Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR LOCA MABETTE NELER YAPAR? - 9  (Okunma sayısı 3531 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 29, 2010, 05:04:50 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay





Gündemin Uygulanması


Bu başlık altında önceki bölümlerde belirtmiş olduğum oturumun açılmasını izleyen çalışmalar yapıldıktan sonra sıra günün gündemine gelir. Bu aşamada üstad-ı muhterem, oturuma katılmak üzere geç kalarak gelmiş ve dışarıda beklemekte olanlar bulunup bulunmadığını bir kez daha yoklatabilir; gündemin uygulanması sırasında bir duraklama olmasın diye. Çünkü geç kalmış olan bir mason gündemin uygulanması sırasında kapıyı çalacak olursa, ister istemez durmak, gelenin kim olduğunu araştırmak, uygunsa içeriye girip yerini almasını beklemek gerekecektir. (Zaten bu yüzden geç kalınmaması gerektiğini söylemiştim ya…)

Gündemin uygulanmasına geçilmeden önce yapılabilecek iki iş vardır. Bunlardan biri oturuma katılan konukların loca üyelerine tanıtılması (gerekiyorsa), diğeri önceden belirlenip loca üyelerine duyurulmuş olan gündem üzerinde değişiklik yapılmasıdır. (Yine gerekiyorsa)

Üstad-ı muhterem bir gündem değişikliği öneriyorsa, bunu açıkladıktan sonra loca üyelerine söz verir. Üyelerin yönelimine göre ya gündem değişikliğini benimsenmiş sayar ya da oylamaya başvurur. Oturumun gündemi, bir değişiklik yapılmışsa ona göre, değişiklik yapılmamışsa daha önce bildirilmiş sıraya uyularak uygulanır. Bu yapılırken, bir gündem maddesi kapsamında yer alan konunun görüşülmesinin tasarlanmış olan süreden çok daha fazla zaman aldığı görülebilir. Bazı zaman da üstad-ı muhterem ve sekreter her bir gündem maddesinin ne kadar zaman alabileceğini hiç tasarlamamış oldukları için böyle bir durumla kaşılaşılır.

Oturum sırasında ne gibi önlemler alınabilir?

a)   Üstad-ı muhterem, bir ya da birkaç gündem maddesini yetkisini kullanarak gündemden çıkarır, daha sonraki bir oturuma bırakır;
b)   Yapılacak konuşmaların süresini sınırlar; üst üste söz almak isteyenlere söz vermeyerek hiç söz almamış olanlara öncelik tanır;
c)   Uzun süren gündem maddesi bir konferans ya da panel gibi bir çalışma ise, bunun üzerinde yapılacak görüşmelerin toplam süresini sınırlar; konunun sunumunu yapacak olanların bunu belli bir süreye sığdırmalarını ister;
d)   Bir yönetimsel işlem üzerinde bitmez tükenmez gibi görünen tartışmalar çıkmışsa, işlemi çekiçaltı eder.

Masonlukta bunların yapılamayacağı iki toplantı vardır. Biri “aile oturumu” (aile celsesi), diğeri ise locanın yeni görevlilerinin seçileceği “seçim” oturumudur. Çünkü bu tür toplantılar belli bir süre ile sınırlı tutulamaz.

Bir oturumun süresinin sınırlı olduğu, tüm görüşmelerin ve çalışmaların belli bir süre içinde bitirilmesi gerektiği, oturuma katılan masonlarca da bilinir. Dolayısıyla masonlar, sırf bir şey söylemiş olmak için söz almaktan kaçınır. Masonlar için zaman değerlidir; boşuna yitirilmemesine özen gösterirler.

“Bir oturumun gündemi kesintisiz olarak uygulanır.” diye bir kural yoktur. Az önce değinmiş olduğum üzere bazı zaman oturum çok uzun sürer. Üstad-ı muhterem, belirttiğim türde önlemlere baş vurarak oturum süresini kısaltmayı uygun görmeyecek olursa; oturuma katılanlar kardeşler yorulabilir ve yapılan çalışmaları izlemekte güçlük çekmeye başlayabilirler. Böyle bir durumda oturuma ara verilmesi gerekebilir.

Özelikle sıcak iklimli yerlerde, havalandırma ve serinletme olanakları bulunsa bile, mabet bir süre sonra oturulması dayanılmaz bir duruma gelebilir. Bunun üzerine üstad-ı muhterem kardeşlerin bir süre serinlemeleri, bu arada mabedin boşaltılıp iyice havalandırılması için de oturuma ara verebilir.

Ancak oturuma böyle bir nedenle ara verilecek olursa, geri dönüldüğünde çalışmaların önceki verimini yakalamak kuşkuludur. Bu elbette Masonluğa özgü bir durum değil; her yerde öyle olur. Oturuma bir kez ara verildikten sonra katılanlar isteksizleşir, sıkılır ve bir an önce sona ermesi bekleyişine girerler. Hatta ara verildikten sonra yeniden bir araya gelindiğinde kimilerinin gitmiş olduğu bile görülebilir. Ancak masonlukta bu bağlamda önemli bir görgü kuralı var: Üstad-ı muhteremden izin almadan gidilemez. Öyle ki bu kural sadece loca üyeleri için değil, konuklar için de geçerlidir.

Hay Allah!... Gündeme başlayamadık, değil mi?

Sıradan bir loca oturumunun gündeminde genellikle üç işlem yer alır.

1. Yönetimsel nitelikli işlemler: Gerek mason adayları gerek masonlar ile bağlantılı olmak üzere yapılacak incelemeler, görüşmeler ve alınacak kararlar.

2. Üzerinde karar alınması gereken bir başka konu üzerinde görüşmeler.

3. Bir konferans, panel ya da sunu.

Genellikle bunlardan sonuncusu en uzunu, en çok zaman alanıdır. Gerçi diğer çalışmalar da bir oturuma doldurulacak olursa çok zaman alıcı olabilir ama eğer bir oturumda hem bir konferans ya da sunu gibi bir çalışma hem diğerleri yer alacaksa, üstad-ı muhterem ötekileri birbirini izleyen çeşitli oturumlara serpiştirir ve böylece locanın her oturumunun verimli olmasını sağlar.

Ben burada bunlardan özellikle şu konferans ya da sunu gibi çalışmalar üzerinde durmak istiyorum. Bir oturumun bu bölümü “konferans oturumu”, “düzensiz oturum” ya da “gayri resmî oturum” gibi adlarla anılır. Ben ise “serbest oturum” diye bir kavramı benimsedim. (Bunun da kullanılması söz konusu) İzleyecek bölümde ondan söz edeceğim.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
6607 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 12, 2010, 09:49:10 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3279 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2010, 12:38:42 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3437 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 16, 2010, 04:59:27 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3353 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 19, 2010, 10:19:47 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3399 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 22, 2010, 11:29:57 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3194 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2010, 01:44:44 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4087 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 28, 2010, 03:13:38 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3405 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 30, 2010, 02:14:49 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3179 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 02, 2010, 10:39:14 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
5908 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 13, 2013, 08:06:00 ös
Gönderen: enelsır