Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: MASON - Eylül 25, 2006, 10:27:20 ös

Başlık: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: MASON - Eylül 25, 2006, 10:27:20 ös
Nur-u Ziya Sokağı
 
 
Bugün merkez binamızın da içinde bulunduğu, Galatasaray’daki Nur-u Ziya Sokağı nice misafir ağırladı, nice ömürler yaşadı, büyük bir yangın geçirip yeniden inşaa edildi, bazen yalnız kaldı, terk edildi, ama mahalle hüvviyetini hiçbir zaman yitirmedi. Nur-u Ziya Sokağı, Tanzimat Devri’nin de en itibarlı sokaklarındandır. O dönemden, hatta 16. yüzyıldan bugüne kadar siyasi, ekonomik, toplumsal gelişmelerden bu denli etkilenen sokak azdır. Osmanlı-Fransız-Leh uzlaşması, Lehistan’ın bölünüşü, Rus Devrimi, kozmopolit üç kıta imparatorluğunun çöküşü, mübadeleler, “Vatandaş Türkçe Konuş Kampanyası”, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül, 1974 Kıbrıs krizinin dolaylı ve dolaysız olarak oluşturduğu psikolojik ortam, sokağın topoğrafisini kökten değiştirdi.

Eskiden adı Polonya Sokağı idi. 1930’larda devrin belediye meclisi tarafından adı değiştirilip Mason dünyasının iki önemli kavramı olan “Nur” ve “Ziya” yı bir araya getiren “Nur-u Ziya” adını aldı. Tarihi boyunca büyük sarsıntılar geçiren bu sokak bugün eski dokusunu tamamen koruyamamakla beraber, gene de taşıdığı melez mimariyle son derece özgündür. Polonya Sokağı büyük bir olasılıkla Polonya’nın bölünüp siyasi bağımsızlığını yitirdiği yıllarda İstanbul’daki Fransız Büyükelçiliği’ne sığınan Leh ulusal direnişçileri için verilmiş bir ad. Bu sokağın bulunduğu bölge adeta bir Fransız mahallesi idi. Sokağın İstiklal Caddesi girişinin yanında High School’un heybetli binası bulunuyor. İngiliz High School Kız Lisesi 1858 yılında Lady Redcliffe tarafından Fransız Hanedanlığı’nın bir kolundan gelen Franchini-Longueville’nin evinin arsasına kuruldu.

Kırım Savaşı’ndan ötürü oluşan Osmanlı-İngiliz konsensüsü sonucu Sultan Abdülmecit, bugün okulun bulunduğu binayı Lady Redcliff’e hediye etme jestini gösterdi. Böylece İngiliz High School oluştu. Okul, 1979’da devletleştirildi ve 1980’de Beyoğlu Anadolu Lisesi haline geldi. 19. yüzyılın başında , bu mekanda Polonya Sefarethanesi yer alıyordu. Polonya’nın bölünmesi sonucu Osmanlı Devleti bir kısım Polonya muhacirini İstanbul’a kabul ediyor. Tartışmalı bir görüşe göre, köylü olanlar Polonezköy’ü kurup, oraya yerleşiyor; şehirli olanlar da Beyoğlu’na, kendi elçiliklerine yakın bir sokağa geliyorlar.

Biraz aşağıda, sokağın sol tarafında yer alan evde Franz Liszt 40 gün kalmış. Bugün üzerinde plaka bulunan ev ile Liszt’in oturmuş olduğu ev aynı ev değil. Liszt’in İstanbul’u 1847’deki ziyaretinden iki yıl sonra çıkan yangın sonucu bu sokak tümüyle yanıyor ve arkasından yeniden imar ediliyor. Arsaları çok dar ve değerli olan evlerin sahipleri birbirlerine bitişik duvarlarının ortak yapılmasını ve masrafların birlikte ödenmesini istiyorlar. Bu işlemin yürütülmesi için yazılan kağıtlardan bu yangını saptamak mümkün.

Bugün H.K.E.M.B.L Derneği’nin bulunduğu bina 19. yüzyılda İtalyan Kraliyet Mektebi, daha sonra İtalyan Konsolosluğu oluyor. 1928 yılında Derneğimiz tarafından satın alınan bina, 1935 yılında bilumum cemiyet faaliyetlerinin durdurulmasıyla halk evlerine tahsis ediliyor. 1948 yılında ise yeniden H.K.E.M.B.L’na veriliyor. High School’un bir altında 19. yüzyılda Ragusa Kent Cumhuriyeti temsilcisine ait bir bina ve müştemilatı vardı. Ragusa o dönemde Dalmaçya kıyılarında bağımsız bir Balkan Cumhuriyeti.

1918’de Avusturya’dan Yugoslavya’ ya geçen bu kent Dubrovnik adını alıyor. Bu diplomatik büro kaldırılınca yerine çeşitli dans okulları açılıyor. Bina sonradan yıkılıyor. Fransız Sarayı (elçilik) 1535’te inşaa edildikten sonra, 1831 yangınında tamamen yanıyor ve 1838’de yeniden düzenleniyor. Yeniden düzenlenme Büyükelçi Choisseul-Gouffier tarafından gerçekleştiriliyor. Sefir Maurice Bombard zamanında giriş kapısı Polonya Sokağı’na alınıyor. Nur-u Ziya Sokağı’nı araştırırken bir gerçekle yüzyüze geldik. Bu araştırma bitmeyecekti. Hergün yeni bir şey öğreniyorduk. Bu sokağın insanlarında ne hikayeler, ne ömürler gizliydi. Sokağın ağzı dili olsa da konuşsa, diye düşündük sık sık. Fakat nokta koymak da gerekiyor. Biz noktayı Ziya Umur Üstadın Mimar Sinan Dergisi’nde çıkan makalesinden bir bölümle koymak istiyoruz. “ O zamanlar Türkiye değil ama İstanbul dünyayı çok yakından takip eden, bazen dünyanın önünde giden metropollerden birisiydi. Ve rahatlıkla diyorum ki, 19. asrın sonlarına kadar Beyoğlu Caddesi, İstanbul’un değil, bütün Avrupa’nın en büyük caddesiydi. Kaldı ki hiçbir şehir İstanbul kadar en çeşitli milletleri bir araya toplamış değildir. 500 bin kişilik koca metropol nerede, şimdi 5 milyon kişilik köy nerede? Tabii bu büyük caddeye açılan bütün yolların da ehemmiyeti büyüktü. O zamanlar otomobil trafiği olmadığından bir yolun ehemmiyeti genişliğiyle değil, içinde oturan adamlarla ölçülürdü. Bizim Nur-u Ziya Sokağımız bu yan yolların en mühimlerinden bir tanesi idi.”

Tunç Şanad Kardeşin katkıları ile internetten derlenmiştir.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Waldow - Kasım 05, 2011, 01:53:12 ös
Gecen gün istiklal caddesinde yürürken asmalı mescide gitmek istedim. Bunun için bir ara sokağı kullanmıştım. Sokakta ilerlerken buyuk bir kapı , kapının yanında üye olmayan giremez yazısı ayrıca tepede gönye ve pergelin bilindik şekli mevcuttu. Bunun dışında herhangi bir yazı bulunmuyordu. Ayrıca G harfi yoktu ortada buda beni biraz şüpheye sevk etti. BU görmüş olduğum yer nur-u ziya değil sanırım. Yanılıyor muyum ?
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 05, 2011, 05:41:41 ös
Nur-u Zİya orası değil bende geçerken görüyorum orayı.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Waldow - Kasım 05, 2011, 05:47:18 ös
Orası ne acaba :)
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 05, 2011, 05:49:05 ös
Nur-u Zİyaya bağlı bir loca olarak düşündüm ben hep, ama net bilgim yok bir bilen cevap verirse sayenizde bende öğrenmiş olucağım :)
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Waldow - Kasım 05, 2011, 06:02:29 ös
Gidip kapıyı bi çalsak mı acaba :)
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 05, 2011, 06:07:26 ös
Biz gidene kadar bir bilen çıkar söyler herhalde :) İstanbula ilk geldiğim zamanlarda görmüştüm ben orayı mimarlığa yeni başlamanın verdiği heyecanla sürekli yapıları inceleye inceleye geziyordum. Ozaman masonların bukadar ortada olduğunu bilmiyordum tabi daha gizli sanıyordum bayağı bir ilginç gelmişti, orayı gördükten sorna daha bir araştrmaya başlamıştım.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: karahan - Kasım 05, 2011, 06:23:39 ös
2 saat önce o sokağın önünden geçtim dostlar.Kapıyı çalmak benimde aklıma geldi ama işin şakası açsalarda içeri almazlar.Tünelde bir loca daha var yalnız onu tam bilmiyorum nur-i ziyadaki loca ile bağlantılımı acaba
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Waldow - Kasım 05, 2011, 06:27:42 ös
Hadi o zaman toplanıp bi ziyaret gerçekleştirelim :)
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: AMON RA - Kasım 05, 2011, 10:56:57 ös
ben kapısına kadar gittim önünden bir kaç kere geçtim ama hazır olduğumda kabul edileceğime emin olduğum zamanda girmeyi tercih ettim.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Zagzagel - Kasım 06, 2011, 01:31:58 öö
Eger yanlis bir cikarim yapmiyorsam sozkonusu edilen yer mueyyet sokaktir ve o bina da OMBLnindir.

Sevecenliklerim ve navigatorliklarimla
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Waldow - Kasım 06, 2011, 02:24:40 öö
Kadın Mason locası da var diye biliyorum istiklalde o bile olabilir açıkçası :) Birde şunu fark ettim bakmakla görmek arasında ki farkı en iyi şekilde anlatan bir olaydı bu benim için. O caddeden geçerken o işareti fark etmeden de geçebilirdim. Ama o simgenin ne olduğunu bildiğin zaman herhangi bir yazı olmasa da ne anlatmak istediğini bilmek çok güzel bir duygu. Sembollerin dili :)
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 06, 2011, 03:53:10 öö
O binanın'da OMBL binası olduğunu öğrenmiş olduk. Teşekkürler sn. Zagzagel
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Barbaros - Kasım 06, 2011, 08:52:35 öö
Biz yine de bir uğrayalım. Biz geldik der içeri gireriz. Belki ekmek çıkar :D
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: tcorbaci - Kasım 15, 2011, 11:45:26 öö
emlak bankasının binası orası...
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 15, 2011, 08:44:31 ös
Eminmisiniz Emlak Bankasının kapısında pergel ile gönye bulunması ve üye olmayan giremez yazması garip olmaz mı?
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: khanjar - Kasım 16, 2011, 03:48:00 ös
Eminmisiniz Emlak Bankasının kapısında pergel ile gönye bulunması ve üye olmayan giremez yazması garip olmaz mı?

tam olarak nerde acaba???
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Waldow - Kasım 16, 2011, 05:47:34 ös
tam olarak ara sokakta oluyor bankanın sag tarafında ara bır sokak var oraya gırın. müeyyet sokak yazar.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 16, 2011, 07:58:41 ös
Aradaki 3. bina olarak hatırlıyorum, zaten araya girerseniz mutlaka farkedersiniz.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: tcorbaci - Kasım 23, 2011, 03:18:14 ös
emlak bankasına üye olmayan emlak bankasına giremez...
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 23, 2011, 03:41:43 ös
Emlak bankası binasında gönye ve pergel ne anlama geliyor peki?
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: NOSAM33 - Kasım 29, 2011, 04:51:18 ös
Üstat güzel ve bilgilendirici bir yazıydı.  Syg.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: tcorbaci - Kasım 29, 2011, 06:09:27 ös
binayı yaparken gönye ve pergel kullanmışlar...
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Soka1
Gönderen: Aykut - Ocak 06, 2012, 07:09:38 ös
Arkadaslar cok merak ediyorsunuz neden kapiyi calip iceri girmiyorsunuz unutmayin tiklamasini bilene her kapi acilir onemli olan o kapiyi tiklaya bilmek kimse kimseyi yemiyor kimse kimseye yasak koymuyor
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: khanjar - Ocak 08, 2012, 01:02:16 ös
Arkadaslar cok merak ediyorsunuz neden kapiyi calip iceri girmiyorsunuz unutmayin tiklamasini bilene her kapi acilir onemli olan o kapiyi tiklaya bilmek kimse kimseyi yemiyor kimse kimseye yasak koymuyor
  o kapıyı nasıl çalacağımızı bilmiyoruz ama ;)
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: java - Ocak 09, 2012, 07:19:51 öö
Selamlar,
Bundan yanilmiyorsam 2 sene önce Nur-u Ziya  kelimelerini bir televizyon programinda duymustum. Hangi kanal oldugunu hatirlamiyorum ama konu hakkinda yorum yapan kisiyi cok iyi hatirliyorum.Konu hakkinda yorum yapan kisi antimasonik bir kisilik onu cok iyi biliyorum.Ama bu bilgilerin masonlarin kendi dergilerinde de var oldugunu iddia ediyor. Yorumcunun iddiasina göre : Kabbalistik masonluk'ta Tanrı yani Şeytan, güneş ile özdeşleştirilmiştir. "KAİNATIN ULU MİMARI", "Nur-u Ziya", "MUTLAK IŞIK" ya da "ORTAK RUH" olarak tanımlanan TANRI (ŞEYTAN), günesle sembolize edilir. Şeytani öğreti de ateş kutsaldır. Bu nedenle kabalistler ve masonlar da  dumansız ateş olarak kabul edilen "Güneş, Ay ve Yıldızı" Şeytan'ı sembolize etmek için kullanırlar. Güneş ve ışığın her mekana girmesi ve ışığın dünyayı sarması, Şeytan'ın dünya üzerindeki hakimiyetini işaret eder.  Mason Locasi bulunan Nur-u Ziya sokaginin ismininde bu seytani mantikla verildigini söylüyor.Bunun yanida daha cok seyler söylüyor ve bunlarin hepsini belgelerle ispatlayacagini söylüyor ama ben sadece konuyla alakali olani yaziyorum,
Bu konu hakkinda herhangi bir bilgisi olan Mason veya Harici arkadaslar varmi acaba?
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ADAM - Ocak 09, 2012, 08:47:20 öö

Böyle saçmalıklara yanıt vermek mi gerekiyor?

Bu gibi ileri sürüşlerde bulunanlar zahmet edip birazcık araştırma yapsalardı, antimasoınik olmaya devam eder ama masonlarca da çok yadırganmadan saygı görebilirlerdi.

Bu gibi işlerde yapılan, önce Masonluğu kötülemek, sonra nasıl kötüleceğini bulmak.

İşi daha kötü yanı, kimi TV kanallarının bu gibi saçmalamalara çanak tutması. Aklı başında kişiler bunun salt rating amaçlı olduğunu anlamıyor sanki!
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: java - Ocak 09, 2012, 11:58:36 öö
Yorumu yapan kisi kendisinin tarihci oldugunu iddia eden Kadir Misiroglu diye birisi.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: ADAM - Ocak 09, 2012, 12:22:21 ös


Tutsak edilmiş kafasıyla, kiraya verilmiş beyniyle hâlâ teokrasi hayranlığı içinde, okumuş ama aydınlanamamış böyle mürteciler ile Türkiye Cumhuriyeti'nde ne yazık ki ara sıra karşılaşıyoruz.  Nitekim ulu önderimiz Atatürk, demokratik ve laik ülkemiz için asıl tehlikenin bu gibiler olduğu üzerine bizi uyarmıştı. Özgün olarak Tevfik Fikret'in belirtmiş olduğu sözü bir başmka biçimde yineleyerek, bu ulusun aklı ve vicdanı özgür bireylere gereksinmesi olduğunu vurgulamıştı.   

Sayın Java'nın bu kişiciğin adını burada gündeme getirmiş olması talihsizlik sayılabilir belki. Kim bilir belki de iyidir; forum üyeleri ve izleyicilerinin antimasonik tutumluların anlatılarını okuyup dinlemelerinde de yarar var. Böylece doğrunun nerede olduğuna güvenme olanağını elde ederler.

Atalarımız şöyle demiş: İt ürür, kervan yürür.

Biz şimdi o sokağa adını veren Nur-u Ziya terimine gelsek... Bu terim nereden çıkmış? Türkiye dışındaki Masonlukta bunun tam karşılığı olan bir masonik sözcük olmadığınıa göre niçin böyle benimsenmiş? Acaba ne anlama geliyor? Günümüzde de kullanılıyor mu?

Sayın MASON'un bu başlıktaki ilk açıklamasının ötesinde, akla gelen başka sorular da  sorulabilir.
 


     
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Tij - Ocak 09, 2012, 09:55:47 ös
Sayin Mason,

Alıntı
1928 yılında Derneğimiz tarafından satın alınan bina, 1935 yılında bilumum cemiyet faaliyetlerinin durdurulmasıyla halk evlerine tahsis ediliyor
bu tahsis meselesi derneginiz tarafindanmi istenip yapiliyor, yoksa yukardan gelen emirlemi gerceklesiyor?

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: abezethibou - Ocak 10, 2012, 01:41:13 öö
Konu dağılmış ama ek yapmak isterim. Şeytan hiç bir şeytani yolda güneş ve ay ile işiklilendirmez. Bir yaklaşıma göre sabah yıldızı ile ilişkilendirildiği olur (Işık taşıyan manası ile). Güneş ile Ptah ilişkisi bile yanlıştır. Güneş ile Aten ilişkilidir. Gelelim aya, ay döngüleri ve ekinoksları yaattığından özellikle witchcrafty için önemlidir. Kimi yaklaşımlar ay ile Astarath'u ilişkilendirirler ki bu yaklaşımlar ateş ile Azazel su ile Şeytan hava ile Astarath ve toprak ile Baalzebud'u ilişkili görüyor. ONA yaklaşımı veya demenolatry olsun Astarath yerine Lavetion'u su ile ilgili görürler. Astarte (astarath) ise hava olmuş olur.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: park10 - Ocak 10, 2012, 02:07:07 öö
Selamlar,

nur_u Ziya sokagının altında bir tünel yada labırent varmı acaba? saygılarımla...
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: abezethibou - Ocak 15, 2012, 11:33:59 ös
Selamlar,

nur_u Ziya sokagının altında bir tünel yada labırent varmı acaba? saygılarımla...

Şayet orada bir tünel ve labirent olsa muhtemelen sokağın içerisindeki binalarda derin çatlaklar görürdük. Konstriktif olarak binaların temelleri olmak zorundadır siz bu temel yerine labirent yaparsanız bir süre sonra binalarda hasar olur :) Ayrıca labirente ne gerek var sokaktaki diğer hizmet binasının da kapısı var kapıdan insan girişini engelleyen bir şey yok ki labirent veya tünel olsun. Labirentte yürümek sanırım sokakta yürümekten daha zor olurdu.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: park10 - Ocak 15, 2012, 11:57:41 ös
Selamlar,

nur_u Ziya sokagının altında bir tünel yada labırent varmı acaba? saygılarımla...

Şayet orada bir tünel ve labirent olsa muhtemelen sokağın içerisindeki binalarda derin çatlaklar görürdük. Konstriktif olarak binaların temelleri olmak zorundadır siz bu temel yerine labirent yaparsanız bir süre sonra binalarda hasar olur :) Ayrıca labirente ne gerek var sokaktaki diğer hizmet binasının da kapısı var kapıdan insan girişini engelleyen bir şey yok ki labirent veya tünel olsun. Labirentte yürümek sanırım sokakta yürümekten daha zor olurdu.

selamlar,

benım aklıma hep takılmıştır bu soru, ama sanırım insanlar tünel kazacak olsa gıdıp temel altından kazmazlar sokak boyu kazarlar sanırım ve nie tunel olsunkı dogru gerek yok şimdi ama eskıden vardı galıba sokaga cıkma yasasgı vs. Saygılar...
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: Makbenah - Ocak 16, 2012, 01:27:45 öö
Selamlar,
Bundan yanilmiyorsam 2 sene önce Nur-u Ziya  kelimelerini bir televizyon programinda duymustum. Hangi kanal oldugunu hatirlamiyorum ama konu hakkinda yorum yapan kisiyi cok iyi hatirliyorum.Konu hakkinda yorum yapan kisi antimasonik bir kisilik onu cok iyi biliyorum.Ama bu bilgilerin masonlarin kendi dergilerinde de var oldugunu iddia ediyor. Yorumcunun iddiasina göre : Kabbalistik masonluk'ta Tanrı yani Şeytan, güneş ile özdeşleştirilmiştir. "KAİNATIN ULU MİMARI", "Nur-u Ziya", "MUTLAK IŞIK" ya da "ORTAK RUH" olarak tanımlanan TANRI (ŞEYTAN), günesle sembolize edilir. Şeytani öğreti de ateş kutsaldır. Bu nedenle kabalistler ve masonlar da  dumansız ateş olarak kabul edilen "Güneş, Ay ve Yıldızı" Şeytan'ı sembolize etmek için kullanırlar. Güneş ve ışığın her mekana girmesi ve ışığın dünyayı sarması, Şeytan'ın dünya üzerindeki hakimiyetini işaret eder.  Mason Locasi bulunan Nur-u Ziya sokaginin ismininde bu seytani mantikla verildigini söylüyor.Bunun yanida daha cok seyler söylüyor ve bunlarin hepsini belgelerle ispatlayacagini söylüyor ama ben sadece konuyla alakali olani yaziyorum,
Bu konu hakkinda herhangi bir bilgisi olan Mason veya Harici arkadaslar varmi acaba?


Sayın Java,

Sizi tenzih ederek söylüyorum ancak ülkemizde antimasonik açıklama yapan kişilere baktığımızda bu kişilerin açıklamalarında hep benzer ifadelere yer verdiğini görmemiz mümkün.Hep açıklamalarının destekleyici ispatları olduğunu söylerler ancak o ispatlar hiçbir zaman ortaya çıkamaz nedense ve işin en komik yanı ''Bunlar masonların kendi dergilerinde,yayınlarında zaten bulunuyor'' demeleri en belirgin ortak özellikleridir bu şahsiyetlerin.Tesviye dergisinin bir şekilde bir sayısını bulurlar,sayfalarını didik didik inceleyip ordan bir sembolik anlatımın bir parçasını çarpıtıp(kendileri de o sembolizmayı zaten anlamazlar söylememe gerek yok) halkın önüne sanki dünyanın gizemini keşfetmişçesine sunarlar.Mason olmak için ilk şart yüce bir yaradana inanmak olsa dahi bu şahsiyetler masonları şeytana tapan insanlar yaparlar.Nur-u Ziya, ışığın nuru anlamına gelse bile onlar yine şeytanla ilişkilendirmeyi iyi bilirler.Namık Kemal'imizin,Ziya Gökalp'imizin Hüseyin Hüsnü Paşa'mızın ve daha nicelerinin gözlerinin içine baka baka masonlar vatan haini de derler.Yani size acizâne tavsiyem lütfen bu tür demeçlere,açıklamalara itibâr etmeyiniz.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: abezethibou - Ocak 16, 2012, 03:41:14 öö
Selamlar,

nur_u Ziya sokagının altında bir tünel yada labırent varmı acaba? saygılarımla...

Şayet orada bir tünel ve labirent olsa muhtemelen sokağın içerisindeki binalarda derin çatlaklar görürdük. Konstriktif olarak binaların temelleri olmak zorundadır siz bu temel yerine labirent yaparsanız bir süre sonra binalarda hasar olur :) Ayrıca labirente ne gerek var sokaktaki diğer hizmet binasının da kapısı var kapıdan insan girişini engelleyen bir şey yok ki labirent veya tünel olsun. Labirentte yürümek sanırım sokakta yürümekten daha zor olurdu.

selamlar,

benım aklıma hep takılmıştır bu soru, ama sanırım insanlar tünel kazacak olsa gıdıp temel altından kazmazlar sokak boyu kazarlar sanırım ve nie tunel olsunkı dogru gerek yok şimdi ama eskıden vardı galıba sokaga cıkma yasasgı vs. Saygılar...

Sokağa çıkma yasağı özel siyasi bir durumdur. O haldeyken kimse şişliden beyoğluna gidemez. Şişli ile beyoğlu arasında da tünel gerekir. Hatta başiktaş ile de arada tünel olmalı :) Sokağa çıkamıyorsam o tünele de ulaşamam o zaman o tünelin varlığı nasıl bir ulaşımda kullanılacak. Tüm masonlar o sokakta oturmuyorlar sanırım. Boşuna kazmış olurlar. Bu esnada o sokakta heralde iski 1000 kere kazı yapmıştır. Yol niye çökmedi.
Doldurdular mı tüneli ondan dolayı mı çökmedi? Google map ile sokağı boylu boyunca ölçün sürünmek için en az 1 m çağında delik açmalısınız kaç ton toprak çıkar? En az iki kamyon şimdiden söyleyeyim. Neyle kazacaklar kaşıkla mı?
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: BULGARIA - Ocak 16, 2012, 12:59:55 ös
Nur-u Ziya'da varmı bilmiyorum ama londra'nın altındaki tünellere bakıldığında,o çöker göçer söylemleri çürür bence çünkü londranın altı tamamen eski zamanlardan kalma tünellerle kaplı eğer çökseydi bütün londra göçerdi şimdi :) Tüneli kazan eğer marangoz nalbur vs ise evet göçer.Ama alanında uzman bir mühendisse bence sorun yok. Bknz : Marmaray.


Saygılar.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: park10 - Ocak 16, 2012, 01:23:15 ös
Nur-u Ziya'da varmı bilmiyorum ama londra'nın altındaki tünellere bakıldığında,o çöker göçer söylemleri çürür bence çünkü londranın altı tamamen eski zamanlardan kalma tünellerle kaplı eğer çökseydi bütün londra göçerdi şimdi :) Tüneli kazan eğer marangoz nalbur vs ise evet göçer.Ama alanında uzman bir mühendisse bence sorun yok. Bknz : Marmaray.


Saygılar.



Sayın Bulgaria,

Siz beni dahada bu konuyu araştırmaya şevk ettınız, bir anlama içindekı meşaleyı dahada alevlendırdınız  bu anlamda teşekkür ederım. Bir mimar olsaydım kesınlıkle Tüenller ve gızlı geçitlerel ılgılenırdım çünku yer altı mimarsı çok ilgimi çekiyor. Saygılarımla
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: BULGARIA - Ocak 16, 2012, 05:18:36 ös
Nur-u Ziya'da varmı bilmiyorum ama londra'nın altındaki tünellere bakıldığında,o çöker göçer söylemleri çürür bence çünkü londranın altı tamamen eski zamanlardan kalma tünellerle kaplı eğer çökseydi bütün londra göçerdi şimdi :) Tüneli kazan eğer marangoz nalbur vs ise evet göçer.Ama alanında uzman bir mühendisse bence sorun yok. Bknz : Marmaray.


Saygılar.



Sayın Bulgaria,

Siz beni dahada bu konuyu araştırmaya şevk ettınız, bir anlama içindekı meşaleyı dahada alevlendırdınız  bu anlamda teşekkür ederım. Bir mimar olsaydım kesınlıkle Tüenller ve gızlı geçitlerel ılgılenırdım çünku yer altı mimarsı çok ilgimi çekiyor. Saygılarımla


Benim zaten ilgimi çeken bir alan olduğundan bu konuda yorum yapma cesaretini kendimde görüyorum.Londranın altındaki tünellere bakıldığında ne demek istediğimi anlarsınız adeta yeni bir londra daha mevcut.Buna istinaden istanbulun altındaki tünellere de bakılabilir.Çok şaşırabilirsiniz.Bulgaristanda da aynı şekilde yer altı tünelleri mevcut.



Saygılar.
Başlık: Ynt: Nur-u Ziya Sokağı
Gönderen: akcanmd - Aralık 06, 2012, 12:54:34 ös
Sayın Mason,
Çok hoş bir şekilde anlatmışsınız "Nur-u Ziya"yı. Çok etkilendim.
Teşekkür ederim,
Saygı ile,