Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: OBEDİYANSLAR VE RİTLER - 2  (Okunma sayısı 3448 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 03, 2009, 10:19:39 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



İlk Obediyans


Tarihteki ilk mason obediyansı, 1717 yılında kurulmuş olan Londra Büyük Locası’dır. Bu obediyansın oluşumunu “Masonluk Tarihi’nde Anlatılmayanlar” başlığı altında uzun uzadıya, eze çekiştire incelemiştim.

Masonluğun bu ilk obediyansı 1725 yılında İngiltere Büyük Locası adını almıştır. O sıralarda Londra Büyük Locası’na her bakımdan karşı çıkan York Locası de kendisini “Bütün İngiltere’nin Büyük Locası” adıyla ortaya atar. Ardından, Masonluğun İngiltere’deki tarihinde yer alan çekişmeler başlar.

Böylece, “obediyans” ve “büyük loca” terimlerini özdeşleştirdik mi acaba?

Öyle görünüyor.

Zaten çoğunlukla öyledir ama bu arada bilmeliyiz ki Masonlukta büyük loca olmayan obediyanslar da var; bunların en önde geleni ise “büyük doğu” ya da “büyük ortaklık” (Grand Orient). Bu değişik örgütsel terim, ilgili mason kuruluşunun benimsediği masonik örgütlenme sisteminin “rit” kavramıyla da bağlantılı olan bir özelliğinden ileri geliyor. Dolayısıyla öyle bir obediyansın sistemine ancak “rit” kavramının tanımından sonra geçebiliriz.

Aslına bakarsanız bizi Masonluktaki “rit” kavramına da bir bakıma Masonluktaki ilk obediyans götürür.

“Büyük Loca”

Londra Büyük Locası başlangıçta 4 loca ile kurulmuştu; pek kısa bir süre içinde kurulan yeni spekülatif localar ile birlikte, Masonlukta bugünkü örgütlenme tarzına pek yakın bir obediyansa dönüştü.

Bu “büyük” sıfatı ise sonradan başa dert oldu. Çünkü sonraki tarihlerde Fransa’da ritlerin oluşturulmasına başlanıp, bunların derecelerine genel olarak “yüksek dereceler”, bu derecelerde çalışan birimlerden bazılarına “yüksek loca” denilince; hayli patırtı çıktı. İngiltere’deki büyük loca, Masonlukta kendinden üstün bir otorite tanımıyordu ve tanımaya da hiç niyetli değildi. Nitekim İngiliz Masonluğu’nda “yüksek” sıfatının kullanılması hemen hemen yasaklandı; tabu oldu.

Fransa’da daha 1688 yılında salt spekülatif nitelikli mason localarının kurulmasına başlandığı söylenir.

O da bir başka öykü… İngiltere’nin iç politikasıyla doğrudan bağlantılı, Stuartların ülkeden kovulması üzerine ortaya çıkmış bir olay... O locaların gerçekten birer mason locası sayılıp sayılamayacağı pek kuşkulu. Zaten bunu ileri sürenler de üzerinde pek diretmez. Gelin biz Fransa’daki salt spekülatif nitelikli mason localarının 1720’li yıllarda kurulmuş olduğunu kabullenelim. Böylesi daha kolay.

Spekülatif Masonluk Avrupa’da

Avrupa’da Fransa başta olmak üzere spekülatif mason locaları kuruluyordu ama orada daha uzun yıllar bir obediyans, bir büyük loca göremiyoruz.

Neden?

Çünkü Londra Büyük Locası daha başından bir kurumsal yapı oluşturmak üzere hazırlanmıştı. Büyük locayı oluşturacak localar ve sonrası, çok önceden planlanmıştı. Üyeleri de hazırdı.

Avrupa’da ise böyle bir plan yoktu. Önce bir-iki loca ile işe başlamak, insanları Masonluğa almak, kalfalığa geçenlerin yeterli sayıya ulaştırmak, onların sayesinde yeni localar kurmak, sonra bunları bir araya getirip bir büyük loca oluşturmak gerekiyordu. Uzun iş… Hani “Ölme eşeğim ölme!” gibi değilse de, vakit gerek. Gerçi bu amaçla İngiltere’den Fransa’ya gelmiş masonlar da vardı ama sayı yetersizdi.

Kaldı ki, 1725 yılında İngiltere Büyük Locası artık bu ülkedeki Operatif Masonluğun da tek üstün otoritesi olduğunu ileri sürmüştü. Operatif ve spekülatifler, o zamanki deyişle özgür masonlar ile kabul edilmişler iç içe… Gerçi spekülatifler kabul edilmişliği benimsemiyordu. Zaten aralarında öyle olmayanlar da vardı. Hakları olsa da olmasa da, eski geleneklere uysa da uymasa da özgür masonluğa soyunuyorlardı.

Fransa’daki localar ise doğrudan ve salt spekülatif nitelikliydi; Londra Büyük Locası gibi operatif masonluk ile bağlantı kurmayı, inşaatçılık mesleğini de yönetmeyi düşünmüyorlardı.

Bir diğer deyişle Fransa’da önceden kalma bir operatif masonluk kalıbı yoktu. Bu iş doğrudan Spekülatif Masonluk örgütlenmesi çerçevesinde yürütülecekti.

Zaten işte bu nedenledir ki, Fransa’da yeterli sayıda locanın bir araya getirilip, ilk obediyansın kuruluşundan kısa bir süre sonra Masonluktaki ilk rit de ortaya çıktı.

Elbette Masonluktaki ilk ritin Fransa’da doğduğunu ileri sürmenin ne denli doğru olup olmadığı da tartışılabilir. Bu, Masonlukta “rit” kavramının nasıl tanımlandığına bağlı.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
13 Yanıt
12615 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2015, 03:55:57 öö
Gönderen: Risus
0 Yanıt
3156 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 05, 2009, 07:11:39 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
3995 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2012, 08:28:17 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
3086 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2009, 11:00:10 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4439 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 01, 2012, 09:18:02 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
3373 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 01, 2010, 08:43:43 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3910 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 02, 2010, 08:30:34 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
4209 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 28, 2015, 04:55:24 ös
Gönderen: İNSAN
7 Yanıt
3992 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 23, 2015, 12:18:37 öö
Gönderen: BULGARIA