Bu rit seçimi konusu genellikle öyle kişinin kendi beğenisine, uygun görüşüne, yeğlemesine kalmıyor. Bir mason üstat derecesinde de olsa Masonlukta genç sayılır; biyolojik yaşı hayli ileri olsa bile. Aslında üstat derecesini aldığında önderinin etkin görevi de sona erer ama o hâlâ kendine bir önder, bir kılavuz, ona yol gösterecek kardeşleri arar. O kardeşler vardır ve ona bu bağlamda destek olur. Eğer bir ritin yüksek derecelerinde çalışacak ise, onlar da bir ritin yüksek derecelerinde çalışıyor ise, onu yönlendirirler; en azından etkilemekten geri kalmazlar. Pek enderdir bir masonun çevresinde hangi ritelirn uygulaması olduğunu araştırması, bunların arasındaki farkları derinlemesine incelemesi ve sonra kendisine göre en uygununu seçmesi. Hele Türkiye gibi tek bir ritin uygulamada olduğu bir ülkede, bir masona "Hani bir de öteki rit olsaydı onu seçer miyidiniz?" tarzında bir soru pek garip gelir. Üstelik Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti her neresinden bakarsanız bakın, bizim ülkemizin külütürüne en elverişli rittir. Kaldı ki bir tek bu ritte merkezi otorite diye bir durum yoktur ve her ülkedeki yüksek şûra ya da süprem konsey, ritin özüne aüykını düşmeksizin çalışmalarının kapsamını kendi ulusal kültürüyle uyumlu bir biçimde düzenler.
Rit seçimi söz konusu olduğunda bilki de en güzelini İngiltere'de görmek olanaklı. Büyük Loca Royal Arch d dahil olmak üzere üç simgesel derecede çalışıyor. İstemeyen Royal Arch'a katılmayabilir. Royal Arch'a katılmadan üye olabileceği birtakım başka ileri derece örgütleri var; birbirinden bağımsız. Kimileri ise Royal Arch derecesini öncelikli tutar bunların. Dolayısıyla o mason gücü yettiğince istediği kadarına katılabilir. Artık şu "gücü yettiğince" hangi anlama geliyorsa.
Sayın Sundance'ın belirttiği EKEİR ile York Riti arasındaü bir yeğleme yapmak da biraz sınırlı kalıyor. İnsan bir seçim yapmak durumunda ise eğer, başka ritler de var önünde düşünebileceği, değerlendirebiliceeği. Örneğin Memphis-Mizraim Riti de bir diğer seçenek olabilir pek âlâ. Bu bulunduğu ülkeye bağlı, kendi yeğleyişinden önce oradaki olanaklara bağlı.
Ola ki ritlerin hiçbirinin ritüelik içeriğini, öğretisini, çalışma tarzını beğenmez. O durumda hiçbirine katılmaz; üstat mason olarak kalır. Böyle kalışı da o yüksek dereceli masonlara oranla hiçbir eksikliği olduğunu göstermez. Nitekim yüksek dereceler almış olan masonların da üstat derecesinde kalmış buhlunan bir kardeşlerine oranla hiçbir üstünlüğü yoktur. Yanlış dediysem düzeltilsin lütfen.
Böyle olunca da yani dediğim doğruysa, bir masonun simgesel derecelerdeki çalışmaları bakımından rit tasarımı, kaygısı, düşünüsü diye bir durum da söz konusu olmaz.