Masonlar.org - Harici Forumu

Inanc => 3 Buyuk Din => Islam => Konuyu başlatan: Dino - Mayıs 08, 2009, 05:45:32 ös

Başlık: Turkce Ibadet
Gönderen: Dino - Mayıs 08, 2009, 05:45:32 ös
Fikirlerimizi burada paylasabiliriz.

Keyifli paylasimlar...
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: yalçın - Mayıs 08, 2009, 06:16:11 ös
Tanrı,Kutsal Kitapları okuyup ibret almamız ve yanlışlığa düşmemiz için göndermiştir.Bilmediğimiz bir dilde okuduğumuz kitaptan ibretlik hiçbirşey çıkartamayız.Bu yüzden kendi dilimize çevrilmiş halini mutlaka okumalıyız.
Ancak İslam evrensel bir din olduğu için,bütün toplumların kabul ettiği bir dil de gerekmektedir.Kişisel ibadet esnasında istenilen dil kullanılabilir.Ancak cemaat ibadetlerinde bu ortak dilin-arapça- kullanılması bence daha doğru olur.


Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: amurdad - Mayıs 08, 2009, 06:25:08 ös
Sn.Yalçın'a cevap
Üstadım bu yazınızla bugün olandan başka bir şeyi savunmuyorsunuz.İnsanlar dua ederken içlerinden türkçe dua ediyorlar namaz kılarkende arapça hatta hutbemiz türkçe biliyorsunuz cuma hutbesinden bahsediyorum.İslam Evrensel bir din evet o yüzden ezanı türkçe okursanız ülkemizdeki bir Arnavut veya Arap ezan okunduğundan anlamıyabilir veya namazı Türkçe kıldıramassınız namazdaki birlik uyum bozulur imamın vay haline yani.
Benim bu konuda tek istediğim okullarda arapça dualardan başka islamın sosyal yönlerine yer versinler ahlak felsefesi okutsunlar İslamdan başka dinlerede ve ahlak kuramcıların görüşlerine detaylı yer verilsin
Madem din öğretecekler neyi neden yapıyorlar veya o devirde peygamber neden yapmış bu devirde ne ne kadar olur veya olmaz ki asıl önemli kısım bu burda bir anlaşma sağlayıp anlatsınlar yoksa beyinler her duyulanla hallaç pamuğuna dönüyor..
Saygılarımla..
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: yalçın - Mayıs 08, 2009, 06:43:00 ös
Sayın amurdad,

Ben konu başlığı ile alakalı olan görüşlerimi yazdım.Sizin istekleriniz eğitim sistemiyle alakalı sanırım.Bunun için ayrı bir başlık açarsanız arkadaşlarımızda görüşlerini bildirir.

Sevgi ve Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: baris - Mayıs 09, 2009, 02:41:54 ös
İbadetin Türkçe olmasından yanayım.Türkiyede  yaşıyoruz haliyle hemen hemen herkez Türkçe biliyor.Arapçayı herkez bilmiyor.Ben bilmiyorum.Edilen duayı edinilen her dini bilgiyi anlatandan öğreniyoruz.Tabi birde yorumlanması var.Herkes fikriyle söylüyor ve bilgi yanlış anlamlar kazanıyor.
Türkçe olması anlaşırlığı açısından önemlidir diye düşünüyorum
Başlık: Re: Turkce Ibadet
Gönderen: Anatolic - Mayıs 09, 2009, 02:52:06 ös
Sevgili Üyeler,

konu ile ilgili bir animi paylasmak isterim sizinle. Bahreynden gelen misafirlerim ile birlikte Almanya'da bulunan bir Türk Camiisine gittik. Caminin Imami arapca okumaktaydi. Bazilari cok duygulaniyordu, gözünden yas dökeni bile vardi. Arapcaya hakim olan misafirlerim gülümseyerek bana dönüp "Imam evliligin ve nikahin güzelligini anlatiyor, bunda hüzünlenecek ve göz yasi dökecek ne var?".

Sevgi ve Saygilarimla

Anatolic
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: ozak1977 - Mayıs 09, 2009, 05:34:31 ös
Türkiye ' de kaç tane Arap var ki onlar konusunda bu kadar hassas davranıp cemaat ibadeti Arapça

yapılıyor ?  Madem Türkiye ' ye yerleşmeyi seçmişler bi zahmet Türkçe ' yi öğrensinler ve cemaatin

çoğunluğu Türk olduğundan onlara katılsınlar ...Eğer Arabistan ' a  gidip orada cemaatle namaz

kılınıyorsa çoğunluğa uyularak Arapça okunmalıdır sureler diye düşünmekteyim.

Araplara şirin görünmek için de bu kadar hoşgörülü bir millet de Arapça ile zulme uğramamalıdır bence



Saygılarımla
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: karahan - Mayıs 09, 2009, 06:02:52 ös
Kuran'ın İslam'ının yaşanması için yapılması gereken en temel faaliyet Kuran'ın, dini yaşayacak toplumun ana diline çevrilmesidir. Kuran Arapça inmiştir ve orijinali Arapça'dır. Fakat Kuran'a göre Arapça, kutsal bir dil değildir. Kuran, her kavme Peygamberler'in gönderildiğini ve bu peygamberlerin kavimlerine kendi dillerinde mesajlar getirdiklerini söyler. Tevrat Hz. Musa'nın kavminin dilindedir, İncil de Hz. İsa'nın kavminin dilindedir. Hz. Lut'un vahiyleri kendi kavminin dilindedir, Hz. Nuh'unkiler de öyledir... Bu mesajları kutsal yapan Allah'tan indirilmiş olmalarıdır ve bu mesajların hiçbiri Arapça değildir. Allah'ın mesajı Arapça yazılabileceği gibi; Allah'a, dine karşıt sözler, putlara iltifatlar da Arapça yazılabilir. Arapça'yı Allah'ın özel dili, Cennet'in lisanı; Arapça harfleri Allah'ın özel harfleri, Cennet'in harfleri gibi gösteren zihniyet dini Araplar'ın tekeline sokmak isteyen Arap ırkçısı, mezhepçi zihniyettir. Fussilet Suresi 44. ayetten Kuran'ın Arapça olmasının sebebinin, Kuran'ın ilk olarak Arap toplumuna hitap etmesi olduğunu anlıyoruz. Kuran Allah'ın din gönderdiği her kavme kendi dilinde hitap etme adetinden dolayı Arapça'dır. Araplar'a dinlerinin yabancı dilde bildirilmesi saçma olduğu gibi, Türkler'e de kendi dilleri dışında bildirimde bulunmak saçmadır. Türkler'e kendi dillerinde bildirim ancak Kuran'ın çevirisi ile mümkündür.

Kuran'da geçen kelimeler, kavramlar Kuran'da geçmeden önce de Araplar'ın kullandığı kelimeler, kavramlardı. Kuran Allah dediğinde neyi kastettiği, domuz dediğinde domuzun ne olduğu, miras deyince mirasın ne olduğu, vasiyet deyince vasiyetin ne olduğu biliniyordu. Kuran evvelden varolan kelimelerle geldi. Kuran'ı okuyan bir kimse bu apaçık gerçeği rahatça kavrar. Kutsal olan Arapça veya kelimeler değil; Allah'ın bu kelimelerle, kavramlarla oluşturduğu Kuran'dır.
Arapça'yı kutsallaştırıp, dinin anlaşılmadan yaşanmasına sebep olanların düştüğü komik durumun bir örneği şöyledir: "Arap Bedevi kadınları ellerinde defler, yanık sesle türküler söylüyorlardı. Türkülerin konusu da deve etinin lezzetiydi. Bu etin kebabının, haşlamasının, kızartmasının ne kadar lezzetli olduğu yanık yanık, makam içinde anlatılıyordu. Töreni tertipleyen Osmanlı Teşkilatı Mahsusa Reisi Eşref Sencer Kuşçubaşı Bey bir de gördü ki, hazır ol vaziyetinde olan Anadolu'nun aslan yapılı Osmancık Taburu'nun erlerinden bazılarının Arapça deve eti kasidesini dinlerken göz yaşları şıpır şıpır damlıyordu. İyi Arapça bilen Eşref Bey şaşırdı, bir ere:

"Oğlum ne ağlıyorsun?" diye sordu. Hazır ol vaziyetindekiMehmetçik durumu değiştirmeden cevap verdi:

"Kumandanım bakınız ne güzel Kuran okuyor..."

Bu saf, pırıl pırıl yürekli Anadolu çocuğunun duyguları önünde gözleri dolan Eşref Bey dayanamıyor:

"Oğlum o bedevi kadınları kendilerine dağıtılacak olan deve etinin lezzetini anlatan kasideyi makamla okuyorlar, sil göz yaşlarını..."(Cemal Kutay, Türkçe İbadet, sayfa 6
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: karahan - Mayıs 09, 2009, 06:06:56 ös
Ana dilimizle düşünüyoruz...
ana dilimizle hayal ediyoruz...
ana dilimizle sevgimizi ifade ediyoruz...
ana dilimizle vicdanımızın sesini duyuyoruz...
ve ana dilimizle inanıyoruz...
ama ana dilimizle ibadet edemiyoruz...

Allah, tanrı, hak, yaradan, yar...
kendi dilimizle ibadet edersek bizi duymayacak mısın?
görmeyecek, anlamayacak mısın?
yoksa merhametini sevgini bizden esirgeyecek misin?
" Tanrım beni kötülüklerden, sapkınlıklardan, yalandan, merhametsizlikten, sevgisizlikten, açgözlülükten, ikiyüzlülükten koru. Bu yoldan gidenlerden yapma beni, senin yolundan götür beni. Zira sen herşeyi bilen, gören, gerçek güç, merhamet ve hak sahibisin. Günahlarım için pişmanım, ne olur affet beni tanrım. "
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Nueva - Mayıs 09, 2009, 06:45:28 ös
Değerli Üyeler ,

İnanıyorum ki , ibadetin ve ibadet çerçevesinde ifa edilebilecek her türlü dinsel pratiğin anadilde yapılması , her türlü irticai faaliyeti frenleyebileceği gibi , aynı zamanda insanımızın neyi niçin yaptığını bileceği biçimde halkımızı "şuurlu ibadet" evresine de taşıyabilecektir.

Anımsayacağınız üzere ülkemizde 18 yıl boyunca ezan Türkçe olarak okunmuştur. Ancak Demokrat Parti kurmaylarının Kürt Said ci mürtecilerle  birlik oluşturarak , Türkçe ezandaki çağrıya riayet eden ve dualarda da Türkçe 'ye dönmeye başlayan vatandaşları  kendi tekellerinde tutabilmek için akıllara zarar bir argüman ortaya sürmüş ve bu "anlayışı" geniş kitlelere "pompalamıştır." Neydi bu argüman?

Ezan Türkçe'ye çevrilirken , "Allahu Ekber" ifadesi dilimize "Tanrı Uludur." şeklinde kazandırılmıştı. Demokrat Parti ekibi ,başbakan , Mehmet Şevket Eygi gibi "fikir önderleri"  halkımıza İslam'da "Tanrı" diye bir kullanım olmadığı , bunun "gavurların" kullanımı olduğu ,  bu şekilde okunmuş bir ezana riayet etmenin "dinden çıkmak ve Hristiyan Tanrı'sına tapınmak  demek olduğuve de Arap olan İslam Peygamberi'nin Arapça olmayan ezana riayet edenlere ahirette şefaatçi olmayacağı " savını geniş kitlelere yayarak ezanı yeniden Arapça okutturmaya başlamışlardır.  

Bundan kasıt gayet nettir : İyi niyetle ve safça düşünüşlerle dinini korumak isteyen yığınların sırtından , "Arap Kültürü'"nü tekellerinde tutanların bu bireysel ve kitlesel ranttan vaz geçmeme arzularını ve dini anlamadan uygulayan insanların topluca "yönlendirilebilmesindeki" fevkalade büyük kolaylığı ne pahasına olursa olsun korumak .

İbadet anadilde olursa kişiler , kutsal saydıkları metinde "gerçekte" neler yazdığını algılayabilecek , zihnini işleten , düşünen-araştıran "birey"lere dönüşecektir. Bu ise , "ahiretinizi kurtarmak için" filanca hocadan Arapça ders alma , denetimsiz rant kapısı Kuran kursları , anormal sayıdaki İmam-Hatip adı verilen oluşumların sonu olacaktır.

 Çünkü kişiler dinini anlamak ve dilediğince uygulamak için artık hiçkimseye ihtiyaç duymuyor olacaktır. Kalbinden geldiği gibi açıp kutsal kitabını okuyacak , duasını , dileğini , şükür,pişmanlık ifadelerini kendini en iyi ifade ettiği dilde , "anadilinde" dile getirecektir. Bunun yanısıra anadilde ibadet , artık çok iyi Arapça bilen filan şeyhin verdiği buyruklara da itibar etmemeyi beraberinde getirecektir. Geniş yığın anadilde ibadetle "Din böyle buyuruyor , Hoca'dan iyi mi bileceksiniz?" diye bir cümleyle "hizaya " sokulamayacaktır. Ayrıca özünde ruhban sınıfı bulunmayan bir din olan İslam'da bunca Arapçı hacı/hoca takımının varlık nedeni sorgulanacak  ve dinde aracıya yer olmadığı iyice ortaya çıkmış olacaktır.

Dinden olağanüstü rant temin eden kitleler için bundan büyük felaket düşünülebilir mi ?? Fanatikler, Arapça'dan muazzam gelirler temin edenler , rejimle sorunu olanlar, Arapçı Abdülhamit hayranları  için en büyük tehlike "algılayan ve düşünen BİREY'"dir. Çünkü bunlar çok iyi bilirler ki , nüfuz elde etmenin ve buna bağlı rant sağlamanın unsurları , dil, para birimi ve her türlü kültür emperyalizmidir. Bunlara karşı duran , dilini , duygusunu,düşünüşünü yönetebilen "BİREY" den müthiş rahatsızlık duyarlar . Çünkü birey , algıları felce uğratılmış "ümmetten " ayrıksı durur ve "güdülemez."

Diyanet 'e anadilde ibadet konusunda gelen sorulara verilmiş cevapları inceleyiniz . Şöyle deniyor : Ne dendiğini anlamanız bir noktaya kadar önemli denebilir ancak ....Peygamber'in Arap olduğu , son peygamber olduğu için de Arapça'nın en üstün dil olduğundan cihetle ...diye devam eden ve soruyu soranı mutlaka müftülüğe veya oturulan muhitte tanınmış bir imama/hocaya sevk eden tavsiye görünümlü buyruklar verdiğini göreceksiniz.  

Türkçe ibadet safhasına bir geçebilsek , sıkıntının çok büyük bir kısmını regüle etmiş olacaktır ülkemiz.Ancak bunu daha telaffuz ettiğiniz anda , bu rantın yiyicileri ortalığı vaveylaya vermekte ve halkı kışkırtmaktadır. Bu konuda söyleyebileceğim bir diğer şey ise , Türk Kültürü kökeninin Şaman geleneklere dayalı olduğu ve Arap dil yapısıyla ve diğer Arapçı unsurlarla benzeşiklik taşımadığıdır. Bu nedenle Türk insanının Arapça ile, Arap unsurlarla,Arap gelenekleriyle , Arap "kafa yapısıyla" her türlü yapay yaratılmış bağlantısının kesilmesi gerektiğini ve bunun en gerekli adımının da anadilde ibadet olduğunu düşünüyorum .  

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Dino - Mayıs 09, 2009, 06:47:22 ös
Degerli Arkadaslar,

Nerdeyse herkes ibadetimizi kendi dilimizde yapmamizdan yana. Bence dogru olan da budur. Sevgili Anatolic kardesimin de dedigi gibi, bilmedigimiz bir dil ile ibadet ne kadar icten, ne kadarini anlayabiliyoruz dualarin?

Cemal Kutay'in bir kitabi vardir, yanlis hatirlamiyorsam ismi de "Ataturk'un icinde uhte kalan Turkce Ibadet" gibi birseydi. Ataturk, dinimizi daha dogru yasayabilmemiz icin ana dilimizde ibadet etmemizi istiyordu. Basaramadan oldu maalesef. Bir donem bu denenmeye kalkti ama o gunun sartlari bunun sonunu hizla getirdi.

Dikkat ederseniz, din ustune bir cok oyun oynaniyor, bir cok kisi dini paravan olarak kullanip istedigi gibi at oynatiyor memlekette. Halbuki akil bir heyet olusturulsa, kutsal kitabimizi turkceye cevirse ve hepimiz tum ihtiyacimizi bu ceviriden gidersek, dualarimizi kendi dilimizde yapsak fena mi olur?

Neyse, konu derin, isin icinden cikmak da hic kolay degil.

Saygilarla,

Not: Sayin Nueva, agziniza saglik...
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Nueva - Mayıs 09, 2009, 06:56:09 ös
Sayın Dino ,

Bu düşüncelerimizi dile getirmemiz , toplumca beraber düşünüp , bu hassas konuların önünü-ardını araştırmamıza , evrilerek doğru ve sağlıklı bilgilere ulaşmamıza minicik bir vesile bile olabilirse son derece mutlu olurum.

Saygı ve sevgilerimle
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: GTurk - Aralık 26, 2009, 08:19:51 öö
"Bir ülke ki, camisinde Türkçe ezan okunur.

Köylü anlar manasını namazdaki duanın

Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur

Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Tanrı'nın

Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın."

Ziya GÖKALP
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: sistemci74 - Ocak 14, 2010, 07:45:18 ös
Benim kişisel fikrim ibadet kişinin kendi dilinde yapılmasıdır.Hepimizi yaradan Yüce Rabbimiz bizleri birbirimizi tanıyalım ve bir diğerinden ayırtedelim diye kavimlere (milletlere) ayırdı.Haşa Allah'ın bildiği tek bir dil mi var?Hepimizi yaradan Allah elbetteki her dili bilmekte ve işitmektedir.Eğer biz kendi dilimizde Yüce kitabımızı okuyup öğrenirsek Allah'ın bizden istediği gibi hareket etmede inanın hiç zorlanmayız.İslamiyet en son ve en yüce dindir.Kutsal dinimizin bütün dünyada anlaşılabilmesi için herdile uygun olarak çevrilmesi gerekmektedir.Tabii ki başta da söylediğim gibi bu benim kişisel fikrimdir.
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: ceycet - Ocak 14, 2010, 11:32:10 ös

Bu konuyu irdelemeden önce,ibadet ve duayı ayırmamız gerekir.İbadet,daha kapsamlı bir olgu iken,dua,ibadet esnasında Tanrı'ya hitap kapsamıyla sınırlıdır.

Dolayısıyla soru Türkçe dua edilmelimidir,olmalıdır ki,bunun yanıtı çok basittir.Evet.Daha doğrusu bildiğiniz lisanı kullanmalısınız.Başka türlüsü nasıl olabilir ki?...

Anlamadığınız sözcükleri içeren bir dua,nasıl dua olabilir ki?...

Düşünsenize,birisi size kendisinin bilmediği bir lisanla hitap ediyor?...Ne söylüyor?...Bilmiyor?...Ne söylediğini bilmeyen,ne istediğini bilir mi?...Ne istediğini bilmeyene ne verilebilir?....Ben bilmiyorum,bilen olduğunada inanmıyorum.


Gelelim ibadet konusuna...İbadet olarak öğretilen ritüeller dizisine...Örneğin namaz.Ne yapılıyor namaz kılınırken?...Kur'an dan sureler,ayetler okunuyor.Doğru mu?...Doğru.

Bu ayetleri gönderen kim?....Allah.Yani biz ne yapıyoruz?...

Allah'ın bize söylediklerini,"O"na tekrar ediyoruz.Hem de anlamadığımız bir dilde,ne söylediğimizi bilmeden...Bunun adı ibadet...Öyle mi?...

Düşünüp,taşınalım ikna olabiliyorsak,aklımız,vicdanımız buna razıysa öyledir,ama değilse bilin ki,Allah'da razı değil.



Saygılarımla
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: cardiffmonster - Ocak 15, 2010, 12:52:36 öö
Acizane bildiklerimle birlikte düşüncelerimi belirtmek istiyorum ben de

Sn ceycet'e duanın kişinin anadilinde yahut bildiği dilde yapılması konusunda katılıyorum. Sonuçta bir Musevinin de, Müslümanında, Hristiyanın da hatta budistin bile duasını kendi özdilinde yapmasından daha doğal birşey olamaz....

İbadet konusunda ise, sn Nueva'nın belirttiği hususlarda konuyu çok saptırmadan kendi fikrimi beyan etmek istiyorum.Zira sn ceycet de ibadet in Türkçe olmasına biraz mesafeli yorum yapmış (belki vakti kısıtlı idi bilemiyorum)

Öncelikle, zaman zaman fen bilimleri ile din veya inançları kıyaslayan yorumlarda, çok ayrı ve bilimsel tezat oluşturan yorumlar her zaman göze çarpıyor. Fenni bir mevzu irdelenir iken, emsal olan inançsal bir tartışma da teolojik referans yerine; sokaktaki yahut literatürel olarak alakası olmayan seviyedeki örneklerle kıyaslama yapılıyor... Hali ile de sonuçta ya inançsal/ideolojik/düşünsel ayrım ortaya çıkıyor ya da kısırdöngüsel bir zaafi tartışma ortaya çıkıyor...

Diyanetin ilgili konudaki fetvalarını bilmiyorum sitesinden aramaya vaktim yok şu an ama doğru kabul ediyorum referansınızı, bu konu ile ilgili ne zaman beyanda bulunan bir ilahiyatçı akademisyen görsem -ki ibadetin anadilde olması veya olmaması gerekliliği onlar arasında da tartışmalı- ortak noktaları, ibadette okunan arapça olan ayet/sure yahut duaların manasının bilinmesi gerektiğini özellikle vurguluyorlar...

Şuandaki ortamdan ve çatışmalara çözüm olarak Türkçe ibadetin getirilmesi yahut kanunsal olarak düzenlenmesi, bence;

-Devletin inanç sistemine müdahalesi hukuka, dahası doğrudan en temel Laiklik ilkesine aykırı
-Mevcut sorunların nedenlerine bakıldığında, bu ölü doğan bir çözüm önerisidir, dahası çözümsüzlük getirir
-Burada nüfusun -varsayılan çoğunluk- müslüman kesimi değil, Hukukun evrensellik ilkesi ile tüm dini inanç ve kültlere uygulanması gerekir - Ki bu da uygulanması imkansıza yakın bir düzenleme olur

Teoloji ve İlahiyat uzmanları referans alınması ve dahası herhangibir dine inanan insanın istediği şekilde ibadet edebilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ama derseniz ki,

Mevcut çatışmaların kaynağı insanların inançsal duygularının yanlış yölendirilmesidir, ve insanların bildiği/yönlendirildiği inanç sisteminin aslı daha farklıdır. Bunun içinde insanların bu işin aslını öğrenmeleri gereklidir

Aynen katılırım

Şimdi, zannederim bu tartışmaların -Türkçe ibadet ve inançların sömürülmesi, kullanılması- ana unsurlarını ve Türkiye merkezli tüm vatandaşların nasıl ayrılıklara ve hizipleşmelere bölündüğünün gözlemini herkes yapabilir.

Şimdi, uzun süre dışarda olduğum için kimi tartışmaları sadece haberlerden takip edebildim. Ama hatırladığım, dikkatimi çeken bir şeyler var;

Zorunlu din eğitimi konusunda çok tartışma olmuştu, bir kısım ilahiyatçı bunun yerine seçmeli temel Kuran Meali dersinin konmasını önermişti ama bu kabul görmedi.... Aslına bakarsanız, herkesin rahatça alabileceği ve okuyabileceği, anlayabileceği, anlamadığı yerde daha geniş tefsirlere bakabileceği bir kitabın ders olarak müfredata konulması veya konulmamasını pedagoglar ve milli eğitimciler daha iyi bilir...(bana seçmeli olarak herkesin kendi din kitabının konulması mantıklı gelse de )

Ayrıca, eğitim konusuna bakarsak, herşeyden önce eğitim, ama nasıl eğitim?

Şimdi size bir kaç noktayı işaret edicem ve noktalıycam. Bazı *şehir*lerde, öğretmen olmadığından, lise mezunu insanlar vekil öğretmenlik adı altında öğretmenlik yapmak zorunda kalıyor, bir arkadaşım Türkçe'yi üniversitede ancak öğrenebildiğini söylemişti... Bu ortamda ne karar verilirse verilsin zaten uygulanamaz. Tartışmalardaki ana hata, *bence* işin tartışılması veya enine boyuna masaya yatırılmasında, bir şekilde hatta *nereden tutarsanız tutun* ideolojik ve hizipçilik tarafına çekilmesi...

Son olarak, işin Türkçülük, Arapçılık boyutu çok farklı bir zemin, zira belirtilen gibi Türk kültüründe *kısmen* Şaman izleri olabilir, gayet doğal. Ancak, Türkler kesinlikle Şaman değildi, olan boylar olabilir yahut tesirinde kalan, ancak Türklerin inanç sistemi Şamanizm de tamamen farklı idi ve Şamanizm daha çok doğuda, Hindistan bölgesi kökenlidir....

'deveye sormuşlar, boynun neden eğri diye, cevaplamış, nerem doğru ki...'

saygılar
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: erdal - Ocak 15, 2010, 09:10:12 öö
dinler, anlaşılsın diye gelmiştir . neden anlaşılmaması için  çaba harcıyorlar , işte düşünülmesi gereken de budur işte.
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: R.e.S - Ocak 15, 2010, 02:51:09 ös
 insanlar kendi dualarını elbette kendi dillerinde ediyorlar. eller yaradana yöneldiği zaman Türkler kendi dillerinde, araplar kendi dillerinde, ingilizler de kendi dillerinde dua ederek isteklerini yaradandan istiyorlar. ama mesele ibadete gelince ortak dil arapça olarak kabul ediliyor çünkü, bir Türk, Çin'e gidip namaz kılmak istediğinde çince okunanın ezan olup olmadığını anlayamaz ki. cemaatle olan ibadetlerin arapça olması gayet doğaldır ama bireysel olarak yapılan dualarda kendi dilimizi kullanmadan yaptığımız yakarışlar gönlümüzün derinliklerinden gelen duyguyla olmadığı kesindir.

 kutsal kitabımızın Türkçe meali heryerde mevcut. Allah'ın ne demek istediğini merak edenler açıp okusunlar. ama malesef arap şövenistleri kutsal kitabımızı bizden o kadar uzaklaştırmışlar ki artık insanlar kütüphane raflarına bırakmaktansa evlerinin en yüksek yerlerine asıyorlar. madem okuyup anlamayacaksak neden indi ki o kitap?
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: martı - Ocak 16, 2010, 01:02:44 öö
Bu konuya iki yönden bakabiliriz;ancak ikisinde de farklı sonuçlara varırız.Öncelikle yıllarca ilahiyatçı dediğimiz,din bilgini dediğimiz insanlar tarafından kandırıldık,hatta sevdiğim bir deyimi kullanacağım "Allah ile aldatıldık".Bunun önünde durabilmek için bir yoldur türkçe ibadet.

Diğer konu ise bu işin daha ruhani ya da majikal boyutu demeliyim.Bir kelime bir amaç için zikir olarak belirlenir ve yıllarca o kelime o amaç için zikredilir,sürekli ritüellerde kullanıldığında kelime yılların birikimi büyük bir enerji taşır ve artık o kelime zikredildiğinde o amaç için uygun boyuta geçer ve işe yarar durumdadır.Şimdi bir Fatiha Suresi'ni ele alırsak yüzyıllardır ritüel suresi olarak kullanılmış,etkisi gerçekten büyük bir suredir.Bunun yanında bunu türkçe tercume olarak okursak anlam olarak yine aynıdır,aynı şekilde Tanrı'ya hitab edersiniz ama kelimenin majikal gücü yoktur artık.

Bu iki gerçek olduğundan dolayı benim bu konuya çözümüm okuyacağımız dua ayet her ne ise türkçesini bilerek arapçasını okumaktır.
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Maledictum - Ocak 16, 2010, 10:58:10 ös
Dua... Bir insan hayatını dua ve yalvarışlar üzerine kurmamalıdır. Bu gün olduğu gibi dinler duaya çok önem verirler. İnsanlar dua ederek kendilerini sonsuz zevkler içinde cennetlerde görüyorlar. Oysa ki amacı sadece cennete gitmek sonsuz zevkler içinde yaşamak olan insanı iyi bir son beklemiyordur.

Duaların türkçe , arapça , latince v.b dillerde okunmalarına gelince,  bunun hiçbir önemi yoktur. Kim diye bilir ki (O1) Arapça konuşuyor ve ya latince konuşuyor veya başka herhangi bir dilde konuşuyor. Bunu kimse isbat edemez.

Yukarıda Sn.Yalçın arkadaşımızın dediğine dokunursak. . Arapça okunması daha iyi olur demiş. Sn. Yalçın Tanrın seni arapça daha mı iyi anlıyor ?
Yoksa Tanrın Arabistan doğumlu mu ?
Ve ya Tanrın sadece araplara mı gönderdi kitabını ?

(bide arapların herkesten yüksekte olduğunu söylemeni bekliyordum)

Saygılarla
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: ozak1977 - Ocak 16, 2010, 11:56:29 ös
Sayın Neo ,


Doğru tespitler yapmışınız , bizlere de tercüman olmuşunuz.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: ceycet - Ocak 17, 2010, 11:53:44 öö

Sayın Neo'un söylediklerinin çoğuna katılırım.

Ancak dua,başlıbaşına cennete gitme aracı olarak görülmemelidir.Dua,beşerin kendisini ikna etme yolculuğunda kullanılan aktörlerden sadece birisidir.

İkna olmakta geçerli sebepleri nedeniyle zorlanan insan,dua yoluyla arzuladıklarının gerçekleşebileceğine ikna olursa,kendisini olumsuz anlamda sınırlayan kabullerinden kurtulabilir ve arzuladıklarını gerçekleştirme yönünde cesaret kazanır,bu durum da kendi cennetini inşa etme yolunda girişimde bulunabilir.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Supeluta - Ocak 19, 2010, 02:31:55 öö
bu din ülkenin dini midir? hayır. . öyle olsaydı belki burada ibadetlerin hangi dilde yapılmasına karar vermek için tartışabilirdik.
Ama din toplumun değil bireylerin dini olduğu için insanlar istedikleri gibi ibadet edebilirler,tanrın seni arapça daha mı iyi anlıyor bağlamında yapılan eleştiriye bu sebeple katılmıyorum.
sonuçta türkiye de yaşayan bir yahudi ingiliz,duasını ingilizce değil de ibranice yapıyor diye,ona nasıl 'neden kendi dilinde dua etmiyorsun?' diyemeyeceğimiz gibi,bu ülkede yaşayan diğer insanlara da böyle bir eleştiri getiremeyiz.

ama bu ülkede ezanlar günde beş kere camilerden sesli şekilde,arapça olarak okutulmakta..arapça veya türkçe okutulması mühim değil,burada asıl sormamız gereken müslüman olmayanlara da ezanı dinletmek etik oluyor mu? işte bu tartışılabilir.

allahın her kavme kendi dilinde kitap gönderdiğini bu yüzden de aslına sadık kalınması gerektiğini söyleyen kişinin aklına acaba nasıl olur da burada ki çelişki gelmez,ona da şaşırıyorum.

konuyu dağıtmadan. .her birey istediği şekilde ibadet edebilir ve bunun tartışmaya açık bir konu olduğunu düşünmüyorum.
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Ortega - Şubat 02, 2010, 08:29:30 ös
oncelik su soru ile basliyorum?

neden dunyada musluman rejimle yonetilen ulkeler geri plandadir?
neden digerleri farklidir?

simdi oncelikle gelismis ulkelerin hemen hemen hepsinde,
din ulkenin ana dilinde okunur.. ispanyada ispanyolca, amerikada ingilizce, almanyada almanca vs vs vs..

butun dinlere baktigimiz zaman
ortak noktalari aslinda hemen hemen aynidir

adam gibi adam olmak, temiz olmak, namuslu olmak..
geri kalan ibadet yollari dinden dine degissede temek kurallar bunlardir.
dinin amaci da budur zaten

fakat gel gor ki, orjinal dilinde okunmayan bir din, insanlara gercek noktayi gostermekte zorlanir cunku baska insanlarin dudaklari arasindadir..

bugun bir cami cikisinda dursak, namazdan cikanlari cevirsek, ey amcacim, allah kabul etsin, ama sen simdi icerde ne dedin?

sizce yuzde kaci, namazda ettigi dualarin tam olarak anlamini bilmektedir? ama gidelim almanyada bir kilise cikisina, soralim, herkes ne yaptigini bilmektedir. ozgun irade yuksektir cunku derdi tasasi olan acar, bakar, okur, anlar

KANDIRILAMAZ..

anlamini bilmedigin seyi ezbere okumak, cennetten yer kapmaya calismaktan oteye gitmez... sana o kitap ezberle diye degil, oku anla, uygula diye yollanmis ama sen elleri acip tam olarak anlamini bilmedigin seyleri soyluyorsun.. ya turkce soylesen allah anlamayacak mi? inandigim bu mutlak guc anlamayacak mi turkce yi?

ben turkiye disinda yasiyorum. burada pazar sabahlari, kucuk cocuklar kilise bahcelerinde oyun oynar, papazlar vaaz verir
temiz ol, ders calis, ailene saygili  ol, efendi ol... o kadar.. beyin yikama yok, dert tasa yok,.

christmas gelir, etrafta eglence olur, insanlar dinin uzerinden prim yapma pesinde degil, bayramini kutlama pesinde olur..

neden cunku okumus sayisi fazladir, insanlar bilirler herseyin farkindadirlar, cunku okumuslardir.. bilmem kim efendi degil kendileri okumustur..

son olarak da din arapcadir, cevrilemez diyenlere
o zaman ana dili arapca olmayan, ve arapca konusamayan insanlar musluman olamaz mi? bu denli inanilan muhtesem kitap sadece araplarla mi kisitlidir? hangi ayetinde tum dunya arapca konussun falan demistir?

peki bugun biz dini nasil ogrendik madem cevrilemiyor? bunlar tamamen yalandir.. her dil cevrilir yeterki cevirmek iste..

her insan kendi okumalidir
elalelemin okuyup anlattiklari ile degil
kendi beyniyle okuduklarina inanmalidir..

saygilar

Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Asi - Şubat 02, 2010, 08:32:00 ös
Guzel yazmissin kardesim :) guzel katkilarin olacak gibi :)
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Lux_e_Tenebris - Şubat 02, 2010, 08:32:52 ös
Dakika bir gol bir olmus... Ama saygi sinirlarini asmadan yazmissiniz, cevaplari merak ediyorum.
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Asi - Şubat 02, 2010, 08:35:20 ös
Takiptesiniz galiba :D
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Lux_e_Tenebris - Şubat 02, 2010, 08:39:11 ös
:) Hayir takipten ziyade son yazilan mesajlara bakiyorum, sadece sizler aktif olunca sizlere cevap vermis oluyorum.
Başlık: Ynt: Turkce Ibadet
Gönderen: Asi - Şubat 02, 2010, 08:47:36 ös
Tamam :) Cocuk yeni geldi tirsmasin simdi :D