Masonlar.org - Harici Forumu

Inanc => 3 Buyuk Din => Konuyu başlatan: Alşah - Mart 15, 2013, 11:00:18 ös

Başlık: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Alşah - Mart 15, 2013, 11:00:18 ös
         Dün akşam bir televizyon kanalında bilim adamları ile ilahiyat ve felsefe profesörlerinin katıldığı bir program izledim. Konu, CERN deneyleri ve Tanrı parçacığının bulunması idi. Programa katılan ve aynı zamanda CERN deneylerinde görev alan fizik profesörleri o kadar mükemmel bilgiler anlattılar ki, insanlığın gelecekte neler yapabileceğini şimdiden kestirmenin mümkün olamıyacağı anlaşıldı. Bu arada programa ilahiyatçı olarak katılan Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden sayın Profesör Dr. Hasan ONAT, din ile bilimin çelişmeyaceği tezini ileri sürünce, fizik profesörleri buna itirazda bulundular ve din ile bilimin çelişmemesinin mümkün olmadığını bilimsel  bir dille anlattılar. Sayın Prof.Dr. Hasan ONAT, her ne kadar aksi tezi savunsada çok önemli bir gerçeğin altını çizdi ve kısaca , "Evet, bu gün için din diye yaşadığımız bilimle çelişir. Çünkü, din ve özellikle İslamiyet özünden çok uzaklaşmıştır". Dedi.
        Yaklaşık 2 saat süren programda çok can alıcı noktalar vardı. Ben bu programı herkezin büyük bir dikkatle izlemesini isterdim ama bilgisayar tekniğimin yetersizliği nedeniyle programı burada sizlerle paylaşamıyorum. Şayet bunu yapabilecek katılımcılarımız varsa lütfen paylaşsınlar. Program "Haber Türk" Televizyonunda 14 Mart'ı, l5 Mart'a bağlayan gece yarısı yayınlanmıştı. Umarım ilgilenenler olacaktır.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: ceycet - Mart 16, 2013, 06:48:49 öö

Bu konuda da daha önce çok konuştuk.

Aslında yanıtı okadar sancılı değil.

Bilim ve din çelişiyor mu derseniz,evet bazı konularda çelişiyor.

Bilim ve din çelişmeli mi derseniz,hayır çelişmemeli...

Herkes kendi işini yapsa,çelişmez.Nitekim,dindar bilim adamları olduğu gibi,azıımsanmayacak şekilde bilime meraklı dindarlarda mevcut.

Problemin ana kaynağı,işgüzarlık.

İstismar peşindeki dincilerle,töleranstan bihaber bilim adamlarının sürtüşmesini,bilim ve din çelişiyor diye algılıyoruz..


Saygılarımla
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: asimov - Mart 16, 2013, 07:22:46 öö
Din adamları, bilimin alanına burunlarını sokmayı bıraktıklarında va bilimin veriletini kullanmaya başladıklarında çelişkide son bulacaktır.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Tij - Mart 16, 2013, 02:10:17 ös
Sayin asimov güzel demis, nezamanki din bu dünyadan daha dogrusu dünyevi islerden elini etegini cekerse ve yalnizca "öteki dünya" isleriyle ugrasirsa ve bilimin ayagina dolasmaktan vazgecerse iste ozaman celiski meliski kalmaz.

Ha birde su pilavi isitip isitip insanlarin önüne sürmektende vazgecsinler bence.
Nedir bu pilav, efendim neymis "
Alıntı
"Evet, bu gün için din diye yaşadığımız bilimle çelişir. Çünkü, din ve özellikle İslamiyet özünden çok uzaklaşmıştır". Dedi.
Simdi sormak lazim, "kutsal kitap" kuran daha önce farklimiydiki simdiki hali  farkli olsun ve bugün  bilimle celissin.
Cevap evetse demekki kuran"da degisebiliyormus vede degismistir, ozaman islam dini temelden gümbürtüye gider ( bugünki haliyle tabi).
Cevap hayirsa demekki bu isin özüde( yani gecmisi) sözüde( bugünü) degismemistir.
Dünde islam bilimle celisiyordu, bugünde.
Tabi bu bütün dinler icin gecerlidir.

Saygilar
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: karahan - Mart 16, 2013, 03:23:02 ös
Yanlış herzaman yanlıştır,dini yanlış anlar algıladığın gibi uygularsasn saparsın bu normal.Zaten o kadar normal olduğu için bu kadar resul gelmiş bilgiyi taze tutmak için.Ya bilim bilim h,iç yanlış yapmazmı?Din için kullanılan sözler bilim için geçerli değilmi onuda bozan insan bilimide saptıracak olan aynıo insan değilmi?

Aynı yanlış bilimsel metotlar bilimde yokmu vardır tabiki.

Biz insanız doğamız bozmak,saptrırmak ,işimize geldiği gibi kullanmak,biz yaratıldığımız günden beri iki ileri bir geri giden bir toplumuz.
Yarın sabah israil ile iran birbirlerine nükleer saldırı yapsa ve savaşı tetiklese bu silahlar yekten kullanılıp insanlığın sonunu getirse ve bilimsel bir sonuç olan bu  silahlarla yaşamı yok ettiğimize göre kimi suçlayacağız bilimimi?

Hidroelektrik santrallerini bilim adamları kuruyor ve doğayı öldürüyorlar o zaman suçlu bilim adamları peki neden?

Dini saptırıp yanlış uygulayınca fatura dine çıkar peki bilimadamlarının yanlış bilimsel ürettikleri ürünün fatırası kime çıkacak?aynı dindeki gibi bilimemi ?

yoksa biz insanlaramı?
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: asimov - Mart 16, 2013, 04:20:55 ös
Din ile bilim her zaman çelişmiştir. Bundan sonra da çelişmeye devam edecektir. Kısmen belki daha öncesine götürülebilir ancak aydınlanma çağı ile birlikte din bilim karşısında yaşadığımız Dünya'yı ve evreni açıklamakta yetetsiz kalmış ve teslimiyet bayrağını çekmiştir. Bir başka ifade ile bilim, din karşısında kesin bir zafer kazanmıştır.

Yenilgi dinin kendi ruhsal, mistik  yapısının dışına çıkarak, bilimin alanına müdahale etmesinden kaynaklanmaktadır.

Bilim insan aklının bir ürünüdür. Değişim ve gelişime açıktır.

Bilimsel yanlışlıkları yine bilim adamları düzeltirken ama din adamları değil, dinsel dogmaların ortaya koyduğu, yorumlara dayalı doğa ve evrene ait yanlışlıkları yine bilim adamları düzeltmiştir.

Bu yönüyle din , bilim karşısında her zaman yenilmeye mecburdur.

Din kendi işini yapmalıdır.

Ayrıca inanç ile din birbirine karıştırılmamalıdır.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: NOSAM33 - Mart 16, 2013, 04:43:04 ös
Alıntı
Cevap hayirsa demekki bu isin özüde( yani gecmisi) sözüde( bugünü) degismemistir.
Dünde islam bilimle celisiyordu, bugünde.
Tabi bu bütün dinler icin gecerlidir.


Sayın Tij güzel bir yerden konuyu yakalamış Lakin o devirde Bilim denen olgu ne aşamadaydı ?
Hala bu devirde Irak tv bir kanalda Dünyanın yuvarlak olmadığını iddia eden biri var  Referans ise KURAN ; neymiş efem Kuranda DÜNYA' nın  yuvarlak olduğu yazmıyormuş .  YERSENİZ... :'( :'( :'(

Saygılar
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: karahan - Mart 16, 2013, 05:16:24 ös
İnsaanlık şu hali ile geldiği nokta ile aydınlanma çağının ürünümür?
Çok aydınlandı isek aydınlanma çağı insanlığın her sorununu çözebilmiş olmalıdır?
Afrikada açlığın ve sefaletin örnekleri göz önünde ,iken sadece çok zengin veyahut sadece çok fakirin varlığının mevcut olduğu bir düzeni aydınlanma çağımı başarmıştır?

İnsan aklının ürünüdür bilim doğrudur zaten hemen hemen herşey insan aklının ürünü değilmidir.
Bilim hala hayatın nasıl başladığını varsayımlar üzerine tutuyor iken bilim ile dini çarpıştırmak aslında insan ile tanrıyı kavgaya ve mücadeleye zorlamak olmuyormu?

Bırakın dini kendi haliene bilimi kendi haline.

Bilim insan aklı din ise allah söylemi olarak kalsın.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: asimov - Mart 16, 2013, 05:30:24 ös
Zenginlik, yoksulukl, savaş, işkence, hoşgörüsüzlük, toleranssızlık bunlar bilimin sorunu, ilgi alanı değildir. Aksine, bu sosyal ve siyasal sorunlar çogunlukla aydınlanamamış toplumların, siyasilerin ortak sorunudur.

Bu Dünya'da bir çok sorun varsa bu bilimin dışında, dinin siyasete alet edilmesi, cinsiyet ayrımcılığı, kadınların erkekler kadar eğitim alamaması, kadının ikinci sınıf vatandaş kabul edilmesi, çocukların eğitim çağında bilimsel fikirler yerine dinsel fikirlerle tanıştırılması ve korkutulması, ifade özgürlüğünün sağlanamaması, dinsel ve ırksal ayrımcılık, gelir adaletsizliği....

Bütün bunların kaç tanesi bilimsel sorundur, bilim çözüm bulacaktır veya bilimin sonucudur.

Acaba kaç tanesi dinsel sorundur. Dinin istismar edilmesinin sonucudur.

Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: karahan - Mart 16, 2013, 06:24:09 ös
O zaman özne insandır diyebiliriz.

Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Melina - Mart 16, 2013, 10:06:40 ös
Şimdi, bir çok din insanı Kutsal Kitabın birçok teoriyi yazdığını ve bunu 1400 yıl önce bildiklerini iddia ediyor. Bunlar yapılırken, ayetlerdeki bir ikinci anlamın teoride geçen kelimelerle örtüştürerek yapılıyor.

Bana göre Bilim ve Din zıt şeylerdir; Bilim yerinde duran birşey değildir, algılarımız değişebiliyor, kesin doğru kabul ettiğimiz şeyler yanlış çıkabiliyor. Bilim sürekli değişmektedir. Örneğin, açıklanan bir ayet teori.. Peki bu teori çürütüldüğünde bu ayet ne olacak ? Birçok kişi bilir ki Big Bang teorisinin Kitapta yazdığını iddia edenlerin haddi hesabı yoktur. Peki ya Big Bang teorisi yanlışsa, aksi ispat edilirse ? O zaman ne olacak ?

Bu yüzden Din ve Bilim zıttır, asla aynı şeylermiş gibi gösterilemezler. Çünkü ikisinin kökü zıttır; Birinde mutlak gerçek yoktur hep doğruya bir adım yaklaşma vardır, hiçbir şey mükemmel değildir. Dinde ise mutlak gerçek mükemmeldir, doğruluğu yanlışlığı sorgulanamaz, sorgulanan şey daha farklıdır, doğmatiktir, kurallar değişmez yani sabittir.

- Çoğu insana dini kitaplardaki tutarsızlıkları anlatıldığında, " Söyleme öyle şeyler, beni de kuşkuya sokma, aklımı karıştırmak istemiyorum" der. Yani aslında insanlar sorgulayıp, okuyup öğrense, at gözlüklerini çıkarıp dünyaya geniş açıdan baksa, din diye birşey kalmaz. Dinini layıkıyla yerine getiren insanlara saygı duyuyorum, asla ve asla küçümsemiyorum hakaret etmiyorum ama ' İslamcılık ' fikrine karşıyım, benim için bir anlam ifade etmiyor.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: moonlight - Nisan 01, 2013, 09:00:51 öö
çelişmez...
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: karahan - Nisan 01, 2013, 09:58:48 öö
Din ile bilim çelişr oh nihayet bende rahatladım çeliştirerek ne zor şey tersini savunmak.
Tamamda dindede bilimdede özne insan,hal böyle olunca dinde dogma vardır mutlakiyet vardır deyip bilimle zıtlşaştırmak aqkıl tutulmasıdır bana görede.
Bundan 100 yıl kadar önce icatların yağmur gibi yağdığı mucitlerin coştuğu bir dönemde devrin çok ünlü bir bilim adamının aynen şöyle bir açıklaması vardır tamam artık bulunabilecek her şey icat edildi bundan daha fazlasına imkan yok.
Şimdi bu sözden ne anlarsınız?bilim yerindemi durdu devamlı gelişti,ya din hz.ademden hz.muhammede kadar devamlı toplumsal ihtiyaçlara göre arta arta gelişerek gelmedimi tıpkı bilim gibi her ne yerde ve yönde ihtiyaç var ise bilim ona cevap vermiyormu?

Siz illada çelişki arayacağız din geridir bilim öndedir deyip bir spro müsabakasına çevişrecekseniz işi bir diyemem bence bırakın ısrarıda ne birbirlerine çeliştişklerinin ispatını kabul etmek-ettirmek sorunu çözer nede geri gitmek önümüze bakıp devam etmek daha hayırlı seninki sana benimkli bana,sana çelişki bana çelişmez diyelim.

sevgiler
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Melina - Nisan 01, 2013, 11:46:51 öö
Şematik olarak Bilim ve İnanç :

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/3550_494121650648124_887276577_n.jpg)
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Arais - Nisan 01, 2013, 01:46:49 ös
İnanmadan bilim olmaz inanmassan, sende olmassın, inançın sayesinde yaşıyor, inançın sayesin de nefes alıyorsun.Din doğmatik oluşu bilime de inanmana engel değildir.

İlk inen ayet,

!!Oku Allah adıyla, ki O’dur tek yaratan.

O halk etti insanı, pıhtılaşmış bir kandan.
 
''Hak teâlâ, çok kerem ve ihsân sâhibidir.
O, bilmediklerini kalem ile öğretir.''

Kuran-ı Kerim  öyle basitti ki, cahiller onu zorlaştırdı.(Hz.ALi)

''İlim Çin'de dahi olsa gidip alınız.''(Hz.Muhammed)

İnsanlar öğrenmek yerine korkularını arttırınca, ilimden uzaklaştılar. Bazı iş güzarlarda cevab veremedikleri, sorulara allahın işi karışılmaz,zinhar bu günahtır deyince işler değişti, Osmanlı zamanın da ileri bilim ürün yada hizmetleri islam aleminde görülmüş.Daha sonra ki yıllarda gerileme başlamıştır.

Burda bir hata yapılmış fotoda inanç denmiş dine, din farklı bir olgu ve olay inanç ise farklı bir olgu ve olay.Unutmayınız ki;'' Birşeye inanmamakta bir inançtır''. Burdan yola çıkar isek ise İnanmayan kişi de bilim yapamaz.

Bilim ile din çatışmaz fakat insanın, çıkarları her zaman çakışır, çatışır.

Saygılarımla



Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Spock - Nisan 01, 2013, 02:12:47 ös
Evrime inanmayan yüksek derecede bilimsel nitelikli bir biyolog olabilir mi? Veya andropolog?
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: karahan - Nisan 01, 2013, 03:56:16 ös
Şematik olarak Bilim ve İnanç :

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/3550_494121650648124_887276577_n.jpg)



sn.melina

şema güzel ne boş derim nede yanlış.
Zaten her iki şemanın doğru olabilmesi içinde bir inanca ihtiyacın var hemde sağlam bir inanca.zaten faktör insan olduğu için din kendisini bilimle destekler,sn.araisin de yazdığı gibi ilk ayeti bile oku olan bir dinden bahsediyoruz ama biz genede hurafe inanç sisteminden kurtulamıyoruz.

Bakınız yaşar nuri hocanın bu konuda güzel kitapları var ben en son şu an okuduğum kitabı önereyim sizede dinlerin başına neler geliyor bir göz atın ufaktan.

kitabın adı şirk.

sevgi ile kalın
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Melina - Nisan 01, 2013, 04:09:43 ös
Öneriniz için teşekkür ederim Sayın karahan, dikkate alacağım.

Bu bağlamda ben de size bir öneride bulunmak isterim, Yaşar Nuri Öztürk'ün, ' Allah ile Aldatmak '  Bir ara pek methedilen bir kitaptı, alıp okumayı düşünüyordum. Fakat sorumluluklarım izin vermedi, kaldı öyle.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: karahan - Nisan 01, 2013, 04:14:58 ös
Öneriniz için teşekkür ederim Sayın karahan, dikkate alacağım.

Bu bağlamda ben de size bir öneride bulunmak isterim, Yaşar Nuri Öztürk'ün, ' Allah ile Aldatmak '  Bir ara pek methedilen bir kitaptı, alıp okumayı düşünüyordum. Fakat sorumluluklarım izin vermedi, kaldı öyle.


en çabuk okuduğum kitaplarından birisidir bende bir çok kitabı var yaşar hocanın benim islamı ve dinleri anlamamı ve bakış açımı etki,leyen bir yazardır o yüzden tavsiye ettim.

sevgiler
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: fajir - Nisan 01, 2013, 06:36:37 ös
Bilim ile  dinlerin "Özü" celismez!

"Görünür evrenin görünmez bir ana cercevesi oldugunu reddetmek yerine, arkada bir akil ararsak dogayi daha kolay kavrariz" diyor ünlü bir okültist.

Sevgi ve Saygilar.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Caliper - Nisan 02, 2013, 06:52:16 ös
Din ve bilim.
Rönesansla birlikte, Avrupa'da bşlayan bilim ve sanat akımından birçok din adamı korkmuştur. Sebebi ne peki? Çok basit, kendi dediklerinin yanlış olduğu bilimsel olarak ispatlanmaya başlamış. İnsanlar subjektif öğretiler yerine, objektif verileri tercih etmeye başlamışlardır. Kağıdın, matbaanın icadı, barut ve ateşli silahların kullanılmaya başlaması, coğrafi keşifler gibi birçok şey bu objektif sonuçlara örnektir. Protestan kilisesinin kurulması da bu döneme denk gelir. Yeni bir mezhep kurulmasına neden olacak kadar din adamları ve bilim çatışmıştır.
Müslüman dünyasına baktığımızda ise, Avrupa'nın rönesansta yakaladığı gelişmeleri halen yakalamayan ülkeler görmekteyiz ve ne tesadüftür ki bu ülkerin hepsi radikal dini kurallar ile yönetilmektedir. Bu ülkelerde din ve bilim çatışıyor mu? Takdir sizlerin...

Olaya daha derinlemesine bakacak olursak, aslında hiçbir kutsal kitap bilimsel gelişmelerin karşısında değildir. Genelde toplumun cahilliğinden ve bağnazlığından yararlanarak, insanların beynini elde tutmaya çalışan din adamları görürsünüz bu işinlerin altında. Din eğitimi ailede başladığı için, küçük çocuğun beynine çekiçler kazılmış gibi o yaşlarda işlenir bazı şeyler. Çocukların ilk bilimsellikle tanıştıkları yıllar ise, genellikle lise yıllarıdır. Bir gencin, lise yıllarında, 14-15 yıldır beynine kazınan hurafeleri atmayı düşünmesi zordur, bir taraftan aile ve toplum baskısı, diğer taraftan değişen hormonları, "zaten bu bilimsel şeylerden sınav da yapılıyor" düşüncesi...

Ellerine kadar kuvvetli din adamlarının değil mi?
Ben buradan şu sonucu çıkartıyorum:
1- Bence dinden çok, din adamlarıyla bilimin sorunu var.
2- Aileler çocularına hür düşünceyi aşılayamıyor, bağnaz aile ile bilimin sorunu var.
3- Magazinsel yönü olmadığı müddetçe, bilimsel gelişmeler medyada yer bulmazken, bir çok hurafelere (insanların beynini okuyan adam, beyin gücüyle elinden su akıtan adam) yer verilmektedir, yani medya ile bilimin sorunu var.
Saygılar
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: vitriol - Temmuz 16, 2013, 03:34:01 ös
dövüşseler elma mı yener yoksa armut mu?

din ahlakı konularla ilgili yorumları olan ve süresi geçmiş (expired) kitaplardan oluşan dogmatik kurallar bütünüdür

bilim ise fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür

çelişip çelişmemesi şuna bağlıdır: mantık arama.

eğer dinde mantık ararsan tabi ki bilimle çelişir. kafanı gözünü aklını mantığını kapatır kendini dogmalara bırakır teslim olursan (ki bence bu salaklık) o zaman çelişmez.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Arais - Temmuz 16, 2013, 05:04:25 ös
Sayın vitriol,

   İnsanoglu olarak öyle bir garip,varlıklarız ki ne görmek istiyorsak onu görürüz. Akıl görmek istediğimiz konuları, olay ve olguları görmemizi sağlar. Günümüz de ortaya çıkan NLP kitapları bu sözüme en büyük kanıt ve kaynak oluşturur. NLP kitaplarının bir çoğunun bilimsel dayanakları olmasına rağmen bilimsel bir ürün değildir. Din ve bilim arasındaki ilişkide vermiş olduğunuz iki örnek sürekli olarak tartısılmış her birey kendince bir sonuca varmış, kendi görmek istediğini görmüştür.

  Sayın vitriol'un su sözüne katılmadan edemeyeceğim ;''Eğer dinde mantık ararsan tabi ki bilimle çelişir.'' Evet din akla hizmet ettiği gibi aynı zaman da duygularımıza da hizmet eder, kimi zaman onu ele geçirir. Dünya da manevi yönden bir çok kardeşimizin sömürülmesinin nedeni de budur.

Dinde, bilimde bir yoldur. İsteyen bu yolu refüjlerle ayırır, isteyen ise ikisini de ortak kullanır.

''Bir tek engel var, bu yolda oda sensin. Engellerini(refüjlerini) kaldır.''

Saygılarımla
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Patolojiksarhos - Temmuz 16, 2013, 10:48:25 ös
Din ve bilim.
Rönesansla birlikte, Avrupa'da bşlayan bilim ve sanat akımından birçok din adamı korkmuştur. Sebebi ne peki? Çok basit, kendi dediklerinin yanlış olduğu bilimsel olarak ispatlanmaya başlamış. İnsanlar subjektif öğretiler yerine, objektif verileri tercih etmeye başlamışlardır. Kağıdın, matbaanın icadı, barut ve ateşli silahların kullanılmaya başlaması, coğrafi keşifler gibi birçok şey bu objektif sonuçlara örnektir. Protestan kilisesinin kurulması da bu döneme denk gelir. Yeni bir mezhep kurulmasına neden olacak kadar din adamları ve bilim çatışmıştır.
Müslüman dünyasına baktığımızda ise, Avrupa'nın rönesansta yakaladığı gelişmeleri halen yakalamayan ülkeler görmekteyiz ve ne tesadüftür ki bu ülkerin hepsi radikal dini kurallar ile yönetilmektedir. Bu ülkelerde din ve bilim çatışıyor mu? Takdir sizlerin...

Olaya daha derinlemesine bakacak olursak, aslında hiçbir kutsal kitap bilimsel gelişmelerin karşısında değildir. Genelde toplumun cahilliğinden ve bağnazlığından yararlanarak, insanların beynini elde tutmaya çalışan din adamları görürsünüz bu işinlerin altında. Din eğitimi ailede başladığı için, küçük çocuğun beynine çekiçler kazılmış gibi o yaşlarda işlenir bazı şeyler. Çocukların ilk bilimsellikle tanıştıkları yıllar ise, genellikle lise yıllarıdır. Bir gencin, lise yıllarında, 14-15 yıldır beynine kazınan hurafeleri atmayı düşünmesi zordur, bir taraftan aile ve toplum baskısı, diğer taraftan değişen hormonları, "zaten bu bilimsel şeylerden sınav da yapılıyor" düşüncesi...

Ellerine kadar kuvvetli din adamlarının değil mi?
Ben buradan şu sonucu çıkartıyorum:
1- Bence dinden çok, din adamlarıyla bilimin sorunu var.
2- Aileler çocularına hür düşünceyi aşılayamıyor, bağnaz aile ile bilimin sorunu var.
3- Magazinsel yönü olmadığı müddetçe, bilimsel gelişmeler medyada yer bulmazken, bir çok hurafelere (insanların beynini okuyan adam, beyin gücüyle elinden su akıtan adam) yer verilmektedir, yani medya ile bilimin sorunu var.
Saygılar

Sayın Caliper Dininiz hakkındaki bilgileri bilim ile kıyasladığınızda nerelerde karşıtlık vardır görürsünüz , dininiz hakkında ne kadar bilgi veya öğreti biliyorsanız o kadar bilimle karşılaştırma alanına sahip olursunuz , içerik bakımından ne kadar zıttır sizce.Dininizdeki dogmalardan bir kaçını söyleyebilirmisiniz ?
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Alşah - Temmuz 16, 2013, 10:59:46 ös
       Konu ile ilgili geçmişte de çok uzun tartışmalar olmuştu. Esasen din ile bilimin çelişmediğini  iddia etmenin mantıki bir yönü yoktur. Zaten sayın vitriol de çok güzel özetlemiş " eğer dinde mantık ararsan tabi ki bilimle çelişir".
       Sanırım bu  konuyu özetleyen güzel bir ifade.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Caliper - Temmuz 16, 2013, 11:11:19 ös
Sayın Patolojiksarhoş,

Öncelikle yazımı bir defa daha okumanızı tavsiye ederim. Kanımca neden söz etmek istediğimi anlamamışsınız.
1- Yazımda o din ve bu din diye bir öznelleştirme yapmadım, dinler diye genel bir kavram kullandım.
2- Yazımdan din ile bilimin çelişmediği sonucunu çıkarıyorsanız lütfen ikinci bir defa okuyun.
3- Din ile bilimin bizim toplumumuzda ki yansımalarını anlatmaya çalıştım, "neden bilimsel bir gençlik yetişmiyor da dindar bir gençlik yetişiyor" sorusunun cevabını verdim bir nevi.
4- Din adamlarının toplumumuz üstündeki etkisi malumunuzdur, fakat bu kadar değer verilen yerlere gelen insanların kapasitesizliğini anlatmaya çalıştım. Dinin asıl görevi maneviyattır, dünyevi işlerle uğraşması, din adamlarının kendi makamlarını kaybetme korkusundan kaynaklanmaktadır, bu durum da bilim karşısında onları iyice aciz duruma düşürmektedir.

Siz de eğer hangi cümlemden "din ile bilimin çelişmediği" kanısına vardığınızı paylaşırsanız sevinirim.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: yihaak - Şubat 14, 2014, 05:53:09 ös
Bilim ve dinin çeliştiğine tek argüman bilimin dine karşı ortaya koyduklarıdır. Oysa kavramı dini boyutta ele aldığınız zaman, bilimle dinin çeliştiğini göremezsiniz.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Alşah - Şubat 14, 2014, 09:01:39 ös
             Sayın yihaak, dini bilimsel olarak açıklayabilir misiniz ?
             Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Alşah - Şubat 14, 2014, 09:04:55 ös
           Sayın yihaak, dini bilimsel olarak açıklayabilir misiniz ?
           Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Waldow - Şubat 15, 2014, 06:12:12 öö
Din ve bilim kesinlikle birbiriyle çelişiyor neden mi ? Öncelikle dini gücü elinde bulunduran güç odakları hiç bir zaman halkın bilgilenmesini, soru soran bireyler olmasını istemez. Ne kadar çok soru o kadar çok çarpık düzeni ve dini kuralların nasıl keyfi bir şekilde kullanıldığını ortaya çıkarır. Bunu orta çağ avrupasın'da da gördük günümüz ve yakın geçmişimiz islami anlayışında da. Ha belki dinin özünde böyle bir anlayış yoktur bunu insanlar böyle çarpıtıyor diyebilirsiniz. Şahsen ben dinin özünü anlayabilen bir ilim adamı olduğumu düşünmüyorum bu yüzden dinin özü ve bilim kıyaslaması yapmam mümkün değil. Ama gözlemlerim sonucunda dinin bilimin önünde bir set olduğunu düşünüyorum. Dini kurallara uyarak bilim ilerleyemez.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: yihaak - Şubat 15, 2014, 10:05:17 öö
             Sayın yihaak, dini bilimsel olarak açıklayabilir misiniz ?
             Saygılar-sevgiler.

Sayın Alşah, açıklamak isterim ki din bir kavram/olgu iken; bilim toplanılan verilerin ürünüdür.
Din yaşayış biçimi, kurallar bütünü, ahlaki ve içsel boyutu ele alan, kul ve yaradan arasındaki ittifak, anlaşma, yasadır. Din bizlere nereden, ne zaman, ne şekilde geldiğimizi, varlığımızı, evrenin boyutunu vb. fiziki(dünyevi) terimleri anlatırken, bilim ise dinin bu argümanlarına delil olur gibi yaradılış, evren hakkında bizlere sonuç verir. Din açıkça evrenin oluşumunu bilimin anlattığı gibi somut delillere dayandırarak, matematik terimleri vererek uzun uzun anlatmaz. Yine din insanın evrimleşmesini  Richard Dawkins'in "doğal seçilim" kavramıyla anlatmak yerine bunu daha kısa ve öz biçimde anlatmayı seçer. Gezegenlerin nasıl ne şekilde büyük bir mucize ile boşlukta durduğunu destansı/masalsı dille anlatan din iken, bilim gezegenlerin o boşlukta hangi kuvvetle durduğunu bizlere açıklar.


Sonuç olarak din hiç bir zaman bilimle çelişkili bir durum yaşamamıştır. Din akıl dışılık değil, kendi lütfuyla tezahür eden bilimin ortaya koyduğu delillerle gelişen, büyüyen, kendisini insanlığa anlatan/aktaran bir manevi kültürdür, olgudur.

Not: Pek tabi bilirsiniz ki dünya üzerinde pek çok din vardır, her biri için aynı şeyi söylemek elbette akıl dışı olur. Kur'an'ın Allah'ı Yasin 38-40 ayetlerinde "Güneşin Dünya'nın etrafında döndüğünü" söyler, bunu bugün bilim yalanlamıştır.

Din ve bilim kesinlikle birbiriyle çelişiyor neden mi ? Öncelikle dini gücü elinde bulunduran güç odakları hiç bir zaman halkın bilgilenmesini, soru soran bireyler olmasını istemez. Ne kadar çok soru o kadar çok çarpık düzeni ve dini kuralların nasıl keyfi bir şekilde kullanıldığını ortaya çıkarır. Bunu orta çağ avrupasın'da da gördük günümüz ve yakın geçmişimiz islami anlayışında da. Ha belki dinin özünde böyle bir anlayış yoktur bunu insanlar böyle çarpıtıyor diyebilirsiniz. Şahsen ben dinin özünü anlayabilen bir ilim adamı olduğumu düşünmüyorum bu yüzden dinin özü ve bilim kıyaslaması yapmam mümkün değil. Ama gözlemlerim sonucunda dinin bilimin önünde bir set olduğunu düşünüyorum. Dini kurallara uyarak bilim ilerleyemez.

Sayın Waldow; sözlerinizin pek çoğunda haklılık payı var. Ne yazık ki bağnaz toplum, dini kuralları işine geldiğince anlayan ve bu ölçüde yaşayan ve yaşamaya zorlayan insanlar yüzünden geçmişte ve bugün de dahil pek çok hata yapılmıştır. Fakat yapılan bu hatalar insanidir. Hatanın yapılması dinin bilimle ille de çeliştiğini göstermemektedir. Çok kez şahit olmuşuzdur ki kitapta yazılı olanı dilleriyle eğip bükenlerin yanında, kitapta olmayanı da varmış gibi göstermeye çalışanlarda vardır. Bu zatlar yüzünden din dünyanın en yararsız/zararlı işi diye gösterilmek istenmiş, bilimin din ile hiç bir alakasının olmadığı vurgulanmıştır.

Oysa din verir, bilim keşfeder...

Her ikinize de saygılarımla...
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Alşah - Şubat 18, 2014, 07:58:00 ös
                    Sayın yihaak, ben size dini bilimsel açıdan açıklayabilir misiniz? diye sordum. Siz, kendi bildiğiniz, inandığınız veya inandırıldığınız şekilde açıklama yapmaya çalışmışsınız. sanırım ne demek istediğimi ya ben anlatamamış yada siz anlamamışsınız !.
                   Bakın ben size dünyanın en basit bilimsel açıklamasını veriyorum. 2x2=4, 3x2=6 gibi.
                   Siz şimdi bana,  benim açıkladığım gibi somut bilimsel bir açıklama yapabilecek misiniz ?
                   Saygılar-sevgiler.   
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: yihaak - Şubat 18, 2014, 08:41:33 ös
"Sayın yihaak, ben size dini bilimsel açıdan açıklayabilir misiniz? diye sordum. Siz, kendi bildiğiniz, inandığınız veya inandırıldığınız şekilde açıklama yapmaya çalışmışsınız. sanırım ne demek istediğimi ya ben anlatamamış yada siz anlamamışsınız !. "

Sayın Alşah; ünlemli, soru işaretli, şekillerde cevap vermenize hiç gerek yoktu. Birbirimizi aşağılamadan ya da laf sokmadan da insanca farklı düşündüğümüz konularda anlaşabileceğimizi zannediyorum. Öncelikle yazdığınız yazının/sorunun içerisinde gerçekten meraka dayanan bir olgu göremiyorum. Son derece pratik bilgi gibi sonuç istiyorsunuz. Kusura bakmayın ama o bilim hala Tanrı kavramını açıklayamadı. O yüzden bilimin açıklayamadığını benden bilim yoluyla açıklamamı istemeyiniz. CERN'de yapılan araştırma sonucu "Tanrı zerreciği" olarak adlandırılan moleküler yapının varlığını duymuşsunuzdur. Bilim henüz burada...

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: asimov - Şubat 18, 2014, 09:43:56 ös
Din ve bilimin çeliştiği nokta çok.

Ancak acaba ortak bir noktaları olabilr mi? Din ve bilim nerelerde  uyuşabilir?

Uyuşabilecekleri bir nokta bulabilirsek belki onun üzerinden gidebiliriz.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: yihaak - Şubat 18, 2014, 09:48:56 ös
Din ve bilimin çeliştiği nokta çok.

Ancak acaba ortak bir noktaları olabilr mi? Din ve bilim nerelerde  uyuşabilir?

Uyuşabilecekleri bir nokta bulabilirsek belki onun üzerinden gidebiliriz.

Daha güzel bir yaklaşım.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Alşah - Şubat 18, 2014, 11:07:21 ös
        Sayın yihaak, lütfen alınganlık göstermeyiniz. Soru işaretleri ve ünlemleri ben hemen hemen her yazımda kullanırım. Bundaki amacım asla her hengi bir kişiyi rencide etmek değildir. Amacım; elimden geldiği kadar noktalama işaretlerini kullanarak anlam bütünlüğünü sağlamaktır.
        Dikkat ederseniz, tüm yazılarımda bunu yaptığımı görebilirsiniz. Tekrar ediyorum; amacım asla bir ard niyet değil sadece bilgiye zorlamadır. Zaman içinde bunu anlayacağınızı umuyorum.
        Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: yihaak - Şubat 18, 2014, 11:22:02 ös
        Sayın yihaak, lütfen alınganlık göstermeyiniz. Soru işaretleri ve ünlemleri ben hemen hemen her yazımda kullanırım. Bundaki amacım asla her hengi bir kişiyi rencide etmek değildir. Amacım; elimden geldiği kadar noktalama işaretlerini kullanarak anlam bütünlüğünü sağlamaktır.
        Dikkat ederseniz, tüm yazılarımda bunu yaptığımı görebilirsiniz. Tekrar ediyorum; amacım asla bir ard niyet değil sadece bilgiye zorlamadır. Zaman içinde bunu anlayacağınızı umuyorum.
        Saygılar-sevgiler.

Öyleyse ben yanlış anladım Sayın Alşah, özür dilerim. Teşekkür ederim.

Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: enelsır - Şubat 19, 2014, 09:42:54 öö
Sayın asimov'un önerisi ve bakış açısı güzel. Bu bize farklı bir taraftan bakma olanağı verebilir. Birbiriyle birçok noktada çelişen birçok konunun uyuşan/örtüşen yanlarının da olabileceği bir gerçektir.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Birbiri ile çelişen iki olgunun hangi durumlarda çeliştiğini bilmek/bulmak çok önemlidir. Çünkü o iki olgu temellerini oluşturan kavramlarda çelişiyorlarsa, felsefelerinde uyuşamıyorlarsa, geriye kalan, yani uyuştukları zannedilen her durum önemini ve anlamını yitirir . Çünkü geriye kalan, işleyiş, yürütme gibi konulardır ki, bunun da o kavramların felsefesine ve savunduğu düşünceye hiçbir etkisi yoktur.

Bu durum en iyi "Bilim" ve "Din" kavramlarında kendini gösterir. Bu konunun daha önce forumda tartışıldığını ve bu başlık altında da çok değerli katkılar yapıldığını göz önünde bulundurarak daha fazla uzatmayayım.

Bu konudaki kendi düşüncemi belirterek noktalayayım: Bilim ile din çelişir. Hatta bu bir çelişkiden çok daha fazlası bile olabilir.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: Spock - Şubat 22, 2014, 09:20:27 ös
Yeri gelmişken... http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25850239.asp (http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25850239.asp)

---------------------

İnsanoğlu güneş sisteminin dördüncü gezegeni Mars’a gitmek için projeler geliştirirken Birleşik Arap Emirlikleri’nden ilginç bir haber geldi. Buna göre BAE’de din işleri, Mars’a gitmeye kalkmanın intiharla bir olduğunu, dolayısıyla dinen caiz olmadığı yolunda fetva yayınladı.

Mars One organizasyonunun söz konusu gezegende kalıcı bir yerleşim kurmaya hazırlandığı haberleri üzerine BAE İslam İşleri ve Aydınlanma (GAIAE) Genel İdaresi bir fetva yayınladı.

Genel İdare, gezegene yerleşmeye kalkmanın tehlikeli ve intihar tarzında bir girişim olacağını, İslam’ın da insanların canına kıymasını haram kıldığını hatırlattı.

Khaleeejtimes.com’da yayınlanan fetvada şöyle dendi: “Bu türlü tek gidişli seyahatler hayata yönelik gerçek bir risktir, asla İslam adına onaylanamaz. Mars’a gidecek kişinin burada hayatta kalmasının mümkün olmama ihtimali vardır, dolayısıyla ölüme açıktır.”

Astronotların, yok yere öleceği bunun da öteki hayatta intihar etmiş gibi muamele göreceği belirtildi.

Prof. Faruk Hamada liderliğindeki komite, “Hayatı tüm olası tehlikelere karşı korumak ve güvenliğini sağlamak tüm dinler tarafından kabul edilmektedir.  Kuran’da Nisa suresinin 29’uncu ayetinde “Kendinizi helâk etmeyin. Şüphesiz Allah, size karşı çok merhametlidir” ifadesi yer alır” dedi.

BAE’nin resmi fetva merkezi olan GAIAE, 2008 yılında hizmete girdiğinden bu yana yaklaşık 2 milyon fetva yayınlamış.

Milyar dolarlık Mars One misyonu; 2025 itibariyle Mars’ta koloni kurmayı hedefliyor.

Önce Mars’a malzeme yollamayı planlayan şirket, daha sonra insanlı yolculuk projelendiriyor. Önümüzdeki yıllarda bu çerçevede iletişim uyduları, iki uzay robotu ve kargo yolculuğunun düzenlenmesi planlanıyor.

Aralarında İslam ülkelerinden de katılımcıların yer aldığı 200 bin kişi Mars misyonu için başvurmuştu. Aralık ayında ikinci tura 6 Türk’ün kaldığı açıklanmıştı.  Yörüngelere göre Mars ile Dünya'nın uzaklığı değişiyor. En yakın noktada 56 milyon km olarak hesaplanıyor.

Bir zamanlar sulak olduğu tahmin edilen gezegende hava sıcaklığı ise ortalama -65 derece olarak tahmin ediliyor. Gezegenin atmosferi de yüzde 95 karbondioksitten oluşuyor.
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: asimov - Şubat 23, 2014, 04:52:10 ös
Sayın Spock benim de geçenlerde  okuduğum bir haberi foruma taşımış.

Yazıdan da anlaşılacağı üzere dinin egemen otorite olduğu toplumlarda insan yaşamının, özgürlüklerin, bilimsel anlayışın nasıl baskı altına alındığı, yok sayıldığı, alaşağı edildiği görülmekte.

İşte bilim ve aklı temel alan masonluğun insanlık için ne kadar önemli olduğu buradan da anlaşılıyor.

Bilim, felsefe, yaşam, anlayış her şey nasıl da ilerliyor ama dinin karşısında bir arpa boyu yol alamıyor.

Yobazların karşısında nasıl başarılı olunacak?
Başlık: Ynt: BİLİM VE DİN ÇELİŞİR Mİ ?
Gönderen: yihaak - Şubat 24, 2014, 12:45:33 ös
Efendim yine söylüyorum. Bilimin argümanlarıyla yola çıkılırsa, teolojik bakımdan dini ve dinin ne olduğunu anlamak mümkün değildir. Biri elle tutulur, gözle görülür madde iken, diğeri tamamen manevi huzurdur. Çok senelere dayanan din-bilim çatışması sonuç olarak insanlığı bu noktaya getirmiş, ateizmin doğmasına neden olmuş, dinin saf dışı bırakılması istenir hale gelmiştir. Oysa bilim açık açık bir yaradanı ifade etmektedir. Buna bilim dünyası "enerji" de dese, büyük patlama da dese, ne derse desin en uç noktada her şeyi yaratan bir güç var. Belki kısır döngü, belki evrenin kendi kendini var etme süreci. Peki bu döngünün oluşmasına ve evrenin kendi kendini var etmesine dayanak ne? Yok olan bir şey nasıl var olabilir?