“GERİLLA” ve “TERÖRİST” tanımları üzerinde (özellikle terörizm ve terörist tanımları üzerinde) günümüzde bile Birleşmiş Milletlerin (BM) net bir tanımı yoktur.
Bazı yazar çizer takımının neden eli kanlı teröristleri, gerilla olarak adlandırdığını anlamak için, oynanan oyunu çok daha iyi kavramak için aşağıda ki kriterleri göz önünde bulundurmanız yeterlidir.
Birinin teröristi, diğerinin özgürlük savaşçısı mı?
Evet. Bu yüzden de BM'de birçok devlet terörizm ve terörist tanımı üzerinde anlaşamamaktadır.
Bu anlaşmazlığın en büyük nedenlerinden birisi; birçok devlet için terörizm olarak görülen bazı hareketlerin ve faaliyetlerin, bazı devletler tarafından meşru bir milli bağımsızlık hareketi olarak algılanması ve savaşanlarının da gerilla olarak görülmesidir. Bu yüzden de ileri sürülen ve teklif edilen birçok tanıma her defasında karşı çıkan bazı üye devletler olmuştur.
Bir diğer önemli neden de; bazı terimlerin çok sık bir biçimde her defasında terörizmle ilişkilendirilmesi ve bu nedenle de yanlış algılamalara ve yanlış kullanımlara yol açmasıdır. Terminoloji anlamındaki bu yanlış algılamalar ve yanlış kullanımlar daha geniş tanımlarla açıklanamadığı için de terörist ve gerilla tanımları arasındaki farklılıklar da devletlerin ve kuruluşların kendi bakış açılarına ve menfaatlerine göre değişebilmektedir. Dünyada şu anda yaklaşık 100'ün üzerinde değişik terörizm tanımı bulunmaktadır.
Yukarıda açıklanan bu iki önemli nedenden dolayı da tanımlarla ilgili sorun ortada kalmaya devam etmektedir. Bugüne kadar geliştirilen “terörizm” ve “terörist” ile ilgili hiçbir tanım, bütün devletler tarafından yeterli, kapsamlı ve algılamalarına uygun bir tanım olarak görülmemiştir. Her defasında devletler kendilerini ya bir tarafta ya da diğer tarafta görmüşlerdir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda da bir tanıma ulaşılması maksadıyla başka bir metot denenmeye başlanmış, çatışanların taraflarını tanımlama yerine, mevcut uluslararası kanunlar dikkate alınarak, kurbanlar ve zarar görenler açısından sonuçlara bakılarak mantıklı bir tanım üretilmesi çalışmalarına başlanmıştır.
Terörist ve Gerilla arasındaki farkın belirlenmesi için, aşağıda kriterleri sunulan bu yeni yol veya metot ile yakın bir tarihte “terörizm ve terörist” tanımının yapılabileceği düşünülmekte, terörist, gerilla veya özgürlük savaşçısı arasındaki farklılıkların ortaya konulabileceğine inanılmakta, birçok BM üyesi devlet bu yaklaşıma sıcak ve olumlu bakmakta, kendi hukuk sistemlerinde de genelde aşağıda kriterleri sunulmuş esasları dikkate alarak kendi hukuk sistemlerini düzenlemektedirler.
Terörist ve Gerilla Kriterleri;
1. Savaşan silahlı grup, uluslararası savaş kurallarına uyuyor, harp hukukuna ve savaş ilkelerine bağlı hareket ediyor mu? Meskun mahal veya dağda herkes tarafından tanınacak şekilde bir üniforma giyiyor, işaret veya amblem taşıyorlar mı?
Cevabı Evet ; Bu grup Gerilla'dır.
Cevabı Hayır; Bu grup Terörist'tir.
2. Saldırı Hedefleri sadece askeri hedefler midir?
Cevabı Evet ; Bu grup Gerilla'dır.
Cevabı Hayır; Bu grup Terörist'tir.
3. Suçsuz ve masum siviller, yabancı turistler, konuyla ilgisi olmayan ve doğrudan müdahil olmayan asker ile polisler ve onların aileleri, alınan harp esirleri veya rehineler öldürülüyor, ciddi biçimde yaralanıp işkence görüyorlar mı? Araba ve araç kundaklamaları, intihar bombacıları, yurdışındaki temsilciliklere saldırılar, yabancı turistleri kaçırıp rehin almalar, molotof kokteyli ve bombalama gibi eylemler yapıyorlar mı?
Cevabı Evet ; Bu grup Terörist'tir.
Cevabı Hayır; Bu grup Gerilla'dır.
4. Suçsuz, masum ve konuyla ilgisi olmayan sivillerin mal varlıkları, insanlara hizmet sağlayan araçlar, gereçler ve tesisler, sivillere ait iş yerleri, dükkanlar, mağazalar hedef olarak seçilip buralara ciddi ekonomik zararlar veriliyor mu?
Cevabı Evet ; Bu grup Terörist'tir.
Cevabı Hayır ; Bu grup Gerilla'dır.
5. Savaşan silahlı grup, bu savaşını uluslararası anlaşmalarla ve BM tarafından tescil ve kabul edilmiş, komşularınca da kabul edilmiş ve anlaşmalarla belirlenmiş meşru sınırları olan, vatandaşlarınca kabul edilmiş bir anayasaya sahip demokratik bir devletin topraklarında mı vermektedirler?
Cevabı Evet ; Bu grup Terörist'tir.
Cevabı Hayır ; Bu grup Gerilla'dır.
Yukarıda özet ve basit bir şekilde sunulan terörist ve gerilla arasındaki farklılıklar, genelde tüm dünyada kabul edilen algılamalar olarak kabul edilmekte, devletlerin hukuk sistemlerinde benzer şekilde yerini almakta, yakın bir zamanda da bu kriterler dikkate alınarak “terörizm ve terör” tanımlarının BM'de yapılabileceği düşünülmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ve birçok Dünya ülkesinin Gerilla tanımı şöyledir;
Gerilla, düşman işgali veya tehdidi altındaki bir bölgede bu işgali sona erdirmek veya işgale mani olmak maksadıyla, işgalci kuvvetlere karşı vatan topraklarını kurtarmak maksadıyla mücadele veren vatansever bir kişidir. Gayri nizami harp teknik ve taktiklerini kullanarak, belli bir üniforma ve işaret taşıyarak, uluslararası harp hukukuna ve harp prensiplerine tam olarak riayet ederek kendine verilen görevi yerine getirir.”
Bu tanım sadece Türkiye Cumhuriyeti için değil, aşağı yukarı tüm devletlerde harfiyen olmasa da algılama ve genel olarak kabul gören bir tanımdır ve uluslararası harp hukuku ve kanunlarında da yerini almıştır.
Bir örnek verecek olursak; Trakya bölgemizin bir kısmının harp nedeniyle Yunanistan silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmesi halinde, silahlı kuvvetlerimiz dışındaki vatandaşlarımızın işgal altındaki bu bölgede örgütlenerek, işgal altındaki vatan topraklarını Yunanistan silahlı kuvvetlerinden kurtarmak maksadıyla, belli bir üniforma, silah ve işaret taşıyarak verdiği mücadele, bu mücadelede işgalci silahlı kuvvetler unsurlarına karşı yaptığı baskınlar, sabotajlar, bombalama eylemleri “Gerilla Harekatı” adını alır ve bu mücadeleye katılanlara da “Gerilla” adı verilir. Yunanistan silahlı kuvvetlerinin bizim gerillalarımıza karşı yine bizim topraklarımızda sürdürdüğü karşı harekatın adı da; “Kont-Gerilla” olarak adlandırılır.
Bu açıklamalardan sonra sizlerden aşağıdaki soruları kendinize sormanızı rica ediyorum;
1. Dünya ülkelerinin birçoğunun terör örgütü ve üyelerinin de terörist olarak kabul ve ilan edildiği PKK/PJAK terör örgütü mensupları, neden BDP tarafından “Gerilla” olarak adlandırılmaktadır? Bu partinin lideri ve milletvekilleri tüm açıklamalarında bu örgüt mensuplarından neden gerilla olarak bahsetmektedir? Acaba BDP, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini işgal altında kabul ederek, PKK teröristlerinin bu işgale karşı, yani Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı mücadele eden özgürlük savaşçıları olduğunu mu, yani PKK terör örgütünün bağımsız bir Kürt devleti hedefini doğrudan kabul mü etmektedir?
2. BDP mensupları, PKK terör örgütünün bugüne kadar, yukarıda açıklanan terörist ve gerilla arasındaki farkı bilmeden mi mücadele ettiğini düşünmektedirler? Masum sivilleri ve hatta bebekleri bile öldüren, turistleri kaçıran, sivil ve masum halkın ekonomik açıdan büyük sıkıntılar içine düşmesine neden olan, şehirlerdeki kanunsuz gösteriler ve terör faaliyetlerinde çocukları öne sürerek onların arkasına sığınan bir örgütün tüm dünyada “terörist” olarak kabul edildiğini bilmeden mi “gerilla” tabirini onlara yakıştırmaktadırlar?
3. BDP mensupları, neden Kürt kökenli vatandaşlarımızı bölücülük yaparak kışkırtmak, Türk ve Kürt etnik yapılarındaki vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmek, her fırsatta kanun dışı gösterileri teşvik edip çocukları ileri sürmek ve hatta etnik kökenleri nedeniyle bazı vatandaşlarımıza “Kürt Halkı” demek ve dedirtmek ihtiyacı duymaktadır? Kürt Halkı deyiminin kendi kaderini tayin kapsamında sürdürülen terörizme, buradan elde ettikleri menfaatlerine kolaylık mı sağlayacağını düşünmektedirler? Bu BDP üyelerinden bazıları neden Lahey / Hollanda'daki UNPO (Temsil edilmeyen milletler ve halklar kuruluşu) kuruluşunda aktif olarak görev almakta ve Kürtlerin yaşadıkları her ülkede bir halk olduğunu tescil ve kabul ettirme çabalarını günümüzde bile sürdürmektedirler? Kendi kaderlerini tayin edip başlangıçta otonom veya federatif, sonunda bağımsız bir Kürt devleti için mi mücadele göstermek istemektedirler?
4. BDP mensupları, demokratik açılımlarla ilgili bir çok tartışmanın sürdüğü günümüzde, acaba bu açılımlardan sonra terörden nemalanma imkanlarının kısıtlanacağını düşünerek mi, PKK terör örgütünün kuruluş gününü veya terör örgütüyle ilgili bir çok konuyu bahane edip birçok şehirde terör faaliyetlerine girişilmesini teşvik etmiş, arabaları molotof kokteyleri kullanarak yakmış, masum sivil vatandaşlarının malına ve hatta canlarına zarar vermeye kalkışmıştır? Neden ufak yaştaki ve herşeyden habersiz çocukları terör olaylarında öne sürmekte ve onların zarar görmesini arzu etmektedir?
IŞIK ve SEVGİ ile KALIN.......