Önceki bölümü «Peki Siyonizm aslında nedir?» diye bir soru ile bitirmiştim.
Siyonizm, aslında “Prieuré de Sion” adlı kurumun ülküsüdür.
Şayet Siyonizm “İsrail Devleti’nin kurulması, bağımsızlığının dünya çapında tanınması ve uluslararası güvencesinin sağlanması” biçiminde bir ülkü olsaydı, bunun için çok daha elverişli, çok daha yerli yerine oturan, çok daha anlamlı bir terim bulunamaz mıydı?...
Siyon Tepesi Yahudiler için bu denli önemli midir? Çok daha önemli olan, bir “simge” olarak da benimsenebilecek başka bir yer, bir kişi adı bulunamamış mıdır?
Siyon Tepesi, Birinci Haçlı Seferi sonunda Hıristiyanların Kudüs’ü ele geçirmelerini sağlamış olan Godfroi de Bouillon için çok önemliydi. Onun bir tutkusuydu. Bu nedenle 1090 yılında kurduğu örgüte Prieuré de Sion adını vermişti. Bu örgütün ülküsünün ise Yahudiler ile hiçbir ilgisi yoktu. Fakat Merovenjler ile ilgisi vardı; Benjaminler ile ilgisi vardı. Hatta bu işin ardında bir “tarihsel hesaplaşma” olduğu bile söylenebilir.
Asıl Siyonizm “antisemitist” bir nitelik taşımaz; ama genel olarak İsrailoğullarına, dolayısıyla bugünkü İsrail Devleti’ne karşıt bir ülküdür.
Bu tezi destelemek üzere şu “Siyon Protokolleri” denilen şeylere de göz atmak gerekir. (Bu bağlamda daha önce ilgili başlık altında yeterince ayrıntı bir irdeleme yapmıştım.)
Ancak daha önemlisi, “Prieuré de Sion” adını taşıyan kurum üzerinde biraz daha durmak, daha ayrıntılı bilgileri gözden geçirmek, konuyu biraz daha derinlemesine incelemek gerekir.
Burada bir parantez açarak şu olası soruya yanıt vereyim: «Madem öyledir, diyelim ki doğru, biz niçin Siyonizm’in bu anlamını değil de ötekini biliyoruz?»
Nedeni şu: 1897 yılında İsviçre’nin Basel kentinde ilk Yahudi birliği kongresi toplandığı zaman, bir örgütlenme oluşturulmasına karar verilmiş ve buna bir ad konulması öngörülmüştü. Kongreye katılanlardan biri örgütün adının “Dünya Siyonist Organizasyonu” olmasını önermişti. Bu öneri kabul görmüş, Yahudilerin öncelikle Filistin’de bir bağımsız devlet kurarak yeniden kutsal topraklara yerleşmelerine ilişkin ülkü de bundan böyle Siyonizm olarak anılır olmuştu. Yüzyıllarca süregelmiş olan asıl Siyonizm ise 20. yüzyıl ortalarına kadar bilinmiyordu. Ortaya çıktığında İsrail devleti çoktan kurulmuştu bile.
Bu aşamada belki şunu sormak istersiniz:
«Tüm bunların genelde Masonluk, özelde Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti ile ne ilgisi var?»
Bu aşamaya kadar belki sadece Ramsay’ın söyleviyle bağlantısını kurdum. O bağlantıyı da sadece Tapınak Şövalyeleri ile kurdum. Şimdi sıra Tapınak Şövalyeleri ile Priéure de Sion’un bağlantısını kurmaya gelecek.
Üstelik Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin Priéure de Sion ile ilgisini değil ama Priéure de Sion’un Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti ile nasıl bir bağlantı kurmuş, Masonluğu nasıl kullanmaya girişmiş olduğunu göstereceğim.
Ne zaman?... O da biraz uzun sürecek. İzleyen bölümde başlarım.