Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Evrensel Masonluk => Dunya Masonluk Tarihi => Konuyu başlatan: ADAM - Nisan 11, 2011, 05:07:55 ös

Başlık: Masonluğun Tarihi Üzerine Bir Özet – 12 (1725-1738)
Gönderen: ADAM - Nisan 11, 2011, 05:07:55 ös


1720’li yıllarda Fransa başta olmak Kıta Avrupası ülkelerinde spekülatif mason locaları kuruluyordu ama henüz bunları bir araya getiren bir büyük loca yoktu.

Bunun iki nedeni var: Birincisi, İngiltere’de localar zaten daha baştan bir büyük locayı oluşturmak üzere kurulmuştu; oysa Fransa ve diğer yerlerde önce localar kurulmalı ve sonra bunlar bir araya gelip bir büyük loca oluşturmalıydı; bu da zaman gerektiriyordu. Diğer neden ise, Fransa’daki localar Stuartistlerin kontrolü altındaydı ve bu kez İngiltere’de olduğu gibi öyle demokratik-federatif bir örgütlenmeye pek sıcak bakılmıyordu.

İngiltere’deki localarda bir loca üstadının görevde bir yıl kalması başa dert olmuş, bir “üstatlar enflasyonu” oluşmuştu. Üstatlar için farklı bir ritüeli olan (3. derece) bir “üstatlar locası” kurulmuştu. Tek bir loca yetmez olunca, bunların sayısı artırılmıştı. Fransa’da ise loca üstatlarının görevde olabildiğince uzun süre kalması yeğleniyordu. Fakat o üstatlar locası ritüeli de kolayca yabana atılamayacağı için, her locanın kendi içinde “üstat” derecesi oluşturuldu. İngiltere Büyük Locası uzunca bir süre bu yönteme karşı durdu ama sonunda direnemedi ve 1738 yılında Masonluktaki 3. dereceyi resmen kabul etti.

İngiltere Büyük Locası, daha bu adı aldığı anda Londra Büyük Locası’nın elde etmiş olduğu ayrıcalığı yitiriverdi. Çünkü bu ad ülke çapında bir iddiayı ortaya koyuyordu ve York masonlarının öncülük ettiği kimi Operatif nitelikli localar da bir araya getirilerek bir karşı örgüt oluşturuldu. Buna “Bütün İngiltere Büyük Locası” adı verilmişti. Böylece, Spekülatif Masonluğun ilk düzenli örgütlenişinin üzerinden daha 10 yıl bile geçmeden gelecekte bir bölünme olayının baş göstereceği açıkça ortaya konmuş oluyordu

Bu arada Fransa’da İskoç asıllı Charles Radclyffe’den “büyük üstat” olarak söz ediliyordu ama ortada henüz bir büyük loca yoktu. [Bu konuda bir yorum: Sir Isaac Newton 1727 yılında ölünce, onun yerine Charles Radclyffe geçmişti. Belki bundan ötürü on büyük üstat deniyordu] Fransa’da kurulan localar açıkça hem Stuartları destekliyor, İngiltere’deki Hanover hanedanını tahttan indirme çarelerini arıyor, hem Siyon Örgütü’nün amaçları peşinden koşuyordu.

Ancak tüm bu işler locaların çerçevesinde yürütülemiyordu. Mutlaka locaların üzerinde, daha üst derecelerde çalışmalar yapacak birimlere gereksinme vardı. Nitekim bu bağlamdaki hazırlıklar 1738 yılında Andrew Michael Ramsay’ın tarihteki ilk mason ritini (toplam 6 dereceli ilk İskoç riti) kurması ile sonuçlandı. Ancak bir büyük loca kurulmasından da kaçınılamazdı ve bu nedenle 1735 yılında Paris Büyük Locası adı altında bir örgütlenme gerçekleştirilerek, başına geçici olarak Hector McLean adlı bir İskoç soylusu getirilmişti. Ardından onun yerine Radclyffe geçerken Ramsay’ın Paris Büyük Locası’nın büyük sözcüsü niteliğiyle verdiği ve Masonluğun tarihinde sonradan pek ünlenen söylevi ortalığı karmakarışık etmişti. Beğeni ve Fransa kralının da desteğini beklenirken tepkiyle karşılandı. Buna bir de Roma’daki Katolik Kilisesi’nin Masonluğu aforoz etmesi eklendi.

Aforozdan Fransa’dan çok diğer ülkeler etkilenecekti çünkü Fransa’da papanın aforozunun geçerli olabilmesi için bunun parlamento tarafından onaylanması gerekiyordu. Bu bağlamda belki İngiltere Büyük locası daha kaygılıydı çünkü kendi kilisesinin desteğini kazanma peşindeydi. Nitekim Bu nedenle anayasada yapılmış olan değişiklik de 1738 yılında kabul edilerek yürürlüğe kondu.