Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Metatron - Temmuz 08, 2014, 03:22:10 ös

Başlık: Dereceler Üzerine
Gönderen: Metatron - Temmuz 08, 2014, 03:22:10 ös
Skoç riti dereceleri tarihte birçok kez revize edilmiş. Revize edilme sebepleri nelerdir ?

1-3 dereceden sonra felsefi dereceler. İsteğe bağlı diye biliyorum. Peki bu böyle ise felsefi derecelere devam etmeyen bir mason Üstad-ı Azam olabiliyor mu? Olamıyorsa neden?

1-3 derece nin 1872 yılında revize edildiğinden bahsediliyor. Nasıl bir ölçekte revize edildi ?

Skoç riti neden 33 derece ? 34 veya 32 değil ? 33 sayısının ezoterik bir anlamımı var ?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Dereceler Üzerine
Gönderen: resurrected - Temmuz 08, 2014, 04:08:27 ös
Sayın Metatron, sorunuzun cevabını detaylarıyla bilmiyorum, bilen forum üyeleri daha detaylı cevap verecektir. Ancak ben size teknik ve teorik açıdan şöyle bilgi verebilirim. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği'nin başkanı Büyük Üstat olabilmek için bir masonun, 3. dereceye gelmiş bir mason olması yeterlidir. Ancak bildiğim kadarıyla (Remzi Sanver kardeşimiz Fatih Altaylı röportajında böyle bir bilgi vermişti) Derneğin büyük üstadı seçilen kişiye Yüksek Şura tarafından 33. derece masonluk ünvanı da verilir. Bu elbette bir sıfattır, bir nitelik değildir. Tıpkı tekris töreni ile bir çırak masonun mason sıfatını kazanmış olması ancak mason niteliğini kazanmış olmaması gibi.
Başlık: Ynt: Dereceler Üzerine
Gönderen: ADAM - Temmuz 08, 2014, 06:39:47 ös
Şu işe başından başlayalım.

Ayrıntıları gerekirse sonraya bırakıp, kısa yanıtlar verelim.

Ancak biraz eleştiri olacak. Kimse alınması ve gocunmasın.

1- Skoç riti diye bir rit yoktur. Sanırım İskoç riti denilmek isteniyor. Dilimizde “skoç” sözcüğü sadece bir viski türünü nitelemek üzere kullanılır. Türkiye Yüksek Şûrası’nın bundan birkaç yıl önce İskoç terimini terk ederek yerine Skoç terimini getirişinin özel bir gerekçesi vardır ama böylece Türk dili bakımından bir yanlışlık yapılmıştır.

2- İskoç Riti diye bir rit yoktur; böyle bir terim vardır. Tarih boyunca birçok İskoç riti görülmüştür. Günümüzde de birkaç tane vardır. Fakat en ünlüsü ve en yaygını Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’dir. Kimi zaman bu ritin adı İskoç riti diye kısaltılmaktadır. Ancak o durumda özellikle bu ritten söz edildiğinin bilinmesi gerekir.

3- Bu rit esnek bir rittir. Gerek zaman içinde gerekse yerel kültürlere göre çok yerde çok kez revize edilmiştir. Öyle belli bir tarihteki bir revizyondan söz ediliyorsa, bu revizyon belli bir jürisdiksiyonun yapmış olduğu bir revizyon olsa gerektir. (Bu ritin her ülkedeki yönetici organına genel olarak jürisdiksiyon denir; ancak bunun sözlük anlamı egemenlik bölgesidir.)

4- Tüm dereceler isteğe bağlıdır. bir mason 1. derecede de kalabilir.

5- Üstad-ı Azam bugün kullanılmayan eski (Osmanlıca) bir terimdir. Büyük Üstat anlamına gelir. Büyük Üstat, bir localar federasyonu olan Büyük Loca’nın başkanıdır. Değinilmiş olduğu üzere, bu göreve gelebilmesi için 3. derecede olması yeterlidir.

Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin niçin 33 dereceden oluştuğu, bu Forumun Masonluk Tarihi bölümünde anlatılmıştır. İşin özü şudur: 25 dereceli Yetkinleşme Riti Amerika’ya taşındıktan sonra, orada derecelerin arasına eklemeler yapılarak toplamı 32 dereceye çıkarılmıştır. Bunların çalışmaları ayrı gruplar halinde yapıldığından, hepsinin tek elden yönetimi için ilk 33. derece kurulmuştur. Böylece ilk Yüksek Konsey kurulmuştur. (Charleston’da ADG Güney Jürisdiksiyonu Yüksek konseyi)

Bu açıklamalar yeterli mi?

Başlık: Ynt: Dereceler Üzerine
Gönderen: Metatron - Temmuz 08, 2014, 06:53:10 ös
Öncelikle ayrıntılı açıklamanız için  teşekkürler.

1-3 derecelerin neden revize edildiği hakkında bilginiz var ise paylaşırsanız sevinirim.

3. derece bir Mason un Üstadı-ı Azam (Büyük Üstat) seçilebilmesi için yeterli dediniz. Örnekleri var mı ?

33 derece tarihini az çok bilmekle birlikte ben sayı bakımından sordum. Neden 33 neden 23 değil 34 değil. 33 sayısının özel bir anlamı var mı! ve bu kesin mi ? Artması mümkün mü ? Değil ise geçmişte arttırıldı ve revize edildiğine göre gelecekte neden olmasın ?!

Saygılarımla

Başlık: Ynt: Dereceler Üzerine
Gönderen: ADAM - Temmuz 08, 2014, 07:02:11 ös

Neden revize edilmesin ki... Zamanla bilgiler ve tutumlar değişir. Gelenekler değişir. Yöntemler değişir. Yeni gereklilikler doğar. Revizyon yapılır.

Sakın Masonlukta hiçbir şeyin değişmez olduğunu sanmayın. Yanılırsınız.

Büyük Üstatların dereceleri sorgulanmaz. Yüksek derecelere devam etmemiş olan bir büyük üstat acaba var mıydı diye sorulunca, hepsinin geçmişini elden geçirmek gerekir.  Önemli olan, büyük locaların bu konudaki tüzük ya da yönetmelik maddesidir. Orada 3. derece diye yazar ve bu yeterlidir.

33 sayısının burada bir özel anlamı yoktur. Bunun altında özel anlam arayanlar, Maüsonluğıun asal niteliğinin bilimsel olduğunu bilmeyenlerdir.

Nitekim başka ritlerde derecelerin sayısı farklıdır. Örneğin Fransız Riti'nde 7, Mizraim-Memfis Riti'nde 93 derece vardır.



Başlık: Ynt: Dereceler Üzerine
Gönderen: Metatron - Temmuz 08, 2014, 07:03:49 ös
İstediğimden fazlası oldu.

Çok teşekkürler.

Saygılarımla