Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Önerildikten sonra kabul edilip edilmeme nedenleri nelerdir?  (Okunma sayısı 9270 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 25, 2011, 08:32:06 öö
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 35
  • Cinsiyet: Bay

Bu forumda okuduklarıma göre, önerildikten sonra kabul edilmeyen de olabiliyormuş; önerildikten sonra kabul edilip edilmeme nedenleri nelerdir? 

Zaten önerilecek düzeyde olan bir kişi bir çok kriteri aşmış  kişi olmaz mı?

Teşekkür ederim.


Ocak 25, 2011, 10:48:19 öö
Yanıtla #1

Zaten önerilecek düzeyde olan bir kişi bir çok kriteri aşmış  kişi olmaz mı?

Kişi önerilirken gereken özen gösterilmiş ise, haklısınız zaten kabul edilmemesi için bir sebep yoktur.

Daha sonraki işlemi, 2. bir kontrol olarak görebilirsiniz. O ana kadar gözden kaçan birşey var mı kontrölü. Buradaki red gerekçeleri, önerilme sırasındakiler ile aynıdır.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Ocak 25, 2011, 11:28:06 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sanırım bu konuyu forumda başka bir başlık altında daha önce de görüşmüştük ama yinelenmesinde zarar yok.

Önerici, önerdiği kişiyle bağlantılı olmak üzere Bayın Mustafa Kemal'in değindiği üzere "özensiz" davranmamış olsa bile, özellikle pek yakın tanıdığgı bir kişiyi önerirken öznel (sübjektif) bir değerlendirme yapmış olabilir. Bir masonu hiç hata yapmayan bir kişi olarak düşünürsek yanılırız. Kaldı ki, her öneri yapılırken daha o aşamada aşırı ince eleyip sık dokumak da aslında olumlu sonuç verecek bir öneriden kaçınmaya, dolayısıyla bu kez bu açıdan bir hataya yol açabilir.

Masonluğun yönteminde bir soruşturma (tahkikat) evresi var; önerilmiş bir aday ile bağlantılı olmak üzere en önemli aşama. Locada kendilerine bu geçici ödevin verildiği  kişilerin seeçiminde, o adayı hiç tanımayan, ona ilişkin locadaki önceki aşamalar dışyında hiçbir bilgisi olmayan, dolaüyısıyla tümüyle nesnel (objektif) bir değenlendirme yapabilecek olanlar seçilir.  Eğer her öneri bu sonraki aşamadan geçmeden sonuçlandırılacak olsaydı, bu işleme gerek kalmazdı.

Önerilen bir adayın kabul edilmesinin ertelenmesi ya da dileğin kesinlikle ret edilmesinin nedenleri bellidir. Burada bunları yinelemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Ancak işte önerici, bu neden ya da gerekçelerden birini atlamış, belki göz ardı etmiş olabilir. Demek ki aslında bövyle bir durumun ortaya çıkması adayın değil, önericinin kusurudur.

Olaya bir de başka bir açıdan bakalım; hani şu "hamtaşın yontulması" olarak anılan simgesel deyiş açısından... Masonlukta çok iyi işlenmiş, bütünlenmiş, bir küptaş olmuş adaylar aranmaz. Zaten masonların kendileri de birer yetkin küptaş değildir ki. Sadece işlenmeye elverişli hamtaşlar aranır. Öyle sanki işlenemez gibi görünen hamtaşlar vardır ki, pek âlâ işlenir ve belki diğer taşlardan çok daha esaslı bir yere oturur. Dolayısıyla bir önerici, açıkça göze çarpan ve ertelemeye neden olabilecek türde birtakım noksanları bulunan bir adayı, bilerek önerebilir. Bu öneride bir "umut" vardır. Ancak böyle bir öneride bulunduğunda, bunu ilgili locada önceden açıkça ortaya koymalıdır. Öyle ki iş sodruşturma aşamasına geldiğinde bu yönden bir inceleme ve değerlendirme yapılsın.

Konu biraz karışık oldu. İyi anlatamadığımın farkındayım. Onun için bir örnek vermek istiyorum.

Önerilmiş olaün aday, karakteri bakımından hayli inatçı bir kişi, hani "dediğim dedik" türden... Böyle bir kişinin ilke olarak masonluğa kabul edilmemesi gerekir çünkü sonra birtakım sorunlarla karşılaşılabilir. Ancak böyle bir olumsuz karakteri olan bir kişi, Masonluğa girdikten sonra hamtaşını yontmaya giriştiğinde bu pürüzü giderebilme olanağına sahiptir. Acaba olur mu, olmaz mı? Bu bağlamda bir risk alınacaktır. Bu risk alınmalı mı, alınmamalı mı? İleride çok olumlu bir mason kardeş kazanılabilir mi, yoksa bu bağlamda hiç umut yok mu? İşte bu değerlendirilecektir. Önerici, baştan9 ve kendi başına bu deağerlendirmeyi yapamamış olabilir.

Buna benzer daha çok örnek verilebilir.  Ancak ben çok yazdım, yeter. Belki başkalarının da diyeceği vardır.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 25, 2011, 02:53:13 ös
Yanıtla #3
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 241
  • Cinsiyet: Bay

Öneriyi yapan kişi haricinde önerilen aday ile 3 kişi ayrı ayrı görüşür ve kendisi hakkında samimi bir şekilde bilgi almaya çalışır..Bu esnada önerilen aday hakkında bir izlenim elde edilir..Bu izlenim aday ile yapılan gayet samimi bir sohbet esnasında olur..Öneriyi yapan , adayın uzak bir akrabası olabilir ve onun hakkında zaten birçok şeyi bildiğini düşünebilir..fakat aday , inancı konusunda zaman içerisinde değişikliğe uğramış olabilir , mesela bu durum kabul edilmeme nedeni olabilir..


Ocak 25, 2011, 09:04:40 ös
Yanıtla #4
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 35
  • Cinsiyet: Bay

Açıklama yapanlara çok teşekkür ederim.
Bazı konular zihnimde daha iyi oturdu.   
Açıkçası bu forum sayesinde ve buradaki forum üyeleri sayesinde bir çok konu aydınlanıyor.

Teşekkürler.


Ocak 26, 2011, 12:12:59 öö
Yanıtla #5
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 35
  • Cinsiyet: Bay

Ayrıca "Masonluk ile ilgili sorular ve cevaplar" başlığı altında "Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır" adlı konudaki yorumlar da bizlere bir fikir vermektedir.

Teşekkürler.


Ocak 26, 2011, 03:30:02 ös
Yanıtla #6

Öyle sanki işlenemez gibi görünen hamtaşlar vardır ki, pek âlâ işlenir ve belki diğer taşlardan çok daha esaslı bir yere oturur. Dolayısıyla bir önerici, açıkça göze çarpan ve ertelemeye neden olabilecek türde birtakım noksanları bulunan bir adayı, bilerek önerebilir. Bu öneride bir "umut" vardır. Ancak böyle bir öneride bulunduğunda, bunu ilgili locada önceden açıkça ortaya koymalıdır. Öyle ki iş sodruşturma aşamasına geldiğinde bu yönden bir inceleme ve değerlendirme yapılsın.

Sn. Adam'a katılmadığım bir durumdur bu. Daha doğrusu biraz daha fazla açıklanması gereken bir konu.

Masonluk bir rehabilitasyon merkezi işlevi görmez, görmemelidir. Alıntıda bahsedilen "olumsuz özellikler" açıklanması gereken özellikler. Mesela kişi tahammülsüzdür, fevridir, egosu o kadar yüksektir ki dinlemeyi bilmez. Bu tür kusurlar tabi ki yontulabilir.  Ama bahsedilen kusurlar başkaysa? Mesela ahlaki düşkünlük, inançsızlık, suç işleme eğilimi, hatta geçmişte işlenen adli suçlar...

Sık kullandığım bir kalıp var benim. "Herkes Mason olmak zorunda değildir". Bazı düzgün özellikleri var diye, diğer özellikleri Masonluğu temsil ve temessül etmeye uygun olmayan birisini, "nasılsa yontulur" diyerek kabul etmek doğru olmaz kanaatimce.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Şubat 23, 2011, 04:51:26 ös
Yanıtla #7
  • Mason
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 35
  • Cinsiyet: Bay

Önerilen bir kişinin önerilme tarihi ile talepname doldurması arasında sanıyorum belli bir süre geçmekte, geçen süre yaklaşık ne kadardır?

Teşekkürler.


Şubat 06, 2014, 12:22:19 ös
Yanıtla #8
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Biliyorum bazı forum üyeleri eski konu başlıklarının canlandırılmasına karşı çıkıyorlar... Ama diğer yandan zaten var olan bir konuda yeni başlık açmak, hem konuların derli toplu durmamasına (dağınıklığa) hem de arama motoru ile belli konularda araştırma yapan kişilerin çok fazla sayıda konu başlığına yönlendirilmesine yol açıyor. Bu nedenle bu konu başlığı altında bazı sorularıma yanıt arayacağım izninizle.

Yukarıdaki tüm yorumları okudum. Ancak halen üzerinde durulmamış bir husus var.

==> Aday bilgilerinin askıya çıkarılması ve bu sırada farklı illerde bulunan / farklı localara üye olan Masonlardan itiraz gelmesi ihtimali. Bu önemli çünkü aday bu aşamayı geçemezse, üç kişiden oluşan soruşturma komitesinin tahkikatı yapılmıyor bile, öyle değil mi?

Ben bu tür bir durum karşısında izlenecek prosedür hakkında bilgi almak isterim. Sorularım spesifik olarak şunlar:

1. Askıda kalınan sürede itiraz gelmesi sık rastlanan bir durum mudur?

2. Aday bilgileri askıdayken yapılan itiraz kayıtsız şartsız kabul mu edilir? İtirazın, adayın kişisel özellikleri, karakteri, masonluğa uygun olup olmaması gibi nedenlerle değil de, kişisel husumet/sürtüşme, başka dernek/kulüp/vb. genel kurullarında karşıt gruplar içinde yer alma, çekememe, vb. gibi nedenlerle yapılıp yapılmadığından nasıl emin olunabilinir? Birisi çıkıp da "bu adamdan Mason olmaz, karısını/çocuğunu dövüyor" şeklinde bir iddiada bulunursa, bunun gerçek olup olmadığı nasıl araştırılır?

Bu konu başlığındaki geçmiş mesajlardan da görülebildiği üzere, geçtiğimiz yıllarda forumun değerli Mason üyeleri de aktif olarak bilgilendirme yapmaktaymış. Keşke şimdi de katılımda bulunsalar.
Live long and prosper.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
8400 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 07:06:29 ös
Gönderen: Waldow
43 Yanıt
29420 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 09, 2008, 12:51:50 ös
Gönderen: blossom
6 Yanıt
6418 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2008, 06:29:11 ös
Gönderen: Anatolic
23 Yanıt
13166 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2013, 09:54:30 ös
Gönderen: We_Trust_the_God
37 Yanıt
17289 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2014, 12:42:35 öö
Gönderen: blackfriairs
2 Yanıt
4963 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 30, 2008, 10:26:28 öö
Gönderen: DeTuMu
3 Yanıt
5502 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2009, 11:48:47 öö
Gönderen: lucifer
30 Yanıt
22000 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2009, 11:34:10 ös
Gönderen: ozkann
3 Yanıt
8903 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 22, 2012, 08:09:47 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
5159 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 23, 2010, 11:05:42 ös
Gönderen: lucifer