Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ritüellerin Ezberlenmesi,Bilmece...  (Okunma sayısı 8555 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 16, 2011, 08:44:35 ös
Yanıtla #10
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 243

Ben de bu konuya elimden geldigince katki yapmak isterim. Ama ezber konusunda degil, uc nokta ve bilmece konusunda.

Sayin ADAM, kimi zaman kesin konusmayi seviyor. Muhteremin Masonluk hakkindaki bilgisi suphe goturmez. Karsilikli uzun uzun konusabilmek tahmin ediyorum buyuk bir ogrenim imkani olurdu benim icin. Buradaki yazilarindan ogrendiklerim icin de kendisine minnettarim.

Ama, "Masonlukta hicbir sir yoktur" ve "Uc noktanin arkasinda derin bir anlam aramaya gerek yoktur" gibi kesin ifadeler kullanmak, Masonlukta onemi kesin olarak bilinen ve genelde eller (klavye de kullanan organimiz) ile iliskilendirilen temel bir ogretiye aykiri gibi gorunuyor.

Evet, ben de MYSTIC Kardesime katiliyorum. Uc noktada ben de ilgi cekici bir seyler buldum, hem de fazlasiyla.

Belki Sayin ADAM icin bu onemsiz olabilir, zaten onun ilgilendigi Masonlukta bu uc noktadan bir tanesi hic yoktur. Belki onlar kisaltmalarda 2 nokta kullaniyorlardir, ya da 3 nokta onlar icin baska bir seyi belirtiyordur, bilinemez.

Ama kimse, "Masonlukta sir yoktur" gibi bir ifadeyi kolayca sarf etmemelidir diye dusunuyorum. Kim bunu derse, Masonlugu "bitirmis" veya "sonuna gelmis" veya "dort kosesiyle yukarisi ve asagisini da dolasmis" oldugunu iddia ediyor demektir. Bunu soylemek, ne kadar dogrudur?

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2011, 09:18:41 ös Gönderen: skullG »
The mason square doth clear the air of folly and deception
The rule is straight, the angle clear, for greatness has direction


Kasım 17, 2011, 04:42:56 öö
Yanıtla #11
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Ben de kisaca birkac soru sormak istiyorum. Masonlugun inisiyasyona dayali ezoterik bir kurulus oldugunda mutabikiz, zira mutabik olmasak dahi Masonluk oyle bir kurulustur. Ezoterik bir kurulusun nasil sirlari olmaz? Masonlukta sirlar vardir, aksini iddia etmek bence yanlis olur. Bu noktada diyebilirsiniz; "Sayin Noah, iyi guzel soyluyorsunuz ama internette carsaf carsaf ritueller yayinlandi." Benim ise buna yanitim iki madde halinde olacak:

1) O okudugunuz rituellerin dogru oldugunu nereden biliyorsunuz?

2) Onlar dogru olsa bile yasamadan anlasilmasi hele hele temessul edilmesi mumkun degildir.

Mevlana'nin cok guzel bir dortlugu vardir,

Dun gece ustadima sordum kac kez
"Bana bu dunyanin sirrini soyle tez"
Ustadim gulumseyerek yanitladi
"Bu sir bilinir soylenemez."

Sevgi ve saygilarimla

P.S. Konu basligiyla gercekten hic alakasi olmayan bir cevap yazdigim icin forum uyelerinden ozur diliyorum.
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Kasım 17, 2011, 08:15:47 öö
Yanıtla #12
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Ben en basta sn. aDAM'in ilk mesajında son cümleye itiraz edeceğim. Aslında bu onun mesajından ziyade konunun açılış mesajına bir itiraz olacak.

Mystic Kardesimin roportajdaki 'bilmece' ifadesinin ucnoktayla bir ilgisi yok. Masonluğun ülküsünü gerçekleştirmede ne kadar başarılı olduğu sorusuna verilen cevapta geçiyor bilmece. Kardesim söyle demiş:
"... Başarılı olacak olan Masonların kendisidir. (...)  Biomeceyi çözebilen hem kendisi hem de insanlık adına başarılı olur"

Yoksa ritüellerde uç noktayla yapılan kısaltmaların bir bilmece olduğu bunu çözenin digerlerinden üstün olacağı gibi bir sey söylenmemiş. Söylenmez de. Yok öyle bir sey!

Masonluğu bir bilmeceye elbette benzetebiliriz. Ve onun öğretisini pzumseyebilen yani bulmacayı çözen kendisi ve insanlık için başarılı olur.

Ritüelin ezberi gerekli mi, değil mi, o da galiba bizi ilgilendiren bir husus. Mesela ben ezberlemek gibi özel bir gayret göstermedim, ama ezberimdedir. Pek cok Kardesim de ezberleme için özel bir gayret göstermez ama ritüeli neredeyse ezbere bilir. Bazı obediyanslarda ise ezber şartı var. Olabilir. Olması onları dogmatik yapmaz.

Tıpkı tum Masonlar gibi Buyuk Localar da cagdastir. Ama çağdaşlık nuanslari farklı olabilir.

Bu bağlamda kimi Localarda ritüel degisiklikleri yapılabilir kimisinde yapılmasına gerek duyulmaz, kimisinde ise yapılması istense de cok zordur hatta değiştirilemez. Bu farklılıklar hiçbirini yekdigerinden daha ilerici veya daha tutucu/dogmatik yapmaz.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2011, 08:18:20 öö Gönderen: skullG »


Kasım 17, 2011, 08:46:37 öö
Yanıtla #13
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu tartışmaların bir yararı oldu: Sayın masonlardan konuya katkılar geldi. Bu sevindirici.

Sayın masonlar ile benim aramda görüş ve tutum farkları olabilir; oluyor. Bu da doğal. Ben yanlış bir şey söylüyorsam düzeltsinler. Kendilerince düzelttikleri zaman ben de memnun oluyorum.

Bizim yakın geçmişe kadar bir türlü tanıyamamış olduğumuz bir İslâm bilim adamımız var: El Birunî. (Onu tanıyamayışımızın da bir gerekçesi var. O gerekçe, bizim bu forumun üyesi olan masonların tutumuna benziyor.) El Birunî, birçok bilim dalına el atmış olmakla birlikte asal olarak Botanikçi. Demiş ki: "Doğarda yedi ve dokuz yapağı olan taç yapraklı çiçek yoktur."

İşte Sayın Eureka'nın benim tutumumla bağlantılı olarak  yakındığı konu da bu: Kesin anlatımlarda bulunmak.

Ancak burada yanılmayalım. Bilim adamı, kesin anlatımlarda bulunurken bunun bilimselliğini önceden benimsemiş ve ortaya koymuştur. O da “%100 olar tek bir şey varsa o da %100 olan hiçbir şeyin bulunmadığıdır.” biçimindedir. Bu bilimin ön kabulüdür. Böyle olmazsa o “bilim” olmaz.

Nitekim El Birunî’nin deyişi orada bitmiyor. Şöyle sürüyor: “Fakat belki dünyanın benim gidememiş ve görememiş olduğum başka yerlerinde, (DİKKAT) belki başka dünyalarda vardır. Ben çok aradım; bulamadım.”

Bu elbette böyle. Sonuna gelmek, her şeyi bilmek diye bir şey yok. Dr. Faust bile bilmiyordu her şeyi. O ancak belki bazı inançlarda söz konusu olabilir, insan inancı gereği her şeyi bildiğini, sonuna vardığını sanabilir, ona inanabilir ama bizim gibi temel çalışma yöntemi bilimsellik, akıl ve bilgelik olan Masonluğu inceleyip öğrenmeye çalışanlar için söz konusu olmamalı.

Dolayısıyla, herhangi bir konudaki yazımın sonuna “Ben böyle biliyorum ama yanılabilirim.” sözünü yazmayı unutursam, beni bağışlayın ve bilin ki öyledir; o kadardır.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 17, 2011, 10:16:14 öö
Yanıtla #14
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM :
Alıntı
Sayın masonlardan konuya katkılar geldi. Bu sevindirici.

Öncelikle katılımcılara değerli fikirlerini paylaştıkları için teşekkür ederim.
Sayın SkullG:
Alıntı
Mystic Kardesimin roportajdaki 'bilmece' ifadesinin ucnoktayla bir ilgisi yok. Masonluğun ülküsünü gerçekleştirmede ne kadar başarılı olduğu sorusuna verilen cevapta geçiyor bilmece. Kardesim söyle demiş:
"... Başarılı olacak olan Masonların kendisidir. (...)  Biomeceyi çözebilen hem kendisi hem de insanlık adına başarılı olur"

Ben üç nokta kısmını röportajdan aldığım şeklinde bir ifadede bulunmadım.Yanlış anlamalar olmuş anladığım kadarıyla bunu düzeltmek istedim.

Sayın Eureka ve Sayın Noah ın düşüncelerini paylaşıyorum.Bilimde,düşüncede nedensiz olarak "vardır" "yoktur" gibi tanımlamalar olmaması gerekir.

El-Biruni nin tezi gözlemlerine dayanmaktadır.Bunun neden böyle olmadığının ispatı yapılmadığı sürece "kesin" bir tez ileri sürülmemesi gerekir.

Üç noktalı kelimeler masonların yazışmalarındaki başlıklarda hatta osmanlıca metinlerde mevcut.Nitekim buradan uygulamanın bir gelenek olduğu aşikardır.



Ezberleme,üç nokta , bilmece
Her ne kadar bu üç dış görünüm birbiri ile anlamsız bir birliktelik olarak gözüksede aslında aynı noktayı işaret eden doğru parçaları gibi.

Eğer ki ortada anlamlandırılmayı bekleyen derecelerle alınan bir öğreti , ritüeller dizisi varsa ; (ayrıca ritüellerin nedensel bir yapısı olmadığına göre ) her aşamada düşünen öğreti sahibinin her ritüele vakıf olarak bu düşüncelerini olgunluştırması kaçınılmazdır.Dolayısıyla kelimesi kelimesine ezberlemesi kaçınılmazdır.


Haklısınız o kısaltmaların ne demek olduğunu kısmen ben bile çözebiliyorum.Yüzeysel görünüş kısaltma gibi. Ritüelleri de bu yüzeysel anlatımla canlandırabilirsiniz.Ama ritüelin kendi simgeleriyle işaret edilen bir cümlenin farklı bir anlama üç noktalı kelimelerin düzenlemeleriyle gelebilmesi de bir olasılıktır.

Burada birde dil meselesi var.Mademki masonların bir kısmı geleneksel öğretiyle hareket ediyor bu sırrın(bilmecenin) bozulmadan aktarılabilmesi için iki seçenek var.
1-Ritüellerin orjinal dilleriyle uygulanması ve kitapçıkların yorumlanması
2-Çevirilerde asıl sır anlamı koruyacak şekilde yeni bilmeceler düzenlenmesi.

Sır oluşturulması için sırrın bilinmesi gerekir.Dolayısıyla tüm masonluk sırlarına vakıf olan biri bu düzenlemeyi yapabilir....

...............

Diğer yandan bu üç noktanın  masonluktaki kelimelere vakıf olmayan yani bir harici tarafından okunmaması için olma olasılığıda var.
Bu olasılık ta yüksek.

Aslında burada bir çok sorum var.Örneğin masonluğun aşamalı sır ve bilmecelerden oluşması öğretinin kendisine büyük bir insan faktörü karıştırmakta.Bence bu bir sorun ve tartışılmalı.....Konu başlığından taşmama alışkanlığı gösterebilmek için burada düşüncelerime son veriyorum.


Saygılarımla.






Kasım 17, 2011, 10:57:40 öö
Yanıtla #15
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bir mason ritüeli ezberliyorsa, bu, ona öyle yapması gerektiğinin söylendiği içindir. Birçok mason kuruluşunda böyle bir söylem yoktur. Bunu söyleyenler düşünsün. Ezberlemenin hangi çağın ürünü olduğunu da düşünsünler. Buna karşı çıkamayan, direnemeyen, kendi kuruluşunun çağdaşlaştırma yolunda yönlendiremeyen masonlar da evrensel ölçekte kendi kurumlarının içindeki görevlerinin ne olduğunu biraz düşünsün.  Görevin ödvden üstün olup olmadığını da irdelesin.

Sözümüz hiç kimseye özel olarak değildir. barna göre ezbercilik tümüyle çağ dışı bir uygulama tarzıdır. İnsanın öğrenmesine, öğretiyi geliştirmesine, dolayısıyla evrime engeldir. Nitekim bu yüzden Amerikan tarzı öğretimde ezbere yer yoktur. Avruha tarzı öğretim ise günümüzde bile ezbere dayanır. Ancak işin ilginç yanı Amerika'daki Masonlukta ezberlemenin önemsenişine karşılık Avrupa'daki Masonlukta bunun artık olmayışıdır.

Bir de şu üç nota ilea bağlantılmı bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim: Bu uygulama ritüelik değildir. Dolayısıyla Masonluğun ezoterikliği ile bağlantılı değildir. Masonlar bunu genele açık yazılarında da kullanmıştır ve kullanmayı sürdürmektedir. Dolayısıyla bu uygulamanın öyle birtakım gizemsel, duyumsal falan yönleri yoktur. Bana göre yoktur. İsteyen kendine göre oluşturabilir. 

Şimdi yine kesinci bir anlatımla konuştuğumu söyleyecekler. Ben de Galile gibi yanıt vereceğim: Peki, itiraf ediyorum, bunlar benim uydurmacalarımdır; bu forumdaki masonların sarsılmaz ve sorgulanamaz tutumlar uyarınca bunların böyle olmadığı anlaşılmıştır.


« Son Düzenleme: Kasım 17, 2011, 11:00:17 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 17, 2011, 11:46:03 öö
Yanıtla #16
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
barna göre ezbercilik tümüyle çağ dışı bir uygulama tarzıdır.

Haklısınız sayın ADAM.

Dogma dışı ezbercilik insana insanlığının unutturulmasıdır.

Saygılarımla


Ağustos 01, 2014, 11:13:41 ös
Yanıtla #17
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3235
  • Cinsiyet: Bay

 Ezber tekrar edilmese unutulur .
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ağustos 02, 2014, 12:51:10 öö
Yanıtla #18

Bahsedilen üç nokta fontların sembol kısımlarında var ama bulmak biraz zor, görebilenler için şöyle bir şey: ∴


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
4676 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 21, 2012, 03:32:09 ös
Gönderen: ADAM
19 Yanıt
7220 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 08, 2013, 11:33:57 ös
Gönderen: NOSAM33