Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluktaki Üçler… 3  (Okunma sayısı 4894 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 19, 2012, 02:58:07 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Masonluktaki üçlerin kapsamında belki en önemli olan bir kavram “üç ışık”.

Kimileri Masonlukta ışık kavramını pek sevmiyor nedense… Bunun yerine “nur” sözcüğünü kullanmayı yeğliyor. Neden diye soruyorsunuz. Verdikleri yanıt onun etkisinin daha bir başka olduğu tarzında.

Yani şimdi bir açıdan bakacak olursanız elbette ışık başka, nur başka. Fakat ben derim ki, yapmayın, öyle olmaz. Niçin olmaz? Çünkü bu ışık ya da nur, her ne derseniz deyin, bu öyle ne öyle bir ampul ışığı ne de bunun ilâhi ya da tanrısal bir niteliği var. Öyle tanımlamaya girerseniz, Masonluktaki simgesel değerlendirmeleri silip atar gibi bir şey yapmış olursunuz.

Fransızcada Lumière, İngilizcede Light, Almancada Licht deniyor. Sizce bu sözcüklerin Türkçesi ışıksa ışık, nursa nur. Böyle farklı bir vurgulamayı Masonlukta Batılıların hiçbirinin becerememiş ama bizimkilerin becermiş olduğunu söylemeyin bana.

Fakat konumuz bunun teki değil de üçü; öyle değil mi?

Masonlukta üç ışık denilince de hemen akla Masonluğun simgesel derecelerinde çalışan bir locanın toplantılarını yaptığı bir mabedin ortasında yer alan üç sütunun üzerindeki ışıklar geliyor.

Burada “Masonluğun simgesel derecelerinde çalışan bir locanın toplantılarını yaptığı bir mabet” deyişini de özenle belirttim çünkü ileri ya da yüksek derece çalışmalarının yapıldığı mabetlerde böyle üç sütun ve üç ışık bulunmayabilir.

Burada sütunlar ile ışıklar âdeta özdeşleşmiş gibi… O sütunlar her neyi simgeliyorsa, o ışıklar da o simgesel kavramların temsilcisi oluyor.

Zaten sözlükte “üç ışık kaynağı” teriminin karşılığı şöyle verilmiş: Masonluğun simgesel derecelerinde çalışan bir locanın oturumlarını yaptığı mabette, yapılan çalışmanın temeli olarak nitelenen üç öğe.

Demek ki üç ışık, Masonlukta masonların yaptığı çalışmanın temeli sayılan kavramların karşılığı.

Bunlar ne olabilir?

Bilimsel yöntem, akıl ve bilgelik dersek olur mu acaba?

Yoksa bunu bir başka simge grubuyla mı bağdaştırmalı, gönye, pergel ve kitap diye. (Kimileri “kutsal kitap” diye işin o bölümünü özelleştirecektir kuşkusuz; ben biraz daha genelde kalmayı yeğledim.)

Masonlukta ışık kavramı var.

İki ışık diye bir kavramdan söz edildiğini hiç duymadım.

Üç ışık çok önemli bir kavram.

Fakat ışıklar bu kadarla kalmıyor. Daha birçokları var. Şimdi üçlemelerden söz etmekte olduğumuz için üç ışık ile yetinelim.

Benim bu dediklerimin üzerine başka noktalara değinerek katkıda bulananlar, yorum yapanlar da olabilir.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 22, 2012, 12:34:59 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

3 sayısıyla ilgili Atatür ve kayıp kıta Mu kitabında da bir kısım gördüm ve ilgimi çekti.

''Naakal mabetlerinde Ay, bir sembol olarak Güneş'in hemen yanında yer alırdı. Hem baba, hem ana olan Tanrı'nın eril sembolü Güneş, dişil sembolüde Ay'dır. Kozmik diyagram üzerinde de görülebileceği gibi üçgenin ve üç sayısının Naakal öğretisindeki yeri büyüktür. Üç sayısına verilen önem Mu kıtasının kendineun kaynaklanmaktadır. Mu kıtasu üç parçadan oluşmuş adalar topluluğuydu. Bu nedenle üçgen hem Mu kıtasını, hemde, Tanrı'nın eril ve dişil yönleri ile onlardan yansıyan İlahi Kelamı, yani evreni simgelerdi. Üçgen içindeki göz, ana kaynağın, yani Tanrı'nın varlığını insan üzerinde daima hissettirdiğini, bir biçimde onu gözlediğini ifade ederdi. Bu sembol, Osiris ile önce Atlantis'e buradan Hermes ile Mısır'a, Mısır'dan Yunanistan'a ve nihayet günümüzde Masonluğa ulaşmıştır.

Kaynak olarakta Mu'nun Kutsal Sembolleri kitabı gösterilmiş.


Şubat 22, 2012, 08:14:00 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın ARCHITECT'in belirttiği üzere doğrudan üç sayısını alır ve bunun çeşitli kültürlerde, ekollerde tarih boyunca değerlendirmesini yapacak olursak, sırf bu konu üzerinde bile başlı başına bir kitap yazmış gibi oluruz.

İsteyen üç sayısını ta varsayımsal MU uygarlığından bu yana, günümüze kadar  taşıyabilir. (Burada varsayımsal deyişim o uygarlıkların tarih öncesi çağlardaki var oluşunun ve niteliklerinin henüz bilimsel kanıtının yapılamamış olmasındandır.)

Ancak böyle bir taşımaya yapılınca, Mu-Atlantis-Mısır-Yunan- Masonluk bana pek üstünkörü gibi gelir. Hepsinin arasına daha birçok şey girmeli, başka kökler gövdeye uzanmalı başka kollar ayrılmalıdır.

Bunlar, Sayın ARCHITECT'in katkısı üzerine sözlerim.

Ancak bu yazı dizisinin bu aşamasının konusu Masonluktaki üç sayısı değil “üç ışık” kavramı. Dolayısıyla Sayın ARCHITECT değerlendirmesini bunun üzerine odaklayarak yaparsa, pek hoş olur.

Öte yandan Masonlukta başka üçler de var. Onlarla bağlantılı özet irdelemelerimizi de sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. Her aşamaya katkıda bulunulabilir.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
11 Yanıt
8826 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 12, 2009, 02:13:15 ös
Gönderen: karahan
13 Yanıt
7900 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2008, 09:03:24 ös
Gönderen: paragon
4 Yanıt
4813 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2015, 11:57:50 ös
Gönderen: İNSAN
0 Yanıt
2311 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 27, 2011, 01:46:21 ös
Gönderen: karahan
12 Yanıt
9317 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 02, 2012, 09:31:55 ös
Gönderen: Tij
7 Yanıt
7518 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2012, 08:18:07 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
4798 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2012, 04:45:45 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3084 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2012, 09:19:37 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
11039 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 08, 2015, 05:54:53 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3065 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2012, 05:37:00 ös
Gönderen: enelsır