Süleyman, «Karanlık oldu. Göz gözü zor görüyor. Şu ışıkları yakalım.» dedi.
Bu buyruk üzerine tam Akizar bir çubuk tutuşturup az önce getirip salonun ortasına yerleştirmiş olduğu o koskoca şamdanın kandillerini yakmaya yönelmişti ki, Süleyman onu durdurup şöyle dedi: «Bu gece farklı bir uygulama yapacağız. Bir rastlantı sonucu ya da kazara bile olsa, Mimarımız Hiram Usta’nın katillerinden biri olan Abiram’ın öldürülmesi bize şunu anlatmıştır: Kaba güçle hiçbir olumlu aşamaya varılamaz. Erdemler, eninde sonunda kaba güce üstün gelir. Herkes, kendi değer yargıları uyarınca belli bir erdemi diğerlerine oranla öncelikli tutabilir. Şamdanlardan her birini seçilmiş dokuzlardan biri yaksın. Bize kendince önemli bulduğu bir erdemi bildirsin. Bilginimiz Zadok da bunun üzerine bize bir yorum ya da açıklama getirsin.» Sonra da Joapert’e seslendi: «Yohaben, istemeden yapmış olsan bile Abiram’ı öldürmüş olan sensin. Onun için sen başla bakalım.»
Başka bir zaman olsa, Yoapert bu beklenmedik buyruk üzerine ne yapacağını bilemez duruma düşebilirdi. Ancak şimdi çok sakinleşmişti. Yerinden ağır ağır kalktı. Akizar’dan ateşi aldı. Şamdanlardan birini yakarken, ustası Akizar’ın kendisine verdiği öğütlerden birini anımsayıp, «alçak gönüllülük» dedi.
Süleyman azıcık eğilerek sol ilerisinde oturmakta olan Zadok’a baktı. Ne istediğini önceden bildirmiş olduğu için bir şey demedi. Zadok zekî bir adamdı. Anladı. Ancak bir soru sorma gereğini duydu: «Kısa ve öz mü olsun, yoksa ayrıntılı bir açıklama mı?»
«Kısa ve öz.» dedi Süleyman.
«İnsan, kendi nitelikleri üzerine açık bir değerlendirme yapabilmelidir. Ne olduğunu ve ne olmadığını bilerek, ona göre davranmalıdır. Boşuna kibirlenip gururlanmamalı ama kendini ezdirmemelidir. Kendini olduğundan başka türlü görmeyip göstermeye de kalkışmamalıdır. Öncelikle kendi kendisini içtenlikle yargılayıp, yargısını ortaya koymalıdır.»
Bu sırada Yoapert elindeki ateşi seçilmişlerden bir diğerine vermişti. O da bir diğer kandile yakarken «Öz eleştiri» diyerek, Yoapert’in dediğini âdeta bütünledi.
Zadok, «İnançlarımızı, düşünülerimizi, benimseyişlerimizi, söz ve davranışlarımızı kendi kendimize yansız bir tutumla incelemeli, yanlış ya da yanılgılı olanları arayıp bularak bunları doğrularla karşılaştırmalıyız.» dedi.
Onun ardından gelen seçilmiş «Yürek temizliği» diyerek bir aşama daha ilerledi.
Zadok, «Düşüncelerimizde, sözlerimizde ve eylemlerimizde içtenlikli olmalı, asla bir art niyet beslememeli ve çıkar kaygılarına kapılmamalıyız.» diye bir özet görüşte bulundu.
Bir sonraki seçilmiş, sözün o aşamaya kadar gelmiş akışını biraz değiştirip, «Korkusuzluk» diyecek oldu.
Bunun üzerine Zodok kısa bir süre düşündü ve şunu ekledi:. «İnsan olumsuz etkenler ve engellerle karşılaştığında, bunların üzerine gidebilmeli, çöküntüye uğramamalıdır. Üzüntüye ve sıkıntıya katlanabilmeli, bunu göze almalı sabırlı olmalı, tehlikelere göğüs gerebilmeli hatta üstlerine gidebilmelidir.»
Öncekini izleyen seçilmiş, «Yiğitlik» kavramını ekledi.
Zadok hemen «Gözüpek, kararlı ve özverili olmayı da başarmak gerekir. Kendi kabuğu içine kapanık kalmak yerine, mertçe paylaşıp ortak yararları korumalıdır.» diye bir açıklama getirdi.
Bir sonraki seçilmiş ise «Dayanıklılık» diyerek, öncekini destekledi.
Zadıok, «Güçlük ve engeller bizi yolumuzdan alıkoyamamalı. Her koşul altında yılmamayı bilmeli, uğraşıp didinmeyi sürdürmeliyiz. Kararlılığı korumalı, tutarlı olmalıyız.» diuye ekledi.
Onu izleyen seçilmiş kandili yakarken «Esirgemezlik» deyince, Zadok bunu «İçtenlikle ve duraksamadan kendimizden verebilmeli, gönül yüceliği gösterebilmeliyiz.» biçiminde açıkladı.
Zerbal en sona kalmıştı. Ateşi alıp ağır ağır dokuz kandilin en ortasında kalmış olana yaklaştı. Bir süre durdu. Ne diyeceğini düşünür gibiydi. Sonunda kararını verdi ve «Yurt severlik» dedi.
Zadok, «Evet yurtseverlik… Zerbal önceki erdemleri bir yüceliğe çıkardı.» dedi, «Kişi öz yurdunu ve ulusunu gözetmelidir. Tüm olanaklarını, tüm becerilerini yurdunun ve yurttaşlarının hizmetine sunmalıdır. Kendisi için her ne istiyorsa, bunların aynısını yurdu ve yurttaşları için de istemelidir. Hatta istemekle de kalmamalı, bunları sağlamaya çalışmalıdır.»
Zerbal yerine dönmek üzereyken Süleyman ona seslenerek durdurdu. «Zerbal, biliyorsun ki burada bir tapınak yapılıyor. Üstelik bu tapınak sadece bu ülkenin insanları için değil, sadece belli bir inançta olanlar için de değil, hangi yurdun ve hangi inancın insanları olursa olsun, ayırımsız olarak tümü için yapılıyor. Buradaki amacımız, insanlığa yönelmiştir.» dedi, «Dolayısıyla “insan severlik” senin belirtmiş olduğun o yurt severliğin üzerine çıkmaz mı?»
Zerbal, bu soruya saygılı bir yanıt verdi: «Kendini sevemeyen bir insan ailesini sevemez. Aile sevgisini duyamayan insan yurt severliğe varamaz. Yurt sevgisinden yoksun olan kimse de “insanlık sevgisi”ne uzanan yolda ilerleyemez. Kuşkusuz insan severlik tüm bu erdemleri aşar ve hepsinin üstüne yükselir. Bunu da dile getirmek bize düşmez. O yüce kralımızın hakkıdır.»
Bunun üzerine Süleyman «Zerbal doğru söylüyor. İnsan severlik hepimiz için en yüce erdem olmalı.» sözüyle son noktayı koydu.
Günün ortasında büyük bir varta geçirmiş, çok yorulup yıpranmış, sonra da tüm dünyası allak bullak hatta yıkılır gibi olmuş Yoapert, şimdi huzur içindeydi.