Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA BİREYSEL DÜZEN - 1  (Okunma sayısı 5011 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 25, 2010, 10:50:51 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bir masonun düzenli sayılabilmesi için, şu koşullardan her birine uyar durumda bulunması gerekir:

1.   Bir masonun taşıması gereken temel bireysel niteliklere sahip olması.

2.   Masonluğa düzenli bir locada, yöntemine uygun bir törenle alınmış bulunması. Eğer Masonluğa ilk girişi “düzensiz” olarak nitelenen bir locada ya da yöntemine uymayan bir törenle gerçekleşmişse, düzenli bir locada ya yeni baştan Masonluğa girmesi ya da “iyileştirme” (healing) denilen bir yöntemle düzenli olmasını engelleyen noksanlarının giderilmiş olması.

3.   Düzenli bir locanın, temel yükümlülüklerini aksatmayan bir üyesi olması; bir diğer deyişle, locasının toplantılarına katılmakta ve ödentilerini de tüzüklerde belirtilen süreler içinde yerine getirmekte olması.

4.   Masonluğun amaçlarına, ilkelerine, töresine ya da üyesi olduğu obediyansın tüzüklerine aykırı birtakım tutum ve davranışları nedeniyle Masonluktan uzaklaştırılmış ya da kendi isteğiyle ayrılmış (istifa etmiş) ya da Masonluktaki deyimle “uykuya yatmış” olmaması.

5.   Yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle üyesi olduğu locanın bağlı bulunduğu obediyansın tüzükleri uyarınca düzensiz ilân edilmiş olmaması.

Bireysel düzenin bu koşullarından bazıları elbette yoruma ve farklı benimseyiş ya da anlayışlara açıktır. Bence bunlardan en önemlisi, “mason nitelikleri” ile ilgilidir. Bu konuda öncelikle “özgür ve iyi ahlâklı kişi olmak” gözetilir. Kuşkusuz “iyi ahlâk” konusu, yerel ve toplumsal törelerden ve bunlardan kaynaklanan değer yargılarından etkilenir ama üzerinde uyuşmaya varılabilir. “Özgürlük” konusu ise spekülâsyona çok açıktır; tanımlanması gerekir.

18. yüzyıl ve öncesinde Masonlukta yalnızca nesnel bir anlamda olmak üzere değerlendirilen “bireysel özgürlük” kavramı sonradan değişikliğe uğramış, çeşitli evrelerden geçtikten sonra “zihinsel özgürlük” ve “ekonomik bağımsızlık” kavramlarının birleşimi olmaya dönüşmüştür. Ancak birçok mason kuruluşu, bir masonun düzenli sayılabilmesi için bu kadarını yetersiz görür. Bu konuda bazı mason örgütlerince öngörülen ek koşullar da vardır.

Düzensiz sayılan bir locada Masonluğa alınmış olan bir kişinin “düzenli bir mason” olarak kabul edilmeyişini doğal karşılamak gerekir. Bu doğaldır ama bu durumdaki bir masonun yeni baştan Masonluğa giriş töreninden (tekris) geçirilmesi, daha önce görmüş ve geçirmiş olduğu bir deneyimi bir kez daha yaşamak zorunda bırakılması ne akıl ve mantığa ne de Masonlukta çok önem verilen diğer töresel ilkelere sığar. Ötesi Masonluğa giriş töreni zaten her mason kuruluşunda tıpatıp aynı değildir. Türkiye’de başkadır, Fransa’da başka, İngiltere’de başka, Amerika’da çok daha başka.

Törenler arasında ne kadar çok fark olursa olsun, benzerlikler farklardan çoktur. Bu nedenle, çoğu mason kuruluşları, ritüel karşılaştırması yapmayı daha kolay ve daha uygun bulur. Kendilerince düzensiz sayılan örgütün uyguladığı ritüelin hangi bölümü kendilerine göre belirgin ve önemli bir noksanlık ya da yanlışlık içeriyorsa, ilgili törenin sadece o bölümünü yeniden uygular, böylece noksanlık ya da yanlışlığı giderirler. Hatta bunu sadece Masonluğa giriş için değil, sonraki dereceler için de yaparlar. Bunun ayrı ayrı yapılması yerine ritüelik törenin baştan sona yeni baştan uygulanması ilgili mason kuruluşunca kolaya kaçmaktan başka bir şey değildir. Bu arada ilgili masonun indinde aslında onur kırıcı olur; o ayrı.

Birbirlerini düzenli olarak tanıyan mason örgütlerinin uyguladıkları ritüeller birbirlerinin tıpatıp aynısı olmasa da, aradaki farkları doğal ya da kabul edilebilir saymakta, toleransla karşılamakta, bunların üzerinde durmamaktadırlar. Düzensiz olduğu öngörülen bir mason örgütü için ise bu farkları çok önemsemekte, kabul edilemez ve yanlış bulmaktadırlar. Demek ki toleransı sadece kendi benimseyişlerine uygun düştüğü sürece geçerli tutmaktadırlar. Asıl önemsenen etken, ritüelik uygulamalardaki farklar değil, düzen kavramındaki uyuşma ya da uyuşmazlıktır.




Masonlukta bireysel düzenin asıl önemli olduğu aşama, Masonluğa girişte değil, bundan sonradır. Ben de o bundan sonrasına sonraki yazımda değinmek niyetindeyim. Bu arada bu aşamaya kadar yazdıklarım üzerine farklı görüşleri beklerim.




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 26, 2010, 09:05:06 öö
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Baktım da, aslında bu başlık altındaki yazının ikinci bölümünü de yazacak olursam, çok fazla ayrıntıya girmek zorunda kalacağım. Onu belki daha ileride bir başka başlık altında yapmak daha uygun düşer.

Ancak burada yazacaklarım bağlamında bir eksik kalmış; onun tamamlayayım ve bu başlığı kendi açımdan kapatmış olayım:


Masonluğa girişinde düzenli olan bir mason, sonradan düzenini yitirebilir, düzensiz duruma düşebilir. Böyle bir olgu, üyesi olduğu locanın ya da doğrudan obediyansın (büyük locanın) düzenini yitirmesinden ileri gelebilir. Böyle bir durumda o masonun düzenli bir locaya üye olarak bireysel düzenini yeniden sağlaması olanağı vardır.

Fakat çoğu kez bir mason bireysel düzenini kendi kendisine yitirir ya da yükümlülüklerini gerektiğince yerine getirmediği için üyesi olduğu loca tarafından düzensiz sayılmasına karar verilir.

Şu halde bireysel düzenin korunması, öncelikle her masonun kendi elindedir. Bunun da iki basit koşulu vardır: Biri Masonluğun töresine uymak, diğeri yükümlülüklerini yerine getirmektir.

Benim diyeceklerimin hepsu bu kadar.


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
10794 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 20, 2009, 10:45:36 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5536 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2010, 02:42:43 ös
Gönderen: Halsond
5 Yanıt
8018 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2010, 09:20:04 öö
Gönderen: alcyone
0 Yanıt
2735 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 26, 2010, 07:48:13 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5009 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2010, 04:45:00 ös
Gönderen: ceycet
5 Yanıt
5810 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 27, 2011, 12:05:13 ös
Gönderen: Maledictum
1 Yanıt
5057 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 10, 2011, 07:33:03 öö
Gönderen: TUTMOS
2 Yanıt
4079 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2013, 08:32:40 ös
Gönderen: GOASISG
2 Yanıt
4280 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 21, 2013, 12:22:42 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3700 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2013, 08:48:23 öö
Gönderen: ADAM