Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: calatrava - Aralık 18, 2010, 05:26:12 öö

Başlık: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: calatrava - Aralık 18, 2010, 05:26:12 öö
Aklıma düşen bir soruyu sormak istiyorum izninizle. Locaya üye alımı konusunda bildiğim kadarıyla, herhangi bir üyenin itiraz etmemesi koşulu var. Burada akla şu geliyor, diyelim ki bir kişiyle kişisel bir nedenle tartışmanız oldu, bu kişiyi hatta belki "kişiliksiz" buldunuz. Bu kişi de diyelim mason veye daha sonradan mason olmuş bir kişi. Bilgileriniz askıya çıktığında bu kişi kişisel nedenlerden reddederse ne oluyor? Hatta buna bir de sağlam kefilleriniz olduğunu ekleyelim. Herşey pozitifken tek bir masonun reddi ile herşey değişiyor mu?

Saygılar
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: Potentate - Aralık 18, 2010, 05:52:49 öö
Sayin calatrava-

Mason olabilmeniz icin basvurdugunuz Locadaki butun Masonlarin musbet yonde oy vermesi gerekir. Verilen tek menfi oy bile butun islemi durdurur ve reddedilirsiniz.

Isin asli hicbir Masonun kisisel nedenden oturu adayi reddetmemesi gerektigidir. En azindan bizden beklenen budur. Ama her ne kadar beklenti bu yonde olsa bile nadiren de olsa bu durum ile karsilasildigini dusunuyorum. "Dusunuyorum" diyorum cunku oylamalar gizli oldugundan kimin ne yonde oy verdigini Ustad-i Muhterem dahil kimse bilemez. Eger bir Mason, adayin uyeligi hakkinda menfi oy kullanir ise (oneren kisi kim olursa olsun), bunun nedenini aciklamak zorunda degildir. Kimse gidip de, yahu kardesim neden red oyu verdin? diye sormaz, soramaz.

Bir de not... Bazi Buyuk Localarda adayin reddedilmesi icin bir yerine en az uc adet red oyu verilmesi gerektigini duydum.

Saygilar

-Potentate
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: MASON - Aralık 18, 2010, 06:59:00 öö
Sayin calatrava,

Potentate Kardesim gerekli cevabi vermis. Bende bazi ek bilgiler sunmak isterim. Turkiyede bir degil 3 Masonun hayir oyu kullanmasi sonucunda kisi ret ediliyor. Iskoc Ritinde ise durum benzer fakat bazi farklar mevcut.

Ben oncelikle sorunun icerigine bakmak isterim. Kisiliksiz olarak nitelendirilebilecek bir sahsin Mason olmak icin kefil bulabilmesi bunu basarabilirse, Mason olabilmesi, daha sonrasinda oy verebilecek seviyeye (Ustad seviyesine) gelebilmesi kolay degildir. Kisiliksiz olsa dahi Locaya girdikten ve o kadar yil Locaya harcadiktan sonra halen kisilik sahibi olamamasi pek gorulebilecek bir husus degil.

Oylamalarda genellikle kullanilan bir terim vardir; "Oyunuzu Masonlugun ve Kardesligimizin gelecegi icin kullaniniz."

Eger kisi hangi nedenle olursa olsun size karsi ret oyu kullanirsa bu sizin icin iyi olmaz. Fakat huzurun bozulmamasi icin faydalidir. Eger kisiliksiz olarak tanimladiginiz kisi sizin icin evet oyu kullanir ve sizin Mason olmanizi saglarsa, siz Mason olduktan sonra o kisi ile yasayacaginiz problemler dogrultusunda Loca huzurunu tehlikeye atabilirsiniz. Bu nedenle Masonlar herhangi bir neden aciklamadan herhangi bir kisi icin hayir oyu kullanabilir.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: calatrava - Aralık 18, 2010, 07:56:37 öö
Cevaplarınız için teşekkürler...

Kişiliksizden kasıt esasen şu, bazı insanlar belli mevkileri elde ettiklerinde kendilerini insanların onlara atfettikleri değerin çok üstünde görmeye başlıyorlar ve öncesinde kendilerine denk gördükleri insanları aşağılamaya başlayabiliyorlar. (Kamuda, okulda, şirkette yükselmek)

Bahsettiğim kişisel ret nedenlerine örnek vermek gerekirse eğer;

Aynı evi paylaştığınız ev arkadaşınız, basit, saçma, çocukça anlaşmazlıklar nedeniyle sizden nefret edebilir.
Üniversitede hocanız sizinle anlaşamıyor olabilir.
Çok sevdiğiniz bir arkadaşınız, kız meselesi yüzünden size düşman olabilir. Mesela kız arkadaşınıza aşık olabilir.
Politik bir görüş farklılığı yüzünden tartıştığınız birisi sizi geri kafalı olmakla veya hatta faşist olmakla suçlayabilir.
Sadece birkaç gün beraber zaman geçirdiğiniz birisi sizden hoşlanmayabilir....

İnsanoğlu bu, çoğu zaman bencilce ve kendince haklı fikirleri doğrultusunda karşısındakine değer yargıları verir. Aradan yıllar geçer ama fikirler aynı kalır. Kendimden örnek vermem gerekirse, 10 yıl önce tanıdığım çok samimi bir arkadaşım bugün gelse ve klübümüze katılmak istese kişisel olarak bunu istemeyebilirim. 10 yılda belki çok şey değişmiş olabilir ama değişimini görmem için benim o kişiyle tekrar samimi olmam, içindekini görmem gerekir.
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: ADAM - Aralık 18, 2010, 09:04:46 öö

Sayın Calatrava’nın bu sorusunu biraz daha ayrıntıya girerek yanıtlamalı.

Sanırım bir süre önce forumda “Bir Loca Mabette Neler Yapar?” gibi bir başlık altında bu konuya da şöyle bir değinmiştim ama şimdi bir başka açıdan yazayım.

Her şeyden önce şunu anımsayalım: Bir locada bir adayın kabulü ile ilgili birbirini izleyen en az üç önemli aşama vardır. Bunlar adayın önerisinin dinlenmesi, dilekçesinin incelenmesi ve soruşturma aşamalarıdır. Ayrı tarihlerde yapılan bu işlemlerden her birinin sonunda, bir sonraki aşamaya geçilmesi için oylama yapılır.

Bu aşamalardan herhangi birinde yeterli sayıda olumsuz oy verilmiş olması, adayın hemen reddedilmiş olması anlamına gelmez. Adayın bir sonraki işlemi ertelenmiştir. Ne kadar süre ile ertelenmiş olduğu ilgili büyük locanın tüzüklerinde belirtilir.

Bazı büyük locaların tüzükleri uyarınca belli bir sayının üstünde olumsuz oy verilmiş olması adayın sonraki işleminin ertelenmesini ancak çok sayıda (ne kadar olduğu bellidir) olursa ertelemesiz reddedilmesini gerektirir.

Tek bur olumsuz oy ile erteleme ya da ret kararı verilmesini uygulayan büyük localar da vardır. Ancak bu yeterli olumsuz oy tek değil de üç ya da daha fazla ise, o zaman orada bir kişinin adaya şu ya da bu nedenle karşı çıkışıyla bu iş bitmez demektir.

Şimdi bir adım geri gidelim… Diyelim ki adayın önerisinin okunduğu aşamadayız.

Öneri okunduktan sonra hemen oylamaya geçilmez. Önce orada bulunanlara söz verilir. Bazı uygulamalarda geleneksel olarak olumlu görüş belirtecek olanlar da söz alır; bazı uygulamalarda ise geleneksel olarak susmak, herhangi bir olumsuz görüş olmadığının belirtisidir. Fakat bir olumsuz görüşü olan varsa, mutlaka söz alarak görüşünün gerekçesini açıklar. Eğer Üstad-ı Muhterem bu gerekçeyi haklı bulur ya da üzerinde durulmasını öngörürse, işlemi “çekiçaltı” eder yani kendi sorumluluğu altına alarak erteler. Bundan sonra gerekli incelemelerde bulunacak ve ya o işlemi tümüyle ortadan kaldırmış olacak ya da locanın gündemine yeniden getirecektir.

Diyelim ki locadaki o kişi söz alarak olumsuz görüşünü bildirmedi ama sıra oylamaya geldiğinde olumsuz oy kullandı. Bu da onun doğal hakkıdır. Locadaki masonların önünde –hepsi kardeşi bile olsa- söz alarak görüşünü belirtmemesinin bir gerekçesi olabilir. Kendi açısından değil, aday açısından… Onun olumsuz yönlerini ortaya sermemek istememiş olabilir.

Soru: «Madem bir olumsuz görüşü vardı, adayın adı daha önce yapılacak işlem ile birlikte duyurulmuş olduğuna göre, bu konuda gidip Üstad-ı Muhterem ile görüşemez kiydi? Adayın işleminin gündemden çıkarılmasını isteyemez miydi?»

Yapabilirdi elbette ama kim bilir, belki dikkat etmemiştir, belki fırsatı olmamıştır, belki önerilen adayın kendi tanıdığıyla bir isim benzerliği olabileceğini düşünmüştür, belki son anda aklına gelivermiştir.

Bu şekilde bir olumsuz oy kullanan mason, daha sonra bu davranışının gerekçesini Üstad-ı Muhterem’e açıklamak zorundadır. Bun yapmazsa resmen bir “masonik suç” işlemiş duruma düşer. Çünkü gereksiz yere locanın işlerini aksatmakta, bilinmeyen bir bireysel nedenle Masonluğun genel yararlarına aykırı davranmaktadır.

Bu arada şunu da eklemeli: Bazı büyük localarda bu oylamaların hepsi “skrüten” denilen kapalı oylama yöntemiyle, bazı büyük localarda ise hepsi değil ama bir ya da ikisi açık oylama yöntemiyle yapılır. Az önce dediklerim elbette sadece kapalı oylamalar için geçerlidir.

Hatta şunu bile eklemeli: Bazı büyük localarda bu oylamalara sadece ilgili locanın oy kullanma yetkisine sahip üyeleri, bazılarında ise onlarla birlikte aynı büyük locanın diğer localarının üyesi olan konukları da katılır. Bir diğer deyişle, herhangi bir adaya itiraz başka locaların üyelerinden de gelebilir. Ancak bunun bir diğer yöntemi daha vardır. Dilekçe aşamasından sonra adayın adı ve kimlik bilgileri askıya çıkarılır. Bir mason, askıda itiraz edeceği bir adayı görürse ilgilileri bu konuda duyuruda bulunur.

Bütün bunlar neyi gösteriyor?... Bir adayı Masonluğa alınmasına karşı çıkmak ve bunu olumsuz oya yansıtmak öyle kolay bir iş değildir. Olmadık iş, olmamış iş değildir ama mutlaka haklı bir gerekçesinin bulunmasını gerektirir. Sayın Calatrava’nın verdiği örnekler geçerli gerekçeler değildir ve bir mason bundan ötürü bir adayın Masonluğa girmesine karşı çıkamaz.

Bir noktaya daha değinmek isterim… Masonluk bir KARDEŞLİK kurumudur. Bu nedenle de bir mason adayına açıkça Masonluğa girdikten sonra bu toplulukta dışarıda geçimsizliği olan ya da hoşlanmadığı birisiyle karşılaşacak olursa nasıl bir tutum takınacağı sorulur. Şayet o kişi bu soruya ters bir yanıt verecek olursa, işte bu, onun Masonluğa kabul edilmemesi için en sağlam gerekçelerden biridir. Dolayısıyla her mason böyle bir soruya daha başından uyumlu bir yanıt vermiş demektir. Nitekim masonlar arasında, Masonluğun dışındaki ilişkilerinde pek de iyi geçinemeyenler bulunabilir. Vardır da… Politik görüş ve eğilim farklılıkları ya da iş ilişkilerindeki çekişmeler bunların başında gelir. Ancak tüm bunlar locanın kapısının dışında bırakılır. Şimdi… Sayın Calatrava’nın belirtmiş olduğu gerekçelerden herhangi biri nedeniyle bir adayın masonluğa alınmasına karşı çıkacak olan mason, zamanında kendisine böyle bir soru yöneltilmiş olduğunu ve ona uyumlu yanıt verdiğini anımsamalıdır. Bir kez de bu nedenle geçersiz bir gerekçeye dayanarak bir kişinin Masonluğa alınmasına karşı çıkılamaz.

Bütün bunlar böyledir ama Masonlukta hiç görülmemiş şeyler midir?... Hele Türkiye’deki büyük localarda.

Görülmüştür… Olmuştur… Ancak bunun ardından o kurumda birtakım sorunlar çıkmış, disiplin soruşturmaları açılmıştır. Bazılarında böyle bir olay iyice büyümüş ve ilgili büyük locada önemli bir sorun haline gelmiştir. Ancak biz bunları pek bilmeyiz. Bunlar öyle kitaplara, internete falan pek yansımaz. Çünkü kol kırılır, yen içinde kalır. Bunlar Masonluğun, ilgili büyük locanın hatta ilgili locanın kendi iç işidir. bir aile sorunudur ve kendi içinde çözümlenir.

Bu forumda ikide birde masonların sırlarından falan söz ediliyor ve ben de Masonlukta öyle sır falan bulunmadığını söyleyip duruyorum. Fakat bakın, işte bu sırdır. Locada bir aday ile ilgili olarak yapılmış olan bu işlemlerin hiçbirinin ayrıntıları (sistemin nasıl işlediği hariç) hiç kimseye anlatılmaz, anlatılamaz. Bunlar SIR’dır.

Uzun anlattım ama önemli bir konu başlığıydı bu ve anlatılarımın yeterli olup olmadığından da kuşkuluyum. Katkılar ve başka sorular olursa başımın üstüne…


Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: calatrava - Aralık 18, 2010, 09:29:08 öö
Teşekkürler Sayın ADAM
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: Lethe - Aralık 18, 2010, 11:17:30 öö
Kişisel nedenlerden ötürü bir aday hakkında olumsuz yönde oy kullanan bireyin bu tutumunun farklı bir sonucu daha doğuyor. Bu eylemi ile adaya kefil olan kardeşlerinin onurlarını da rencide etmiş oluyor ki bu konuda çok önemlidir !

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: amerbach - Aralık 19, 2010, 12:49:04 öö
Sayin Potentate ve Sayin Mason'a ek

hayir oyu sayisi ve gerekce gösterme veya göstermeme rit ve ülkeden ülkeye degisebiliyor. avrupa'da bazi localar mesela red icin iki hayir oyu ve gerekcelerini talep ediyor.
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: yigitkaraca - Mayıs 22, 2011, 04:15:18 öö
Merhaba. Sayın Adam çok açıklayıcı bir şekilde yazmış. Ama yaş, vakitsel belki de bir ölçüde parasal açıdan bir aday reddedilebilir mi ? Bu konuların dışında herhangibir nedenle red edildiğinde kendisine nedeni tebliğ edilir mi ve kendisine bir şans daha verilir mi ? Bir sorum daha olacak başlık altına uygun mu bilmiyorum ama aklıma gelmişken sorayım. Locaya başvuran birisinden masonlukla ilgili veya masonluğun amaçlarıyla ilgili ne derece de bilgi sahibi olması beklenir.  Mason olmak bir süreç olduğundan masonluk insana birşeyler kattığından locaya üye olanlar da kendilerine mason demiyorlar sanıyorum. Yani kısaca başvuran kişiden ne gibi özellikler beklenir.

şimdiden teşekkürler, saygılarımla..
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: ADAM - Mayıs 22, 2011, 09:44:52 öö

Yaşı küçük olan ya da bir göreli tutumla küçük görülen  kişi  Masonluğa başvurur ya da önerilirse, diğer tüm beklenen niteliklerin karşılanması durumunda kendisine bir süre beklemesi öğütlenir. (Temel olarak asgari yaş 21 ama kimileri 25 öngörür, kimileri 25'i bile henüz delikanlılık dönemi olarak niteleyip biraz daha ileriye taşır. Kimileri de tersine, ne kadar genç o kadar iyi diye düşünür.)

Parasal durumu elvermeyen bir aday, diğer tüm beklenen nitelikler karşılanıyorsa, bundan ötürü reddedilmez ama zaten o bu yükümlülüklerini karşılayamayacak durumda olduğundan beklemeyi yeğleyecektir.

Bunu yazınca birdenbire aklıma bir soru takıldı: Şu anda benim elimdeki para yeterli değil ama kredi alsam acaba kabul edilir mi?

Bunun ne kadar saçma bir soru olduğunun farkındasınız, değil mi? Sanki Masonlukta ticaret yapılıyor.

Masonluğa girmek isteyecek bir kişinin bu kurum hakkında bildiklerine gelince... Elbette her şeyden önce nereye girmek istediğini, niçin girmek istediğini, dolayısıyla bu kurumun ne olduunu ve ne olmadığını bilmesi gerek. Başka türlüsü düşünülebilir mi? "Masonluk diye bir kurum duydum; gireyim bakayım dedim." Böyle bir şey olabilir mi?

Bunun ötesinde bir mason adayı elbette Masonluğa girmeden önce ne kadar çok bigi edinirse o kadar iyi. (Bana göre öyle de masonlar öyle düşünmez belki.) Masonluk hakkında öğreneceklerini kurumun içine girdiktan sonra öğrenmesindense, önceden bilmesi çok daha verimli yani prodüktif olur bence. Masonluğa girdikten sonra yapacağı ve öğreneceği o kadar çok şey var ki... Temel bilgileri önceden edinmiş olmak, sonrakilere daha rahat zaman ayırmayı sağlar. 

Masonluğa başvuran bir kişiden ne gibi özellikler istendiğine gelince...  Bu bağlamda bu forumda başka başlıklar altında uzun açıklamalar yapılmış olduğu için Sayın Yiğit Karaca'ya da onları arayıp bulmasını öneriyorum. (Zor iş değil bu.) Hem bunu yapınca, daha birçok konu başlığı bulacak incelemek için.




 
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: Hacamat - Mayıs 22, 2011, 11:24:44 öö
   Masonluğa girmede çeşitli engeller konulmuş. Girmek isteyen büyük bir çoğunluk tam olarak içerde ne olduğunu bilmiyor zaten. Bilmesi de mümkün değil. Çoğu denildiği gibi merak ediyor,çoğuda bildiğini sanıp girmek istiyor.
Masonluğa girişde  maddi bir boyut olmasını, tamamen bir barikat gibi düşünün. Ardından gelen tüm kurallar aslında bir barikat.
  Masonluğa alım genelde şu şekilde olur:
  Bir kişi makam ve mevkiye gelir, buralarda faydalı işler yapar ve kalıcı olur. Masonlar bu kişiyi duyar ve incelemeye başlar. Gerekirse dener sınar. Eğer o kişi de kendi niteliklerine uygun hal,haraket,tavır görürlerse bizzat kendileri teklif eder . Sanıldığı gibi ben Mason olmak istiyorum diyeni Mason yapmazlar,barikat bu yüzdendir.. Öncelikle siz makamda ışık ,mevkide ışık ,para yönünden ışık olmalısınız ki gelip sizi bulsunlar. Demek istediğim önce sizin bu niteliklerle parlamanız gerekiyor.
Yani bu yazımı okuyup Mason olmak isteyen kişiler önce gidip işlerin de başarılı olsunlar,kalıcı olsunlar,ortaya bir değer koysunlar, ondan sonra zaten sizi gelip bulurlar. Erdemli olmayı kafanıza hiç takmayın, girdiğinizde o nu bir şekilde hallederler.
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: Thoth - Mayıs 22, 2011, 01:26:04 ös
Sayin Hacamat

Hayal gucunuz gayet genis.. Bu anlattiklarinizin hic biri benim icin gerceklesmis seyler degil tanidigim bircok kardesim icin de degil..Forum hakkinda bilgisi taze olan ya da foruma yeni gelen kisileri yanlis yonlendirdiginizin farkinda misiniz? Bir harici olarak bilemeyeceginiz konularda bilgi sahibiymis gibi davranmak forumda bilgi kirliligi yaratmakta..
Başlık: Ynt: Locaya alımla ilgili bir soru
Gönderen: Hacamat - Mayıs 22, 2011, 02:17:12 ös
    Biz harici olarak elbette net bir bigi sahibi olamayız. Harici olarak, hayatın bize öğrettiği  edinimler nokatasında bilgi sahibi oluruz.  Locaya alınma mevzusunda da, hayatın içerisinde neler olduğuna bakarak bir yorum yaptım. Ben baktığımda Masonluğa ulaşılması güç, barikatların olduğunu görüyorum. Bunun sebebinin nedenlerini düşündüğümde ortaya böyle bir yargı çıkıyor.  Düşündüğümde şimdi bahsettiğim gibi HİÇ olmaması da bana ilginç geldi doğrusu. Bu noktada elbet dediğinize inandım, ama hiç olmaması? Bana böylede olması gerekiyordur gibi geliyor baktığımda.
    Sayın Thoth; dediğinize katılıyorum. Yukarda bahsettiğim konunu tümüne ''bence'' kelimesini ilave ediyorum.