Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk ve Güzellik  (Okunma sayısı 9264 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 20, 2014, 09:23:23 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Benim sorum kisa hemde cok kisa olacak. Ama umarim cevabi bukadar kisa olmaz.


Masonlukta GÜZELLIK diye bir kavram varmidir.?

Varsa bu kavram neleri kapsar ve icerigi veya icerikleri nelerdir.?


Saygilarimla


Ocak 20, 2014, 11:05:41 ös
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Tij çok güzel bir soru sormuş.
Masonlukta "güzellik" kavramının önemli bir yeri vardır.
Korint sütunu aynı zamanda güzelliği temsil eder.
Ritüellerde güzellik kavramı geçer ve simgesel olarak bir çok anlama gelir. Mason bilim, akıl ve bilgelikle gerçeği arayan kişidir. Bu bağlamda yaptığı her iş, hareket ve düşünüş güzellik ve estetiği yansıtmalıdır.
Masonlukta bir kelimenin, sembolün birden çok anlamı olabilir. Bu bakımdan güzellik kavramı da bu şekilde değerlendirmelidir.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ocak 21, 2014, 07:43:15 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bir de Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nden bir parça alıntı yapabiliriz.

Masonluktaki her amaç, her ilke ve her uğraşı, mutlaka güzelliği arar. Çünkü, güzel olmayan ya da üzelliğe yönelmeyen hiçbir aşama ve gelişmeden “olumlu ve yararlı bir evrim” olarak söz edilemez.

Masonların evrensel amaçları, simgesel bir deyişle “Tüm insanlık için barış ve mutluluk ortamı olacak bir mabedin yapımı” olarak dile getirilmektedir. Bunun için gerekli olan “bilim, akıl ve bilgelik” ya da aklühikmet ve bunları bütünleyen güç (kuvvet), iyiye ve güzele yönelik değilse, güzellikler ile süslenmezse, bu simgesel mabet bir acı ve felaket zindanına dönüşebilir.

Güçsüz olan bilim, akıl ve bilgelik durağandır; işe yaramaz ve ortaya bir yapıt çıkarmaz. Güçlü olan bilim ve akıl ise, güzelliğe yönelik değilse, er ya da geç insanın ve insanlığın zarar görmesine neden olur.
Güzellik ile süslenmeyen güç, “sevgi”yi tanımayan ve sevecenliği bilmeyen bir “kaba güç” olmaktan öteye gidemez. Bilim ve akıldan destek alan böylesine bir güç, insanları ve toplumları kırımlara ve yıkımlara sürükler; yaşamın tüm sevinç ve mutluluklarını ortadan kaldırır; olumsuz tutkulara yol açar ve adaleti yok sayar ya da yok eder. Buna karşılık güç olumlu olarak kullanılıp sevgiyle, anlayışla, soylulukla, hakla ve sevecenlikle bezenirse, gerçeğin ve adaletin utkuya ulaşmasına yarar.

Deniyor.

Buyrun, irdeleyin...

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 21, 2014, 10:31:49 öö
Yanıtla #3
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

İşin asıl kaygı verici boyutu ise, gücü güzelliğe yönelik olarak kullanmayan kişilerin aslında kendilerini iyi bir insan, yaptıklarını da iyi birer davranış olarak görmeleridir. Bu ben-merkeziyetçi kişiler genellikle gücün güzelliğe yönelik olup olmadığına bakmadan, iyi-kötü ayırımı yapmadan güçlerini kullanırlar. Bunu yaparken de genellikle akıl ve bilgelikten değil, kendi duygularından, bilinç altlarındaki bastırılmış negatif geçmiş olaylardan, kibir, kıskançlık, hırs ve kızgınlıklarından beslenirler. Bu nedenle, her ne kadar kendileri iyi olduğunu düşünseler de, eylemleri yıkıcı etkilere yol açar. Mikro açıdan bakarsak, etraflarındaki insanları üzerler ama üzdüklerini kabul etmez, aksine suçu diğer insanlara atarlar. Makro açıdan bakarsak, yaptıkları eylemler toplumda infial yaratır, çoğu kez istenmeyen olaylara neden olur, hatta toplumsal geriye gidişi tetikleyebilir. Aslında insanlar pozitif/güzel duygu/davranışa sahip olanlar ve negatif/karanlık duygu/davranışa sahip olanlar şeklinde iki gruba ayrılmazlar. Tüm insanlar her iki (iyi/kötü - güzel/güzel olmayan) duygu ve davranış potansiyeline de sahiptir. Bu insanın kendi iç dünyasındaki bir savaştır... İnsan, hangi yönünü ortaya çıkararak yaşayacağına kendisi karar verir ve kendi seçtiği yöne dönük özelliklerini eğitebilir/geliştirebilir.

Bu bağlamda Sn. Adam'ın yazısındaki düşüncelere katılıyorum. Ancak günümüz dünyasında güzel ve iyi olana dönük insanları bulmak ve bunlarla etkileşime girmek çok zor. Çevremizde hiç Rahmi ve Abdürrahim yok ama bolca İbrahim, Ömer ve Sıtkı var. Ve ben bundan en üst derecede muzdaripim.
Live long and prosper.


Ocak 21, 2014, 12:11:21 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock güzellik kavramı üzerine güzel bir yazı yazmış. Güç, güzellik, yakın ve uzak çevre üzerine etkileri üzerine  ilişki kurmuş.

Ancak yazısını bitirirken bazı isimler üzerinden göndermeler yani anafor yapmış. Rahmi, Abdurrahim, Sıtkı, Ömer, İbrahim bu isimler rastgele seçilmemiş çünkü "ADAM OLMAK"kitabında geçiyor. Murat Özgen Ayfer'in "ADAM OLMAK" kitabını okuyanlar anlayabilir.

Burada herkes bu kitabı okumadığına göre Sayın Spock burasını biraz açmalı.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ocak 21, 2014, 02:28:04 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Asimov çok haklı... Bir süre geçtikten sonra değerli forum üyelerinin "bunlar kim?" gibi soruları gelir diye düşündüm. Daha sonra ikinci bir mesaj daha yazarak, bu karakterleri nereden alıntıladığımı bildirecektim, ancak Sn. Asimov daha önce davrandı. Bu anaforu yaptıktan sonra, kitapta adı geçen karakterleri mesajımda bilerek analiz etmedim. Çünkü isterim ki insanlar bu kitabı alıp okusunlar, burada benden öğrenmesinler. Öğrenirlerse, kitabı okumanın zevkini ellerinden almış olurum.

Ancak çok kısa bir şekilde anlatmak gerekirse şunlar söylenebilir:

Rahmi bir mentor. Kendini bilen, kendini çözmüş, üst düzey felsefe bilgisine sahip, olaylara çok daha geniş ve ayrıntılı perspektiften bakmayı bilen, iyi ile kötüyü ayırabilen, kendisinin de iyi bir insan olduğu belli olan, adam gibi bir adam. Kitabın yazarı ara sıra Rahmi ile buluşarak, gerek hayat üzerine gerek ise felsefi konularda (ki bu konular aslında masonluğu da yakından ilgilendiriyor) uzun ve derin tartışmalara girişiyor. İdeal devletten tutun da bireyin hak ve özgürlükleri, hayattaki amacın ne olması gerektiğine kadar uzanan geniş bir yelpazede birçok konuda bilgi alış-verişinde bulunuyorlar. Ancak bu etkileşimde Rahmi daha çok bir öğretmen pozisyonunda. Eksik olduğunu düşündüğü konularda yazara çalışma konuları vererek, yazarın önce kendi bilgi dağarcığını iyileştirmesini sağlıyor, ancak bundan sonra karşılıklı tartışma ortamına girmeyi uygun buluyor.

Rahmi daha sonra Abdürrahim'i de bu "çalışma grubuna" davet ediyor. Abdürrahim de yine üst düzey felsefe bilgisine sahip, zaman zaman konuları açıklama yönteminde Rahmi ve yazarımızdan ayrışabilen, "diyalektik" yaklaşıma daha çok değinilmesi gerektiğini düşünen, Rahmi'ye göre daha heyecanlı bir yapıya sahip bir başka iyi insan.

Rahmi = Master Yoda; Abdürrahim = Obi-Wan Kenobi; Yazarımız = Luke Skywalker.

Üç kafadar bir süre çalışma gruplarına devam ettikten sonra, Rahmi bu tartışmalardan faydalanabileceklerini düşünerek üç kişiyi daha çalışma grubu seanslarına davet ediyor. Bu kişiler İbrahim, Ömer ve Sıtkı. Bu arkadaşların felsefi bilgi düzeyi Rahmi, Abdürrahim ve yazarımıza göre epeyce geri seviyede. İlaveten, belli ki hem bu tür konulara karşı olan ilgi seviyelerinde, hem de konuları tartışma yaklaşım ve usluplarında farklar var.

Aradan bir süre geçtikten sonra İbrahim, Ömer ve Sıtkı kötü bir şey yapıyorlar ve ......................... Yine belli ki "adamlıklarında" da gerekli seviyeyi tutturamamışlar.

Gerisi kitapta.  ;)
Live long and prosper.


Ocak 21, 2014, 04:46:03 ös
Yanıtla #6
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

Güzellik ve hakikat ilişkisini ele alırsak Platon'a göre güzellik ve doğruluk aynıdır. Her ikisi de varlığın özüdür. Kant'a göre ikisi ayrıdır, bir yargının, bilginin bir özelliği olan doğruluk akılla bilinebilir. Doğruluk kavram ve soyutlanma ile ilgilidir. Güzellik ise, aklımızdan çok duygularımıza ve hayal gücümüze dayanır. Güzel olan şey somuttur. Doğruluk bir mantık yargısı, güzellik ise bir değer (beğeni) yargısıdır.

Peki Kant'ın bu fikrine göre, bu mantığın beğenisi nedir ? Doğruluğun güzelliğimdir ?

Güzel karşısında heyecanlanırız. Soyut ya da somut.

Masonluk'ta 'güzel' olan, ışığı aramaktır. Işığı arayanlar bu güzelliğin farkındadırlar.

Masonluk, sembollerle açıklanabilen, allegoriler perdesi arkasına gizlenmiş, iyi ahlak sistemidir.

Peki nedir İyi ile güzellik arasında ki bağlantı ?

Platon’a göre, iyi ideaların ideasıdır. Bundan dolayı zorunlu olarak güzellik, iyilik ideasından pay alır. Dolayısıyla iyilik ve güzellik özdeş ve aynı şeylerdir.

Saygılarımla
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Ocak 21, 2014, 06:29:56 ös
Yanıtla #7
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock'a açıklaması için teşekkürler.
Ben de metafor yerine anafor demişim. Özür dilerim.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ocak 22, 2014, 11:45:58 öö
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 121
  • Cinsiyet: Bay

Güzellik ile süslenmeyen güç, sevgiyi anlamlandıramayan ve sevecenliği bilmeyen bir "kaba güç" olmaktan ileriye gidemez. Bilim ve akıldan destek alan böyle bir güç, insanları ve toplumları karmaşaya ve yıkımlara sürükler; yaşamın tüm sevinç ve mutluluklarını ortadan kaldırır; olumsuz tutkulara yol açar ve adaleti yok sayar ya da yok eder. Buna karşılık güç olumlu olarak kullanılıp sevgiyle, anlayışla, soylulukla, hak ve sevecenlikle örtülürse, gerçeğin ve adaletin başarıya ulaşmasına yarar sağlar.
Masonluktaki her tasarım ve yapılan her bir çalışma, insanın ve insanlığın faydasına, barış ve esenliğine, güvenliğine, iyilik ve mutluluğuna yönelmelidir. Bunun için de, güç edinmeyi isterken bilinçli olmak, edinilen gücü de iyi ve doğru bir şekilde kullanıp güzellikle donatmayı başarmak gereklidir. Güç özgürlüktür fakat güzele yönelik olarak hareket etmeyen güç yok oluşu getirir.

Saygılar.
"Bir tapınaktır dünya, direklerinden akan

Anlaşılması güç, karışık sesler duyulur..."


Ocak 30, 2014, 08:31:32 ös
Yanıtla #9
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Bir kac soru.

Güzellikle  insanin iyi olmasi arasinda bir iliski kurulabilirmi?

Masonluktaki güzellik anlayisi bunuda kaplarmi?

Güzellik Matamatiksel yani sayilarla aciklanilabilirmi?

Geometri ile güzellik arasinda bir iliski varmi?

Veya geometrik sekillerle güzellik aciklanilabilirmi?

Masonlukta böyle sekkiller kullaniliyormu?

Saygilar



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
7452 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 13, 2007, 03:52:13 öö
Gönderen: nietzsche
7 Yanıt
10180 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 12, 2007, 12:57:53 öö
Gönderen: paragon
8 Yanıt
18463 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
1 Yanıt
9725 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2008, 02:54:49 ös
Gönderen: Isis
MASONLUK VE GUL

Başlatan bilmeliyimgalilei Evrensel Masonluk

2 Yanıt
9145 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2008, 01:22:06 ös
Gönderen: bilmeliyimgalilei
29 Yanıt
28277 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 04:18:47 öö
Gönderen: Waldow
3 Yanıt
10539 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2011, 09:51:07 ös
Gönderen: Cin Ruhi
25 Yanıt
21693 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 09:52:24 öö
Gönderen: peacewings
36 Yanıt
15671 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2012, 11:37:58 öö
Gönderen: ceycet
4 Yanıt
2666 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2015, 07:48:20 öö
Gönderen: Melina