canlıyı öldürüp yemek zorundalar.

Kaynak: 10 yaşında 160 boğa öldüren : http://www.hurriyet.com.tr/dunya/10427881.asp


saygılar



Aralık 03, 2008, 05:34:59 ös
Yanıtla #2

Sayın M.Akyol kurban ritüeli yerine para yardımını değerli Prof. Dr. Hüseyin Hatemi değerlendirmiş olsa da kurban kan dökmeden olmuyor. Bu nedenle ya bu geleneği ve dinin gereğini bırakacaksınız ya da kesmeye devam edeceksiniz. Kurban sadece yardımlaşma amacı gütmüyor olsa gerek eğer böyle olsaydı Peygamber döneminde ve sonrasında bir alternatif sunulurdu. Kişisel olarak bu uygulamaya karşı olabiliriz, yumuşatılmasını istiyor olabiliriz ancak bilindiği gibi kendi oğullarını kurban eden insanlar vardı, bu geleneğe sıkı sıkı bağlı insanlara kurban kesme diyemeyiz.

Et yememe konusunda ise et kişide kan dürtüsünü tetikliyor diye düşünülüyor. Öldürmenin basitliği ölümün ve katlin sıradanlığı hayvanlar üzerinde tatbik ediliyor. Hayvan keserken kurban, insan keserken cihat diyebilirsiniz kan kandır. Et yerine alternatifler bulunduğu ve aç insanlara yiyecek sağlandığı sürece vejeteryan yaşanabilir belki ama insanların büyük birçoğunun aç olduğu düşünülürse keşke kesilen kurbanları Afrika'daki insanlarımıza ulaştırabilecek çareler oluşturulsa Çad dünyanın en fakir ülkesi deniliyor maalesef pekçok ülke için bu bir istatistik olmaktan öteye gidemiyor. Yakın zamana kadar Hac görevinde kesilen kurbanların nakliye edilememesinden dolayı toprağa gömüldüğünü ve buna alternatif olarak soğutmalı araçlar ile artık taşındığını düşünürsek ve hatta 1950'lerde A.B.D. 'nin Chicago eyaletinden soğutmalı trenler ile tüm dünyaya kesilmiş hayvan ticareti yapıldığı düşünülünce sevap kazanmak isteyen insanlarımıza böyle alternatiflerde  sunulabilir.

Saygılarımla.


Aralık 03, 2008, 08:45:48 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Bay Fraternis benim düşünceme göre de İslamiyet'de kurban yerine para yardımı da yapılabiliyor bunu pek çok ilahiyatçı belirtmiştir.Ama sizin inanışınız farklı olabilir tabii.

Sayın M.Akyol kurban ritüeli yerine para yardımını değerli Prof. Dr. Hüseyin Hatemi değerlendirmiş olsa da kurban kan dökmeden olmuyor. Bu nedenle ya bu geleneği ve dinin gereğini bırakacaksınız ya da kesmeye devam edeceksiniz.



Ayrıca İslamiyet'de kurban kesmek varmı bu da ayrı bir konu olduğunu düşünmekteyim,çok da bu mesele hakkında kararsız kalmışımdır.Mesela Prof. Dr Yusuf Halaçoğlu kurban kesmenin İslamiyet'de olmadığını
söylemektedir.
http://www.tumgazeteler.com/?a=2440248
Ben de açıkcası bazı Türk mitolojisi kitaplarında kurban kesmenin İslamiyet öncesi de olduğuna rastladım.Bir örnek verecek olursam "Tarihte ve bugün şamanizm" kitabında İslamiyet öncesinde kurban kesmenin olduğu belirtilmiştir.


Aralık 16, 2008, 04:37:20 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Yanlış anlaşılan birşey varki İslam dininde Kurban Kesmek olmazsa olmaz bir ibadet görülüyor.Kurban kelime anlamı olarak Allah'ın hoşnutluğuna vesile olacak şey anlamına gelir bu o halde bu kelimeyi bütün ibadetler için de kullanabiliriz.Kurban kesmek;bir ibadet değil Kur'ana göre bir yardımlaşma türüdür.İbadet dediğimiz ise bir sünnet ibadetidir diyebiliriz yani islam geleneği açısından bir ibadettir ama Ku'an'a göre ibadet değildir.Hatta bazı islam alimlerine göre fakire yardım etmenin Kurban kesmekten daha güzel bir yolunu biliyorsanız onu yapın derler.Kurban bayramı bir hayvan kesme bayramı değil bir yardımlaşma bayramıdır.Hatta islam dininde herkesin unuttuğu başka bir kural vardır ki "can çekişerek ölen hayvanın eti yenmez".

Ama bunun dışında hayvan kesmek yemekten bahsedicek olursak bir canlının başka bir canlıyla beslenmesi doğanın kanunudur zaten yaradılışta vardır yediğimiz sebze de bir zaman canlı değil miydi ne yicez o zaman...


Aralık 17, 2008, 05:57:05 öö
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Ben de İslam inancında kurbanın yerinin değişik olduğunu düşünüyorum sn. Fraternis gibi. Çünkü İslam'da halihazırda bir zekat ibadeti, fitre gibi yollar bulunmaktadır fakirlere yardım için. Kurbanda ise kan dökülmesi zorunluluğu var. Zekat ve kurban kesme karıştırılmamalı diye düşünüyorum. Kitap'ta Tanrı kendisine kesilen kurbanın ne etinin, ne kanının ulaştığını; sadece niyetin geldiğini söyler. Yani bir nevi kan dökme niyeti gibi bir unsur var kurbanda. Benim de en ilginç bulduğum ve fırsatım olduğunda geniş çaplı araştırmayı istediğim bir uygulama...
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Aralık 17, 2008, 06:17:23 öö
Yanıtla #6

Kurban için çok eskilere gidilebilir totemizm içinde oluşmuş bir uygulamadır. Bu sakındığımız göze çöp batmasın diye verdiğimiz bir rüşvettir. Genelde tarımcı toplumlar insan hayvancı toplumlar ise hayvan kurban eder. Bu çok erken dönemlerden bu yana takip edilen bir gelenektir ve bu gelenek din ile iç içe girmiştir Kuran'da kurban var mı yok mu tartışmasına girmiycem Peygamberin uygulamaları dinin gereği kabul edilir Kuran'da da geçer peygamberin sözleri tanrıdan kabul görür. İnanç ve din hususunda bu dine inanan kimseler için geçerli bir uygulamadır. Daha önce domuz eti ile ilgili bir konuda anlattığım gibi bu ve benzeri gelenekler ytalnızca İslam dininde değil pek çok din ve uygarlık ananelerinde mevcuttur. Şu an bir düşünün google de gördüğümüz herşeye inanamasakta acaba? diye sormuyor muyuz? O dönemde yazıyı yeni keşfeden ve bununla tanışan uygarlıklara bu mitoloji ve gelenekler bir biçimde entegre edilmiştir.Şimdi bu din üçlemesinin milyarlarca inananı var ve uygulamada o din ile ters düşsede geleneksel olarak kendine saf edinmek için öyle gibi gözüken milyonlar var. Bu üç dinin kendi içinde felsefeleri olduğu gibi Yahudilik hariç hepsinde tüm dünyaya yayılmak var. (Yahudilikte Dünya'yı ele geçirmek var ancak bu dine yabancıların dahil edilmesini gerektirecek bir husus yok.) Din insanları düzene sokacak türlü feleketlerden uzak tutacak olarak inanılan bir kurum ise bu kurumların belli kuralları vardır. Beğenmesekte uygula uygulama ritüellerini tartışmak anlamsız olacaktır. İnanç kişinin kendi elindemidir değildir. İnancı kişi kadar çevrede belirler. İnançlara daha mesafeli çevrelerde bu sorgulanabilir belki ancak bu çarkın bir dişlisi olan kişilere bunu neden yapıyorsun demek anlamsız olacaktır. Ezan sesinde tv radyo sesi kısılması da Peygamber döneminde olmayan uygulamalardır hadi bunu anlatın anlatabilirseniz. Sosyolojik- Psikolojik açıdan kan dökme eylemini ben düşündüm ancak ifadelerim bu konuda bilgili insanların yanında zayıf kalacaktır bu sebeple yalnızca görebildiklerimi yazmayı uygun gördüm.


Aralık 17, 2008, 10:54:50 ös
Yanıtla #7

çok özür dileyerek bu başlığın çok saçma olduğunu söylemek istiyorum.detay yazarak vakit kaybetmeyeceğim ancak kimse kişisel olarak algılamasın.

Saygılar ...
Bilgi , en kutsal güçtür !


Aralık 18, 2008, 01:19:57 ös
Yanıtla #8
  • Ziyaretçi

En son buraya yapay et uretimi ile ilgili bilgide taşımıstım hayvan yerine yapay et yiyebiliriz ne kadar farazi uçuk gibi gorunsede insanlar dunyayı bir yeme içme eğlenme hatta yaratıcının bir lutfu gibi gormeye devam ederse bunlarda normal gelir benim anlatmak istediğim bu burdan benim ahlak değerlerine sıkı sıkıya bağlı olmadığım sonucu çıkmasın ama şu var et yemek sonuçta bir katliam bu bir gerçek benim tavsiyemde ne kadar az et yersek o kadar az hayvan olur.

Bitkiler en azından olurken bağırmıyorlar sinir sistemleride yok bitki de yemeyelim diyenlere duyrulur ben yumurta ve sut ten yanayım et yemek biraz barbarca kurban kavramınında saçma olduğu açık.

Bunun yerine hayır hasenat kurumları var ben kimse yok mu derneğini çok seviyorum hemde dindar bir kuruluş her fikrini beğenmesemde bağışlarımı buraya yapmak beni mutlu ediyor.Lösevde var tabi.Neyse konu uzun katılım az dunyanın her yönlendirdiğini yapmakta saçma ama bunu kuçuk bir azınlık başarıyor sanırım kafasını kumdan cıkarıp doğruyu buluyor.

Sırf akıllıyız daha becerikliyiz diye hayvan kesimi yanlış çok et yemekte ayrıca cok sağlıksız ama illa yiyelim derseniz bari american markası macdanonald olmasın derim...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
6771 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 29, 2015, 12:39:52 öö
Gönderen: Kağan
3 Yanıt
6897 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2008, 04:25:29 ös
Gönderen: nietzsche
4 Yanıt
3593 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 28, 2009, 08:40:02 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
3000 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2010, 05:29:11 ös
Gönderen: Mozart
0 Yanıt
4091 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2010, 12:27:54 ös
Gönderen: amurdad
7 Yanıt
6274 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 29, 2010, 01:55:09 öö
Gönderen: Prometheus
0 Yanıt
3890 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 08, 2010, 01:40:21 ös
Gönderen: Mozart
2 Yanıt
8192 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 20, 2010, 02:44:50 ös
Gönderen: Mozart
1 Yanıt
4345 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2011, 04:59:59 ös
Gönderen: bilGe
18 Yanıt
5008 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 16, 2014, 09:18:07 ös
Gönderen: Tij