Şüphemizin nedeni belli, açık ve net bir cevap alamayışımızdandır.
"Geleneklere, yeminlere ve anayasalara baglilik" ifadesini acik ve net bir cevap olarak gormeme nedeniniz, verilen cevabin beklediginiz ve duymak istediginiz cevaptan farkli olusu olabilir mi?
Şimdi Sn. Mason. Benim sizden öğrendiğim kadarıyla bir mason karakterini ve kişiliğini sürekli eğitir yüceltir sonra etrafa mutluluk saçar görevide tüm insanlığı aydınlığa ulaştırmaktır. Gittikçe aydınlığa doğru ilerler. Aynı bir dervişin nefs teskiyesi yaptığı gibi. İşte garip olan kısım burası, derviş kadın olabiliyor fakat mason kadın olamıyor.
Sonrada bize kurallar kurallar kurallar....
Bana bir kadının bunları yapamayacağına dair bir şey söyleyin tamam ben tatmin oldum diyeceğim.
Kadinlarin Mason olamamasinin sebebi onlarin yapabilirlik yetenekleri degil.
1- Baslangicta Kadinlar operatif Masonluga alinmadi. Boyle baslayan Masonluk boyle devam etti.
2- Kadinlarin kutsal oldugu ve bu egitime ihtiyaci olmadigi dusunulmekte.
Ben aynı soruyu sn Mason'a tekrar sormak istiyorum madem bu bir gelenek.. Neden mason birliği kurulduğunda kadınlar yoktu ve kadınların alınmayışı gelenekleşti.. mason olmak için istenen tüm özellikleri kadınlar da taşıyabiliyor; zengin, herkes tarafından saygı gören, temiz geçmişe sahip, akıllı, kültürlü kadınlar... tarih boyunca vardılar fakat gelenek bozulmadı....
Operatif Masonluktan bahsediliyor. Gunumuz operatif Masonlugunda dahi bayan oranina baktiginizda, yuzyillar once operatif Masonlukta kac bayanin mevcut oldugunu tahmin edebilirsiniz.
- "Neden yuzyillar once kadinlar insaatcilikta, tuglacilikta, duvar ormekte kullanilmamis?" Eger sorunuz bu sekilde ise bu soruya neden olarak,
- "O zaman ve mekana ait kulturel deger yargilarinin getirdigi cinsiyet ayrimi gerektiren sosyal statu farkliliklari" sunulabilir.