Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: 'Aydın İnsan Olma' Sorusu  (Okunma sayısı 4470 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 23, 2013, 11:40:01 öö
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Aydın insan olma ya da olmama noktasındaki ayırt edici farklar konusunda fikirlerinizi soran sorumuza sizlerden gelen yanıtları paylaşıyoruz.

Soru: "Aydın" insanla, "aydın olmayan" insan arasındaki ayırt edici en temel fark sizce nedir?

Cevap: bakış açısı

Cevap: insanın konuşma tarzı kullandığı kelimeler bence onun bilgisini yansıtır. Bence aydın insan yoktur çünkü ben "tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir "cümlesine inanırım.

Cevap: aydın insan bilgiye sevgiye anlayışa açık olan insandır. Okumuş olması bir şey ifade etmez bazen okumamış insan daha aydın davranışlar sergileye bilir. Bu kişinin kafa yapısıyla ilgili bir şeydir bu insanın olayları analiz ediş şekline bağlı olarak kendini gösterir zaten

Cevap: aydın insan bilir önder olur. Bilen insanın algılaması geniş olur. Aydın olmayan insan aydın olan insanın yaptıklarını eleştirir. Ve bu insandan başka bir şey beklemek asrın hatası olur.

Cevap: aydın insan düşünür, sınırları aşmak, yeni şeyler üretmek ister. Aydın olmayan insan ise hiçbir şey için kafa yormaz, önüne ne koyulursa onu yer.

Cevap: bilgi

Cevap: Aydın insan kendini bilendir. Aydın olmayan insan ise başkalarını bildiğini sanandır.

Cevap: aydın insan ne yaptığının bilincinde olan aydın olmayan ise amaçsız yaşayan yaptıklarının farkında olmayan insandır.

Cevap: aydın insan hem kendini geliştirmeyi hem de etrafındaki kişileri bilgilendirmeyi temel alır, ancak aydın olmayan insan sadece kendi bildikleriyle yetinir ve başkasına bir faydası olmaz.

Cevap: Bu fark gündüzle gece gibi, siyahla beyaz gibi belirgindir. İnsanların çoğu hatta yakın bir zamana kadar ben bile aydın olmayı eğitimle bağlantılı sanırdım ama alakası yokmuş. Aydın olmak insanın beyninde başlar.

Cevap: aydın insan- Bilge insan da diyebiliriz. Aldığı bilgileri özümsemiş, onu yaşayan insan demektir. Aydın olmayan insan- Bilgisi olmayan veya bilgisi olsa da bunu kendine geçirememiş insan demektir.

Cevap: kendini geliştirebilen yeteneklerini keşfedip onların üstünde emek harcayan başarılı olan her kesimden hitap etmeyi bilen ve ulaşabilen insanlara yardımcı olabilen kişidir bence

Cevap: yaşamını sorgulama ve elindeki olduğu gibi kabul etme

Cevap: biri ileriyi görebilir yollarını kendi açarak. Diğeri ileriyi belki görür belki göremez yolu açık değilse hiç göremez. Çünkü aydınlığa giden yolu hep birilerinin açmasını bekler

Cevap: aydın insan sadece akıllı zeki demek değildir. Hareketleriyle topluma yol gösterir düşüncelerini açıkça ifade eder, ahlaklıdır kendini geliştirir insan merkezlidir insana değer verir bunların hepsi bir insanda toplanmışsa o aydındır. Aydın olan bir kişi önce kendiyle verdiği savaşımı kazanmalı sonra topluma yol göstermelidir. Aydın olan bir kimse bence ben aydınım dememeli aydınlanma yolundayım demelidir.

Cevap: İyi bir okur ve yazar olmak.

Cevap: Aydını ayırd eden, sorgulama ve 'hayret etme' yetisini hiç yitirmemesidir herhalde. O yüzden, yaşanmışlıkları çoğaldıkça 'ben oldum' yargısından uzaklaşır...

Cevap: Aydın insan kendini tanımaktır. Aydın olmayan insan ise kendini tanımamaktır. Kendini tanımak benim için önemli. İnsanın kendinin anatomik etnik sosyolojik vs tümüyle incelemeli enine boyuna irdelemeli.insan kainatta yaratılan en mükemmel varlık olmasıyla şereflendirildi ama eylemleriyle en aşağılık duruma da düşebiliyor.

Cevap: aydın zihniyetine sahip olmak

Cevap: aydın insan doğaya ve doğala saygılı, aydın olmayan insan özünden uzaklaşmış insandır..

Cevap: söylediği söz, yaptığı hareket, davranış ve gösterdiği yol, verdiği düstur zamanla aşınmayan, her zaman doğru kalan kişidir.

Cevap: etrafındakilere düşünmeyi, araştırmayı, yani ufkunu geliştirmeyi amaçlayan (esas amaç çevrendeki insanlara faydalı olmak) kişilere aydın denir

Cevap: Bence aydın insan, doğru olduğuna inandığı davranışları cesaretle yaşayan ve sürekli gelişim içinde olan insandır. Aydın olmayan insan, bildiklerini yaşayamaz, çevre, örf adet, din, onaylanmama, beğenilmeme korkusu tarafından engellenir. Bildiklerini yaşayamadığı için hiçbir zaman bildiğini sandığı bilgilerin özünü kavrayamaz.

Cevap: geleceğe bakış açısı

Cevap: aslında aydın insanla aydın olmayan insan arasında kişilik ve toplumda tabaka farkı olduğunu düşünmüyorum. Her iki insan da bir şeyler üretir ama ürettikleri şeylerin sayısı belki aydın insanda daha fazladır.ne kadar toplum aydın insanın daha entellektüel olduğunu düşünse de bence öyle değildir. En basitinden 16. yy.lardaki aydınların edebiyatı her zaman süslü içeriğe önem verilmeyen şekilde yazıldığı halde onlara okudukları için aydın denmiştir. Ama diğer tabakanın yaptığı edebiyat ise daha öz ve içeriğe önem verilen ve az sayıda eserlerle ön plana çıkmıştır.günümüzde her insan aydın bence çünkü herkes okuyor. Yine de cevabım sorulursa aydın insan okumuş ,kültürlü, çok ve içeriksiz şeyler üreten kişi, aydın olmayan insan ise az ama anlamda öz şeyler üreten kişidir.

Cevap: aydın insan varolanı olduğu gibi kabul etmeyen, sorgulayan insandır. Aydın olmayan varolanı olduğu gibi kabullenen insandır.

Cevap: bakış açıları. Aydın insan beyaz görürken aydın olmayan insan siyah görür bence. Aydın insan görürken aydın olmayan insan bakmakla yetinir.

Cevap: aydın insan okuyan, araştıran, bilgileri analiz eden, önyargılı olmayan, tek taraflı düşünmeyen kendini geliştirmeye çalışan insandır. At gözlüğü takanlarda aydın olmayan insandır

Cevap: aydın insan halkının sorunlarına ışık tutandır aydın olmayan insan ise gereksiz işlerle bir yerlere gelmiş olan ışıksız insanlardır

Cevap: tamamen kişisel bakış açısı ile ilgili göreceli bir kavramdır

Cevap: Aydın insan geleceği kurtarma çabasında olan, aydın olmayan insan günü kurtarma peşinde koşandır.

Cevap: Aydın insan az ve öz konuşur, bilgisini yerinde ve zamanında ortaya çıkarır. Konuşmak için konuşmaz. Aydın olmayan ise bir şey biliyorum sansınlar mantığıyla abur cubur konuşur. Aydın kimse olaylara derinlemesine bakarken diğeri yüzeysel bakar, sadece dışardan görünenle ilgilenir.

Cevap: Bağnazlık

Cevap: aydın toplumdaki insanların düşünce ve inançlarına saygı gösterendir. Aydın olmayan ise, kendi fikirlerini başkalarına dikte eden yani diktatör kimse demektir.

Cevap: Geleceğe bakış acısı olmalı, aydın olmayan bir insan dünyaya bir kareden bakar, aydın olan ise dünyayı her yönüyle kabul eder ve saygı duyar

Cevap: Aydın insanla aydın olmayan insan arasındaki en temel fark, olaylara ve insanlara bakışıdır. Çok okumuş olmak aydın insan olabilmenin ölçütü değildir bence. Bu kadar insan "okuyormuş" gibi yapıyorken. Hayatın anlamını kavrayan insanın olaylara ve insanlara bakışı değişir.

Cevap: en temel farklardan biri olaylara bakış açısı ve olayları yorumlama şeklidir.

Cevap: aydın insan her konuda bir bilgi birikimi olan insandır her konuda konuşacağı bir bilgisi vardır aydın olmayan insan ise pek bir bilgi birikimi olmayan yeteri kadar bilgisi olmayan insandır

Cevap: biri ülkeyi ileri götürür biri geriye

Cevap: aydın insan her şeyi bilen, hayat tecrübesi olan biridir. aydın olmayan insan ne olacağını bilmez önünü göremez ve kesin bir bilgisi yoktur

Cevap: davranışlarını çoğu zaman kontrol altına alabilen, olması gereken yerde söylemesi gerekeni yüreklice söyleyen, zamanı:hayatının odak noktası alan insan bence aydın insandır. aydın insanın farkında olduğu bir şey vardır. eğer isterse yapmak istediğini yapma gücünün içinde olduğunu bilir. Bundandır ki onlar için zaman, yapmak istediklerini yapana karar en büyük nimettir.

Cevap: aydın insan topluma yol gösterici olmalıdır.

Cevap: aydın insan yaşanan olaylar üzerine çok yönlü düşünebilir ama aydın olmayan insan sadece kendi açısından bakar

Cevap: Bilgi birikimine sahip olmak ve bu bilgi birikimini öncelikle toplum için yararlı olacak şekilde kullanabilmektir.

Cevap: hayata bakış açısıdır. insan olarak insana değer vermeyi bilendir, özellikle çocuklarımıza.

Cevap: aydın olmak yada olamamak kişiye ve yaşadığı çevreye bağlı bir yorum biçimidir. İki kavram arasındaki farka gelince aydın olduğuna inanılan kişi bu sıfatı hak edene değin çok çaba sarf eden ve de bu çabayı hayatının bir desturu olarak gören kişidir benim yorumum kişi aydın olmak zorunda değildir bu bir tercihtir ve statükodur aydının karşılığı cahilliktir ama onunda katmanları var örnek kara cahil gibi. Olmak yada olmamak iki oluş biçimi arasındaki evreleri önemsememektir. Merhum Adnan Kahveci'ye bir gün sormuşlar çok kitap okuyan biri olarak kendinizi çok kültürlü görüyor musunuz merhum Adnan Kahveci bu soru üzerine ne kadar çok kitap okusam kendimi o kadar cahil hissediyorum demiş işte aydın insan bu olmalı sınırlarını bilen ve onu geliştirmeye çalışan kişi cahil aydın olmayan kişi ise cahilliğini farkına varamayan ve de bu konuda çaba harcamaya gerek duymayan kişidir..

Cevap: fark görebilmek bence. Görülebilen ve görülmek istenmeyen..

Cevap: aydın insan bildikleriyle yön verir aydın olmayan insan bildikleriyle yargılar. Aydın insan gelişmeye odakladır aydın olmayan yerinde saymaya.aydın insan başkalarını aydınlatan aydın olmaya insan başkalarını karanlığa boğarak kendi aydınlığında yaşadığını sanan insandır. Aydın ve aydın olduğunu sanan insan ülkemizde bir çoktur ama aydın olduğunu sananlar genelde çoğunluktadır. Ama bir çoğu aslında cehaletten payına düşenden fazlasını almışlardır.

Cevap: ileri görüşlülük ve at gözlüğünü çöpe atmış olmasıdır

Cevap: hoşgörü ve saygı aydın insanda olur

Cevap: En ayırt edici özellik bence; Görüş farklılığıdır. Araştırmacı ruhu olmayan, Yeniliklere açık olmayan, ortaya konulan konularda bilgi eksikliği olmasına rağmen düşünmeden önyargılarında ısrarlı kişi aydın değildir

Cevap: Bana göre; Hayatta bireysel ya da toplumsal olarak, ömrümüzü uzatmaya, mutluluğumuzu artırmaya dönük vizyonu, hedefi, planı, eylemleri olan kişiler aydındır. En temel fark ise, ömrün uzanmasına, mutluluğun artırılmasına gösterilen çabanın oranıdır.

Cevap: Aydın insan geçmişini, bugününü ve yarınını görebilen ve topluma ışık olabilen insandır. Aydın olmayan insan ise körler ülkesisin insanları gibidir.

Cevap: ayırt edici en önemli özellik bence kültür ile ilgilidir

Cevap: aydın insan pozitif düşünen, kültürlü, bilgili insanlardır

Cevap: Aydın insan hedeflerinin ne olduğunun bilincinde olan ileriki yıllarda kendisini nerede görmek istediğini bilen ve hedeflerini gerçekleştirme yolunda da coşkulu olabilendir. Aydın olmayan insan için ne söylenebilir ki ! Değil mi ?

Cevap: Bence göründüğü gibi olan, içi dışı bir olan insan aydın insandır.Yani şeffaflık= dürüstlük= aydın insan diyorum ben.

Cevap: Aydın insan yeniliklere mantık ve gönül gözüyle bakabilen yorumlayabilen, uygulayan kişidir .

Cevap: algılama ve yorumlama farkı

Cevap: aydın insanın en büyük farkı, hayata bakış açısı ile insanların ona gıpta ederek bakmasını sağlayacak tavırları ve her türlü soruna karşı yaratıcı, gerçekçi, medeni çözümler bulabilmesidir.

Cevap: ışık

Cevap: Aydın insan büyük resmi görebilir, ama aydın olmayanlar sadece karanlıkta gördükleri şeye takılı kalırlar ve sürekli aydın olanlara aynı şeyi sorarlar. Bu ışıkta benim görebildiğim bu, sen nasıl farklı şeyler görebiliyorsun? Yanıt açıktır. Aydın adam şöyle cevap verir. Gözündeki gözlüğü çıkar ve elindeki feneri yak. İşte fark bu.

Cevap: "Aydın insan" karşısındaki kişiyle konuşurken, onunla fikir tartışması yaparken onun aklına mı, yoksa sorgulatmayacağı inançlarına mı hitap ettiğini bilen insandır.

Cevap: aydın somut düşünür, aydın olmayan ise hep soyut kavramlar içerisindedir. Aydın bilimle yoluna devam eder. Aydın olmayan ise hep kader der mucize arar. Aydın gerçeğin peşindedir. Aydın olmayan hep hayal.

Cevap: aydın insanın aydın olmayan insanı anlaması, O'na uyum sağlayabilmesidir

Cevap: insanları, olayları, olduğu gibi kabul eden, herkesin düşünce ve inancına saygı gösteren, insanlığın ve dünyanın daha iyi koşullarda olmasını sağlamak için gayret gösteren, sağduyulu, saygılı, bilime inanan, öğrenmeye açık, doğmalara kapalı, önyargısız hareket eden, düşünen, düşüncelerini paylaşan, okuyan, öğrenen, öğrendiklerini paylaşan, öğreten kişiyi aydın kişi olaya aday gösterebiliriz.

Cevap: aydın insan düşünebilmeyi ve bulduğu doğruyu hayatına uygulamayı bilen insandır. Tutarlılığı vardır. Aydın olmayan insansa, düşündüğünü sanır ama aslında şartlanmışlığı çerçevesinde sadece kalabalığın söylediğini tekrarlıyor ve galeyana geliyordur ve diliyle söyledikleri yaşamıyla çelişkilidir.

Cevap: Çevresindeki sorunlara duyarlı olan ve olmayan insanlar. Tabi duyarlı olmak yetmiyor hem farkındalık hem de faaliyet.

Cevap: aydın insanla iletişim kurabilir, anlatmak istediklerinizden sonuç almak yolundasınızdır. Aydın olmayanın dogmatik doğruları vardır. Aydın olmayan da sizi dinliyor gibi görünebilir. İş eyleme gelince de sizin karşınızdadır ya açık olarak ya da gizlice. Doğruları, gerçekleri anlatamadığınız zamanlar için çok ama çok üzüldüğünüz zamanlardır. Aydın olmak ya da olmamak. Kitap, günlük gazete okumak, değişime her şekilde her yaşta hazır olmak. Kalıpları, beynimizdeki kireçlenmeleri kırmak aydınlık geleceğe hep gülümseyebilmek. gözlerinin içinden. hep hoşgörülü bir aydın bakışıyla aydın kalalım.

Cevap: "Aydın" insan , aydınlanmış kişi demektir. Bunun gerçekte, şan, şöhret, titr, cemiyet içindeki yer, sosyal mevki, makam, unvan ve para ile hiç mi ama hiç ilişkisi yoktur. Aydın kişi gerçekleri, dünyamızda olup biten tüm gerçekleri tam anlamıyla gören, anlayan, hisseden "aydınlanmış", "aydınlığa" ulaşmış kişidir. Tabii ki, şimdi bu "aydınlanma" kelimesini açıklamam gerekecek.. Bu "aydınlanma" nın "elektrik ampülü" veya"mum ışığı" ile aydınlanma ile de yakından uzaktan ilgisi yoktur. Takriben 2700 yıl kadar önce ilk defa o tarihlerde bu "aydın" ve "aydınlanma" kelimeleri uzak doğuda, uzak doğunun kendi halinde filozoflarından "Buddha" tarafından ortaya atılıyor. Buddha, benim kanaatimce, aydın insan sorusuna cevap arayan ve bunu bulan ilk kişilerdendi. Buddha'nın aydın tarifi, takriben 5000 ciltten oluşan, Tokyo'daki "Buddha Külliyesinde" okunabilir; özetlemek istiyorum.. 'Aydın kişi, aydınlamış kişidir ve "gerçekleri gören" kişidir.. "Gerçek" ise hiç bir zaman değişmeyen ve kainatta hiçbir kuvvetin değiştiremeyeceği gözle görünen veya görünmeyen tüm varlıklar, enerjiler, tabiat kanunları ve ilişkilerdir', çok iddialı olduğunu hissettiğim bu cevabım için özür dilerim.. "Aydın" kişi tarifini değiştirmenin benim elimde olan bir husus olmadığı için de çok üzgünüm

Cevap: Benim için "aydın" insan içindeki öğrenme merakını hiç kaybetmeyen, sürekli okuyan, araştıran, dinleyen, gözlemleyen, bu bilgileri kendi akıl süzgecinden geçirerek değerlendiren, edindiği bilgi ve deneyimi de başkaları ile paylaşıp, başka kuşaklara aktarabilen, bilgiyi paylaşarak çoğaltabilen insandır.

Cevap: Bence aydın olmayan insan toplumun kalıplaşmış kurallarıyla dünyaya bakar, diğer insanlar tarafından takdir edilmek çok önemlidir, makam, rütbe ve sahip olduğu maddi değerlerle kendisini değerli hisseder ve diğer insanları değerlendirir. Aydın insan ise insanın özüne değer verecek olgunluğa erişmiş, hayatı gönül gözüyle görebilen insandır.

Cevap: duygu kontrolü, tepkilerine hakim olabilme yetisi, kendisi gibi olmayanların görüşlerine ve varlıklarına gösterilen saygı; aydın ve aydın olmayan insan arasındaki temel farktır.

Cevap: Aydın İnsan: Fincancı katırlarını ürkütse bile başarılı hizmetler yapmış, pelikan kuşu örneği yüreğini yavrularına vermiş, çalışmaları yerelden ulusal basına yansıyarak yankılanmış insan, aydın insandır. Ne ki yaşamın sert ve çetin esen yellerine çarpılmaktan kurtulamaz Aydın İnsan. Elbette meyve veren ağacı taşlarlar. Hem de hiç ummadığınız insanlar. Yatılı olarak ilk öğretmen okullarımızda 'öğretmen' kimliğiyle yetiştirildik. Biz, 68 kuşağındanız. Edindiklerimizi, öğrencilerimize ve halkımıza aktarmak ve şu dörtlüğümdeki temaya uygun çizgide onları yetiştirmek için gecemizi gündüzümüze kattık: "Sanata, doğaya ve güzelliklere yer verin / Olumlu kişilik sergileyin davranışlarınızla / Nokta kadar çıkar için virgül kadar eğilmeyin / Haksızlığa direnciniz ışık olsun karanlığa /Elleriniz havada olsun yavrularım." Jean Paul Sarte , 'aydın'ı şu çarpıcı sözcüklerle tanımlıyor: "Çabası hakim sınıfça suç sayılan kimse..." Aydın Olmayan İnsan: Ayçiçeği örneği, yönünü güçlüden yana çeviren kimsedir. Ya da nokta kadar çıkar için, virgül kadar eğilen insandır.

Cevap: aydın insanın bütün yaptığı davranışların ve tüm konuştuklarının geleceği oluşturmaya yönelik belli bir amacı vardır.

Cevap: Aydın insan evrenseldir, hümanisttir...

Cevap: aydın insan elde ettiği yaşam başarısı ile hayatına anlam kazandıran insandır

Cevap: aydın ve aydın olmayan insan konusuna ve eğitimine yaşayışına dinine vs göre değişir. Kime veya kimlere göre aydın veya aydın olmayan insan değerlendirmesini yapmamız lazım. Bana göre böyle bir ayırım yapmak çok demogojiye açık. Ancak insanları yukarıda belirttiğim durumlarda değerlendirip karar verebiliriz.

Cevap: Aydın insan, olaylara çok geniş açıdan ve değişik boyutlardan bakar, sinirsiz hoşgörüsü vardır. Karamsar değildir. Aydın olmayan insan, çok dar görüşlüdür, kalıplara göre hareket eder, değişik düşüncelere tahammülü yoktur, saygı da duymaz. Karamsardır.

Cevap: aydın insan farkındadır, içinde bulunduğu ruh halinden toplumsal yapıya ve dünyaya kadar farkındadır.

Cevap: ilk öncelikle bu soruyu sormanıza çok sevindim. Her şeyden önce en temel farkın 'bakış açısı' olduğunu düşünüyorum. aydın bir insanın herhangi bir olayı, durumu vs... algılaması ve bunları anlayışı ve yorumlaması birikimi nedeniyle daha farklı, daha geniş, daha modern olacaktır.

Cevap: gördüğünden, işittiğinden, duyumsadığından, algıladığından, düşüncelerinden, her zaman bilimsel bir şüphecilik duyup kendini yeterli görmeyip araştıran, bugünün doğrularının yerini gelecekte yepyeni doğrularının alacağından emin olan farklı düşünce ve ''şey''leri merak eden, sorular yaratan ve yanıtlarını arayan sevgi ve hoşgörü üreten bireysel ve toplumsal paylaşımı bilmeye, çabalamaya çalışan insan, aydın olmaya çalışandır.

Cevap: insan olmanın değerini bilen ve sorumluluklarının bilincini toplumla paylaşmanın zevkini tadan ve kafası hep ileriye yönelik meşgul, üretken, çalışkan emeğini karşılıksız sunan ve cesur, insana ve doğaya aşık, sözüne güvenilir ve her zaman güler yüzlü ve çok bilgili diye aydın bir insani tanımlayabilirim.

Cevap: farkındalık sahibi olmasıdır.

Cevap: Hiç bir zaman küfür kullanmaması bir fark olabilir mi merak ediyorum. Çevreye karşı saygısı önemli bir fark olmalı.

Cevap: Bilgiyi daha fazla içine sindirebilmiş ve farkındalığı yakalamış insan aydın olabilir. Diğer yandan, daha az bilgi sindirimi ve farkındalıktan yoksunluk çeken insan aydın olmayan olabilir! Tıpkı cehaletin "ışıktan yoksunluk" durumu olduğu gibi "Aydın" ile "Aydın olmayan" insan arasında da buna benzer bir durum söz konusudur. Kısaca ikisi arasındaki temel fark "Işıktan yoksunluk" durumudur.

Cevap: aydın insan gereksiz konuşmaz, eleştirme gereği duymaz bence

Cevap: Neyi bildiğini ve neyi bilmediğini bilmesidir.

Cevap: Bence farkındalıktır. Aydın insan, her şeyden önce kendisinin ve çevresinde olan bitenin farkında olmaya, oradan yola çıkarak sorular sormaya, bu sorularını cevaplamaya, cevaplarından yola çıkarak analizler, sentezler yapmaya, bu şekilde de hayatı anlamlandırmaya çalışmalıdır. Aslında bizim her şeyden önce aydınlık, farkındalık gibi kavramları tanımlamamız gerekir. Çünkü her zaman "Kime göre aydın?" ya da "Neye göre aydın?" sorularına takılmamız kaçınılmazdır.

Cevap: Aydın insan ben bilirim demez! Aydın insan sabit fikirli olmaz! Aydın insan objektif olur! Aydın insan her fikre saygılı olur!

Cevap: Kalite ne kadar önemli bir kavram. Benim için bulunduğun ortamın ve seçtiğin her şeyin hakkını vermelisin ile eş değer bir anlamı var. Aydın kişi bulunduğu ortamda veya durumda kaliteyi yaratmak için daha derinlere ışık tutmaya aydınlanmaya çalışıyor ki ona yaklaşanlar için de bir ışık kaynağı olsun. Aydın olmayan kişi kalite ve derinlikten habersiz olmanın sağladığı geçici rahatlıklarla karanlıklarını aydınlatmayarak kendi için bunu alışkanlık haline getiriyor. O bir şekilde buna uyum sağlıyor ancak ona yaklaşmaya çalışanlar karanlıklarından korkuyor ve en kısas zamanda ondan uzaklaşıyor. Hepimizin içinde karanlık var. Şahsen ekstra bir karanlığı istemiyorum. Sanırım aile bu yüzden kutsal. Bu karanlığın Gönüllü Mumları. Onlarında bir ömrü var. Deneyimlerinden faydalanalım."azıcık kaydım yana ama ailem benim için aydınlığın ilk çağrışımı"

Cevap: bakış açısı ve farkında olma

Cevap: Aydın insanın geleceğe yönelik ileriyi görerek hareket etmesi. Aydın olamayan kişi de hayata günübirlik bakmasıdır.

Cevap: aydın olan insanlar bilgisini ve düşüncelerini paylaşan insanlardır. aydın olmayanlar ise kulaktan dolma bilgi ve düşünceye sahiptir paylaşmak istese de etkili olamaz.

Cevap: eğitim

Cevap: yok

Cevap: Aydın insan bilinçlidir. Verileni alır. Değişimlere açıktır. Gerçekçi, cesur ve güçlüdür.

Cevap: Bence aydın insan sürekli iyiye doğru gelişmeyi, öğrenmeyi ve bildiklerini aktarmayı düstur edinmiş insandır. En temel fark değişime ayak uydurma ve önderliğini yapma kaygısını ve sorumluluğunu taşımasıdır. Kendini yenilerken çevresindekileri de ''aydın''latır.

Cevap: aydın her şeyi gelecekte arar aydın olmayan insan her şeyi geçmişte arar.

Cevap: en temel fark, bence yetişmiş yetişkin olmak. Tabii aydınlar için bu geçerli.

Cevap: Empati ve Özeleştiri yeteneği gelişmiş insan Aydın insandır.

Cevap: aydın insan: insanın kendini mahkum ettiği olgunlaşmama durumundan kurtulmasıdır! İkisi arasında fark olduğunu sanmıyorum, ikisi de kendi içinde bir şeyleri çözmüş ya da çözmeye çalışıyordur. Belki yollar farklıdır ama gelinen nokta aynıdır! Benlik kavramı bireylerde toplumlarda, gelişen büyüyen bir hastalıktır. Aydın insan kibirli olmadığı sürece, kendinden ziyade çevresine veya topluma bir şeyler kazandırdığı sürece aydın insandır. Aydın olmayan insan ise hep kavramlarla sıkıntıdadır, kendi içinde vermiş olduğu savaş, yorgunluğunun gelecekteki habercisidir. İkisi arasındaki farka gelince birisi (aydın insan) :sağanak halinde yağan yağmura benzer, (aydın olmayan insan): rüzgarla dağılan bulutlara benzer!! Aydın insan başkalarının kılavuzluğu olmadan aklını kullanabilen insandır! Aydın olmayan insanda bunun tam zıt kutbudur.

Cevap: Bence aydın insanla, aydın olmayan insan arasındaki en büyük fark: Aydın insan , gerçek bir demokrasiye benzer. Başkalarına yaşama hakkı tanır. Empati yapar. Kendisi gibi düşünmeyenlerin düşüncelerinden yararlanmaya çalışır. Kendini sorgular. Kısaca her şeyi sorgular. Aydın olmayan insan ise, bir diktatör gibidir. Başkalarının düşüncelerine yaşama hakkı tanımaz . Onları yok eder. Kendisini çok beğenir. Doğmacı düşünür. Empati yapamaz. Hiçbir şeyi sorgulamaz , baskı görürse aynen kabul eder. Biri ışık , biri karanlık gibidir.

Cevap: Aydın olmayan insan; İngilizce veya diğer dillerle Türkçemizi karıştırarak, dilimizi katledenler ve bunu aydın insan olmak sanan özenti insanlardır. 'Bunların dışında ki herkes aydın olarak nitelendirilebilir' diyecek kadar önemli bir şey bence bu dil konusu.

Cevap: Aydın olan insanın kendi düşüncesine zıt olan bir görüşü savunan kişiyi sonuna kadar dinleme sabrı ve saygısı aydın olmayan insanla arasındaki ayırt edici en temel farktır.

Cevap: davranış, diyalog

Cevap: kültür farkı hayata bakış hayatı algılama farkı bence.aslında kısacası her şeyi farklıdır.

Cevap: Çok kısa bir ifadeyle Aydın insan karşısındakini ne düşündüğünü düşünebilen "empati yapabilen" , olayları yorumlarken işin iç yüzünü düşünüp, nedenlerini doğru biçimde sorgulayabilen insandır. Aydın olmayan ise etrafımızda o kadar çok ki. Karşısındakini dinlemeden hüküm veren, her şeye at gözlükleriyle bakan, kendini bir şey zannedip aslında hiç bir şey olmayan vs..

Cevap: Mantıklı olan, hümanist, hoşgörü, insana sevgi ve zamanını yaşamak .

Cevap: yaptığı hareketler ve konuşma şeklidir

Cevap: bence buradaki aydın sorusunun gerçek aydın ve kendini aydın hisseden diye sormak daha mantıklı olacaktır. bu soruya cevaben de şöyle bir açıklama yapmamız gerekir: gerçek aydın konuların olumlu ve olumsuz yanlarını gerçekçi bir yaklaşımla konuları saptırmadan toplumun anlayabileceği şekilde süzgeçleyen ve sunan kişidir. Kendini aydın hisseden kişi ise başkalarının dolduruşuna gelmiş konulara sadece kendi ideolojisi ile bakan kendine zıt düşünceleri düşünmeden veya dinlemeden yargılayan kişidir.

Cevap: fark o kadar çok ki, ama her ikisi de karşısındakini aydın olmayan olarak rahatlıkla tanımlayabilir.

Cevap: aydın kişi geçmiş zamanı iyi bilir ve bu zamanla birleştirir, iki zamanı birbirine sağlam bir şekilde bağlar. elindeki ışığın kuvvetine göre de geleceği aydınlatır. aydın olmayan kişi ise geçmiş zamanda kendini bağlar.

Cevap: tabi ki en büyük fark olaylara bakış açısıdır aydın olmayan insan olaylara sadece tek bir pencereden bakar hep kendi çıkarları doğrultusunda yorumlar. Aydın bir insan olaylara her yönden bakar ve her açıdan yorumlar.

Cevap: davranışları, düşüncesine; düşüncesi inancına; inancı evrensel geçerliliğe dayanan yani inandığı gibi yasayan, kararları kişi ve mekana göre değişmeyen tecrübelerinden ders alıp hoşgörü gösterebilen, etrafındakilerin gönüllerinde saygı uyandıran zat bana göre "aydın" dır.

Cevap: Aydın olmak, kendini ve başkalarını anlayabilme yeteneğidir bence. Aydınlığınız, anlayışınızın genişliği ile doğru orantılıdır.

Cevap: önyargılarından arınmış objektif düşünebilen insan aydın insandır.

Cevap: Aydın İnsan:bakışları ve kurduğu cümleler, sakin bakar, sakin konuşur, sorunu ayrıntılarına inerek anlatmanıza gerek kalmadan anlar ve mutlaka çözecek bir seçeneği vardır. Saygı davranışlarının başlıca öğesidir. Aydın Olamayan İnsan: konulara balık gözlerle bakar ve soracak olmadık soruları vardır. Panikler. Sürekli akıl danışacak birilerine ihtiyacı olur. En ufak sorunlar bile dünyasını karartabilir. Yeni haberleri vakti geçtikten sonra duyar ve önlem alacak vakti bile kalmaz. At gözlüğü en önemli aksesuarıdır. Yüksek sesli itirazları olur. Toplantı ortamlarında en çok onlar konuşurlar. Ve dinleyenlerde ıyyy! Etkisi yapabilirler. Akılları ince çıkarlara çok çalışır. Kısa vadeli düşünürler. Girişimci ruhları yoktur.

Cevap: ama aydınlık neye göre? söylediklerimi acaba aydınlarda yapıyor mu? yine de örnekle; aydın insan körü körüne bir şeylere bağlanmaz, kendi seçtikleriyle yaşar, düşünür. Aydın olmayansa sorgulamadan, başkaları tarafından kendi hayatlarına giydirilen her şeyi kolayca kabul ederler.

Cevap: aptallık. dışa bakış (yaşam tarzlarına göre, giyimlerine göre, bulundukları mevkie göre insanları önyargılı değerlendirmeleri), düşünce tarzları, yaşam şekilleri.

Cevap: "Aydın" insanla "aydın olmayan" insan arasındaki en temel fark sorumluluk bilincidir bence. "Aydın" en başta varoluşunun bir amacı olduğunu varoluşuna, kendisine, çevresine, dününe bugününe yarınına sorumlulukları olduğunu bilir. Adı gibi aydındır, bu dünyadan göç ettiğinde dahi ışık tutar ardındakilere "fayda" sağlar. "Aydın olmayan" ise sadece yaşar. Varoluş amacı için değil sadece varolduğu için yaşar. Haliyle kendine saygı göstermeyen, kendi sorumluluklarını yerine getirmeyen bir birey çevresine nasıl ve ne kadar fayda sağlayabilir ki! Etrafını aydınlatmadığı gibi birde cahilliğiyle, duyarsızlığıyla, ön yargısıyla çevresine gölge yapar. Eee her gölgede faydalı değildir. Katran ağacı değil ki bu gölgesinde serinleyelim. Umarım yeni nesil düşünmeyi bilen, anlamlı eleştiri yapan, sorunların neden ve sonuçlarını, çözüm yollarını aydınlatmaya çalışan, yaşam tarzını kendi şekillendiren uygar insanlar olmayı başarır. Sorumluluk bilinci gelişmemiş, kendini yönetemeyen aciz ve güvensiz insanlara dönüşüp, başkalarının kuralları; tarikatların, yasa dışı örgütlerin insana, çağa ve topluma düşmanlık aşılayan fikirlerin yönetimi altına girmemeleri için iyi bir eğitim sistemi dileğiyle.

Cevap: aydın insan sadece hayata tek bir pencereden bakmaz. O kendisini ve ufkunu geniş tutacak biçimde hayata tutunur belki de aydın olmayan insandan farkı budur.

Cevap: aydın insan rahatsızdır (meraklı, araştıran, bilen ve bildiğini paylaşan). Aydın olmayan rahat insandır.

Cevap: aydın insanın bakış açısı daha geniştir yani sadece kendisi için düşünmez toplumsal düşünür. Aydın olmayan insan ise tam tersi

Cevap: aydın insan olayların "farkındadır" ve eylem adamıdır.

Cevap: Düşünce boyutu aydın insanda sonsuzdur. Aydın olmayan insanın düşüncelerinde tavan vardır .

Cevap: gerçek aydın halktan uzak durmaz (cihangir kafelerinden ahkam kesenler aydın değildir) gerçek aydın halkla iç içedir (terörü umursamadan fedakarca doğuda görev yapan aydın öğretmenlerimizi örnek gösterebiliriz) işte aydın olan ile olmayan arasındaki en belirgin fark budur

Cevap: Aydın İnsan:CAN merkezli ve doğruyu yayan, Aydın Olmayan İnsan: Güneşi balçıkla sıvayandır.

Cevap: bilgi, saygı, anlayış, bakış açısı

Cevap: yeniliğe açık olması

Cevap: aydın insan yenilikçi, aydın olmayan insan gelenekçidir. Aslında olaylar ve bakış açılarıyla da ilgili bir şey.

Cevap: farklı bakmayı bilenler aydın kişilerdir

Cevap: insan ile hayvanlar arasındaki fark gibidir.

Cevap: aydın insan gözlerini okuya okuya bozmuştur ve bu yüzden gözlük takar. aydın olmayan insan, aydın görünmek içi elinde kitap taşır, gözlük takar!

Cevap: sabır ve hoşgörü

Cevap: ampulün yanık olmasıyla, sönük olması kadarlık bir fark. gerisini siz getirin.

Cevap: Aydın insan hayatı bilinçli bir şekilde, aydın olmayan insan rasgele yaşıyor. Tek düze bir yaşam sürecek kadar sıradanlaştırabiliyor hayatını. Farkında olmadan farklılıkları bile kalıplaştırabiliyor. Aydın insan biliyor her anın değerini ve her anı nasıl değerlendirebileceğini. Böylece kendine de topluma da faydası daha çok oluyor.

Cevap: Işıkla karanlık kadar net bir ayırım var hem soruda hem cevabında. Kendi aydınlığımızda görebildiklerimizi biliyoruz yaşamda. Tıpkı hikayedeki gibi; karanlıktaki file el yordamıyla dokunup dokunduğunun ne olduğu hakkında farklı sonuçlar çıkaranlar var. Hepimiz bir çaba içindeyiz ve atılan her adım biraz daha ışık tutuyor yaşama. Bizden daha fazla farkında olanlar mevcut olduğu gibi henüz gördüklerimizi göremeyenler de var. Ayırt edici fark çabanın kendisinde sanırım. Tabii ki hiç bir gayret göstermeden dünyadan ayrılanlar da var. Belki de doğrusu onların yaptığıdır bilmiyorum. Çünkü her şey tamamen aydınlandığında neyi göreceğimizi bilmiyoruz. Bir sonuç beklentisiyle yaşamıyoruz elbette ama göreceklerimizin bizi mutlu edeceği konusunda da şüphelerim var.

Cevap: Entel ile entelektüel arasındaki fark gibidir. Aydın insan; gelişmiş bir beyne, anlayan akla sahiptir.

Cevap: aydın insan ile iletişim kurabiliriz ancak aydın olmayan insan iletişime kapalı olduğundan onunla konuşabilmemiz bir şeyleri paylaşabilmemiz zordur. Aydın insan dinler özeleştirileri kabul eder ve bu arada öğrenir aydın olmayan insan hiçbir şeyi kabul etmez dümdüz kendi doğruları vardır ve onlardan o kişiyi vazgeçiremezsiniz hep o doğruyu bilir zaten ben biliyorum diyerek kendini dışarıya kapatır ve hep kendi kabuğunda kalır böylece yeni hiçbir şey öğrenemeden günler aylar geçirir.

Cevap: Dinlemesini bilmek.

Cevap: Aydın İnsan Toplumsal veya kişisel problemlere, sıkıntılara, çıkmazlara, anlaşmazlıklara çözüm önerebilen kişidir. Sevince, tasaya, düğüne ölüme, evliliğe-ayrılığa müdahale edebilecek bilgi ve kabiliyetteki kişidir. Söyleyecek sözü olan kişidir.

Cevap: Aydın insan her şeyden önce anlayışlı olan demektir. Kendi duygularının aynısından ya da değişik duygular da olabileceğini düşünmek demektir. Empati kurabilmesi lazım. Aydın olmayan zaten bellidir kendi bildiğine gider doğru,yanlış onun için farketmez. Bencildir. Bilmediği konular hakkında da konuşur amaç dikkat çekmek. Çünkü kendindeki eksikliğin farkında değil.

Cevap: aydın insan bana dokunmayan yılan bin yaşasın demek yerine bunu kendine dert edip çözüm arayan buna kafa yoran sonucunda bundan kişisel bir fayda görmese bile toplumsal faydadan dolayı mutlu olabilen insandır.diye düşünüyorum

Cevap: Aydın insan sıradanlaştırılmak istenen dünyada sıra dışı olmak, sıra dışı ve özgür olabilmektir.

Cevap: bence hayata bakışı ve olayları yorumlayışı, bununla paralel olarak yaşam tarzı

Cevap: Birisi insandır, diğeri ?

Cevap: aydın insanla aydın olmayan insan arasındaki fark düşüncedir çünkü aydın insan daha geniş düşünebiliyor...

Cevap: en önemlisi yeniliklere aynı bakış acıyla bakamazlar ve kabul etmezler

Cevap: Bence karşıt görüşteki insanların da olabileceği ve düşüncelerini ifade edebilecekleri gerçeğini bilen insan aydındır. Yani en temel fark demokratik olması.

Cevap: çevresine sevgi ve hoşgörü ile yaklaşabilen ve bunu davranış olarak içinden gelerek gösterebilmektir.

Cevap: Aydın insan gerçekliklerin farkında olan,kendini ve hayatı bu farkındalıkla gören ve sevebilen kişidir. Diğerlerinin aydınlanmasına katkı sağlayabilir mi, bilmiyorum..

Cevap: ışık farkı

Cevap: aydın insan aydındır, aydın olmayan insan karanlıktır.

Cevap: Aydın insan sorgular, sabit fikirli değildir dolayısıyla kendisini her daim yeniler. Aydın olmayan insanın tek bir çizgisi vardır o çizgi doğru yada yanlış olsa da dışına çıkılmaz. Sabit fikirlidir ve önce yüreği sonra kendisi fosilleşmeye adaydır.

Cevap: Aydın olmayan insanın kendi fikirleri yoktur birileri onun yerine yaşar o da kendisine öğretileni, kendisinden bekleneni yapar. Aydın olan insan verileri bilgiye dönüştürür yorumlar. Sabit fikirli değildir.

Cevap: tek kelime ile ifade ediyorum; FARKINDALIKTIR.

Cevap: İnsanın kendi duygu ve düşünceleri üzerindeki farkındalığının ışığı,aydınlanmanın ışığıdır. Bu ışık arttıkça aydınlanmada artacaktır.

Cevap: içinde yaşadığı topluma değer verip refah seviyesini yükseltmek için önce kendine sonra çevresine faydalı olmaya çalışan insan aydın insan; içinde bulunduğu toplumun gelişmesi ve refah seviyesinin yükseltilmesi için ne kendisine ne de çevresine etkisi olmayan insan da aydın olma yolunda ki kapıları kapatmış küskün ve mutsuz insandır.

Cevap: Aydın insan bence ,içinde yaşadığı toplumun değerleriyle barışık, kendine güvenli, doğru bildiğini her yerde ve her zaman hiç bir maddi çıkar gözetmeden söyleyebilen kişidir. Aydın olmayan kişi ise toplumunun ve tarihinin hep olumsuzluklarını arayıp onlar üzerinde düşünceler üreten, çözümler üretmeden hep eleştiren, kendi gibi düşünmeyenleri aşağılayan güçlüden yana olan kişidir.

Cevap: gece ile gündüz, gül ile diken gibidirler

Cevap: Biri aklının ya da ruhunun veya bir başkasının kendine yol göstermesine asla izin vermez. (Yani karanlıkta kalmak onun için hiç bir zaman sorun olmaz ve çıkmayı da istemez) Bir kasetin kendini tekrarlaması gibidir. Dışarıda her ne değişirse değişsin o kesinlikle kendinden başka hiç bir şeye bakmaz.

Cevap: aydın insan: neyi niçin düşündüğünün; niçin inandığının farkında olan insandır. farkında olmak.

Cevap: Aydın insan, bence önce kendisini bilen, hayatını nasıl yaşayacağını bilen, insanlara karşı duruşunu çözmüş, iyi ve dürüst olmayı seçmiş insandır. İyiliği ve doğruluğu tavsiye eden kötülükten sakınmaya çalışan insandır. Bu insanların genelde okumuş kültürlü insan olarak tanımlarız ama kültürlü olmak aydın olmak değildir bence. Nice kültürlü insan var ama hayata öyle bakıyorlar ki bağnaz ve kendi gözlüklerinden. Bu insanlar aydın değiller bence. Hayatın anlamını kavramış, insanlara saygılı, kendisi ve sınırlarını bilen insan aydındır. Aydın olmayan insan ise hayatın kendi etrafında döndüğünü zanneden insandır. Yukarıda ki tanımlamalarda belirttiğim tüm meziyetlere sahip olmayan insandır. Kendini aydın zanneden ama kendini bulamamış ve hayatı sorgulamamış, olgunlaşmamış insandır.

Cevap: varlıkları yani var oluşları. Ben yaşamın anlamını sorgulamaya ve düşünceye bağlamımdan bir insanı yaşama bakışıyla değerlendiriyorum.

Cevap: en önemli fark bence konuşma süreleri

Cevap: çok basit birisi kendisine ve çevresindekilere pozitif enerji verir diğeri ise tam tersini yapar

Cevap: aydın insan objektif ve hoşgörülü bakar aydın olmayan tabuları ve ön yargısı ile

Cevap: Aydın insanın bakış açısı aydın olmayana oranla daha geniştir.

Cevap: düşünebilen ve düşünemeyen bence

Cevap: bence aydın veya aydın olmayan insan terimi kullanmak yanlıştır. çünkü insanlar arasında kıyaslama ölçüt veya bilginlik taslama yada derecelendirme,tanılama yükümlülüğü bulunmaktadır sadece düşünemeyen insan vardır diyorum bana göre öyle diğer insanlar farklı düşünebilir saygım var. delilere niye deli diyoruz kendimizi akıllı sanalım diye

Cevap: hayata bakış açısı, olayları doğru değerlendirebilme, nitelikli evlat yetiştirebilmedir

Cevap: Aydın insan, ''farkındadır''. Aydın olmayan insan ise ''farkında değildir''.

Cevap: aydın insan kendini, hayattaki pozisyonunu, duruma göre çevresini değerlendirebilen insandır aydın olmayan insan ise bu niteliklerden yoksun kişidir

Cevap: esneklik

Cevap: yetiştiği toplum, zihniyet, bakış açısı ve icraat

Cevap: aydın insan hem uzun metrajda ve etkide yol gösterir hem de yol üretmeye teşvik eder aydın olmayan insan geleceğin kısa metrajında etkili olan yolu gösterebilmektedir

Cevap: Aydın insanla aydın olmayanın arasındaki en temel fark bana göre birinin her an herkesten ve her şeyden öğrenilebilecek yeni bir şeyler olabileceğini bilmesi ve beynini bu yeni bilgilere açık tutup öğrenerek bundan kendi yaşantısında faydalanması ,diğerinin ise tek doğru benim bildiklerimdir, bana öğretilebilecek ve benimde başkalarına öğretebileceğim yeni hiçbir şey yoktur düşüncesinde saplanıp kalmasıdır.

Cevap: Aydın olan insan biz diyebilen aynı zamanda ben olmasını da başarabilen insandır. Aydın olmayan insan ise bana göre hep ben diyen insandır. Hep ben diyen insanların ne kendilerine nede yaşadıkları topluma bir faydaları dokunmaz ve ne kendilerini, ne de çevrelerini geliştirebilirler.

Cevap: Aydın insan dik durur çünkü hayatın zorlukları onun omuzlarına yük yapmamıştır, aydın olmayan insan kamburdur, hayatın yükü onu çökertmiştir ve o bu yük altında ezilmiştir.

Cevap: aydın insan çok boyutlu düşünür aydın olmayan insan tek boyutlu düşünür

Cevap: tabi ki bilgidir ve öğrenme isteği aydın insan bilgilenmek ister ve bunu çevresine göre çok bilgili olsa bile ister çünkü o kişi bilginin sonunun olmadığını biliyordur. aydın olmayan kişi bilgisizdir hatta o kadar bilgisizdir ki bilgisiz olduğunu bile bilmez.

Cevap: Karşısındakini dinleyip fikirlerini kabul etmese bile söylediklerine saygı duyan kişi aydın kişidir bence. Israrla kendi fikrini karşıdakinin kafasına zorla sokmak isteyenler aydınız diye geçinen zorbalardır.

Cevap: düşünce farklılığı

Cevap: farkındalık

Cevap: en bilgili ileri gören daha da bilgi edinerek daha ileri görmeyi bilen insandır bence...

Cevap: aydın olan hayatın şifrelerini çoktan çözmüş diğeri ise çözmek için anahtar aramaktadır

Cevap: Tabi ki kültür farkıdır. Aydın insan olmayandan daha bilgilidir ve kültürlüdür. Zaten ona aydın denmesinin nedeni de budur.

Cevap: insanlığın ihtiyaç duyduğu doğru bilgiyi günün ihtiyaçları doğrultusunda yorumlayabilen ve insanlığın yararına sunan kişidir aydın insan.sunduğu reçeteler insanlara ilaç olmalıdır.

Cevap: Aydın; yol gösterendir. Aydın olmayan; yol arayandır...

Cevap: bakış açısın bence. aydın insan daha geniş pencereden hayata bakıp yorum yaparken zıttı olan aydın olmayan insanlar ya pencere kapalıyken yada hiç bakmadan yorum yaparlar.

Cevap: fikirlerindeki ışığın aydınlattığı alan...

Cevap: aydın olanın kendini geliştirmek için zaman ayırması diğerininse aydın olan ve olmayan diye bir ayrımın bile belki de farkında olmaması olabilir diye düşünüyorum

Cevap: Her bireyin yaşam ağacında mutlu olmak gibi meyveler vardır. Bu meyveleri olgunluk düzeyine ulaştığında, insanların haz alarak elde etmek istediği maddeler haline gelir. Bir birey ki, bu hazzı almaya çalışıyorsa, bu haz veren "aydın insan" demektir. Aydın insan, toplumun ruhsal ve bedensel sağlığını tehlikeye atmayacak olgunlukta olan insandır. Aydın olmayan insan, toplumu kaosa ve ikiyüzlülüklere sürükleyen insan demektir. Her bireyin aydın olması mümkün değil ama yine de bütün toplumlara aydınlık gelecekler diliyorum.

Cevap: her insan kendini geliştirebilir olumlu olarak tabiki de araştırır ve konu üzerinde hakimiyetini kurar işte bu aydın bir insandır. aydın olmayan insanda bunların hiç birini yapmaya tenezzül etmeyen insandır

Cevap: doğru olan bilgileri yaşama aktarması

Cevap: Aydının çağdaş fikirler sunarak yönlendirme görevi gibi yönetici karakterinin olması. Aydın olmayan insanın ise sürü psikolojisiyle hareket ederek yönlendirilmeyi beklemesi olabilir

Cevap: aydın insan, çok şey bilir ama çok konuşmaz, aydın olmayan insan az bilir ama çok konuşur

Cevap: aydın insan düşünür, yaptığı fiillerde bir anlam vardır. Diğer statü de bunun tam tersidir diye düşünebiliriz..

Cevap: hayata bakış açısı

Cevap: aydın insan yaşadığı çevrenin farkında olan, çevresini bir bütün olarak algılayan, sorunları bilen ve bu sorunlara çözüm çeşitli çözüm önerileri bulan, olaylara karşı tarafsız olan ve gerçekleri saptırmadan sunan, yüreğinde insan sevgisi olan insandır. Aydın olmayan insan da günübirlik yaşayan tek derdi o günü rahat ve karnı doymuş olarak bitirmek isteyen sadece ben merkezli olan, hiçbir paylaşımı olmayan insandır.

Cevap: Aydın insan olaya at gözlüğüyle bakmayan insandır. Aydın olmak 3 üniversite bitirmek değildir. Tabi ki tahsilin etkisi var ama her okumuş insan aydın değildir. Aydın olmayan insan olmamak dileğiyle...

Cevap: Aydın insan tavşanın tüylerinden tırmanıp etrafı görebilen, analiz eden ve buna göre hareket etme gücüne sahip insandır. Aydın olmayan insan ise tavşanın yumuşak ve sıcak tüyleri arasında hiçbir şeyden haberi olmayan ve karanlığa gömülmüş insandır.

Cevap: Bence; kısaca İlkokulda söylediğimiz andımıza devam eden süreçte inanan kişi aydın insan at gözlüğünü takıp da deve kuşu formunda kapanan kişide aydınlığını karartan insan oluyor.


http://www.dogancuceloglu.com/yazilar/224-aydin-insan-olma-sorusu
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ocak 02, 2018, 10:37:57 ös
Yanıtla #1

 Çok değerli bir yazı; peki bu şartlarda kendimizi bu doğrular ile nasıl yoğurabiliriz.

Toplumsal oluşumlar; ırk,inanç,ötekileştirme ve para'nın ardından yeşeren kavramlarla mayalanıyor.

Herbirimiz farklı farkındalık seviyelerine sahip olduğumuzdan dolayı ,egzotik olan; siyasi,ekonomik ve toplumsal çözümleri yaşam bicimlerimize doğrudan veya az bir zaman aralığında doğru şekilde kendimize ve toplumumuza uyarlamamız mümkün olmaya bilir.

Düşük sosyal güdülere sahip iken,yüksek sosyalleşmiş toplumlarda yaşama zorunluluğumuz, bizi problemi çözmek için değilde,sadece problemi kontrol etmeye uyarlanmış yasa ve kanunlara muhtaç bırakıyor.

Yasa ve kanunlar problemi önlemek için değil,problem hakkında uyarı yapmak için oluşturuluyor.Bu tip bir oluşum doğal olarak Sorunu çözmek için değil, sorunu kontrol etmek için temellendiriliyor.Sorunu çözmek veya sorunu oluşmadan engellemek o soruna bağlı olan tüm denklemleri doğal olarak doğru veya yanlış etkiler; ve bu durum toplumların sürdürebilirliği için gereklilik gibi gösteriliyor.

Çözüm odaklı değişimlerin,halkın en alt tabakasınca benimsenerek, doğal bir tetiklenme ile,tavan yönetimin buna tepki vermesiyle  gerçekleşebilir; harici bir dikta sadece kısa ve sonlu bir devrim ve yapı kadardır.

Toplumlara İnançlar "suçluluk"  ve türevlerini aşılar iken,para temelli ekonomi; "hırs,mutsuzluk, ve eksiklik" duygularını aşılar.

Sorgulamayı,değişimi benimsemiş bir inaç,insan'i gerereksinimler için temellenmiş bir ekonomiyi tetikler, buda; mülk hakkı ve para kaynaklı oluşumu ve ondan dallanmış tüm sistemleri çökertir.Bilinmezliğin korkusundan beslenen inançlar ise,para gereksinimi olmadığı için sorgulamaya zamanı olanların çoğunluğu altında ezilmeye mahkum kalır.

Bir canlıyı sisteme,din'e veya sahibine en sadık yapan formül ;"ödül ve ceza" ayrıca türevleridir; ve bu durumu istersek değiştirebiliriz
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2018, 10:40:44 ös Gönderen: Tık-Tik-Tak »
Sen Özelsin


Aralık 27, 2018, 12:53:03 öö
Yanıtla #2

Gerçekten açtığınız konu konun başlığını hakkı ile veriyor teşekkürler.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
20 Yanıt
24063 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 01, 2011, 02:21:48 ös
Gönderen: BULGARIA
MASON OLMA ARZUSU?

Başlatan bilmeliyimgalilei « 1 2 » Evrensel Masonluk

15 Yanıt
11775 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 28, 2008, 02:33:19 öö
Gönderen: blossom
Sıfır Olma Yolunda

Başlatan newyork Felsefe

0 Yanıt
3517 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2008, 04:28:47 ös
Gönderen: newyork
8 Yanıt
6001 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 23, 2016, 07:31:39 ös
Gönderen: Melina
6 Yanıt
5020 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 09, 2010, 09:16:01 ös
Gönderen: cardiffmonster
2 Yanıt
4741 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 05, 2010, 09:30:13 ös
Gönderen: MASON
10 Yanıt
9919 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 31, 2012, 01:22:40 ös
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
10850 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 18, 2015, 11:59:31 ös
Gönderen: akcanmd
23 Yanıt
10694 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 11, 2019, 12:17:18 öö
Gönderen: NOSAM33
18 Yanıt
9222 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 30, 2015, 07:02:41 ös
Gönderen: ADAM