Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Zincir Kavramı  (Okunma sayısı 16606 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 27, 2014, 12:31:54 ös
Yanıtla #20
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM' ın söylediği gibi sütun başlıkları altına sarılmış zincir motifi de masonluktaki bağlılık ve sadakati vurguluyor olduğu düşüncesindeyim.

Saygılar
"Bir tapınaktır dünya, direklerinden akan

Anlaşılması güç, karışık sesler duyulur..."


Mayıs 27, 2014, 01:05:19 ös
Yanıtla #21
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın ABCDEF tarafından yapılan yorum üzerine, üç soru sormak gerek.

1- Bağlılık ve sadakat birbirinden ayrnı kavramlar mıdır? Öyleyse, farkları nedir?

2- Somut olarak bir madeni zincir görülünce, bu nesne zihne öyle bir kavramı mı yansıtır?

3- Öyle ise, mabetteki zincirler niçin bir başka yerde değil de o sütunların başlıklarının altında.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 27, 2014, 02:19:35 ös
Yanıtla #22
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 46
  • Cinsiyet: Bay

Cenaze toprağa verildikten ve tüm dinsel dualar okunduktan sonra, masonlar zincirlerinden bir halkanın koptuğunu simgelemek üzere, mezarın etrafında el ele tutuşarak daire oluştururlar, ölen kardeşin bulunması gereken yerde zincir kopuktur. İkinci harekette, hayatın devam ettiğini, hiçbir şeyin ölmediğini simgelemek üzere de, açık kalmış zincirin iki tarafındaki eller birleştirilerek zincir kapatılır. Masonlukta zincir kavramının somut anlamlarından biri de budur.

Saygılarımla
Abysus abyssum invocat


Mayıs 27, 2014, 02:21:45 ös
Yanıtla #23
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 46
  • Cinsiyet: Bay


Sayın NOSAM33 naüsıl bir uygulama olduğunu sorarken, anlaşılan hiç biylea bir sosyal ortam içine girmemiş. Günümüzde ilköğretim öğrencileri bile arkadaşlarıyla bu tür haberleşme zincirleri oluşturuyor. Eskiden teknoloji buna zor elveriyordu ama günümüzde hiç de öyle değil.

Sayın Aykan ise anlaşılan bu Forumda da uzun boylu anlatılmış olan uluslararası masonik örgütlenmelere hiç göz atmamış. Onlara şöyle bir bakılsa, bu bağlamda örgütlerin gerek adlarında gerekse amblemlerinde bile sincir sözcük ve motiflerinin yer aldığı görülecek. Masonlukta her şeyi ille de simgesel açıklamalara bağlamak gerekmiyor.

Sayın ayilmaz92 ise masonların bir geleneksel uygulamasından söz etmekte. Nitekim o uygulama,  kavramın somut bir gisterge biçimine dönüştürülmüşlerinden biri. Ancak iki noktayı bilelim: 1- O geleneksel uygulama her zaman ve her yerde öyle yapılmayabilir çünkü zincirin oluşumunda farklı değerlendirmeler söz konusu olabilir; 2- O uygulamanın yeri sadece bir mezar çevresi değildir.

"Masonlukta zincir kavramının anlamı budur." tarzında bir söz ise pek katı ve dar olmuyor mu? Başka bir anlamı yok mu?
                           

Bilgi eksikliğinden ötürü uyardığınız ve değerli bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmediğiniz için çok teşekkür ederim. Alıntı yapıp, kendi hatamı düzelttim.

saygılar.
Abysus abyssum invocat


Mayıs 27, 2014, 02:53:46 ös
Yanıtla #24
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM, bağlılık ve sadakat birbirinden çok ince bir çizgiyle ayrılır. Sadakat, bir insanın bir başka insana ya da herhangi bir varlığa çıkarsız ve karşılıksız inanması, onun izinden gitmesi ya da söylediklerine itaat etmesidir. Bağlılık ise birisinin yanında bulunan kişinin, örneğin annesi gibi, çeşitli davranışsal sistemlerdeki etkinliğinin olası sonucudur. Yani görecelidir. İkisinin arasındaki fark ölçülülük ya da ölçüsüzlüktür. Madeni zincirlerin burada olduğu gibi çok derin bir mânâ çağrıştırması her zaman söz konusu değildir. Zincirin öyle bir îması da yoktur sanıyorum. Yanlız burada zincirin masonik bir sembol olduğunun dile getirdiysek  derin mânâlar aramalıyız. Çünkü hepimizin bildiği gibi masonluk çok ezoterik, kapsamlı, derin îmalar ve anlaşılması güç mesajlar veren bir birliktir. Bir ortak noktadır.
Mabetteki zincirlerin sütun başlıklarında bulunmasının verdiği  mesaj da hangi açıdan bakıldığına göre de değişebilir. Sütun başlığında değil de başka bir yerde bulunsaydı farklı bir anlam taşıyacaktı.

Saygılar.
"Bir tapınaktır dünya, direklerinden akan

Anlaşılması güç, karışık sesler duyulur..."


Mayıs 27, 2014, 03:13:29 ös
Yanıtla #25
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın ABCDEF diyor ki, " Sadakat, bir insanın bir başka insana ya da herhangi bir varlığa çıkarsız ve karşılıksız inanması, onun izinden gitmesi ya da söylediklerine itaat etmesidir."

Masonlukta öyle bir kişinin bir başkasının izinden gitmesi ve söylediklerine itaüatü etmesi gibi bir durum olmadığına göre, demek ki bu sadakat terimi Masonluk için geçerli değil.

Oysa Türkiye'de masonlar bu terimi kullanıyor ve bunun karşılığı bağlılık olarak veriliyor. TDK, sadakat sözcüğü için "içten bağlılık" diyor ama ben dıştan bağlılık nasıl olur; onu anlamakta zorlanıyorum.

Kişiler bir sözcüğün eski dilde geçerli olanı ile güncvel dilde kullanılanı arasında kendilerince böyle anlam farkı yaratabiliyor.

Ancak işin ilginç yanı şu ki, Masonluk'ta somut madeni zincir hiç de öyle bağlılık kavramıyla falan bağdaşık bir anlamda değerlendirilmiyor.

Madem bu noktada bir yere varamadık, gelen Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nden Zincir başlığı altındaki ilk açıklamayı kopyalayıp buraya aktaralım:

1.   Köleliğin ya da tutsaklığın simgesi.
Bu tür zincir, somut olarak madenden yapılmadır. Masonluğun çeşitli derecelerinde, birbirinden yer yer farklı örnekleri görülür. En belirgin örnek, simgesel derecelerde çalışan bir locanın oturumlarını yaptığı bir mabette, kapıdan girilir girilmez görülen İkiz Sütunlar’ın başlıklarının altına yedi sıra dolanarak asılmış olanlardır. Bu zincirlerin, mabede sadece tutsaklıktan kurtulmuş (köle olmayan) kişilerin girebile-
ceğini, burasının bir “özgürlük ortamı” olduğunu simgelediği benimsenir.
Süleyman Mabedi’nin yapımına ilişkin öykülerde anlatıldığına göre; Başmimar Hiram Abif, ana tapınak binasının girişinin her iki yanına diktiği tunçtan dökme görkemli süsleme sütunlarının üzerine, som altından yedi sıra zincir sarmıştı.
Simgesel derecelerde çalışmakta olan locaların mabetlerinin girişinde yer alan İkiz Sütunlar, tarih boyunca birçok yapının ana giriş kapısının her iki yanına herhangi bir yük taşımamak üzere dikilmesi gelenek edinilmiş süsleme sütunlarının karşılığıdır. Ancak, özellikle Süleyman Mabedi’nin sütunlarını temsil ettikleri benimsenir.
Masonlukta kölelik ve tutsaklık kavramları, 18. yüzyıl sonlarına kadar salt nesnel olarak ve doğrudan sözlük anlamları çerçevesinde değerlendirilerek kullanılırdı. O dönemde, Masonluğa girecek bir kimsenin “özgür doğmuş” olması, köle sayılan kişilerin çocuğu olmaması gerekli görülüyordu. Çünkü toplumların yapısı daha henüz feodal ve aristokratik etkilerden kurtulamamıştı; toplum düzeni hiçbir özgürlüğü olmayan geniş bir halk kitlesinin varlığına dayanıyordu.
Masonluğun geliştiği toplumlarda kölelik ortadan kalkıp, özgürlük halkı oluşturan tüm bireylerin temel haklarından biri olunca; Masonluğun yasa, tüzük ve ritüel-
lerindeki “özgür doğmuş” olma koşulu anlamsız ve çağ dışı kaldı. Çağdaş koşullara uygun düzeltmelerin yapılabilmesi ise, 19. yüzyıl sonlarını buldu.
Bu arada Masonluktaki “özgürlük” kavramı, sözlük anlamının dışına taştı. Bireyin düşünme, söz ve vicdan özgürlükleri, nesnel özgürlüklerine oranla öncelik taşır oldu. Böylece, çağımızda zincirin simgelediği kölelik ve tutsaklık da, bir başka insanın
ya da bir kurumun nesnel tutsağı olmaktan çok, “bir düşüncenin, belirli bir öğretinin, bir fanatik ülkünün kölesi olmak, akıl ve zekânın gereğince kullanılamaması” gibi anlamlarda değerlendirilir oldu.


Bir mason yapıtı konuyu böyle açıklamış.

Ancak elbette mason olmayanlar da kendi değerlendirmelerinde burada sözü edilen özgürlüğü korur.
 


   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 27, 2014, 06:53:36 ös
Yanıtla #26
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay

Verdiğiniz kıymetli bilgiler için size çok teşekkür ederiz. Bir eksiğimizi daha gidermiş olduk.

Saygılar.
"Bir tapınaktır dünya, direklerinden akan

Anlaşılması güç, karışık sesler duyulur..."


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
10025 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2011, 08:01:58 ös
Gönderen: NOSAM33
7 Yanıt
15161 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 20, 2008, 09:18:44 ös
Gönderen: saskin
2 Yanıt
5773 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2009, 02:55:29 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
5586 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 04, 2009, 07:55:10 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
6192 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2011, 01:44:08 ös
Gönderen: Maledictum
12 Yanıt
9255 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 21, 2011, 08:03:12 ös
Gönderen: Tij
14 Yanıt
8242 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2011, 05:05:54 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
2700 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 30, 2011, 11:24:40 öö
Gönderen: BULGARIA
10 Yanıt
7087 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2012, 06:54:15 ös
Gönderen: karahan
35 Yanıt
18452 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2014, 07:53:10 ös
Gönderen: ilkinbalta