Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Dinler Tarihi--Yahudilik--13--Son  (Okunma sayısı 1110 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 02, 2016, 01:23:11 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Yahudi kökünden gelme bir başka entelektüel ve duygusal cereyan da Kabbala'dır.

"Gerçek" anlamına gelen bu söz, Yahudiler'de Tevrat'ın nakle dayanan yorumu demektir ki; bu yorum ergin kişilerce zincirleme olarak birinden ötekine nakledilir.

XIII. yüzyılın sonu ile XIV. yüzyılın başında, bir İspanyol Yahudisi olan Leone'li Musa, zengin dindaşlarına Şeriat 'ın yorumlarına ilişkin gizli kitaplar satmaktaydı. 1304'te bir araya toplanan bu kitaplar, Kabbala'nın ana metni olan Zohar'ı teşkil eder.

Kabbala, iyimser bir kamutanrıcılık (Panteizm)dır. Tenin mahkûm edilişine karşı isyan duyulan Rönesans devrinde "kutsal kitapların, bütün pervasızlıkları haklı gösteren,bu gerçek yorumunu" herkes sevinçle karşıladı.

Victor Hugo kendi sisteminin büyük kısmını Kabbala'dan aldı. Saurat'ın dediği gibi; "bugünkü tasavvufun büyük kısmı Kabbala üzerine kurulmuş bulunmaktadır."

Kabbala cereyanının karşısında, yine Yahudi düşüncesi çerçevesi içinde, felsefî cereyanı koymak yerinde olur. Çeşitli çağlarda filozoflar, Yahudiliğin ana tezlerini dinsel olmayan sistemlerin görüşleriyle bagdaştırmayı denemişlerdir.

Yahudi düşüncesi ile meşrudur ama, bir dinin, bir kavmin ve bir ırkın sınırlarını çoktan aşmıştır :

Evrensel bir dehadır o.