Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Aralık 25, 2014, 12:21:14 ös

Başlık: Geçiş
Gönderen: ADAM - Aralık 25, 2014, 12:21:14 ös

Mason Sözlüğü'nü karıştırırken, bir terim dikkatimi çekti: Geçiş.

Açıklaması şöyle: Çıraklık dönemi sona eren bir masonun kalfa olması ve buna ilişkin tören.

Allahallah!

Eskiden de "Mürur" denirmiş. İngilizce ve Almancada benzerleri var. Demek ki onlardan alınma. Fransızcada öyle denmiyormuş. Öteki dilleri bilmem.

Neden geçiş de yükseliş değil?

Çünkü yükseliş, ikinci dereceden sonraki üçüncü derece için kullanılıyormuş.

Buna peki de, önceki neden?

Bilen var mı acaba?

(Ancak bilen varsa söylesin lütfen... Bilmeyenler tahminde bulunursa, bilgisizliklerini ortaya sermiş oluyor  boşu boşuna!)


Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: Chosen - Aralık 25, 2014, 12:44:26 ös
Kalfalıktan ustalığa geçiyor.Usta oluyor. Yani örneğin bir dükkan sahibi çırak alır ,getir götür işleri yapar.Kalfa olunca gine bu yaptığı işlerden biraz daha önemli işler yapar.Ama usta olunca mertebesi yükselir ve dükkanın sahibi olur. İşleri yönetir.Bu yüzden.
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: Caliper - Aralık 25, 2014, 12:54:13 ös
Çıraklıktan Kalfalığa geçmek için, Çırağın kendisini, adalet ve sevginin timsali bir insan haline getirmesi, bütün insanlığın ona sığınabileceği hale getirmesi gerekmektedir. Bu bir GEÇİŞ tir.

Kalfalıktan Üstadlığa yükselişte ise, Kalfanın ölümü ve yeniden doğusu canlandırılır. Ruhun ve düşüncenin ölümsüzlüğüne vurgu yapılır. Bireysel çalışmaların insan ömrü ile sınırlı olduğuna, tüm insanların ortak çabası olan düşüncelerin ise ölümsüzlüğüne dikkat çekilir. (Sırlarını vermemek için öldürülen, fakat sırları ve düşünceleri halen yaşayan Hiram Abif gibi). Bu da bir YÜKSELİŞ tir.

Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: mbulut - Aralık 25, 2014, 02:15:55 ös
Masonluğa girişte olduğu gibi çıraklıktan kalfalığa geciş esnasında yapılan bir törende, verdiğiniz ipucuna bakarak tahmin etmek gerekirse Tanrıya yükselme,ulaşma 3.derecedeki yükseliş esnasında,Tanrıya gecis ise kalfalık zamanında gerçekleşmektedir. Bu durumda çıraklık dönemini ise sadece Tanrıyı görme olarak yorumlayabilirim.

Daha önce okumuş olduğum bir yazıda çıraklıktan kalfalığa geçişte olan masona Tanrının kişinin içinde var olduğu anlatılmaktadır.

Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: davut - Aralık 25, 2014, 03:17:37 ös


Geçiş ile yükseliş arasındaki farkı açıklarsanız , memnun olacağız,

kimseden tatmin edici bir cevap gelmedi,
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: irukanji - Aralık 25, 2014, 04:05:55 ös


Çırak ham taşını yontma işiyle bireysel uğraşır ve kendi kendini geliştirerek toplum içinde iyi bir birey olmayı amaçlar.
Kalfa ise toplum içinde ve toplum için çalışmanın, ancak, elbirliği ile olabileceğini bilir.

Kabaca bireysel gelişim amacından toplumsal gelişim amacına geçilir diyebiliriz.


Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: Spock - Aralık 25, 2014, 05:20:44 ös
Nihai amaca ulaşmadan önce geçilmesi gereken bir "orta eşik" varsa, bu eşik belli bir algı durumundan diğer bir algı durumuna geçmeyi ifade ediyorsa ve eşiğin iki tarafı da aynı yatay düzlem üzerinde ise, elbette ki o eşiğin "geçilmesi" gerekir.
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: davut - Aralık 25, 2014, 06:18:26 ös
 Sayın Spock ' ın Nihai amaca ulaşmadan önce geçilmesi gereken bir "orta eşik" varsa, bu eşik belli bir algı durumundan diğer bir algı durumuna geçmeyi ifade ediyorsa ve eşiğin iki tarafı da aynı yatay düzlem üzerinde ise, elbette ki o eşiğin "geçilmesi" gerekir. yorumuna kısmen katılıyorum,

Fakat 1. dereceden 2. dereceye geçmek eşitlik olarak nasıl kabul ederiz,

sonuçta çıraklıktan üstü kalfalık bir yükseliş var,

yada ben anlayamıyorum,



Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: ADAM - Aralık 25, 2014, 07:03:55 ös

Bu başlık altındaki gereksizlikler, kısmen ya da tamamen kaldırılmıştır.

Sadece konu ile bağlantılı olmak ve belli bir bilgi kaynağına dayanan katkılara devam edilebilir. Diğer yazılar, uyarıda bulunulmaksızın ve Forumun Masonluk ile bağlantılı bilgiler konusundaki  arşivinin temiz tutulması amacıyla silinecektir. (Nitekim daha sonra bu yazı da silinecektir.)
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: Spock - Aralık 25, 2014, 07:47:57 ös
Fakat 1. dereceden 2. dereceye geçmek eşitlik olarak nasıl kabul ederiz,

sonuçta çıraklıktan üstü kalfalık bir yükseliş var,

yada ben anlayamıyorum,

Benim kastettiğim üstlük-astlık veya bilgi düzeyi anlamında eşitlik değil, spiritüel anlamda aynı düzlem üzerinde bulunmak. Daha da açmak isterdim ama malum 17. madde. Ayrıca benim de aslında henüz bunları bilmemem gerekmekte.  :)
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: animi et spiritus - Aralık 25, 2014, 08:06:47 ös
Gündüz başlığı okuduğumda, Sayın Tanju Koray'ın konu hakkında, Çırak kitabında yaptığı bir paragraflık açıklama geldi gözümün önüne.

Ancak orada da belirttiğim gibi, tam anımsayamadığım için yazmadım. Bir kelimeyi dahi yanlış hatırlayıp eksik bilgi vermekten çekindim.

Aşağıda o paragrafı ekliyorum.

"Çırak, bilginin bütün unsurlarını yeterince derinleştirip kavradığı, dünya ve evrene (dışa) açılabilecek hale geldiği zaman Kalfa olmaya layıktır. Çırak, Kalfa olduğu zaman, Şakulden Tesviyeye geçti denir."

Tabi bu noktadan sonra bir çok soru çıkıyor ortaya. Mesela, Şakul ve Tesviye... Onları da başlıklarında tartışırız meraklılarıyla.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: ADAM - Aralık 26, 2014, 07:56:40 öö
Sayın Tanju Koray Türk Masonluğu'nda çok iyi bilinmiş, çalışmalarıyla, yapıtlarıyla haklıca bir ün kazanmış fakat ne yazık ki genç sayılabilecek bir yaşta yaşama veda etmiş, unutulmamış bir masondur.

Hani arada sırada ünlü masonların adlarını içeren listeler yayınlar ya kimi sansasyoncular!. Tanju Koray'ın adı geçmez oralarda. Oysa Tanju Koray tam anlamıyla "ünlü bir mason"dur. Bir rastlantı sonucu bir ara Masonluğa da girmiş olan sıradan bir ünlü değil...

Ancak ne kadar bilgili ve ünlü olursa olsun, bir kişinin kendi uzmanlık alanında yanlışları olabilir.

Nitekim bu konuda Tanju Koray'ın konuya yaklaşımı doğrudur ama masonik simgeleri sıralamasında bir yanlışlık var. İlk tümcesi doğrudur bir bakıma; o tümce daha da açılabilir belki ama ikinci tümcede tersine, tesviye yani düzeçten şakule geçişten söz etseydi daha doğru olacaktı.

Öyle ya da böyle... Demek ki bir aşamadan bir sonrakine geçiş söz konusu; yükselme değil. Onun için böyle bir terim kullanılmış.
         
Başlık: Ynt: Geçiş
Gönderen: Chosen - Aralık 26, 2014, 08:22:56 öö
Bence doğru yazmış yükseliştir.Usta olmak mertebe sahibi olmak bu yüzden yükseliş.