Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA GİYİM VE KUŞANIM - 1  (Okunma sayısı 22095 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 12, 2010, 06:25:13 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bir mason mabedinde yapılacak çalışmalarda masonların giyim ve kuşanımına çok önem verilir.

Burada “giyim” deyince bunu doğrudan kişiye, “kuşanım” deyince ise kişinin derecesi, göreve unvanı ya da locasıyla olan bağlantısına özgü görüyorum.

Bazı yerde “masonik giyim” diye bir terimin kullanıldığı görülüyor. Bu terim çok eskiden, belki 18. yüzyılda- yer yer geçerli olabilirdi. Çünkü o dönemde, masonların localarının toplantılarına bir eş giyim (üniforma) ile katılmaları gerekli görülürdü. Sadece bireysel olarak taşıdığı unvan nedeniyle kendine özgü bir giyim tarzı bulunanlar bunu değiştirmezdi hatta böylelikle toplum içinde ayrıcalıklı kişiler olduklarını da göstermiş olurlardı. O tarihlerde Masonluktaki “eşitlik” kavramı henüz günümüzdeki anlamına varamamıştı.

Günümüzde ise “masonik giyim” denilince, bununla neyin belirtilmek istendiği açıkça belli değildir. Bazı yerde bu terim “loca toplantısına katılan bir masonun uygun olan giyim tarzı” anlamına gelmek üzere, bazı yerde ise benim garklı tuttuğum “kuşanım” ile eş anlamlı olmak üzere kullanılmaktadır.

Aslında günümüzde “masonik giyim” diye bir terimin geçerliliği pek kalmamıştır. Gerçi bazı mason kuruluşları, masonların, toplantılara katılırken belirli bir tarzda giyinmelerini öngörür ama bu bile bir eş giyim (üniforma) değil, ancak benzer giyim sayılabilir.

Bazı mason kuruluşları, “siyah smokin” giyilmesini zorunlu tutar; ancak bunun zorluğu ve gerek herkesin smokininin olmayışı gerekse smokinin aslında toplantıda kişiyi zorlayışı nedeniyle “siyah kostüm” giyilmesine ses çıkarmaz. Çoğu, bu kuralı “koyu renkli kostüm” olarak genişletmiştir hatta bir tek “koyu renkli desensiz ceket” ve bununla uyumlu desensiz pantolon giyilmesi bile yeterli bulunur. Burada “desensiz” sözü kullanılınca, bunu, “Kostümün ya da ceketin üzerinde hiçbir çizgi olmaması gerekir.” tarzında abartılı almamak gerek. Sadece ölçüyü kaçırmamalı. Örneğin bir lacivert ceket ile gri pantolon, kimilerince hoş görülmez ama kimilerince hiç de yadırganmayacak olan bir giyim tarzıdır.

Ceketin altına giyilecek gömleğin açık renkli ve düz ya da çizgili fakat desensiz olması istenir. Spor gömlek pek hoş karşılanmaz. Kravat ya da papyon takılması gerek. Takılacak kravat ya da papyonun seçiminde ise, bunun giyilen ceket ile uyum sağlamasına özen göstermek gerek. Giysi ile belirgin bir kontrast oluşturan ya da çok renkli ve karmaşık desenli bir kravat ya da papyon takılmasından kaçınılması öngörülür.

Smokin giyildiğinde, âdeta bir çağdaş evrensel gelenek olarak “papyon” takılması elbette zorunlu olur. Bu kez de papyonun altına giyilecek gömleğin ona uygun olması beklenir. (Kravat takılacak herhangi bir gömlek giyilirse, buna papyon takılmamalı. Bu sadece Masonluk için geçerli değil, her yerde geçerli olan bir kural) Kostüm değil de ceket ile pantolon giyilmesi durumunda papyon takılıp takılamayacağı kişinin beğenisine ya da bunu kendisine yakıştırmasına kalır elbette.

Özetle, bir mason, locasının toplantısına katılırken “şık” olmalı.

Bu arada ilginç bir kural var: Kahverengi ve tonlarında kostüm ve ayakkabı giyilmez. Bunun daha doğrusu şöyle olmalı: Toprak rengine yakın kostüm ve ayakkabı giyilmez.

Elbette bunların tümü iklimi soğuk ya da ılıman olan yerler için geçerli. Bir de iklimi sıcak olan bir çevreyi, üstelik olanakların sınırlı olması nedeniyle mabedin yeterince serinletilemediğini düşünün… Öyle bir durumda, yerel koşullar Masonlukta bu bakımdan benimsenmiş olan kurallara oranla öncelik taşır. Giyim kurallarının yumuşatılmasını, ceket giyilmemesini hatta kravat bile takılmamasını anlayışla karşılamak gerekir. Çünkü asıl önemli olan, locadaki çalışmanın huzur içinde yapılabilmesi, masonların buna gönül rahatlıyla ve istekli olarak katılmasıdır. Zorlamanın âlemi yok!

Bir diğer nokta kadınlarla ilgili: Yeryüzündeki mason kuruluşlarının çoğu kadınların da “mason” olabileceğini hâlâ benimseyemedikleri için, giyim konusunu bu anlatmış olduklarımla bırakır. Oysa kadınlar da mason olmaktadır ve localarının toplantısına katılırken (erkek gibi giyinemeyeceklerine, bunun hiç de mantıklı olmayacağına göre) onların da benzer kurallara uyması gerekir. Bir tayyör, istenirse şık ama gösterişli olmayan bir giysi ya da bunun yerini tutacak bir etek ve bluz giyilebilir. Günümüzde iş kadınlarının işlerine giderken yeğledikle ciddi giyim tarzı sanırım gayet uygundur. Giyimin uzun kollu olması gerekir. Etek boyu ve özellikleri tanımlanamaz ama “mini” olarak anılan, dar ya da yırtmacı uzun bir etek giyilmesinin uygun düşmeyeceği söylenebilir. Yakanın “frapan” denilebilecek ölçüde açık olmasından da sakınmak gerekir.

Birçok büyük locada kadın masonların da localarının toplantılarına günlük giysileriyle geldiği, ancak bunun üzerine bir kara ve kollu harmaniye geçirip katıldıkları görülür. Bazı büyük localarda aksine bunun rengi beyazdır. Bu uygulamada kadın masonların üniforma giydiğini söylemek yanlış sayılmaz. Giysi böyle olunca, kuşkusuz kolye, bilezik, küpe gibi takıların kullanılmasında ölçülü olmak, aşırılıktan ve gösterişten kaçınmak, çok fazla takıp takıştırmamak gerekir. Bu, erkekler için de geçerlidir.

Kadınların iki önemli sorunu daha var: Bunlardan biri saç tuvaleti, diğeri ayakkabı. Saç stilinin sade olması gerekir; uzun saçlı olanlar saçlarını toplar ya da topuz yapar. Ayakkabı ise çok yüksek topuklu olmamalı, ince topuklu ayakkabıdan kaçınıp kalın ökçeli ve kapalı ayakkabı yeğlenmeli. Bunun böyle olması gerektiği, mabetteki ritüelik çalışmalar sırasında açıkça belli olur.

Tüm bunları şöyle özetlersem acaba nasıl olur?

Loca toplantısına katılan bir masonun giyimi, ciddî ve ağırbaşlı bir kişiye yakışır tarzda, fakat gösterişsiz olmalıdır. Bir kabul törenine, resepsiyona, lüks bir restoran ya da otelde bir resmi akşam yemeğine giderken orada yadırganmamak için nasıl giyinilirse loca toplantısına da öyle bir giyimle gidilir. Çünkü locanın saygınlık düzeyi, bu saydığım diğer yerlerden aşağı değildir.




Peki, bir mason locasının toplantısına bu anlattığım tarza uygun olmayan bir giyimle gelirse ne olur? Gelin onu izleyecek bölümde görelim.





ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 21, 2013, 04:49:18 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 405
  • Cinsiyet: Bay

Giyim kuşanım'ı ilk kez duyuyorum.
Giyim kuşam olmasın?


Temmuz 21, 2013, 05:18:36 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

Konu ile alakası olmamasına rağmen cevaplamak gerekirse,kuşanım sözcüğünün doğru kullanıldığını belirtmek isterim.

İmla kılavuzundan kontrol edebilirsiniz.

Saygılarımla.
Memento Mori


Temmuz 21, 2013, 05:20:18 ös
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 426
  • Cinsiyet: Bay

Kuşanım,bir işlevsel harekete gecerken giydiğiniz ekipmandır.
Kuşam bilindik kıyafetlerin nizami halidir
syn samuray
ܚܠܐ -ܕܡܐ- -ܩܪܒܐ


Haziran 08, 2019, 08:11:12 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 321
  • Cinsiyet: Bay

Bu paylaşımda bize "toprak rengine yakın renklerde kıyafet locada giyilmez" bilgisi veriliyor. Peki NEDEN?
İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil prensipleri ve inançlarıdır.   A. Einstein


Haziran 08, 2019, 11:23:41 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 321
  • Cinsiyet: Bay

Umarım bir gün siyah smokinimi giyer, çalışmalarınıza katılabilirim.
İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil prensipleri ve inançlarıdır.   A. Einstein


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
18265 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2011, 07:59:36 ös
Gönderen: Isis
2 Yanıt
11854 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2012, 09:22:40 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
6030 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2010, 11:21:17 öö
Gönderen: alcyone
2 Yanıt
4563 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2010, 11:46:03 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2795 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2010, 08:16:20 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4794 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2010, 06:01:34 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4940 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2010, 09:08:35 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
6075 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 17, 2010, 01:32:36 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5110 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2010, 08:20:43 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
9832 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 22, 2010, 11:26:06 öö
Gönderen: Cornelius