Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: enelsır - Nisan 24, 2013, 09:41:02 öö

Başlık: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (3)
Gönderen: enelsır - Nisan 24, 2013, 09:41:02 öö
Kitaptan aktarımlara devam ediyoruz. Bu soruyu özellikle tek başına bıraktım ki iyi irdelenebilsin. Çok ilginç bilgiler var. Özellikle son tümceye dikkat edilmesi gerek diye düşünüyorum.

Masonlar kendilerini niçin savunmamış?

Masonların kendilerini savunmaya girişmemelerinin gerekçesi, soğukkanlı davranıp demagojiye girmekten sakınmak olarak belirtilmektedir. Zamanın en iyi yargıç olduğu ve suskunluğun eylemsiz kalmak değil, çözümü zamanın gerçekçi hakemliğine bırakmak olarak algılanması gerektiği savunulmuştur. Masonlar, kendilerine yapılan saldırılara yanıt vermeleri halinde demagojinin alevleneceğini ve kamuoyunun gündeminde kaldığı sürece gerçek dışı saldırıların belleklerde yanlış izler bırakacağını düşünmüşlerdir. Tepki vermeyerek, kendilerine yöneltilen suçlamaları gündemden düşüreceklerini varsaymışlardır.

Masonların bu tutumu da Masonluğa karşıt olanlarca kötüye kullanılmıştır. Bu kez, hem masonlar hem genel olarak Masonluk hakkında her şey söylenir, akıl ve mantığa sığmaz uydurmalar anlatılır olmuştur. Özellikle genel bilgi ve kültür düzeyinin yeterince gelişmemiş olduğu toplumlarda, toplumsal töre uyarınca kötü ve yanlış olarak benimsenen hemen her şey kolayca Masonluk ile bağdaştırılabilir bir biçime sokulmuştur.

Aslında masonların kendilerini savunmaya gereksinmeleri yoktur. Yapılması gereken iş, Masonluğu doğru dürüst anlatmak, anlaşılabilmesini sağlamaktır.
Başlık: Ynt: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (3)
Gönderen: asimov - Nisan 24, 2013, 06:01:07 ös
En son paragraf önemli. Masonlar kendilerini doğru bir şekilde anlatmalı ama nasıl? Yakın çevresine anlatarak belki bir ölçüde, kitap yazarak ancak okumayı da pek sevdiğimiz söylenemez.

Sayın Enelsır'ın aktarımını yaptığı kitap piyasada bulunabilen bir kitap değildir. Burada değinilen konulara verilen yanıtlar çok net ve anlaşılır. Ancak masonluğu merak eden bir kişinin belki mason tanıdıkları yoksa bulup okuması düşük bir olasılık.

Aslında bu kitabın yazarı En Muhterem Eski Büyük Üstad Murat Özgen Ayfer'in " Masonluk Nedir Nasıldır? kitabı detaylı ve kolay anlaşılır. Ayrıca konular çok sistematik işlenmiş. Antimasonik saçma akitapların dışında masonluğu bu derece detaylı anlatabilen başka bir Türkçe kitap yok.

Sonuçta yazar kendi adına masonluğu tanıtma görevini bir mason olarak gerçekleştirmiş oluyor.

Bir de antimasonik sitelerin karşısında bu forum sitemiz var. İşlevi çok önemli.

Masonlar kendilerini tanıtmalı. Hem de daha çok...
Başlık: Ynt: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (3)
Gönderen: karahan - Nisan 24, 2013, 08:37:52 ös
Sn.Asimova katılıyorum son paragraf çok kıymetli bir anlatım,sanırım masonlarda bunun farkındalar ki bu forum ilede en azından türkiyede bu işe giriştiler
Başlık: Ynt: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (3)
Gönderen: Erinch - Nisan 25, 2013, 01:05:14 öö
Merhabalar ;

Uzunca bir yazıda derdimi anlatmam mümkün ama anlayışınıza sığınarak , anladığım kadarı ile bu yazıdaki bir noktaya karşı çıkmak istiyorum.

'' Yapılması gereken iş , Masonluğu doğru  dürüst  anlatmak , anlaşılabilmesini sağlamaktır. ''

???

''Masonluğun doğru ve dürüst olarak anlatılabileceği kişiler yine ve sadece masonlardır.''

Üstelik anlayabilecek olanların yine ve sadece Masonlar olması beklenir. Yanılıyor muyum ?


Saygılarımla...


Başlık: Ynt: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (3)
Gönderen: ruzber - Nisan 25, 2013, 05:12:33 öö
toplumda ön yargı oldukça anlatmak zor olacak. halkın içine girilmedikçe ve özellikle kadın e eğitilmedikçe anlatmak ve anlaşılmaları zor olacak.
Başlık: Ynt: Masonluğun Amaçları Nelerdir? (3)
Gönderen: ADAM - Mayıs 01, 2013, 12:23:22 ös


Sayın enelsır bu konudaki yedinci yazısını yazdı; ben geriden izliyorum;
üçüncü sıradaki aktarımı “Masonlar kendilerini niçin savunmamış?” diye başlıyor.

Masonlar kendilerini niçin savunacak?

Onlara yöneltilen suçlamalara yanıt verecekler.

Hangi konuda?

Burada söz konusu olan herhalde daha önceki başlık altında değinilmiş sapkın amaçlar peşinde koşmak suçlamasıyla ilgili. Yazıların bütününe bakmayıp sadece bu başlık ile ilgilenen olursa, bu bakımdan anlama noksanı yaşayabilir. Bu açıklamaya o nedenle gerek gördüm. (Bir şey değil Sayın enelsır.)

Bunun gerekçesi demagojiye girmemek, polemikten kaçınmak olunca haklılığı bulunabilir. Çünkü sadece Masonluğa olur olmaz suçlamalar yöneltenler değil, başkaları da demagoji yapmaya başlayınca doğru dürüst, mantıklı ve düzeyli bir tartışma (münazara) olanaksızlaşıyor.

Ancak… Arkasından gelen şu söz: “Zamanın en iyi yargıç olduğu …… çözümü zamanın gerçekçi hakemliğine bırakmak.”

İşte ben buna biraz zor katılırım. Belki doğru olabilir ama bunun için birkaç kuşak geçmesi gerekecek. Üstelik öncekiler sonrakileri bir güzel beyin yıkamadan geçireceği için daha da bir gecikme olacak. Ölme eşeğim ölme…

Bir de tepkisiz kalarak konunun gündemden düşmesi…

Bunun ne yararı olur ki. Siz konuyu gündeme getirince yine yarlar, hiç merak etmeyin. Olayın üstüne üstüne gidip bu konu bitirilmedikçe bitmez.

Nitekim yazar da masonların bu tutumunun da Masonluğa karşıt olanlar tarafından kötüye kullanılmış olduğunu söylemiyor mu?

Belki de en güzeli ve en doğrusu sonuncusu: Masonların kendilerini savunmaya gereksinmeleri yoktur. Yapılması gereken, Masonluğu doğru dürüst anlatmak, anlaşılabilmesini sağlamaktır.

Nitekim Sayın Asimov da bu sonuncusunun çok önemli olduğunu vurgulamış. Sayın Karahan bu görüşe katılmış; Sayın Erinch karşı çıkıp bu işi masonların yapması gerektiğini belirtmiş ama zaten yazan da mason. Nitekim Sayın Asimov yazarın daha geniş kapsamlı olan ve piyasada bulunabilen bir kitabından söz ediyor. Doğru, var. Fakat bence o yetmez. Bir alternatif daha olmalı; başka bir yazarın kitabı. Okura karşılaştırma olanağı tanınmalı. Demek ki eli kalem tutan masonlardan kimilerinin daha Masonluk üzerine ayrıntılı anlatım kitapları yazarak bunları piyasaya vermeleri gerekiyor. Piyasada çoğu çeviri olan kitaplar bu bağlamdaki gereksinmeyi karşılayabilecek nitelikte değil.

Ancak son yıllarda insanların kitap okuma alışkanlığının/eğiliminin giderek azaldığı, bilgiyi sanal ortamdan elde etmeyi yeğledikleri de doğru. Şu halde demek ki aynı şeyi sanal ortamda da yapmak gerekiyor. Hatta belki Murat Özgen Ayfer bile kitabını sanal ortama aktarmalı şayet bir maddi kaygısı yoksa bu işin içinde. Bir facebook mu açar, blog mu açar, bir şeyler yapmalı o da… Elbette başkaları da. Bu işler tek kişiyle olmaz. Hatta kurumlar (dernekler) bu işe el atmalı.


Bizim yaptığımız da iş değil. Akıl veren çok olur. İş bunun nasıl yapılacağına gelince sorunlar çıkar. Yapılınca kolay gibi gelir dışarıdan izleyene ama yapanın çektiği sıkıntıları bir bilse…

Bununla birlikte dileğimiz geçerlidir. Daha uzatırsak konu dışına çıkarız.