Sayın Rimor, aşağıdaki yazıyı Forumun bir diğer bölümünde bir başka başlık altında yazmıştı.
Bu yazı değerlendirilmelidir; yozlaştırılmadan, saptırılmadan.
O nedenle Sayın Rimor’un yazısını biraya aynen kopyalıyorum.
“Maslow's Hierarchy Of Needs” yani “Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi” ibaresini sanırım duymuşsunuzdur. Ben kısaca bilgi vereyim. Maslow, canlıların ihtiyaçlarını gruplandırmaya çalışmış bir bilim adamıdır. 1943 senesinde yaptığı “İnsan Motivasyonu Üzerine Bir Teori” adlı çalışmasında, insanların bazı ihtiyaçları gidermeden bir diğer grupta yer alan şeylere asla ihtiyaç duymayacağını ileri sürmektedir.
Maslow’a göre ihtiyaçlar 5 ana grupta ayrılır. Öncelikli ihtiyaçlar FİZYOLOJİK yani fiziksel ihtiyaçlardır ki bu gruptaki ihtiyaçlar sırası ile nefes almak, beslenmek, su içmek, cinsel ihtiyaçlarını gidermek, uyumak, iç huzur (denge), dışkılamadır.
İkinci grup ihtiyaçlar GÜVENLİK ihtiyaçlarıdır ki bu grupta vücut güvenliği, çalışma güvenliği, ailenin güvenliği, sağlık, ait olan eşyaların güvenliğidir.
Üçüncü grup SEVGİ / AİDİYET ihtiyaçlarıdır. Arkadaşlık, aile, cinsel yaşam ve haz arayışı gibi ihtiyaçlar da bu gruptadır.
Daha bir çok grup var ama detaya girmeyeceğim. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini merak edenler, piramidin tüm ihtiyaç seviyelerini görmek isteyenler, internet üzerinden ufak bir araştırma ile bu çalışmaya ulaşabilirler. Maslow’un iddiası şudur ki ilk gruptaki ihtiyaçlar giderilmeden, bir sonraki ihtiyaç insanın aklına bile gelmez. Örneğin nefes alamayan bir insan ne kadar aç olursa olsun beslenme ihtiyacını önemsemez. Aç olan, belli bir süre beslenmeyen insan cinsel ihtiyaçlarını aklına getirmez vb… Örnekler arttırılabilir.
Mason’luk nedir, ne değildir zaten bu forumda bir çok alanda ve konuda tartışılıyor… Bu konu içerisinde tekrar tanımlamalara girecek değilim. Ama şu bilinmelidir ki Mason olacak kimsenin “zengin” olması beklenmez. Zenginlik başlı başına göreceli bir sıfattır. Kime göre zengin… Neye göre zengin… Sayın Tij’in alıntıladığı yazılarda belirtilen “fakir” tabirinden benim çıkarımım, kendisinin, ailesinin çeşitli öncelikli ihtiyaçlarını gideremeyen ya da ancak giderebilen bir kimsedir. Yukarıda kısaca özetlemeye gayret ettiğim gibi, zaten bu şekilde bir hayat sürdüren kişinin Mason’luk gibi bir beklentisi olmamalıdır. Lütfen bu pencerede değerlendiriniz. Yoksa Mason olmak için çok büyük bir zenginliğe sahip olmanız gerekmemektedir.
Bir üstadımdan duyduğum olay ile bitirmek isterim. Tam detay veremeyeceğim için kusura bakmayın, oldukça sadeleştiriyorum. Üstadım felsefi bir çalışma yapmak amacındadır. Kendi üstatlarından birine bu çalışmaya kalkışmadan önce danışır. Danışılan üstat sorar: Senin evin var mı? Cevap: Yok, kirada oturuyorum. Üstat der ki, sevgili kardeşim bana sorarsan önce dünya için çalış. Evini al. Ailenin geleceğini güven altına al. Daha sonra hayal ettiğin felsefi çalışma için niyetlen. Felsefi çalışmalarda insanın kendisi, ailesi ve dünyalığı için endişe duyması durumunda verim alması son derece zordur. Sen de tam verim almak istiyorsan önce geleceğe güven ile bak…
Bu söylemden “dünyalığımı yapmadan felsefe ile ilgilenmeyin mi demek istiyorsun” gibi bir soru gelmeyeceğini umudu ile bitiriyorum…
Bu yazı üzerine ben birçok şey yazabilirdim. Ancak önceliği katılmak isteyen diğer Forum üyelerine bırakmak istiyorum. Tek bir ricam var; konunun yozlaştırılmaması ve saptırılması. Öyle bir durumda ne yazık ki emekler boşa gidiyor.
Bu arada belki Sayın Rimor da konusunu biraz daha ayrıntılandırmak ister. Ne de güzel olur.