Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Kardeslerimiz => Konuyu başlatan: MASON - Eylül 26, 2006, 11:28:39 öö

Başlık: Nazmi Ziya
Gönderen: MASON - Eylül 26, 2006, 11:28:39 öö
“Türk İzlenimcisi” sıfatını en çok hak eden sanatçı kardeşimiz
Nazmi Ziya
1914 kuşağı olarak da bilinen “Türk İzlenimcileri” arasında, bu sıfata en yakın olan isimdir. Tüm yaşamı boyunca tutkuyla yöneldiği İstanbul peyzajlarında ortaya koyduğu olağanüstü icra ile, Türk resminin kilometre taşlarından biri olmuştur.
 

 Nazmi Ziya Güran (1881-1937) İstanbul’da doğdu. Çocukluğu ve gençliği doğduğu yer olan Aksaray Horhor’da geçti. Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Molla Gürani’nin soyundan olan Nazmi Ziya Güran babasının ısrarı üzerine Mülkiye’yi bitirdi. Amcası asker ressamlardan Binbaşı Hasip’tir. Biraz da amcasının etkisiyle olsa
gerek, Mülkiye’den mezun olduğu yıl, o zamanki adıyla Sanayi-i Nefise’ye kaydını yaptırdı. 1902 yılında, okulundaki hocaları Salvatore Valeri, Vernier ve Osgan Efendi’yle birlikte çalışmak fırsatını yakaladı, Hoca Ali Rıza Kardeş’ten özel resim dersleri aldı. 1905 yılında İstanbul’u ziyaret eden ünlü Fransız ressam P. Signac ile tanıştı. Bu tanışma sanatında köklü dönüşümlere yol açtı. 1908’de öğrenimini tamamlayarak Paris’e gitti.Bu arada, 1910 yılında Muhterem Resne Locası’nda tekris oldu. Fransa’da 1916 yılında evlendiği Marcelle Chevalier’den iki kızı oldu. Hemşiremiz de kendisi gibi bir ressamdı. Nazmi Ziya Güran yaklaşık üç yıl Julian Akademisi’ne devam etti. Bunun yanı sıra Marcel Bachet ve Royer gibi hocalardan özel resim dersleri aldı. O dönemin en gözde hocası olan Cormon’un atölyesindeki çalışmaları esnasında, peyzaj resmine olan ilgisi belirginlik kazanmaya başladı. Nazmi Ziya Türkiye dönünce Akademi kadrosuna alındı. İlki 1918-1921 ve ikincisi 1925-1927 tarihleri arasında olmak üzere iki kez Akademi’de müdürlük yaptı. Kardeşimiz, 1914 kuşağı olarak da bilinen “Türk İzlenimcileri” arasında, bu sıfata en yakın olan isimdir. Tüm yaşamı boyunca tutkuyla yöneldiği İstanbul peyzajlarında ortaya koyduğu olağanüstü icra ile, Türk resminin kilometre taşlarından biri olmuştur. Aynı resmi farklı zaman dilimlerinde defalarca yapmasıyla dikkat çekti. Söylenenlere göre, aynı resmin benzerlerinden on dört kez yaptığı bile olmuştur. Nazmi Ziya Güran son sergisini Güzel Sanatlar Akademisi’nde 17 Ağustos 1937 yılında açtı. Sergi’ye 300 eserle katılan sanatçı, burada hiçbir eserini satmaya kıyamadı. İlginç bir kişiliğe sahip olan sanatçı Kardeşimizin hiç kravat takmadığı, hep papyon ile gezdiği söylenir. Bir özelliği de hiç sigara içmeyip pipoyu ağzından düşürmemesidir, en iyi arkadaşı Arif Bedii Kaptan idi. Bir dönem Çamlıca’daki evinde tavuk yetiştiriciliği yapan Kardeşimiz’in denediği işler arasında ayakkabıcılık da vardır.
 
 
 
Başlık: Ynt: Nazmi Ziya
Gönderen: NOSAM33 - Kasım 30, 2011, 09:46:27 ös
Elinize sağlık bilgilendik. Syg.
Başlık: Ynt: Nazmi Ziya
Gönderen: meseyi - Mayıs 08, 2012, 02:09:16 ös
Bilgilendirme için teşekkürler.