Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTAN SÖZ EDELİM - 2  (Okunma sayısı 12048 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 24, 2010, 02:59:13 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Forumun, anımsayabildiğim kadarıyla birkaç ay öncesine kadar olmayan, epeydir her sayfanın başında kendiliğinden görünen bir sür manşeti var. Yukarıda görüyorsunuz.

Tamam. İlke olarak bir diyeceğim yok. Masonluğu öğrenmek için masonlara sormalı.

Sormalı da… İki sorun var.

Birincisine bu yazı dizisinin “giriş” niteliğindeki ilk bölümünde dolaylı olarak değinmiştim. Onlar biliyor mu ki onlara soralım?

Bu bir demagoji değil. Soralım sormasına da, bilenlerine sormamız gerek. Elbette bilenleri, hem iyi bilenleri, hem çok iyi bilenleri var. Şu halde sorun, o iyi bilenleri bulmakta.

Bu forum alanında bu öyle çok zor bir iş değil. Forumun üyesi olan masonlar her konuyu, her ayrıntıyı yeterince bilemeyebilir. Ancak forumun yöneticileri, gerekiyorsa, bileni bulur ve bizim sorumuzun yanıtını bize getirirler. Bundan hiç kuşkumuz olmasın. İki koşulla:

Birincisi, o sorunun yanıtı varsa ve yanıtlanması uygun düşüyorsa.

İkincisi, o soru bu forumda yanıtlanabilirse. Unutmayalım ki forumun birtakım kuralları var.

İkinci sorun ise genel olarak masonların Masonluğu anlatmaya ne denli istekli olduğu… Bana öyle pek istekli gibi gelmiyorlar. Hele geçmişte özellikle ülkemizdeki masonlar hiç istekli olmamış.

İstekli olmak bir yana dursun, bundan olabildiğince kaçınmışlar.

Kamuoyunda Masonluk, gizlerle örtülü, bilinmezliklere gömülü bir kurum olarak bırakılmış. Bunun sorumlusu da masonlar.

Meydanı şu ya da bu nedenle Masonluğa karşı olanlara bırakmışlar. Berikiler de ağızlarına ne gelirse söylemiş. Kamuoyunda Masonluğun adı kötüyü çıkarılmış. Masonlara da birer öcü gibi bakılır olmuş.

Acaba bu tutumları kendilerinin bile Masonluğu bilmeyişlerinden, bu işi beceremeyeceklerinden mi ileri gelmiş dersiniz?

Beceremeyeceklerini sanmam. Belki beceremeyecek olan vardır aralarında ama çoğu pek âlâ becerir. Yeter ki anlatmak istesin. Anlatmak istememiş, anlatmaktan kaçınmışlar.

Bu tutumlarına ilişkin olmak üzere de birtakım gerekçeler göstermişler. Bana sorarsanız bahane. «Gerçek nasıl olsa bir gün anlaşılır.» gibi lâflar etmişler. Tam “lâf”. Sanki Masonluğu bir “esrarengizlik” kisvesi altına büründürmek, daha çok işlerine gelmiş gibi görünüyor bana. Kendilerine paye biçmişler bundan. Hele bir de mason oldukları bilinenleri düşünün… «Biz masonuz. Sırlarımız var. Bunları sadece biz biliriz. Mason olmayanlar bilemez ve öğrenemez.»

Ne kompleks!.. Ne bilmişlik taslayarak kendini bilmezlik! Bir de Masonluğun en önemli benimseyişlerinden birinin kendini bilme felsefesi olduğu söylenir.

Bu sözümü aşağılama olarak almayın sakın. Bu sözüm günümüzün masonlarına değil, geçmiştekilere. Şimdi onlar herkesin gideceği o yerde. Allah rahmet eylesin. Kuşkusuz yaşamlarında özelde Masonluk için genelde insanlık için çok iyi, çok güzel şeyler yapmışlardır. Fakat bu kötülüğü de yapmışlar işte bugünün masonlarına ve kurumlarına, belki farkında bile olmadan, belki düşünemeden.

Kim bilir belki çekindiklerinden hatta belki korktuklarından. Kendini koruma içtepisiyle…

Yakışır mı masonlara?

Bilemem.

Bu tutumun sonucunu biliyorum sadece. Ortalık boş kalmış ve kamuoyu gerek bir kurum olarak Masonluk gerekse birer kişi olarak masonlar hakkında birtakım yanlış bilgilerle, üstelik tersine bilgilerle doldurulmuş.

Susmuşlar.

Susmanın erdemini benimsedikleri için mi?

Onlar sustukça ötekiler daha da bir coşmuş hatta azmış: «Bakın, görüyorsunuz, susuyorlar. Hiçbir şey söylemiyorlar. Çünkü söyleyebilecekleri hiçbir şey yok.» diye.

Buna ise yanıt verilmez. Verilmemeli. Çünkü bu resmen polemiğe davet. Masonların polemiğe girmekten kaçınmalarını ise doğru bulur, haklı görürüm.

Birkaç ay önce bir televizyon kanalında yine Masonluk getirilmişti gündeme. Adını söylemek istemediğim, aslında çok beğendiğim, ele aldığı konuyu çok iyi didikleyen bir sunucusu vardı programın. Katılanları ise bir kalem geçiniz; üstelik içlerinden biri çok ünlü ve kitaplarıyla toplumun beğenisini kazanmış bir kişi. Buna karşın olur olmaz, yalan yanlış anlatımlarla dolduruldu programın söyleşisi. Sonuna doğru sunucu şöyle bir yakınmada bulundu: «Masonlardan rica etmiştik programımıza katılmalarını ama hiçbiri aramıyor. Acaba niçin?» diye… Niçin olacak? Hangi televizyon programı oldu ki bugüne dek Masonluğun doğru dürüst bir şekilde ele alınarak işlendiği, polemiğe olanak tanınmadığı?

Oysa eskiden, böyle televizyon programları falan yokken, hatta televizyon bile yokken, radyo elbette yeterli bir yayın organı sayılamaz, sadece yazılı basın ve yayınlar varken masonların Masonluğu anlatmaları ve kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatmaları olanağı vardı.

Bunu yapmadılar ve bu noksanlığın ceremesine çekmek de günümüzün masonlarına kaldı.

Yanlış sözlerin ve anlatımların doğruymuş gibi benimsenmesini kolaylaştırmış oldular.

Kimilerine göre; masonlar durup dururken Masonluğa ilişkin bir şeyler anlatmayı gereksiz görmüş. Ancak Masonluğa ve masonlara olmayacak saldırılar yapılıp ve suçlamalar yoğunlaşınca, doğruları anlatmak gereğini duyumsamış ama artık çok geç kalmış oldukları için de bundan çekinmiş, kendilerine yöneltilen soruları yanıtlamaktan da kaçınmışlar.

Sonuç: Benim evde 1960’lı yıllarda yayınlanmış bir çeviri kitap var. Kitabın adı: “Masonluk, Bu Meçhul” Kapsamına bakarsanız içinde hiç de öyle “meçhul” (bilinemez) şeyler yok ama adı bilinemezliği vurguluyor. O da satış amaçlı elbette ama kamuoyunda Masonluk ile ilgili izlenim zaten öyle.

Böylece, Masonluk hakkında zaten ortalıkta dolaşıp duran çeşitli uydurmacalar, olur olmaz söylentilerin yanı sıra, bir de «Masonluk bilinmez, bilinemez. Masonlukta her şey saklı, gizlidir.» diye bir yanlış kanı daha oluşmuş.

Şimdi ben demiyorum ki Masonluğun sadece masonlarca bilinen ve mason olmayanlardan saklı tutulmayan hiçbir yanı yoktur! Nasıl olmaz ki? Nasıl olmasın ki?... Masonluk ezoterik nitelikli bir kurum. Elbette bu  niteliği uyarınca birtakım gizleri olacak. Fakat bunlar devede kulak. Onlara gelene kadar Masonluğa ilişkin olmak üzere bilinebilecek, hiçbir gizli-saklılığı bulunmayan, dolayısıyla anlatılabilecek, anlatılmasında hiçbir sakınca olmayan o kadar çok şey var ki!...

İşte, gelin bunlardan söz edelim.

Neresinden başlayalım?

Örneğin ortaya “Masonluk Nedir?” diye bir soru atalım mı başlangıç olarak?

Çok mu basit gelir?

Masonluğun ne olduğunu, bu forumun üyeleri bir yana dursun, ziyaretçi niteliğiyle izleyenler bile gayet iyi biliyor.

Ya?

Ola ki bilmeyenler vardır. Olamaz mı?

Ola ki bilenlerden kimileri de eksik bilmektedir.

O bilmeyenlerden birinin sorduğunu varsayalım: «Masonluk nedir?»

Bunun yanıtı öyle basitçe, tek bir tümceyle verilebilir mi?

Yoksa soru kısacık olmasına karşın yanıtı biraz uzun mu sürer?

Sürsün.

Yanıtlamayı denemek, eksik bile olsa bir şeyler söylemek istemez misiniz?

Dolayısıyla ben bu başlık altındaki yazılarıma iki gün ara veriyorum. Buyrun, söz sizin.

Lütfen “Belki eksik ya da yanlış yazarım” diye kendinizi endişeye kaptırarak yanıtlamaktan kaçınmayın. Hepimizin eksiği olacak. Hepimiz birbirimizin eksiğini gidermeye çalışacağız.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 26, 2010, 10:39:57 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

  Masonluk, belki de hakkın da en çok yazılıp çizilen en çok konuşulan ve kendi içinde barındırdığı ketumluğun bir tezahürü olarak çok spekülasyona  ve yanlış anlaşılmaya açık hakında en çok bilgiye sahip olduğumuz ve bu bilgi çokluğuyla doğru orantılı olarak hakında hiçbir şey bilmediğimiz bir konu.

   Bu bilinmezlik beraberinde bir gizemi. doğal olarak bu gizem de onulmaz bir merakı  peşinden sürüklüyor. Bütün bunlara birde her önüne gelenin mason olamadığı gerçeğini ekleyin bu gizem büyüyor büyüyor büyüyor.

   Tabi ki farkındayım sevgili ADAM'ın bu konu başlığın da ortaya atıp cevap beklediği masonluk'un gizemi deyil bize göre ne olduğu.Bu girişi masonluk'un dışarıdan en çok algılanan tarafın bu olduğunu düşündüğüm için yaptım.

   Konumuza gelirsek. Masonluk'un bir sırra, büyük bir sırra sahip olduğunu düşünüyorum. Bu sır sanıldığı gibi masonluk'un kendisi deyil sahip olduğu bir şeydir.Bunu yapılanma şeklinden içine kabul ettiği insanlara ve kabul ediş şekline kadar masonluğun her aşamasın da görebiliriz.Ben masonluk'un bütün yapısının tepeden tırnağa sır tutmak üzerine kurulu olduğunu görüyorum. Bu da kaçınılmaz olarak masonluk'u masonluk yapan şeyin bu sır olduğunu düşündürüyor. Masonluk'un ne olduğu sorusu beraberin de bu sırrın ne olduğu sursunu da getiriyor. Hele mason olabilmiş birinin de belli mertebelerden geçtiğini belli şeyleri ancak belli kademeler de öğrenebildiğini düşünürsek düşündüklerim biraz daha destekleniyor.

   Bu sırrın ne olduğunu bulmaya çalışmak nafile.Fakat bu sır yolculuğun da arasına kabul ettiği insanların özelliklerine ve hele mason olduktan sonraki ierlemelerine bakınca bu sırrın insanlığı daha ileri ve daha güzele taşıyabilecek bir gücünün olduğunu görüyorum.

  Bu kadar basit fakat bir o kadar da geniş olan bu soru için yazabileceğim daha çok şey var şüphesiz.Fakat masosonluk nedir sorusunun bana ilk an da düşündürdükleri bunlar.

 Sevgiler, saygılar.
enelsır


Ağustos 27, 2010, 03:15:00 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Bu sitedeki çoğu üyeden daha az tecrübeli oluşumu ve daha az bilgili oluşumu mazur görürseniz ben de bir şeyler yazmak isterim.
   Benim için masonluk tam bir kapalı kutudur. Ne olduğu bilinmeyen veya açıklanmayan; halkı kendi hakkında yanlış bilgilerle veya bilinmezliklerle donatan bir kardeşliktir. Halkı yanlış bilgilerle veya bilinmezliklerle donatır diyorum çünkü bunları yapanlara izin verip ses çıkarmamak da halkı yanlış veya bilinmezliklerle donatanların işini bir nevi kolaylaştırmaktır. Ve ben de halktan birisiyim. Sadece çoğu kişiden farklı olarak biraz araştırmaya çalışıyorum bu konuyu o kadar. Masonluğun "ne" olduğu konusunu masonlarla yapılan röportajlardan okudum, başka sitelerden bazı yazılardan okudum, bazı kitaplardan okudum... Hatta bu konuda komplo teorilerinen bile yararlanmaya çalıştım. Ama bir cevap bulamadım açıkçası. Genelde bulduğum şeyler masonluğun neler yaptığıydı, "ne olduğu" değil. Masonluk iyi insanları daha iyi insanlar yapar, masonluk kardeşlerini aydınlığa götürür, masonluk kişiyi kendisinin farkına vardırır... Peki masonluk nedir? İşte buna yanıt bulamadım. Üzgünüm Sayın ADAM. Benim bu konuda verebileceğim pek de açık bir cevabım yok.
   Saygılar...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Ağustos 27, 2010, 04:57:36 ös
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

Konun bir çok yerinde kendi cevaplarınızıda vermişsiniz bence.

Bir alim şöyle der 'BİLGİ DÜNYANIN EN DEĞERLİ HAZİNESİDİR ' olaya bu pencereden bakacak olursak
bilgi almaya hazır olana verilir bu kural en eski kadim dinlerde ve Mısır uygarlığındada vardı.Kendi ulaştığı sırlarla coşan Hallac,ı mansur bilgiyi anlamaya hazır olmayan insanlar bu bilgiyi vermeye kalktığında akibeti feci olmuştu.

Yine bu pencereden bakarsak Masonların sır tutması ketum olmaları anlaşılabilir bir durum benim için.
Yine bu pencereden bakarak devam edelim bilgi dünyanın en değerli hazinesi ise o orandada tehlikeleri barındırabiliyor kendi içinde ve değrinde.Bu ketumiyet yasası sadece Masonlara özgü bir durumda değil ayrıca.Alevilikte,bktaşilikte,ahilikte mısırda ve pisagor okullarında hatta hermeçilikte dahi bu ketumiyete sıkı sıkı uyulurdu.

Bence bunun en mantıklı nedeni ki bencede doğru bilgiyi hazır olmayana verilirse ehil olmayan ellerde hem tehlikeli olur hem değeri kalmaz.

Masonlukta bu konuya bence sadece bu pencereden bakılsa yeterli olur diyorum .

esenkalın
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ağustos 27, 2010, 05:06:36 ös
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlığa bu aşamaya dek katkıda bulumuş üç üyemize kendi adıma teşekkür ederim.

Yanıtını, daha doğrusu açıklamasını beklediğim, bunun katılımla oluşmasını dilediğim yönde ilerleyemedik henüz.

Daha çok, Masonlukta sır var mıdır, varsa niçindir gibi konular üzerinde dolaşıldı.

Oysa benim ortaya attığım ve yanıtını, açıklamasını görmeyi beklediğim soru çok daha basit. Ötekilere belki daha sonra, Masonluktaki çalışmanın genel kapsamı üzerinde görüşme açarak  geliriz.

Belki çok basit olduğu için, belki zaten bilindiği için, belki açıklama yapacak olan katılımcılarımız bu arada foruma pek girmemiş olduğu için, konu çerçevesinde bir irdeleme söz konusu olmadı.

Peki, birkaç gün daha bekleyelim.

Bu arada şu basit soruyu yineleyeyim: "MASONLUK NEDİR?"


 

  
« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2010, 05:08:43 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 27, 2010, 05:33:51 ös
Yanıtla #5
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

SN.ADAM

Okuyup araştırdıklarımdan benim anladığım masonluk bir din'dir.Hemde en eski inanç ve öğreti sistemlerini devam ettirmeye çalışan dini bir yapıdır.

Tersten bakarsak Masonluk ile din arasında çok derin ayrılıklar özde ne olabilir buna bakmak lazım.

öğretileri,sırları,ritüelleri,ahlaka bakışları kadim mısır din'inden yada hermetik inanç sisteminden ne kadar farklıki.

İnsanların din olarak kabul etmedikleri ve belkide hiç bu yönden bakmadıkları belki çoüu kendi masonlarının dahi o gözle bakmadığı bir olgu da olabilir.

Adı illa din olması gerekmez bir öğretide diyebilir ve öyle bakabilirler,ama bence bugünki Masonluk tam anlamı ile Eski Mısır inancının tamda devamı.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ağustos 27, 2010, 07:55:27 ös
Yanıtla #6
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn ADAM

O basit soruyu kendime sorduktan sonra onlarca sayfa yazı yazdım. 'Ahlak Dokusu olarak Masonluğa Bir Bakış denemesi' başlıklı kısa bir yazımı aktarmıştım forumda bir zamanlar (bkz. http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=6636.0 ) Körler ve fil öyküsünden bahsedip şöyle başlamışım söze:

'                Masonluk; Ülküsü, bütün insanlar arasında kardeşlik bağlarının kurulması insanlığın özgürlük ve ahenk içinde gelişerek ilerlemesi ve hakikatin araştırılması olan bir Ahlak Sistemidir. Bu ahlak sistemi, bulunduğu ülkenin geleneklerine ve inançlarına göre yeniden şekillenen bağımsız bir kurum niteliğini kazanır. '

Yine, Masonluk ve Onun Nurundan Faydalanmak İsteyen İçin Sınır Var Mıdır? başlıklı uzun yazımın sonuc bölümünde su cümleye yer vermişim:

'        Masonik sistem merkezinde insan olan, insanı yüceltmek amacıyla, geçmişin hermetik-ezoterik düşüncesinden güç alarak kurulmuş, zamanla eskimeyen sağlam ve evrensel ilkelere dayalı bu nedenle sürekli çağdaş ve ileriye dönük bir düşünce sistemini yaşatan bir Kardeşlik topluluğudur.'


Bu cevaplarımdan birisiydi. Ya da şöyle mi desem 'Masonluk nasıl zevk edersen oyledir'

Sevgi ve Saygılarımla
« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2010, 08:12:10 ös Gönderen: skullG »


Ağustos 27, 2010, 09:35:13 ös
Yanıtla #7
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Bende birşeyler söylemek isterdim;ama anladığım kadarıyla sayın ADAM bu soruyu forum üyesi Masonlara soruyor.

Bu yüzden,susup beklemeyi tercih ediyorum.


Saygılarımla
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Ağustos 30, 2010, 10:11:34 öö
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu konu üzerinde Sayın SkullG'nin ortaya koymuş olduğu iki tanımı daha sonra kendi tanımlarımı sıralarken değerlendirmek isterim. Henüz beklemedeyim.

Ancak bu arada Sayın Karahan'ın deyişi üzerinde durmak gerekiyor. Dediğine göre; ona göre Masonluk bir dindir.

Bence bu çok yanılgılı bir söylem. Gerçi Masonluğun din olduğunu söyleyen çok olmuştur ve bu konudaki iddialar kitaplara da geçmiştir ama bunlar hep antimasonik nitelikli, objektif olmayan, ön yargılı hatta art niyetli tutumlardan kaynaklanır.

Şimdi biz onları bir yana bırakalım da "Masonluk bir dindir." biçimindeki bir iddianın doğru olup olamayacağına bakalım.

Din nedir?...

Bunun üzerinde uzun boylu ayrıntılara girmeden şunu söyleyebiliriz: Din, insann doğaüstü tasarımlarına ilişkin inançlarının belirli kurallara, kurumlara ve tapınma şekillerine bağlanmasıyla oluşan bir toplumsal sistemdir.

Demek ki Masonluğun bir din olabilmesi için buna uyması gerekir.

Masonlukta doğaüstü tasarımlara ilişkin inançlar yoktur. Bunların belirli kurallara bağlanışı da yoktur. Tapınma şekilleri de yoktur.

O zaman Masonluk bir din olamaz.

Konuya bir başka açıdan bakalım: Müslümanlık, Hıristiyanlık, Hinduluk vb. birer din midir? Evet.

Bir kişi kendinden önce oluşturulmuş bir dine bağlanacak olursa, kaç dine birden bağlanabilir? Bir.

Bir kişi hem Müslüman hem Hıristiyan, hem Müslüman hem Hindu, hem Hıristiyan hem Hindu olabilir mi? Hayır.

Bir kişi em Müslüman hem mason, hem Hıristiyan hem mason, hem Hindu hem mason olabilir mi? Evet.

O zaman Masonluk nasıl din olur?

Ha, bakın "Masonluk bir tür tarikattır." diyecek olursanız, iş değişir.  Ancak biz tarikat sözcüğünü genellikle dinsel bir anlama çekeriz. Masonluğun bir bölümü bir dinsel tarikat görümnümü yansıtabilir ama bunu evrensel nitelikte Masonluğun tümü için genel geçerli sayamayız.

Ötesi bir de şu var: Bazı mason kuruluşları, herhangi bir nedenle şu ya da bu dini çağrıştıracak nitelikteki tüm öğeleri öğretilerinin kapsamından özenle ayıklayarak çıkarmıştır.

Tüm bunların üzerine "Masonluk bir dindir." diyebilir miyiz?


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 30, 2010, 01:22:33 ös
Yanıtla #9
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

Ben hala aynı noktada ısrarımı sürdürüyorum.Birçok başlıkta haklı olmanıza rağmen hala bence dindir.
Dine bakış açınıza göre masonluk bir din olamaz diyorsunuz bencede haklısın ama sizin dediğiniz vahye dayalı son 3 din için geçerli.Benim iddia etiğim ise bu 3 temel dini anlayış öncesi sistemleri ve gelenekleri kapsıyor.Vahye dayanmayan din demek doğrumudur bilmiyorum.

Din'de Masonluk gibi temelinde ahlaki öğeleri barındıran bir sisteme dayalı.Masonlukta kardeşliği baz alıyorsa dindede aynı temel olgular var.Bence çıkış noktaları farklı değil ama masonlukla dinin sonuç kısımları farklı değerlendiriliyor.

Dinin mistik gibi görünen bakış açılarına karşı masonluktaki keskin akılcılık belkide en önemi yol ayrımları.İnsanları bir doğruya yönelten bir yaratıc varlığın etkisinden bahsedn ve inanılan sistemlerin genel adı din olduğu için masonluğu bu sistemin dışında saymak yanlış olur bence.

Vahye dayalı dinler ile Mısır ve öncesi uygarlıkların allaha tapınım ve ibadet tazlarından dahi bakılsa
farklılıklar hemen anlaşılıyor.Masonluk vahye dayalı değil daha önceki dini sistemlerin bir devamı ve parçasıdır bence.Sn Adam ile ayrıldığımız noktada burası sanırım.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
11 Yanıt
8708 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 04:53:17 ös
Gönderen: yihaak
8 Yanıt
7146 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 31, 2010, 04:33:16 ös
Gönderen: karahan
7 Yanıt
6649 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 03, 2010, 06:50:54 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
5287 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 07, 2010, 10:26:19 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
6298 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 13, 2010, 10:24:15 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
7483 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 17, 2010, 01:46:37 ös
Gönderen: MMT
15 Yanıt
19915 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2011, 10:48:07 ös
Gönderen: Zagzagel
14 Yanıt
13090 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 13, 2012, 01:40:39 ös
Gönderen: yazbenide
34 Yanıt
17584 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2013, 07:51:06 ös
Gönderen: Dor
85 Yanıt
29131 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2017, 10:46:41 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak