Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Namaz kılmak tartışılabilir mi?  (Okunma sayısı 8710 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 26, 2009, 12:26:32 öö
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Arkadaşlar dostlar, bildiğiniz gibi İslamiyette namaz kılmak farzdır, neden Yaradan insanlardan namaz kılmalarını istemiş olabilir, bir mantığı ya da felsefesi varmıdır?

İnsan, namaz kılarken rahatlaması psikolojikmidir? Yoksa bunun sebebi Yaradan'a yaklaşmamıdır?

Namaza bir de şu yönden bakmak istiyorum, bildiğiniz gibi oruç İslamiyet, Hrıstiyanlık ve Musevilikte mevcut, ancak namaz kılmak yok. Neden Yaradan diğer dinlere de namaz kılmaya benzer ya da şekilsel bir takım hareketlerle dua etmeyi zorunlu kılmamış.

Bir de şöyle bir şey yapalım, namazın zorunlu olduğunu belirtmek dışında bana öyle şeyler anlatın ve belirtin ki; namaz zorunlu olmadan(kalben) insanlar tarafından kılınsın.


Ağustos 26, 2009, 12:58:08 öö
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

namazı müslümanların kıldığı şekildeki gibi değil de kelime manasıyla ele alırsak tüm dinlerde yakarış ibadeti mevcuttur. Yahudilerin amidası ya da sabiilerin günde 5 vakit namaz benzeri bir ibadetleri vardır ki sabiiliğin bu ibadeti müslümanların namazına benzer, abdeste alma vs. sabiiliğin yalnızca namaz değil hac, oruç ibadetleri hatta abdesti bozan haller bile islamın uygulamalarına benzemektedir.


Ağustos 26, 2009, 10:07:36 öö
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Akyol;

Yoga figürlerini incelerseniz,namaza benziyen yönlerini fark edebilirsiniz.Sayın SkulG'un da söylediği gibi ilk defa Sabii ler tarafından bir ibadet şekli olarak benimsenen namaz,ilk müslümanlar tarafından;şuhu veya vech haline geçebilme,konsantrasyonu muhafaza edebilme kasdı ile kullanılmaya başlamış,bilahere şekli olarakta gelenekleşmiştir.Asli olan,kendi cenetimizi yaratma yolunda yapacağımız ibadetlerdir.Şekli o kadar da önemli değildir.Meditasyon veya yoga yoluyla da Allah'a ulaştığını düşünenler,kendi"ÖZ"lerine dokunabilenler aynı hedefe ulaşmış,aynı yola girmiş olarak kabul edilebilirler.


Saygılarımla.
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Ağustos 26, 2009, 01:37:44 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Sabiilerle ilgili hiç araştırma yapmamıştım, internette birtane kitap buldum. Sizler bundan mı yararlandınız? Bana namaz benzerliği olması çok merak uyandırıcı geldi.

Sabiıler -Şinasi Gündüz
 


Ağustos 26, 2009, 09:03:05 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Sabiileri araştırmanız yararlı olur sayın M.Akyol. Zira Hz. Muhammed ilk olarak peygamberliğini iddia ettiği zamanlarda Mekkelilerce "Sabii" olduğu düşünülmüştü. Ayrıca Kur'an'da adı geçen Ehl-i Kitap inançlardan biridir Sabiilik. Ben Türkçe bir kaynakta tamamen Sabiiliğe adanmış bir çalışma okumadım ama İngilizce makaleler ya da Sabiilerle ilgili İslam tarihinde geçen olaylardan biraz bilgim var. Mandaeans olarak anılıyorlar İngilizce'de.

Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Ağustos 26, 2009, 10:57:51 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

selamlar değerli dostlarım, benim görüşüm şu yönde: namaz kılmak tartışılabilir.

O dönemin yaşam standartlarına, insanların yaşayış şekillerine bakarak ( araplar bilmiyorum içinde bulunanınız varmı ama biraz pis bir toplumdur bunu bilen bilir.) toplumu yönlendiren bir adamın insanlara; abdest ile temizliği ve namaz ile hem cemaat olarak birarada bulunup birbirinden güç almayı, hemde kendi dillerinde okudukları dualarla da izlemeleri gereken yolu anlatmaya çalışmıştır. namaz aslında bir nevi "arabı ıslah çalışması" olarak değerlendiriyorum. O günlerin yaşantısını göz önüne getirelim ( filmlerdeki gibi değil) insanlar belinde kılıçları ile dolaşıyorlar, kral, şerif, polis jandarma yok çevrenizde, sadece parası olanın istediği gibi davranabildiği pisliğin ve arsızlığın alıp başını yürüdüğü bir toplum. Din, tarihte; hep bozulmuş, yozlaşmış ve yoldan çıkmış toplumlara gönderilmiştir. bunun içindirki namaz toplumsal bir doping, devrim, motivasyonve sosyalleşme aracıdır. Değerli dostlarım ilk satırdada dediğim gibi bu yazdıklarım sadece benim görüşümdür. sevgi ve saygılarımla.


Ağustos 27, 2009, 12:03:19 öö
Yanıtla #6
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sabiilerle ilgili hiç araştırma yapmamıştım, internette birtane kitap buldum. Sizler bundan mı yararlandınız? Bana namaz benzerliği olması çok merak uyandırıcı geldi.

Sabiıler -Şinasi Gündüz
 



Sn.Akyol,

Sn. Gündüz'ün ilgili kitabını okudum. Oxford University Press tarafından basılan ve ARapçaya da çevrilen doktora tezini temel alarak kaleme aldığı Türkçe konuyla ilgili benim bildiğim en derli toplu çalışmadır.

Konuya ilgi duyuyorsanız okumanızı öneririm.

Saygılarımla.


Ağustos 27, 2009, 12:05:25 öö
Yanıtla #7
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Bay vitruvius,

Vitruvius'un ne olduğunu bilirmisiniz ya da Leonardo da Vinci'yi veya Leonardo da Vinci'nin Arap kökenli olduğunu belirten bilgilerin bulunduğunu ya da kendisinin, Arap dünyasının bilimcilerinden çok etkilendiğini bilirmisiniz.


( araplar bilmiyorum içinde bulunanınız varmı ama biraz pis bir toplumdur bunu bilen bilir.)

namaz aslında bir nevi "arabı ıslah çalışması"
« Son Düzenleme: Ağustos 27, 2009, 12:11:44 öö Gönderen: M.Akyol »


Ağustos 27, 2009, 01:08:24 öö
Yanıtla #8
  • Ziyaretçi

Sn M Akyol;namaz hakkında baya araştırma yapmıştım zamanında yeri gelmişken bunları buraya yazmak istedim.

       Öncelikle ibadet Allah için yapılmaz.İbadetinizin Allah'a faydası yoktur haşa.Her ibadetin bir anlamı ve o anlam itibariyle bize bir getirisi vardır.Namaz bir yatıp,kalkma olayı değildir;çoğu kişinin anladığı gibi.O yapılan her hareketin bir anlamı vardır.Öncelikle namazda duanın okunmasından başlamak isterim.Bir duanın faydası nereden gelmektedir?okuduğunuz fatiha ile kendi doğaçlama gerçekleştirdiğiniz duanın arasında fark olduğunu söylemeliyim öncelikle.Bir duanın etkisi duanın kelimelerin majikal etkisinden ve majikal etkinin tesiri de kelimenin içerdiği anlamdan kaynaklanmaktadır.Yaklaşık 14 asır fatihanın okunduğunu varsayarsak,fatihanın etkisi buradan gelir.Bu kelimelerin dünyanın her tarafında asırlarca nesillerce okunduğunu ve büyük bir trans halinde okunduğunu ve yüklendiği anlamı düşündüğünüzde üzerinde çok büyük bir enerjinin biriktiğini ve bu kelimelerin artık tabir-i caizse büyülü doğru adıyla majikal bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz ve kişi tarafından trans halinde okunduğunda bu majikal etkinin kişiye tesir ettiğini biliyoruz ki bu namazdaki rahatlama bundan kaynaklanmaktadır;ancak bu rahatlamanın ötesinde ağırlığı olan bir güçtür...

       Namazın başından aldığımızda; niyet etmekle başlıyoruz bu niyetimiz bizim alacağımız olumlu enerjinin istikametini belirler.Baş parmaklarımızı kulağımıza götürüp "Allahu Ekber" diyoruz;burada şu var:kulak,beyinle direk alakası olan tek organdır kulakla ilgili her problem herhangi birşey beyni doğrudan etkiler ve yapı itibariyle de anne karnındaki bebeğe benzer ellerimizi kulağa götürüp "allahu ekber" diyerek beyne sinyal gönderiyoruz,tetikliyoruz.Daha sonra dua okumak için iki el göbekte birleştiriliyor;ellerin koyulduğu bölge yaşam kaynağı enerjisinin merkez noktasıdır;burada çakra merkezlerinden biri bulunmakta ve direk okuduğumuz duanın majikal kuvvetini ellerimizle enerji merkezine vererek bedenin bunu almasını sağlıyoruz.Daha sonra yarı eğilme hareketi yani rükuya varıldığında beden kime karşı eğiliyorsa beyin bunu algılıyor ve direk beyin hücreleri inanılmaz şekilde hareketlenmeye başlıyor bunlar termal kamera görüntüleriyle kanıtlanmış bilgilerdir.Secdeye geçildiğinde ise beyinde kırmızı bir kan damarı hareketleniyor ve tamamen secde modundayken vücudunuzun yedi noktası yere değmiş oluyor ve bu new age inançlarda da yeri olduğu şekilde 7 enerji noktası olan yedi çakrayı etkiliyor ve topraklanma gerçekleşiyor.İşte namazın mantığı budur tamamen ruhsal ve bedensel etkileri vardır,hatta ruhun tekamülü için en mükemmel somut araçtır.Bunların zorunlu olmasının dışında sizin isteyerek kılmanıza vesile olacak bilgiler olduğunu düşünüyorum.Namazın zorunlu kılınması,ruhun tekamül etmesinin zorunluluğundan gelir,yoksa dinde günah diye birşey yoktur günah denen herşey tekamülü yavaşlatıcı ya da geriletici unsurlar olmalarıdır.Kur'an'da yapılması istenen herşey bizim için isteniyor.Ayrıca yine güzel bir bilgi olarak ilginç bir biçimde namazın kılınma saatleri,majikal ilme sahip olanlar bilirler ki bazı enerji faaliyetlerinin gerçekleştirilme saatleri ile aynıdır,namazda zamanın önemi çoktur,bu yüzden kaza namazı diye birşey yoktur namaz o vakte farz kılınmıştır saati odur,bu yüzden namaz saatinizi kaçırırsanız hiç kılmayın ya da kılarsanız da nafile namazlardan sayılır ama gücü aynı şekilde değildir,bunu bazı ilahiyatçılar benim yaptığım açıklamalarla değil ama başka nedenler sunarak desteklerler.

   Diğer dinlerde namazın olmaması da çok ilginç olmayabilir çünkü hiçbir zaman tek yol yoktur,eminim onların da yine namazın yerini tutacak şekilde uygulamaları vardı zamanında...

Saygılar...


Ağustos 27, 2009, 04:04:05 öö
Yanıtla #9
  • Ziyaretçi

Forumdan bir arkadaşımız özel olarak sordu: "Daha sonra dua okumak için iki el göbekte birleştiriliyor;ellerin koyulduğu bölge yaşam kaynağı enerjisinin merkez noktasıdır;burada çakra merkezlerinden biri bulunmakta ve direk okuduğumuz duanın majikal kuvvetini ellerimizle enerji merkezine vererek bedenin bunu almasını sağlıyoruz." dediniz ama kadınlar ellerini göbekte bağlamıyor dedi.Bunu açıklamak için biraz daha açmalıyız çakra konusunu göbek çakrasına koyduğumuzda bu alt çakraları yani kök çakrayı göbekaltı çakrasını(cinsellikle ilgili) ve karın çakrasını etkiler daha çok. Kadınlar ise göğüslerine koyarlar.Çünkü kadınlar Allah'ın sevgi nurundan yaratılmış varlıklardır,erkeklere göre özellikleri farklıdır.Kadındaki şevkat,sevgi erkekten fazladır.Onların ellerini koydukları yer kalp çakrasına denk gelir ve bununla birlikte kalp,boğaz,üçüncü göz ve tepe çakralarını harekete geçirir.Bir bakıma kadının yaşam noktasını burası olarak alabiliriz,bu yüzdendir...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
4695 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2006, 11:54:52 öö
Gönderen: MASON
3 Yanıt
3230 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 26, 2008, 09:59:59 ös
Gönderen: agnusdei