İnsan ve bazı türler için geçerli olan bu 3 unsur, Darwin'in evrim teorisi içinde belirtilmişmidir?
Sevgiler
Öncelikle bu sorunuza yanıt vermenin daha kolay ve mantığı oturtmanız için yararlı olduğunu düşündüm. Darwin'in evrim teorisi aslında zaten olan bir şeydi. Bunu Darwin'den önce bir başkası ortaya sunuyor fakat yeterince yankı uyandıramıyor. Darwin yaptığı seyahatlerde edindiği bilgiler ile evrim teorisini harmanlayıp ortaya düzenli şekilde koyuyor. Bu yüzden "Darwin'in evrim teorisi içinde" cümlesinden çok "Darwin'in kitaplarının içerisinde" cümlesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Haliyle evrim teorisi yada Darwin'in evrim teorisi yoruma açıktır ve dogmatik net kuralları yoktur. Dogma yada benzeri formda bir düşünce sistemi olmadığı için evrim teorisi geliştirilebilir, tartışılabilir ve yorumlanabilir. Çok merak ediliyor ise ben şahsen Darwin'in kitaplarında bu sorduklarınızın cevabının cevabını vermiştir. Yani balık vermemiş balık tutmayı öğretmiştir.
Darwin'in evrim teorisi, doğanın tutarlı ve canlılığa oldukca uygun olan ortamlar için geçerli değilmidir?
Darwin'in evrim teorisi,doğanın canlılığa daha az uygun olduğu zamanlarda, türlerin çeştliliğinde ve canlılığın devamı için; A,B,C şıklarını çoğaltmaya meyilli olduğu belirtilmişmidir?
Teoriyi yanlış anlamış yada öğrenmemişsiniz. Genler tesadüf sonucu rastlantı ile değişim geçirir yani birey tesadüf sonucu evrimleşir. Bu değişim doğada test edilir doğaya uyum sağlamaz. Değişim canlıyı uygun hale getirirse ve fayda sağlarsa üremeye devam eder ve nesillerine aktarır. Değilse zaten uygunsuzluktan dolayı elenir, üreyemez. Türleşme olayında ise gerek ekolojik gerek farklı sebeplerden dolayı var olan bir türe ait canlı grubunun alt gruplarının oluşması ve birbirlerinden farklılaşmasıdır.
Çok zorlu şartlar içinde var olan canlı türleri; ayrıca, simbiyotik ve yardımlaşma gibi değerlere muhtaç değilmidir?
Simbiyoz genelde mantarlar ve bitkilere daha çok uyan bir kavramdır. Bu yüzden insan yada hayvanlar için simbiyotik bir ilişki pek mümkün değildir. Zaten her şey neredeyse rastlantısal olduğu için canlılar birbirlerine yardım etmek amacıyla özellik kazanmıyorlar. Sanırım bu tip ilişkiler nadir olasılıklarda oluşmakta ve insanlarda daha yüksek oranda rastlanıyor.
Sayın Asimov'un "Darwin'in Irkçılığa Bakışı 1" isimli konusunda belirttiği söz çok hoşuma gidiyor bu konuda:
"Tüm canlıları sevmek insanın en soylu özelliğidir."
(Türlerin Kökeni)
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana yanlışım varsa affola..