Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: “Kardeşlik” neden Masonluktaki asal ilkelerden biridir?  (Okunma sayısı 5719 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 06, 2009, 10:37:04 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonlukta benimsenen türde bir özgürlüğün elde edilebilmesi, bir de bunun üzerine eşitliğin sağlanabilmesi pek zordur. Her ikisinin birden korunabilmesi ise çok daha zordur. Masonlukta sözü edilen türde özgürlük salt bireysel, eşitlik ise toplumsaldır. Bunlar ancak insanlar arasındaki birliğin kaynağı olan bir ilke ile, kardeşlikle bağdaştırılabilir ve kardeşlik ortamında gerçekleştirilebilir.

Ancak şunu sormalı: «Masonluktaki “kardeşlik” anlayışı nasıldır?»

Masonluktaki kardeşliğin temelinin, “ülkü birliği” olduğu söylenebilir. Bunun oluşturduğu sevgi, saygı, güven, anlayış ve dayanışma, masonlar arasındaki kardeşlik bağlarını pekiştirir.

Bu tür kardeşlik bir biyolojik (genetik) bağlantı ya da duygusal temel üzerine değil, bireysel buyrultu ve akıl üzerine kuruludur. Masonlar arasında tanıma, yakınlaşma, alışma ve uyuşma yoluyla sağlanır.

Elbette şu da sorulacak: «Bu ilke yalnızca masonlar için midir?»

Hayır!... Masonlar, kardeşliği yalnızca kendileri için istemekle kalmaz. Öyle olursa, kendi ilkelerine ters düşerler. Tüm insanların bu kardeşliğe ortak olmalarını bekler, bunu ister ve bunun için çalışırlar.

Bir kişinin “mason” oluşu ve diğer masonları da kardeşleri olarak tanıyarak sevmesi, aynı tanımayı ve aynı sevgiyi, aynı oranda ve aynı değerde başka insanlara da göstermesine engel değildir. Üstelik her masondan beklenen de budur. Ancak, “mason kardeşliği” terimi kullanılacak olursa, bu elbette yalnızca masonları kapsar. Masonların, diğer insanlardan önce birbirlerini kardeş bilip saymaları gerekir.

Soru: «Bu tutum, “eşitlik” ilkesiyle çelişkili değil mi?»

Hayır, değildir. Nasıl aynı ana ve babadan gelme kişilerin kardeş olarak anılmalarının “eşitlik” ilkesiyle herhangi bir çelişkisi yoksa, Masonlukta benimsenen kardeşliğin de eşitliğe aykırı düşen bir yanı yoktur. Masonluk âdeta bir “aile kurumu” gibidir. Bu ailenin bireyleri aynı ülküyü benimsedikleri için birbirlerine çok bağlı insanlardır. (Öyle olmaları gerekir.) Kaldı ki masonlar arasındaki bu ülkü kardeşliği, sadece aynı ana ve babanın çocukları olmaktan kaynaklanan, temeli yalnızca göbek bağına dayanan bir kardeşliğin de üstünde bir yüceliğe varabilir. Öylesine ki; Masonluğun evrensel amacını “tüm insanların kardeşliğini sağlamak” olarak belirtenler bile vardır.

Bir açıklama istenebilir, «Ülkü kardeşliği ne demektir?» diye…

Ülkü kardeşliği terimi, kardeşlik olgusunun bireyin buyrultusu dışında bir etkenle ya da doğal olarak kendiliğinden oluşmadığını, özgür istem ve buyrultu gücüyle, bir ülkünün paylaşımından kaynaklandığını vurgulayan bir kavramdır.

Böyle denilince de sorulur: «Ülkü kardeşliği “din kardeşliği”ne benzer mi?»

Masonluktaki “kardeşlik” ilkesini bir dinsel temel üzerine oturtmak eğiliminde olan mason örgütleri de vardır. Diğerleriyse bu tür bir yaklaşıma karşı çıkar, Masonlukta benimsenen ülkü kardeşliğinin herhangi bir dinsel inanç birlikteliği yoluyla sağlanamayacağını ve benzeştirilemeyeceğini savunurlar. Dolayısıyla genelde ülkü kardeşliğini bir dinsel temel üzerine oturtmanın ne gereği ne de anlamı vardır. Öyle olursa, din ülkünün önüne geçer.

Bir de şu soruya bakalım: «Niçin “dost” ya da “arkadaş” değil de “kardeş” denir?»

Aynı anadan doğma ya da aynı babadan olma birçok kardeş arasında uyum ve sevgi olmadığı, kardeşliğin pek basit bir soy ortaklığından ileri gidemediği sık sık görülür. Asıl “kardeşlik duygusu” ana ve babanın aynı oluşuyla sağlanmakta değildir. Bunu sağlayan başka öğeler, başka değerler vardır. Belirli bir amaç ve ülkü için güç ve yeteneklerini birleştiren insanlar, aralarında gerçek kardeşliği çok daha kolaylıkla oluşturabilirler. “Dost” ya da “arkadaş” kavramlarında bu yakınlığı bulmak olanağı yoktur.


Elbette Masonluktaki kardeşlik üzerinde başka sorular da sorulabilir. Şimdilik burada durup bir nefes alalım. Katılımcıların görüşlerini bekleyelim.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 06, 2009, 02:51:19 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 353
  • Cinsiyet: Bay

Sayin Adam,

Guzel ve net bir paylasm, elinize saglik.

Saygi ve Sevgilerimle,

Bakmak yetmez, gormek gerek...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
4852 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 12, 2012, 06:48:22 ös
Gönderen: yazbenide
0 Yanıt
2792 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2009, 01:27:34 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
9175 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 14, 2012, 01:07:31 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4945 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2010, 11:19:02 öö
Gönderen: ceycet
3 Yanıt
5877 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2010, 10:30:52 öö
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
12359 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 03, 2015, 12:22:31 öö
Gönderen: İNSAN
6 Yanıt
5359 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2013, 10:30:57 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
6133 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 08, 2013, 05:36:31 ös
Gönderen: karahan
1 Yanıt
3078 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2013, 12:52:36 öö
Gönderen: onur
0 Yanıt
2586 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 03, 2013, 04:54:16 ös
Gönderen: ADAM