Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mavi Loca  (Okunma sayısı 18316 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 16, 2011, 02:27:24 ös
  • Ziyaretçi

Tüm dünyada Mavi Loca öğretileri aynı mıdır ?

Saygılarımla


Şubat 16, 2011, 03:47:46 ös
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Sundance,

Cok genel bir soru sormussunuz, elimden geldigince aciklamaya calisacagim. Forumun bazi uyelerimiz ben bu soruya cevap verince muhtemelen karsi cikacaklar ancak yine de fikrimi beyan etmek istiyorum. Benim bu soruya cevabim, evet aynidir olacaktir. Cunku bahsini ettiginiz konu Masonlugun en temeli - kendisi - olan Mavi Loca ogretileri. Tum dunyada "Muntazam" Masonik Teskilatlanmalar ayni ogretileri sunarlar. Ancak bu demek degildir ki Kardeslerimiz sadece o ogreti ile sinirli kalmalidir. Bilakis, Masonluk, her uyesine dusunmeyi, sembollere anlamlar yuklemeyi empoze eder.

HKMBL Buyuk Ustadi Sn. Remzi Sanver'in Fatih Altayli ile yaptigi program esnasinda soyledigi, benim de cok hosuma giden bir enstantaneyi sizinle paylasmak isterim. Fatih Altayli her seyi goren gozu sordugunda Remzi Sanver hem Masonik ogreti acisindan hem de bir Kardesimizin kendi yorumlamasi ile cevap verdi. Remzi Sanver, kendisine seneler once "O goz bana durmadan bakiyor, ve Loca disinda bir Masona yakisir sekilde davranmam gerektigini bana hatirlatiyor" diye aciklamada bulunan bir Kardesimizin yorumunu paylasmisti.

Ozetlemek gerekirse, evet Masonik sembollerin anlamlari, baska bir deyisle Masonik ogreti dunyanin her yerinde aynidir. Ancak tabi ki Kardeslerimiz de bu ogretiyi istedikleri gibi yorumlamak sansina sahiptirler.

Sevgi ve saygilarimla,

Noah
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Şubat 16, 2011, 04:06:09 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Sayın Noah,

Öncelikle yorumladığınız için minnettar olduğumu belirtmek isterim.

Yorumunuzdan anladığım kadarıyla; temel olarak Mavi Loca çalışmaları, dünyanın her yerinde aynıdır. Ama doğal olarak bazı yorumsal farklılıklar görülebilir. Umarım doğru anlamışımdır.

İkinci bir sorum olacak. Bir başka ülke de Masonluğa kabul edilen bir Mason, bildiğim kadarıyla;  özel sebeplerden veya iş durumundan dolayı, bir başka ülkede çalışmalarına devam edebiliyor. Bu eğer doğruysa, sadece Rit çalışmaları için geçerli bir durum mudur ? Yoksa Mavi Loca da 1. derece olan bir Mason, bir başka ülkede de çalışmalarına devam edebilir mi ?

Yorumunuzdan anladığım kadarıyla. Bir başka ülke de çalışmalarına devam eden bir Mason, yorumsal farklılıklar haricinde, temel olarak aynı öğretileri alacaktır; sonucunu çıkartabilir miyiz ?

Saygılarımla



Şubat 16, 2011, 04:45:00 ös
Yanıtla #3
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Sundance,

Evet, dusuncelerimi dogru sekilde aktarabilmisim. Sordugunuz soru ortaya Obediyanslar arasinda farklilik gosteren tuzuksel bir hadiseyi ortaya cikariyor. Eger ki Cirak Derecesindeki bir Mason isleri veya herhangi bir sebepten oturu baska bir ulkeye gecici sureligine gitmis ise onunde iki secenek vardir. Birincisi "ziyaretci" statusunde calismalarina devam etmek, digeri ise "uye" olarak calismalarina devam etmek. Ilk bakista kafa karistiran bir kavram olarak gorunse de aslinda cok basit. Ziyaretci olarak katildiginiz bir Locada sadece toplantiya konuk olabilirsiniz, baska bir deyisle, Kalfa ve Usta derecesine olan ilerlemeniz bu Locanin bagli oldugu Buyuk Loca tarafindan yapilmayacaktir. Ancak uye olmaniz gerekir. Tabi bu benim soyledigim Amerikadaki Obediyanslar icin gecerlidir. Basta da belirttigim uzere Obediyanslar arasinda bu konunun farklilik gosterdigini biliyorum. Bazi Obediyanslar ise cift (dual) uyelige izin vermektedir. Bu su demektir; bir Mason hem Ohio Buyuk Locasina hem de HKMBL ye uye olabilir. Eger ki Cirak veya Kalfa Mason mensubu oldugu Buyuk Loca haricinde herhangi bir Buyuk Locaya uyelik basvurusunda bulunursa, basvurdugu Buyuk Loca oylama yaparak bireyi arasina kabul eder. Bu durum bazi uyelerimiz tarafindan tuhaf karsilanabilir, lakin hep soyledigim gibi Amerikadaki uygulamalari size aktariyorum.

Konu Ritlere geldigi zaman uygulamanin nasil oldugunu tam bilmiyorum, bu sebeple sorunuzun bu kismini, bu konuda bilgisi olan Skoc Riti Masonu Kardeslerime birakmak istiyorum. Eminim onlar benden cok daha detayli bir sekilde sorunuzu yanitlayacaklardir.

Son olarak, evet, dogrudur.. Bir "Muntazam" Mason orgutune mensup sahis, dunyanin her yerinde benzer Masonik ogretiyi alacaktir, ancak yorumlama metodu bireyin kendisine kalmistir.

Sevgi ve sagyilarimla,

Noah
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Şubat 16, 2011, 08:42:59 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Sayın Noah,

Ayrıntılı şekilde açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla


Şubat 16, 2011, 09:02:54 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

HKMBL'nin ziyaretçiler ve/veya üye olarak çalışmalar devam etmek isteyenler için yaklaşımı nasıldır ?

Saygılarımla


Şubat 17, 2011, 08:27:41 öö
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu gibi konular açıldığında ben hep aynı noktaya, kullanılan aynı sözcüğe takılıyorum: "muntazam".

Nedir bunun Türkçesi?   "düzenli".  Ben dilimizin özlüğüne bağlı kalarak bunu yeğliyorum. Daha anlaşılır buluyorum.

Bir mason örgütü için, kimileri onun düzensiz olduğunu söylüyor.

Kim karar veriyor buna? Hangi kritere göre öyle? Masonluğun bu bağlamda bir üstün yetkesi, bir karar verme organı mı var? Kimileri onun da olduğunu söylüyor.

Peki dünyadaki tüm mason örgütleri adına o "yetke^" sayılar kuruluş bunu nasıl elde etmiş?

Çoğunluk onun yetkesini onaylamış.

Ha, demek ki dünya çapında bu bağlamda bir demokratik işleyiş var. Bir tür seçim yapılıyor. Çoğunluk ondan yana. Çoğunluk düzenli, azınlıkta kalanlar düzensiz. Çoğunluk iyi ve doğru yapıyor, azınlık kötü ve yanlış.  Çoğunluk ne derse o olur.

Demek işleyiş böyle.
   
Ancak bu bağlamda işin keyifsiz olan yari, birileri (çoğunluk) ötekilerinin (azınlık) düzenli olmadığını yani düzensiz olduğunu söylerken bunu âdeta bir küçümser hatta bir kötüler tarzda kullanıyor.

Bu da Masonlğun evrensel ilkelerine uygun düşmüyor ve mason olduklarını söyleyenlere pek de yakışmıyor.

Bu işin bir diğer ilginç yanı o çoğunluğun azınlıktan hayli çekinir olması... Çünkü çoğunluğun arkasında bir politik-ekonomik güç var. Çoğunluğun bir de yer yar çağ dışı kalmış katı ilkeleri var. Çoğnluk Masonluğu evrensel olarak göremiyor. Evrenselliği ancak kendi güdümü altında tanımlıyor. İpleri ille de kendi elinde tutmak istiyor. Acaba bu tutumu, ötekileri kukla gibi oynatabilmek için mi?

Sanmayın ki konunun dışına taştım. Hayır, konumuz mavi loca.

Demek dünya yüzünde düzenli ve düzensiz denilen mave localar var.

Nedir bunların farkı? Örgütsel bakımdan kimileri dolaylı olarak o "yetke" tarafından "tanınmış", kimileri tanınmamış.

O^"yetke" ABD'ndeki Prince Hall mavi localarını düzenli olarak tanıyor ama aynı ABD'ndeki diğer büyük localar oralı değil. Ne olacak şimdi?... Prince Hall locaları düzenli mi, değil mi?

Gene ABD'nde her yıl yayınlanmakta olan bir büyük localar listesi var. Genellikle yayımcısının adıya "Pantagraph" diye anılıyor ama başında "Regular Lodges Masonic" (Masonik Düzenli Localar) yazar. Bilmem bu sitenin üyesi olanlar hiç o yayını şöyle bir gözden geçirdi mi? Kendi içlerinde A B'yi düzenli olarak tanır; C'yi tanımaz ama B C'yi de düzenli olarak tanır. C'ye sorarsanız A onu düzenli olarak tanımasa da o A'nın düzenli olduğunu onaylar. Karmakarışık bir durum.

Demek ki bu "düzenli" oluşun dünya çapında genel geçerli bur kuralı yok. Her birinin kendine göre bir benimseyişi var.

Peki bir de içeriğe bakalım, fark nedir diye?... Kimileri mabetlerini şöyle düzenliyor, kimileri bir başka türlü. Kimileri kutsal kitapları öncelikli tutuyor, kimileri bu bağlamda daha toleranslı. Kimilerinin ritüelinde şöyle bir ayrıntı var, ötekilerin bir diğeri.  Mavi localarda uygulanmakta olan ritüeller arasındaki farkları saptayabilmek için, hepsini yan yana iki sütuna yazıp, değişik uygulamaları teker teker ayıklamanız gerekiyor. Bu zahmete katlanırsanız, sonunda farkların "devede kulak" kaldığını görüyorsunuz.

Dolayısıyla, dünyanın hemen her yerinde mavi localar birbirinin aşağı yukarı aynısıdır demek hiç de yanlış sayılmaz. Aritmetiksel bir değerlendirme yaparsak bu fark için %5 diyebilir miyiz acaba? Yoksa o kadar da mı değil?

Bütün bu patırtı, bu yok düzenliydi ya da düzensizdi tartışması bu fark için mi?

Sokaktaki adamın Masonluk bağlamında böyle bir ayırım güttüğü yok. Masonluğun asal amacı ise işte o sokaktaki adam. Şu halde tüm mason locaları bu tartışmaya bir son verse de asal amaçlarının gerçekleştirilebilmesi doğrulmtusunda ilerlese el ele, omuz omza, güç birliği ile nasıl olur?


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 17, 2011, 04:18:49 ös
Yanıtla #7

Alıntı
Bu gibi konular açıldığında ben hep aynı noktaya, kullanılan aynı sözcüğe takılıyorum: "muntazam".

Sizce nasıl olmalı sn ADAM?

Landmarkların üzerini çizip,tartışmaya açıp,veya değiştirip sonrada adına Masonluk denilen örgütlermi kurulmalı bunların hepside Mason olarak mı kabul edilmeli.

Örneğin Hizbullahçı lar oturup bir ritüel yazsalar düzenli toplansalar orgütün adınıda Hizbullahçı Mason Kardeşler olarak koysalar Mason mu olacaklar.Sonuçta Hizbullah Allahın yolu demek. ee bizde tanrıya inanıp onun yolunda yürümeye çalışıyoruz.Bu pencereden bakınca farkımız yok.

Hizbullah ci masonlar,kadın masonlar,Eşcinsel masonlar,komunist masonlar,Ateist masonlar isimli  yüzlerce fraksiyon birbirleri ile kardeşlik bağı kurup mutlu mesut geçineçek mi? Yoksa birbirlerini mi boğazlayacak?

Böyle bir projeyi anca Harun Yahya savunur.

Anayasanın değiştirilemez maddelerini değiştirin bakın Türkiye kalıyormu?

Saygılarımla

Omnia mors aequat


Şubat 17, 2011, 04:59:09 ös
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Mysticprovacateur bana çok kızmış anlaşılan...

Oysa ben ne provokasyon yapıyorum ne de polemik yolu açmaya çalışıyorum.

İki şey söylemek istiyorum:

1- Bir "Muntazam Masonluk" kavramı tutturulmuştur gidiyor. Böyle tanımlamalı bir sıfat kullanılınca doğal olarak bunun antitezi de vardır.  Muntam Masonluk diye bir kavram kullanılabiliyorsa, bini kullananlar kendilerine göre bir de "Muntazam Olmayan Masonluk" diye tarnımlama yapmaktalar demektir.  Berikilere bakalım yani bir kanadın muntazam olmadığını ileri sürdüklerine... Onlar da kendilerine muntazam diyenler için birtakım sıfatlar kullanıyor: Gelenekçi, tutucu hatta dogmatik. Nitekim geçtiğimiz yıllarda Avrupa'da AMIL diye bir uluslararası örgüt kurulmuştu. A harfinin açılımı Adogmatik diye veriliyordu. Bu da öte yanda dogmatik nitelikli bir Masonluk olduğunu vurguluyordu.  Şu "muntazam" sıfatını sevmediğim, bunun yerine "düzenli" sıfatını benimsediğim halde onu kullanarak bir kez daha sormalıyım: Prince Hall locaları muntazam mıdır? Muntazam ise kime göre muntazamdır, kime göre değildir? Niçin muntazamdır ya da değildir?

2- Dilleri dolanmış olan bir "Landmarklar" kavramıdır gidiyor... Bunların neler olduğunu soruyorum, kimse yanıt vermiyor. Kendisini dünyadaki Masonluğun tek otoritesi olarak ileriye süren İngiltere Birleşik büyük Locası'na Masonluk'taki Landmarkların neler olduğunu soruyorsunuz. Buna "Her mason bunları bilir." diye yanıt veriyor.  Tıpkı Bektaşî'nin imam ile yaptığı söyleşinin sonunda «Sen şuna yok diyeceksin ama dilin varmıyor.» dediği gibi. 1720 yılında George Payne kuyuya bir taş atmış; çıkar çıkarabilirsen.

Şu önceki yazımın en sonunda yazmış olduğum şeyi kendi sözcüklerimle belirttim. Ancak biliyor musunuz acaba ki bu söz aslında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Önceki İEn Muhterem büyük Üstaatlarından birinin belgelenmiş bir konuşmasının aktarılışıdır?

Birçok ülkedeki Masonlukta bu muntazamlık ve muntazamsızlık üzerinde yurdumuzda olduğu kadar durulmuyor. Çok daha sıkı olarak durulmuş olduğu bir dönem vardı: 1927-1950 yılları arası. Sonunda korkulu bir düş durumuna gelmiş olan AMI'nin dağılması sağlandı; rahat bir nefes alındı. Hele Alpina'nın girişimiyle Winthertur'un Beş Noktası ve ardından 1954 yılında bağıtlanan Lüksemburg Antlaşması da bir işe yaramayınca, sırtlar koltuğa iyice yaslandı. Zincirler gevşetildi. Şimdi o muntazam olmadığı söylenen locaların üyelerinden kimileri, muntazam olduğu söylenen locaların toplantılarına katılabiliyor Masonluğun en önemli ilkelerinden biri olan toleransın yaşatılabildiği yerlerde. Hele muntazam olduğu söylenen locaların üyelerinin muntazam olmadığı söylenen locaların toplantılarına katılmalarına hiç ses çıkarılmışor; bununla ilgilenilmiyor bile. Çünkü Masonluğun ilk ve en önemli temel ilkesinin ise ÖZGÜRLÜK olduğuna içtenlikle inanıyor ve özgürlüğün sadece loca toplantılarında değil, her zaman ve her yerde geçerli olmasına özen gösteriyorlar.

Biz Türkiye'de sanırım epeyce fırın daha ekmek yemeliyiz.

Yoksa ekmek yemekten cayıp da balık mı yesek her öğünde? Özellikle de hamsi...

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 17, 2011, 05:48:19 ös
Yanıtla #9

Alıntı
Sayın Mysticprovacateur bana çok kızmış anlaşılan...

Sn Adam,

Biz Masonlar muhafazakar tiplerizdir Landmak dedinizmi akan sular durur.Hatta geçen toplantıda bir kardeşim Landmarkları eleştiren bir konuşma yapmaya kalktı Üstadı Muhterem hemen tokmağı masaya vurdu konuşmayı kesti koruyucuya emretti ve usulünce bu kardeşin dili kesildi.Kesik dil şu anda kardeşlerce bilinen geometrik noktada sergilenmekte.

Çok sinirliyim size çokkkk :)

Şaka bir yana gözümde değerli birisiniz size asla kızmam sayın adam.

Saygılar
Omnia mors aequat


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
43 Yanıt
50167 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2013, 11:26:30 ös
Gönderen: VARLIK
0 Yanıt
7290 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2007, 04:13:28 öö
Gönderen: Supeluta
0 Yanıt
2670 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 23, 2007, 11:34:25 ös
Gönderen: LuckyEye2
16 Yanıt
15357 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 03, 2009, 08:26:25 ös
Gönderen: Lux_e_Tenebris
5 Yanıt
5725 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 20, 2010, 01:20:29 ös
Gönderen: Theory
0 Yanıt
2452 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 17, 2009, 07:49:27 ös
Gönderen: zarathustra
0 Yanıt
3542 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2010, 12:47:05 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
8306 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 21, 2013, 02:10:15 öö
Gönderen: NOSAM33
5 Yanıt
10995 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 07, 2014, 01:37:26 öö
Gönderen: ayilmaz92
15 Yanıt
11418 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2015, 05:31:33 ös
Gönderen: ADAM