Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğu yaşamak ne demektir?  (Okunma sayısı 21191 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 23, 2012, 08:09:34 ös
Yanıtla #30
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

     Sn.Adam'ın beklirttiği "sosyal etkinlik"lerin olduğu ve  "Masonluğu yaşamakta olan kimi masonların, mabetlerin yer aldığı lokal dışında bir grup halinde bulunduğu yerler" olarak aslında herkesin aklına gelebilecek çeşitli organizasyonlar/topluluklar mevcut.

     Eğer Sn.Adam'ın yorumu doğru anladıysam zaten bu tür sosyal organizasyonlar "ezoterizm" den uzak fakat çeşitli sosyal organizasyonların içinde yer alan topluluklar da mevcut..
     
     Sanıyorumki  Rotary, Rotaract, Interact, Lions ve Leo gibi grupların masonlukla direk olarak bağlantılı olduğunu sanan kişilerde bu yüzden bu varsayımdadırlar.Bu varsayıma en güzel cevabı yukarıda Sn.Adam vermiştir
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2012, 08:12:18 ös Gönderen: hailstorm »
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Ocak 24, 2012, 07:11:00 öö
Yanıtla #31
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Ben Masonluğu üçgen ve gönye amblemini görünce , tamam beni temsil ediyor diyerek heyacan duyma olarak algılıyorum .Mabetteki uygulamaları bilmediğim için yorum yapamayacağım.Ama bu forumda dikkatimi çeken, Masonluğun dışında sanki egolarını tatmin etme  eğiliminde hareket eden oluşumlarıda hissettim . Bu benim görüşüm ,Üstat bir soru sordu ve ben gerçekten Masonluğun ne olduğu hakkında bilgisizliğimle yüzleştim .Hedefimden hayli uzaklaşıp Hayal alemindeki tartışmalarla, en kıymetli Zaman kavramını boşa harcamışım.  Saygılar.   ??? ??? ???
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ocak 24, 2012, 10:03:45 öö
Yanıtla #32
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Belki sormuş olduğum şu son soru yanlış anlaşıldı ya da anlaşılamadı ve değerlendirilemedi. Ben anlatamadım.

Bu başlık altında çok daha önce Sayın enelsır, Masonluğu yaşamak konusuyla bağlantılı olmak üzere "kardeşlik" kavramının önemine ve değerine değinmişti. İşte o bulunulması gereken yerler de kardeşlik ile bağlantılıdır.

Bunun Sayın hailstorm'un değindiği sosyal organizasyonlar ile de ilgisi var. Şöyle ki, gerek localar gerekse ender bile olsa büyük localar birtakım sosyal organizasyonlar düzenler. Bunlar basit bir kültürel gezi ya da hep birlikte bir yemekten  çok sayıda masonun ve eşlerinin hatta kimi yakınlarının katıldıkları bir baloya kadar uzanır. Nitekim özellikle bu büyük organizasyonların bazıları hakkında basın ve medyada bile haberler verilir. Bu foruma da böyle haberler yansımıştır. Bunların arasında en önemlileri, locaların tatil günlerinde düzenlemekte oldukları buluşmalardır. Bunlar bir bakıma bir locanın toplantısından sonra düzenlenen kardeş sofrasına benzer ama çok daha geniş çaplı tutuldukları hatta bu buluşmalara haricilerin de çağrıldıkları da görülebilmektedir.

Ancak bu konu yani masonların Masonluğu kardeşleriyle birlikte mason lokali dışında yaşayışları bu kadarla son bulmaz. Bu bağlamda mutlu ve yaslı günlerdeki birliktelikler de söz konusudur. Örneğin bir masonun oğlu ya da kızı hatta belki kendisi evlenecektir. Bir mason, oğlu, kızı ya da bir başka yakını yeni bir işyeri ya da bir sergi açacaktır; orada topluca bulunulur, kutlanır, iyi dilekler iletilir, destek verilir. 

Tersine, bir masonun birinci dereceden bir yakını ölmüştür; mason kardeşler mutlaka o cenazede ve sonrasında başından sonuna kadar bulunur. Hele bir mason ölmüşse, (Masonluktaki deyişle sonsuz doğuya göçmüşse) onun cenazesi kuşkusuz  olağan cenazelerden hayli farklı olur.

Masonluğu yaşayan bir mason, işte bu gibi ortamlarda da bulunur. Herhangi bir nedenle bulunamadığı zaman, mutlaka ilgililere kutlamalarını (cenaze durumunda taziyelerini) iletir.

Bunlar, masonların kendi özel ailelerinin yanı sıra, büyük bir Masonluk ailesinin bireyleri olduğunu ortaya koyar.

Ancak kendilerini bu aileninin bir bireyi gibi göremeyen ve duyumsayamayan masonlar da vardır. İşte onların Masonluğu yaşayışı ne yazık ki noksandır.

 

   
   
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 24, 2012, 07:01:44 ös
Yanıtla #33
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Selamlar,
birkac gündür yazilanlari takip ediyorum ve bir sey yazsammi diye düsünüyorum ve tabi kendime soruyorum, Masonluk ve masonlar hakkinda ne biliyorsunki ne yazasin,? ve sonunda bir cümlede olsa birsey yazmak ihtiyaci duydum.

Bu Foruma girdikten sonra masonlar hakkinda bir konuda fikrim degisti oda su, masonlar, ne olduklarindan bagimsiz, kendi iclerinde tutarli insanlardir.
Buna istinaden sunu söyleyebilirim, Masonlugu yasamak demek ( benim acimdan ve masonlugun iyiyi daha iyi yapma espirisine dayanarak ) Mason olmus bir insanin, ne oldugu ve ne yaptigindan bagimsiz, oldugu seyin daha iyisi olmaya calismasidir.

Saygilarimla


Ocak 25, 2012, 08:37:54 öö
Yanıtla #34
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Sayın Tij çok güzel özetlemiş.

Ancak işte o yaşamak, biyolojik yaşam ile karşılaştıracak ve benzeştirecek olursak sadece nefes almak, yemek, içmek ve diğer doğal gereksinmelerini karşılamak gibi bir şey oluyor ve o kadarla kalıyor. Tümüyle bireysel hatta bencil. Dolayısıyla bunu yapmak, mecazi anlamda yaşamak açısından, bir mason locasının üyesi olmakla yetinmeyip, gerçekten de "mason" olma yolunu tutmak durumunda olan kişiye yetmiyor.

Özünde iyi olan bir kişi, daha da iyi olmak için Masonluğa hiç de gereksinme duymayabilir. Bunu biraz genişletelim: İyi olan kişi yerine erdemli olan kişi diyelim. Erdemli kişinin erdemlerini geliştirmesi için de Masonluğa girmesine gerek yok. Buna bilgiyi de ekler mi?.... Bilgeliğe yönelmek ister mi?...  Tüm insanları ve tüm toplumları öngören amaçlar uğruna özgürlük, eşitlik ve kardeşliği temel ilkeleri olarak edinerek, arınmış bir bilinçle ve paylaşımlı bir ortamda çalışmayı da arar mı?

İşte bunlar bir masonu Masonluğa yaşamaya yöneltiyor; gerek mabetteki çalışmalarında, gerek dışarıda egzoterik ortamda diğer masonlar ile bir arada.

Fakat bir masonun kardeşleriyle birlikte geçirdiği zamanı o kadar da abartmayalım. Bu pek sınırlıdır. Bunun hepsini toparlayıp "gün başına" diye bir ölçüye getirsek, günde yarım saati bulmaz bile.... Oysa Masonluğu yaşayan bir mason, aynı ölçü çerçevesinde buna daha fazla zaman ayırmakta olmalıdır; en azından günde bir saat.

Böyle olunca, Masonluğu hakkıyla yaşamakta olan bir mason, standart bir günde daha önce belirtmiş olduklarımızdan başka şeyler de yapmakta olmalıdır.  Bu da bizi, bu başlık altındaki irdelemelerimizin başında benimsemiş olduğumuz kategorilerin sonuncusuna getirir.

Bir masonun bu bağlamda neler yapmakta olması gerektiğini ben anlatmayayım. Buyrun, siz söyleyin lütfen; bana diyecek bir şey kalmasın.



 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 25, 2012, 05:05:19 ös
Yanıtla #35
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Şimdi sayın ADAM'ın önerdiği sıralamaya göre, artık mabedi de içinde bulunduran lokal binasının dışında ve mason kardeşlerin de bulunmadığı dış dünyadayız.

Buna Masonluğu yaşamak mı demelidir, yoksa Masonluğu yaşatmak mı? Bilemedim.

Çünkü bu durum, bir masonun Masonluktan aldığı öğretiyi, terbiyeyi, bilgiyi artık dış dünya ile paylaşacağı ve kendi özelinde bütün bunları yaşayacağı bir ortam yaratıyor.

Bir mason en yakınlarından başlamak üzere, ailesini, vatanını, içinde yaşadığı toplumu ve en sonunda bütün insanlığı kucaklayan, koruyan ve yararını gözeten biri olmalıdır.

Bunu kendi hayatına öyle bir yansıtmalıdır ki mason sıfatı dışında ve onun mason olduğunu bilmeyen insanlar için de bir çekim noktası olmalıdır.

Bunu kendi hayatımdan bir örnekle daha iyi anlatabilirim sanırım:

Uzun zaman önce kardeşim gibi sevdiğim bir dostum dedesinin ölümü ile birlikte amcalarıyla miras konusunda bir anlaşmazlığa düştüler. Dostumun babası ölmüş olduğu için ailenin en büyük erkek çocuğu olarak bu işlerle o ilgileniyordu. Amcalarıyla oturup konuşmuşlar fakat bir çözüm yolu bulamamışlardı. En sonunda şöyle bir karar aldılar. Bu konuyu aynı zamanda köylüleri de olan ve bir Cem evinde Dedelik makamında olan bir tanıdıklarına taşıdılar. Bunu öyle kabullendiler ki o ne derse herkes koşulsuz kabul edecekti. Neyse, gittiler ve hem hepsini tatmin eden bir çözümle döndüler, hem de aralarında bir husumet yaşanmadan sorunlarını halletmiş oldular.

 İşte ben bir masona bu anlattığım olaydaki Dede gibi bakıyorum. Sözüne güvenilen, çevresi tarafından sayılan sevilen, asla yalan söylemeyeceğine ve yaşadığı toplumun ve insanlığın zararına bir iş yapmayacağına inanılan bir örnek kişilik...

İşte bir masonun dış dünyada Masonluğu yaşamak adına yapması gereken, bir mason olarak üstünde taşıdığı bu vasıfları hayata geçirmek olmalıdır.

Masonluktan aldığı, kaçınılmaz olarak bunu şart koşuyor olmalıdır.

Bu ortamda bir mason bireysel olarak Masonluğu yaşıyor olacaktır. Fakat daha ötesi ve daha önemlisi, hiç farkında olmadıkları halde etrafına da Masonluğu yaşatıyor olacaktır.

Bana göre Masonluğun da bir masondan beklediği bu olsa gerektir.

Forumumuz üyesi masonlar daha iyi açıklayabilirler kuşkusuz.
enelsır


Ocak 25, 2012, 08:34:02 ös
Yanıtla #36
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Selamlar,
 yukardaki kisa cümlemi biraz acmaya calisayim. Öncelikle sunu tekrar belirtelim konumuz mason olmus bir insan ve onun neolmasi, nasil olmasi ve zaten sorunda tam burda basliyor.

 Konumuz herhangi bir insan degil cünkü öyle olsaydi, biri kalkip bize derdiki "sanane be kardesim sen kim oluyorsunki 7 milyar insanin nasil olmasi gerektigini, ne yapmasi gerektigini söylüyorsun veya nasil yasamasi gerektigini kendince belirlemeye calisiyorsun" ve bizde agzimizi acip bakardik ancak.
Ama konumuz masonlar ve mason olmus bir insan ve iste burda isin icine beklentiler giriyor hatta buna birazda  ( gönüllülük temelinde olmak sartiyla ) zorunluluklar giriyor düsüncesindeyim. Belki bazi arkadaslara bu biraz tezat görüne bilir yani gönüllülük ve zorunluluk ama bence burda hicte tezat düsmüyor, bu tamada benim yukardaki cümlemde kast ettigim seydirki, erdemli bir insan daha erdemli olabilir ve bunun icin mason olmasina gerek yok ama daha erdemli olmak icin bir zorunluluguda yok ve sayin ADAM"in dedigi gibi buna baska seyler ekleme "zorunlulugu"da yok ama bir masonun ( ki masonlugun önemi ve degeride burda basliyor) erdemliliklerini gelistirme, buna bilgeligi ekleme, buna olgunlugu ekleme ve bunlari birlestirip hayata, dogaya ve insanliga evrensel bir gözle bakma "zorunlulugu" vardir.

Bakin amacim burda masonlari ilahlastirmak degil veya insan üstü varliklarmis gibi resmetmek degil ama sunuda belirteyimki Masonlar herhangi bir insanda degiller yüklendikleri bir misyon var tarihten gelen bir gelenekleri var ve bu yola girerkende bunun bilincinde olarak girdiler ve bununda geregini yerine getirmeleri lazim diye düsünüyorum. Size verebilecegim en basit örnekle herkesin bindigi otobüse herkes gibi binmemeli, o, otobüse bindiginde otobüs söförünün gözlerine bakip bir "merhabalar" veya "günaydinlar" veya" iyi günler" demeli.

Baska bir baslik altindada yazmistim, düsüncelerimi yaziya dökme konusunda nerdeyse sifir noktasindayim o yüzden burda keseyim yoksa dagitabilirim konuyu.

Saygilarimla.
« Son Düzenleme: Ocak 25, 2012, 08:36:21 ös Gönderen: Tij »


Ocak 26, 2012, 09:58:28 öö
Yanıtla #37
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın enelsır, bana göre bu kategoride bir masonun masonluğu yaşamasını öyle güzel bir şekilde açıklamış ki, bana diyecek hiçbir şey  kalmamış.

Üstelik bir de "Masonluğu yaşatmak" diye de bir terim eklemiş bu başlık altındaki çalışmaya.

Teşekkürler.

Umarım bu konunun açılmasına neden olan Sayın hailstorm ve diğer okuyanlar yararlanmıştır. Umarım böylece Masonluğun ne olduğunu az bilen ve birtakım duraksamaları olyanlar, onun niteliğini daha iyi anlamıştır.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 26, 2012, 03:21:09 ös
Yanıtla #38
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

Evet, sorduğum sorunun yanı sıra, pek daha fazla bilgiyi öğrenme şansı buldum, eh, Sn Enelsır ile Sn.Adam'a  ve diğer, konuya katılmış kişilere de katkılarından dolayı teşekkür etmek kalıyor banada
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Mart 22, 2014, 09:21:59 ös
Yanıtla #39

        Toplantılarda hiç konuşmamak açıkçası işime gelir, gözlem yapmak, konuşulanları dinlemek elbette daha iyi olur. Toplantı haricinde  derecesi yüksek olan her Mason'la konuşabilir miyiz dernekteyken? Ben burada biriyle görüşüyorum; ama locaya girmedim henüz. Bilgi edinmek, doğru karar vermek adına zaman zaman görüştüğüm biri var. Üye olduğumda da aynı samimiyetle konuşabilecek miyim, bilemiyorum. Sonuç olarak dernek toplantısı dışında dernekteyken her dereceden Mason'la rahatlıkla konuşabilir miyim?
Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez.
Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şeyden anlamaz.
Hiçbir şeyden anlamayan insan değersizdir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
8 Yanıt
9388 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 23, 2017, 02:27:23 ös
Gönderen: karahan
3 Yanıt
3525 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 15, 2008, 12:36:47 ös
Gönderen: amurdad
0 Yanıt
2514 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2007, 02:15:33 ös
Gönderen: nietzsche
4 Yanıt
12006 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 20, 2015, 07:57:51 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
5664 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 23, 2010, 10:51:43 öö
Gönderen: ADAM
Bir Hayal İle Yaşamak

Başlatan kudüs prensi Gece Cenapları

0 Yanıt
2890 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2010, 11:16:11 ös
Gönderen: kudüs prensi
0 Yanıt
3986 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2013, 09:05:37 ös
Gönderen: karahan
1 Yanıt
2057 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2014, 06:54:09 ös
Gönderen: Kadim
0 Yanıt
2067 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 20, 2015, 08:47:57 öö
Gönderen: Risus
1 Yanıt
2346 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 07, 2015, 01:39:29 ös
Gönderen: ARARAT