Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Evrensel Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Ocak 13, 2012, 09:35:26 öö

Başlık: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Ocak 13, 2012, 09:35:26 öö



Masonlukta kimi zaman “masonik saat” diye bir kavramın kullanıldığı da görülebilir.

Masonik saatler, daha önce değinmiş olduğum üzere, tümüyle simgesel bir nitelik taşır. Bu, bir loca ya da atölyenin yalnızca mabet ya da benzeri bir terimle anılan çalışma yerinde yaptığı oturumun simgesel süresini niteler. Her biri, ilgili derecenin ritüelik kapsamıyla bağlantılı simgesel bir anlam taşır.

Bu simgesel başlangıç ya da bitiş zamanlarına şöyle örneklerini verebiliriz:
-   Öğle vakti
-   Gün ortası
-   Gece yarısı
-   Günün başlangıcı
-   Tanyeri ağardığında
-   Karanlıklar dağıldığında
-   Sabahın altısı (bir başka rakam da olabilir)
-   Günün sonu
-   Akşam yıldızı göründüğünde
-   Akşamın beşi (bir başka rakam da olabilir)
-   Güneş batarken

Dikkat ettiyseniz, bunların ikisi dışında hepsi doğa ile bağlantılı zaman tanımları. Bu da Masonlukta doğa bilgisine ve doğadaki düzene, dolayısıyla Masonlukta düzenli çalışmaya  verilen önem ve değeri yansıtmakta olabilir.

Masonluğun bazı ileri ve yüksek derecelerinde ise, çalışmanın bir başlangıcı ve sonundan değil, genel olarak zamanından ya da süresinden söz edildiği görülür. Bunlar da simgesel sürelerdir. Örnekleri şöyle:
-   Gün boyunca
-   Gerekli olduğu sürece
-   Her zaman
-   Aydınlıkta

Forum üyelerimizden kimisi benim bu anlattıklarımı pek yetersiz bulabilir. Bütün bunların Masonluğun hangi derecelerinde, nasıl ve niçin yer aldığını sorabilir.  İşte onu bu forumda benim anlatmam doğru olmaz. Masonlukta gizli bir şey yoktur ama bu forumun kuralları var. Bu kurallar özgürlüğe ve açıklığa engel değildir; onlar da düzenin gereğidir. Onun için benden bu kadar.

Bunun anlamı “Bu konuda hiç soru sormayın.” mı? Hayır. Bence Masonluğu araştıran ve öğrenmeye çalışan kişilerin sorması gereken bir iki soru var. Bakalım benim aklıma gelenleri bulup soran olacak mı?


Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ARCHITECT - Ocak 13, 2012, 08:56:47 ös
Masonlukta simgesel zaman ile bir ritte derece atlamanın bir alakası varmıdır? Nasıl derece atlanır konusunu konuşurken net bir zamandan bahsedemiyorduk, ortalama bir zaman verebiliyorduk. Acaba bir masonun kendi derecesinde yaptığı çalışmalarda, x masonik süre kadar çalışmasını yapmış bir mason derece atlar diye bir durum söz konusumudur? Yoksa bu masonik zaman ritüel süresini mi kapsar. Yani ritüel başlangıcı günün başlangıcı ile başlar, karanlıklar dağıldığında ritüelin başka bir kısmına mı geçilir?
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Alşah - Ocak 14, 2012, 12:34:40 öö
         Sayın ADAM güzel güzel anlatmış.  Konu zaman anlatımı olunca merak ettim,  "gece yarısına" Maon'luk diliyle başka bir şey denilip denilmediğini öğrenmek istiyorum.
         Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Ocak 14, 2012, 08:34:39 öö
Sayın ARCHITECT'in sorusu üzerine şunu diyebilirim:

Simgesel zaman ile gerçek zaman süresini birbirine karıştırmayalım. Simgesel zamanlar sadece bir oturumda bir başlangıç ve bir bitiş zamanını simgesel olarak niteler. Örneğin aslında 19'da başlanır ve 20'de son verilir ama simgesel olarak gün başında başlanıp gün sonunda son verildiği söylenmekte olabilir. Başka türlü de olabilir. Derecesine bağlıdır. Bunun bir dereceden ötekine geçiş süresi ile bir ilgisi yoktur. Bir başka derecenin çalışmasında bir başka zaman vardır. Bazılarında böyle bir şey hiç olmayabilir.

Sayın Alşah'ın sorusunun yanıtı bende yok. Çünkü masonik dille günce yaşamdaki saatlerin nasıl nitelendiğini ya da böyle bir şey yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Benim bildiğim zamanlar sadece bir oturumun başlangıcı, süresi ve sonunun simgesel karşılıkları.

Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Anilcanballi - Ocak 14, 2012, 10:05:47 öö
"Karanlıklar dağıldığında" Bu zaman dikkatimi çekti. Diğerlerinden daha farklı bir etki bırakıyor üstümde. Bu zaman için bize söyleyebileceğiniz daha fazla  bilgi var mı Sayın ADAM ? Yoksa diğerleri neyse oda o mu demeliyim ?
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Ocak 14, 2012, 10:20:28 öö

Bu simgesel zamanların hepsi, belli bir sırası olmadan oradan buradan alıntı. Hepsi sadece fikir vermek amacıyla örnekler... Hiç biri için işte bu falanca ritüelden alınmadır diyemeyiz. Dolayısıyla hepsini eş düşünmeli.

Aslında güzel bir deyiş o karanlıkların dağılması. Bunun için ne gerek?

Sen yanacaksın, ben yanacağım, biz yanacağız, değil mi? Yoksa nasıl olur ki?

O bize güvenip yandı aslında ama biz onun güveninin boşa çıkarıp ona katılmadık.

O yüzden işte böyle oturup duruyoruz karanlıkta.

(Masonlar bunu da yazsalardı keşke uygun düzen bir ritüele.)


Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Tij - Ocak 14, 2012, 11:28:09 öö
Alıntı
Sen yanacaksın, ben yanacağım, biz yanacağız, değil mi? Yoksa nasıl olur ki?


Sairin deyisi aklima geldi, " sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasil cikar karanliklar aydinliga." konuyla bek alakasi yok belki ama öyle yazayim dedim.

Benim bir sorum var, bu zaman kavramlari bütün toplantilarda kullanialn ortak kavramlarmi, yoksa her toplantinin kendine has zaman kavramlarimi var?

Saygilar

Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Ocak 14, 2012, 11:52:30 öö

Her toplantının kendine özgü zaman kavramı yok. Çoğu derecelerin kendine özgü bir simgesel çalışma zamanı var. Bu simgesel çalışma zamanı o derecede yapılan her bir toplantı için geçerli çünkü bu bir ritüelik kavram.
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Anilcanballi - Ocak 14, 2012, 03:00:24 ös
Peki Sayın ADAM bu simgesel zaman kavramının nasıl ortaya çıktığı bizlerin edinebileceği bir bilgi mi ? Sonuçta anladığım kadarıyla çoğu derecelerde ritüelin vazgeçilmezlerinden.Onu bu kadar önemli kılan ne olmuş ?Nedensiz olmadığı aşikar.
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Ocak 14, 2012, 03:43:00 ös

Bunun açıklanmasında en çok ortaya konulan gerekçe, Masonluktaki "düzen" kavramıyla bağlantılı.

Kimilerig bu kavramı sadece bir mason örgütünün geçerli sayılıp sayılmayacağı anlamında alır ama bu hiç de o kadar dar kapsamlı bir kavram değil. Bir mason örgütünün altında bir locanın da düzeni var. Bunlar örgütsel düzenler. Ondan sonra da bir masonun düzeni geliyor; o da bireysel düzen.

Bitmedi.

Çalışmanın da düzen içinde yürümesi gerekiyor. Loca üyelerinin ve görevlilerinin çalışmak üzere mabede giriş ve oturumdan sonra çıkışlarının bir yöntemi var. Bu da bir düzen. Mabetteki yapıp etmeler, konuşmalar, ritüelir çalışmalar hep belli kural ve yöntemlere göre yapalıp yürütülüyor.

Bu işlerin bir bölümü de ilgili ritüelde ya da varsa ayrı bir çalışma yöntemi kılavuszçunda yazılı bir bölümü ise değil. Yazılı olmayanlar benimsenmiş geleneklere, göreneklere, biraz da inisiyatife göre yürür. Ancak ritüelik bölüme bakılurnce işte orada çalışma zamanı ya da başlangıç bitiş anları belirtiliyor simgesel olarak.

Niçin? Çünkü masonların çalışmalarında düzene harfiyen uyduklarının bir göstergesi var. Bir loca ya da atölye öyle gelişigüzel bir saatte çalışmaya başlayıp, gelişigüzel bir saatte bitirmiyor. Bemlli bir saatte başlıyor ve belli bir saatte bitiriyor. Masonlar hep durmadan, dinlenmeden çalışmıyor; belli bir saatte başlayıp belli bir süre çalışıyor, sonra eğlencelerine ve dinlenmeye de zaman ayırıyor.

Tüm bunlar düzenli çalışmanın gereği.

Başka açıklamalar da var ama onlar genel geçerli olmaktan çok ilgili derecenin riitüeli kapsamıyla bağlantılı. Dolayısıyla her biri farklı.

   
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Alşah - Ocak 15, 2012, 01:09:40 öö
       Bir yerde okumuştum. Aklımda kaldığı kadarı ile "gece yarısına" Masonik dilde "Aşağı on iki " deniliyormuş. Doğruluğunu kesin olarak bilmiyorum. Mason üyelerden biri teyit edebilir veya yalanlayabilir.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Eureka - Ocak 15, 2012, 06:48:15 ös
Evet, "Asagi on iki", gunesin en asagida oldugu gece yarisina denk geliyor. Aslinda bu deyim, daha sik kullanilan ve gunun en guzel zamanina denk gelen "Yukari on iki"nin karsiti olarak turemistir. Yani "asagi on iki", gunun en guzel zamaninin karsiti, ugursuz bir zamandir.

Bu ikisi, ingilizcede Low Twelve ve High Twelve olarak kullanilir.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Alşah - Ocak 15, 2012, 10:52:04 ös
      Sayın Euraka'ya yaptığı bu açıklamadan dolayı teşekkür ederim.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: Hacamat - Ocak 15, 2012, 11:34:30 ös
Ben bu başlık altında yazılanlardan hiç bir şey anlamadım. Zamandan bahsediyorsak elbette doğadan yola çıkmamız gerekir. Bu mevzunun Masonlarla bir ilgisi nasıl oluyor. Sonuçta haricilerde zamandan söz ederken'' kuşluk vakti'' vs örneklerle doğadan misaller veriyor. Bu tamamen mecburiyetten. Başka nasıl misal getirebilirizki, zaman ayırımlarını yaparken.'' Demir doğramacılar kepenklerini açtığında'' diyemiceğimize göre. ''Gün ışıdığında, gün batımında'' denilmesi zaten zaruri.
  Benim dikkatimi çeken ''aşağı 12, yukarı 12'' denilmesi oldu. Aklıma saatlerdeki 00:00 da geldi. Neden gece 12:00 ı tanımlarken tek sıfır değilde  (0), iki tane sıfır olarak nitelendirilmiş. Masonlukta 00: olarak belirtilmesinin bir anlamı var mı?
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: abezethibou - Ocak 15, 2012, 11:39:26 ös
Burada akşam yıldızından da bahsedilmiş. Sabah yıldızından da bahsedilen bir an var mıdır?
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: neumann - Mart 25, 2012, 06:51:49 ös
Merakımı ve soru işaretlerini gidermek ayrıca konuya bir katkı sağlamak amacıyla sorularımı sıralıyorum.

Ritüellerdeki olaylar bütünü sadece bir güne mi sığmaktadır ? (bir ay , bir yıl neden olmaz, belkide gerçekçi bir duygulanım nedeniyle)

Ritüellerle aslında bir masonun tekrisinden sonraki yaşadığı günlerimi temsil etmektedir?

Bu açıdan ritüelik günler arasında gelişimsel bir bağ var mıdır ?

Tekris doğmak üzere ölüm olduğuna göre tekris boyunca zaman dilimi nedir ?

Şimdiden teşekkür ederim

Saygılarımla

Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Mart 25, 2012, 07:00:51 ös

Sayın Neumann'ın sorularına yanıt:

1- Zorunlu değil. Zaten bazılarının aynı gün içinde olup olmadığı da belli değil. Örneğin "hava karardığında" sözü belli bir gün için mi geçerli olur? Olmayabilir.

2- Hayır. Bildiğimce öyle bir temsil etme yok.

3- Hayır. Gelişimsel bir bağ yok.İlgili ritüelde işlenen temel konularla bir bağ kurulabilir ancak. Bu da simgesel derecelerde değil, yüksek tderecelerde söz konusu olur.

4- Önce anlatımda anlaşmak gerek. Tekris doğmak üzere ölüm müdür ki?... Yoksa ölmek üzere doğmak mı?... Yoksa her ikisi de değil mi?... Bana göre tekris bitmeyen, sonununa varılamayan bir süreç. Dolayısıyla tekris boyunca zaman sonsuz. Bu da bir başka yorum. Masonluk ile ve ritüeller ile zorunlu bir bağlantısı olmayan bir yorum.

Bunlar benim yanıtlarım.  Bir başka üyemiz başka türlü yanıtlayabilir. Sonra da katkıları bekleriz.
 


 
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: neumann - Mart 25, 2012, 08:39:49 ös
Teşekkür ederim Sayın ADAM.

Tekrisin ne olduğunu anladığımı düşünüyorum ancak kesin olarak ne olduğunu bilmiyorum.(Evet haklısınız tezat gibi )

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak konuyu dağıtarak şöyle bir soruda akla gelmiyor değil.

Madem bir bağ yok Masonlukta bir düzen içinde kişiyi ideal mason yapma yolunda dereceler sistemi ile çalışmakta;

O zaman burada başka bir bağ var etkisel;"aşılama" eyleminin nesneleri arasında bir kronolojidir belki bu bağ bilmiyorum.


Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: ADAM - Mart 26, 2012, 08:04:14 öö

Masonluktaki simgesel zaman deyişlerini bir kronolojiye bağlamanın olanağı yok çünkü Masonlukta (özellikle yüksek derecelerde) geçen ve tarihsel gibi görünen öykülerin hepsi aslında bir tarihsel bilgi vermeyi değil, bir başka şey anlatmayı öngördüğü için birer alegori niteliği taşıyor.

Fakat işin ilginç yanı şu ki, herhangi bir derecede sözü edilen bir simgesel zamanın o derecedeki alegori ile bağlantısı olmayabiliyor da... Üstelik o simgesel zaman, -daha önce dediğim üzere- çoğu kez öyle belli bir saat gibi değil de bir betimleme tarzında görülüyor; örneğin "tan yeri ağarmaya başladığında". Şimdi bu örnek ne demek? Sabahın en erken saatinde demek. Ancak bu, bulunulan yerin enlemi ve mevsim bakımından her yerde farklı olabilir. İşte bunu onunla karıştırmamak gerek çünkü ritüelik uygulamada bir simgesel anlatım söz konusu ve bunun coğrafya ile bağlantısı yok.

Korkarım bunu tam olarak anlayabilmek için konunun gerçekten de dışına çıkıp, simgecilik yani sembolizm üzerine biraz çalışma yapmak gerekiyor. Nitekim bunu yapmamış olan masonlar da kendi uyguladıkları ritüellerde kullanılan o simgesel zaman değerlerinin niçin öyle olduğunu pek bilmiyor. Çünkü hiç kimse onlara anlatmadığı gibi, onlar da araştırıp öğrenme zahmetine katlanmıyor.

Sevgiler.

   
Başlık: Ynt: Masonlukta Simgesel Zaman - 2
Gönderen: İNSAN - Eylül 11, 2015, 03:00:31 ös
Masonlukta Simgesel Zaman adlı bu çalışmayı okurken,  zamanın bizim anladığımız dilde olmadığı görülüyor. Bu daMasonluğun yine kendine özgü bir anlayış taşıdığını gösterir niteliktedir.

Zaman tarifleri Papalagi'lerden çok farklı yani.

Bu, besbelli.

Papalagi bizleriz.  Dışarda kalanlar ve Göğü delenler.


"Zaman Papalagi'yi memnun edemez bir türlü. Büyük Ruh'a yakınır da yakınır.

Çalı bıçağı ile yumuşak bir hindistan cevizini boydan boya keser gibi böler gününü.  Her bir bölümüne de ayrı bir ad verir Papalagi. Saniye,dakika ,saat. Bu benim içinden çıkamadığım karışık bir mesele. Ama Papalagi bunun üzerine koca bir bilim kurmuş.

Kadınlar ,erkekler hatta yeni ayaklanmış bebekler bile deri bir şeritli bileklerine yassı ,yuvarlak bir makine takarlar. Bununla zamanı okurlar.

Onun için de ruhuna aitu (şeytan) girmiş gibi koştururlar.  Kaç yaşındasın demek kac dolunay boyunca yaşadığın anlamına gelir. Kişi buna çok dikkat ederse ve çok dolunay geçmişse "Artık yakında öleceğim" demeye başlar.  Ve kısa bir süre sonra da gerçekten ölür.

Bir keresinde bir adam görmüştüm.  Kafası karmakarışık, gözleri yuvalarından uğramış, çenesini ölü bir balığınki gibi sıkı sıkıya kapamış, dövünmekten her yeri morarmıştı. Bütün bunların sebebi ise ; hizmetcisinin söz verdiği saatten bi soluma süresi geç gelmiş olmasıydı.

Papalagi zamanın kendine gelmesini beklemez. Kollarını açıp yakalamak için peşinden koşar.  Zamanın güneş altında huzurlu bir şekilde serilmesini de kıskanır.

Oysa zaman sessiz ve uysaldır. Huzur ister. Güneşin altında döşegine uzanıp yatmak ister.

Papalagi zamanı tanıyamadı. Anlayamadı.  Bu yüzden kaba gelenekleriyle hor kullanıyor onu."

Bu yazı serisi ise Masonlukta var olan simgesel zamanın serinkanlı oluşunu ve huzurluca döşegine serilmek istendiğini yansıtıyor gibi düşünülebilir.  Papalagi zamanı incitir; ancak Masonluk o zamanı başından okşar.  Zaman makinelerinin içine şeytan tıkayıp onu delice koşturmaz.

Çünkü onun zaman kavramı, Tanrı 'yı mahvetmez.  Onu soyup soğana çevirecek kadar asla aceleci olup da tepinmez. 

Güzelce akar gider.