Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Dinler Tarihi--İran'daki Dinler--Mithraizm  (Okunma sayısı 1193 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 30, 2016, 01:05:02 öö
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Zerdüştîliğin yanında İran'da bambaşka bir din daha görmekteyiz ki,bu da Mithra dinidir.

Hindulara ve İranlılara mahsus bir güneş Tanrısı olan Mitra,yahut Mithra, ışık ve hak Tanrısıdır. Her şeyi aydınlık içinde gördüğünden, daha büyük bir nısfet(denkserlik)le yargılayabilir. Zerdüşt'ün  Gâthâ'larında onun adı geçmektedir. Fakat bu Tanrı halk dindarlığında yine de rol oynamıştır.  Mithra bizzat İran'da kendisini başlıca Tanrı mertebesine çıkaran az-çok gizli bir mezhebe konu teşkil etmiş olsa gerektir.  Bu mezhep onun yanıbaşına Totemizm'den gelme kutsal bir hayvanı ; boğayı da koymuştur.

Rivayete göre Mithra bir boğayı râmetmiş sonra da kurban etmiştir. Bütün canlı varlıklar, bu boğanın kanından doğmadır. Yaratıcı olan Mithra,yüce Tanrı ile insanlar arasında bir aracı, ruhların kurtarıcısı olarak kalmıştır.

Mithra dini evrensel kurtuluş vaadeden bir din olmuştur ki, sayısız umudlar da bu kurtuluşa doğru yönelmiş bulunmaktadır.

Kurtuluş dini olduğu kadar, bir gizem (mystére) dinidir. Dine girmek için bir erginleme(initiation) töreninden geçmek gerekir. Bu sayede bu dünya üzerinde mutluluk sağlandığı gibi, ölüp dirilmeden önce ölmezliğe erişilir.

Bu tapınışın âdabı arasında da bir boğanın kurban edilmesi vardı. Ayrıca Mithra dininin gerçek takdis törenleri vardır ki, bunlar vaftiz,  balla arınma, okunmuş ekmek, şu ve şarapla birlikte kurban eti yemektir. Ergin (initié)ler kendi aralarında birbirlerini "kardeş" diye çağırıyorlardı. İdarecilerine baba; en büyük şeflerine de 'babaların babası' diyorlardı.

Renan şunları yazmaktadır : (BURASI ÖNEMLİ)

" Şayet gelişmesi öldürücü bir hastalık yüzünden dursaydı,bütün dünya Mithra dinini benimseyecekti. "

Hatta kendi dinine pek fazla benzediği için, Hristiyan Kilisesi bu dinle bilhassa enerjik bir şekilde savaşmıştır.

V. yüzyılın başlangıcında da bu ezme işini başarmıştır.