Teknik olarak;
Hayır. Soru aslında;
Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Masonluk aslında teklif götürülen bir grup değil ama bizim "meslek" dediğimiz, ilgilenenler veya "dahil" olmak isteyenleri kabul eden bir yapıya sahiptir. Kısaca; "Çalınan kapı, açılmalıdır". Kapı, herkese açılabilir ama önce çalınması gereklidir.
Bu yönden bakınca; Hayır; her mason yeni bir üye bulmalı mı denilemez.Ezoterik olarak;Masonluğa girenlerin öyle veya böyle temel bir niyet, merak ve istekleri vardır. Yalnız bu niyet, merak ve istek sadece kitaplar veya internet'ten cevap bulamaz, bu sebeple masonlar ile de iletişime geçilir veya zaten mason tanıdıklar nedeniyle bu ihtiyaçlar güçlenmiş veya cevaplanılmaya başlanmıştır. Bu da aslında masonlar ve mason olmamışlar arasında bir bağ mevcuttur veya oluşmakta/gelişmektedir. Bu bağ "henüz bir mason olmamış" ile masonlar arasında kurulmamış/oluşmamış olsa, "mason olmamış" masonlara katılmak istemeyecek ve/veya masonlar da, O'nu kendi içlerine almak istemeyeceklerdir.
Bu yönden bakınca; Hayır; çünkü konu bir üye bulmak sorunu değildir. Sadece "henüz mason olmamış" ile masonlar arasındaki değil ama, "henüz mason olmamış" ile hayatta aradıkları ve bilgi ile aradaki doğmuş, oluşan ve/veya güçlenen bir bağın onanması olan "içeri kabul", kendi başına hayatın, bir diyaloğun sürecinin bir parçasıdır.Masonik olarak;Masonluk bir fikrin yayılması doğrudan hedeflemez. Hedefi; daha iyi insan olmaya çalışan "üye"lerinin, dışarıda da bu davranışlarını sergileyerek, kendileri gibi tüm insanların da daha iyi, huzurlu ve mutlu yaşabilmeleridir. Bu nedenle daha fazla üye, daha kolay "iyilik" yayabilir mi; evet ama bu öğretilerin daha iyi uygulandığı anlamına da gelir mi mutlaka; hayır. Ama konu aslında masonların bulabilecekleri üyelerden çok, Masonluğun, ilgili olanlara kendini doğru tanıtmış olması ile gelen çağrılara cevap vermesidir.
Bu yönden bakınca; Ne taraftan bakıldığına bağlı olarak, Belki.Ekonomikolarak;Mason Dernekleri'nin faaliyetleri, üyelerinin, kendilerini fikri olarak geliştirmeleri üzerine kuruludur, yani kendi binaları olan diğer derneklerden daha farklı ve çok büyük ekonomik ihtiyaçları yoktur. Ayrıca masonlar birbirleri ile ticaret yapsınlar diye de biraraya gelmezler, yani birbirlerini ekonomik olarak güçlendirmek hedefleri yoktur.
Bu yönden bakınca; Hayır; yeni bir üye ekonomik ve ticari bir avantaj sağlamaz, sağlamasının da beklenmiyor olması gerekir.Kendimce;Benim kendi deneyimim şöyle. İlk katıldığımda çevremde sevdiğim ve uygun olduğunu düşündüğüm kişileri aramıza dahil etmek istedim ama masonların ilk senelerinde böyle bir yetkileri yok, çünkü birini üye olarak teklif edebilmek için bir süre geçmiş olması gerekli. Zaman içerisinde sosyal hayatım azalmamış olmasına karşın teklif edebileceğimi düşündüğüm kişilerin sayısında azalma oldu, çevremdekileri beğenmez olduğumdan mı, HİÇ ALAKASI YOK! Sadece bazılarının "serbest ruhlar"ının, bazılarının formal olmak istememelerinin, bazılarının da başka diğer niteliklerinin uyum sağlayamayacığını düşündüğümden.
Teklif ettim mi hiç; Evet, memnun muyum, 1'i hariç hepsinden.
Kapıyı çalan oldu mu; Çalmak ne demek, hayatı burnumdan getirdi girmek için. Beklettim, isteği gerçekmiş diye gözlemledim mi, evet. Memnun muyum; kendimden çok O'nun Masonluğunu beğenirim.
Saygılarımla,
NOT1:Burada
Her mason yeni bir üye bulmalımı?
sorusun üster istemez,
Her mason yeni bir mason kazandırmalı mı? sorusuna dönüştüğünü görüyorum. Cevaplar her ikisine de cevap verir hale geliyor, ilginizi de çekmek istedim.
NOT2:Sayın ADAM ve başka forum kullanıcıları ile ters düşmüş olmak istemem. Tabii ki bir teklif mekanizması var ve çalışıyor ve asıl farkında olmayanları, bizim hala aramıza katılmamış ama bizce mason olmak yolunda çok mesafe kaydetmişlerin deneyim ve bilgilerini bizimle paylaşarak, kendimizi geliştirmemizi sağladığı için çalışıyor diye düşünüyorum.
NOT3:Bu arada Sayın Mustafa Kemal'in andığı;
50 sene Mason olup kimseyi önermeyen birisi olabilir mi? Zaten var
Gerekçelerini çok makul bulmasam bile saygıyla karşıladığım böyle birisini ben tanıyorum.
mason ile aynı yerdeyiz, 50. senesini kutlarken ki, teklif edememiş olmanın mutsuzluğunu anlattırken gözü dolduğunda da oradaydım.