Masonluktaki "aile" konusu bence bu kadar basite indirgenemez.
Bir kişide mason olabilmesi için aranan niteliklerin bir yönünü şöyle bir anımsayalım: Çevresinde iyi tanınmış, düzgün ilişkileri olmalı; bir de dürüst olmalı. Öyle değil mi?
Öyle değilse, bundan sonra yazacaklarım geçersiz.
Öyleyse, kişinin bu iyi tanınmışlığı, düzgün ilişkileri ailesinden başlar. Anasıyla, babasıyla, kardeşleriyle, evliyse eşiyle, varsa çocuklarıyla olan ilişkilerinden. Bu nedenle Masonlukta kişinin ailesi çok önemlidir. Masonluğun amaçlarının gerçekleştirilebilmesi bakımındran bir masonun loca dışında yapacağı çalışmaları da ailesinden başlar, sonra çevresine, sonra yaşadığı bölgeye, sonra ulusuna ve en sonunda tüm insanlığa doğru yönelir. Yanlış mı?
Masonluğun diğer ezoterik kurumların çoğundan farkları arasında en önemlisi belki de bu... Amaç bireyle sınırlı değil. Amaç birey aracılığıyla topluma uzunmak ve onu da kapsam içine almak. Yanlış mı?
Mason dürüst olmalı. Kişi mason olurken evlenmemiş; sonradan evleniyor ama eşine mason olduğunu söylemiyor belki ona aykırı gelir diye. Kişi mason olurken zaten evli ise aynı şeyi yapıyor... Sonra bir gün öyle bir rastlantı doğuyor ki, eşi bir yerden onun mason olduğunu öğreniyor. Geçiyor karşısına ve soruyor «Senin Masonluk ile bir ilgin, ilişkin var mı?» diye... Bundan sonra olasılıkla olacakları hiç yazmasam daha iyi.... Bu işi ailenin dağılmasına kadar gidebilir.
Bundan ötürü, mason olmak isteyen kişilerle bağlantılı soruşturma (tahkikat) yapılırken, bu nokta da araştırılır. Hatta arşivimde bir yerlerde kalmış olan bir standart soruşturma (tahkikat) belgesi var; eskiden kalma; belki şimdi artık değiştirilmiştir ama orada bu görevi yapan kişiye sorulmuş ve yanıtlaması istenen bir soru var "Ailesiyle ilişkileri nasıldır?" diye.
Sonra... Sonra o adayın Masonluğa alınmasına karar verilir. Masonluğa kabul (tekris) törenine çağrılır. O gün kendisine birçok soru sorulur. Bunların arasında bir ara ona göre ailesine karşı görevlerinin neler olduğusda sorulur. Masonlukta aile öyle pek önemli olmasaydı, ona böyle bir soru yöneltilir miydi?
Forumun bir başka aşamasında katılımcılardan biri şöyle bir soru yöneltmişti epeyce zaman önce: "Masonluğun boşanmaya karşı tutumu nasıldır?" Soru belki tam böyle değildi ama anlamı bu.
Evli masonlar boşanamazmı?... Boşanabilir elbette. Neredeyse Katolik Kilisesi bile kabullenecek boşanmayı. Zaten sırf bu yüzden kurulmadı mı o Anglikan Kilisesi?... Bir masonun ailesi içinde birtakım nedenlerle uyuşmazlıklar, anlaşmazlıklar çıkabilir. Bunu kişinin Masonluk ile tam bir uyum içinde olamadğına bağlamak yanlış olur. Uyumsuzluk ya da anlaşmazlığın sürmesinden ve daha büyük boyutlara varmasındansa, bunun bir an önce sonlandırılıp uyumun sağlanması yeğlenir. Böyle bir durumun hiç olmaması istenir ama ender bile olsa eşinden boşanan masonlar ve mason olmadan önce boşanmışlar vardır ve bu olgu onların Masonlukta olumsuz nitelenmesine neden olmaz. Kendine özel nedenlerle diğer aile bireyleriyle ilişkisini kesmiş masonlar da olabilir. Fakat işte bunlar ancak tek tük görülebilen birer istisna sayılır ve kişinin masonca etkinliklerini sürdürmesine engel değildir.
Yanlış mı söyledim? Yanlışım varsa düzeltilsin lütfen.