Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Camdaki titreşimler....Sesleri dinlemek.  (Okunma sayısı 4116 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 10, 2015, 01:58:31 ös
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 426
  • Cinsiyet: Bay

      Odada konuşan birinin seslerinin, odanın camında mikro ölçekli titreşimler bıraktığını var sayarsak, bu titreşimleri algılamak için uzaktan  cama odaklanan bir mekanizma yapıla bilirmi.? Olabilirmi diye düşündüm.bilimsel olarak mümkünmüdür?
   
    Araştırmama ragmen bir ibare bulamadım.
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2015, 02:08:06 ös Gönderen: GOASISG »
ܚܠܐ -ܕܡܐ- -ܩܪܒܐ


Kasım 10, 2015, 05:27:08 ös
Yanıtla #1

ses belli bir frekansta yayılır.bu da onun dalga boyuyla ilişkilidir.en basitinden anlatmak gerekirse radyo dalgaları,gama ışınları,vs vs... diye renklere göre sıralanmış frekanslar tablosu vardı eğer fizikle uğraşırsanız hatırlarsınız.
yapılabilinir mi tabii ki de yapılabilinir.neler mi olmalıdır?
1.etrafta duyulan duyulmayan bir çok ses vardır.daha doğru frekans.buzdolabından,sivrisineğe kadar.tüm bunları tek tek analiz etmeniz gerekecek.
2.bu analizden sonra ulaşmak istediğiniz frekansları seçeceksiniz ve bu frekanslar yumağından ayrıştıracaksınız.
3.bu ayrışımı yapabilmeniz için de insan sesi frekansına duyarlı bir makina tasarlanmalıdır.fakat! sadece insan sesi midir o frekansta olan.tabii ki hayır.işte bu noktada bozulmalar,tv deki o meşhur karıncalanmalar* olacaktır.bu sıkıntıdan kurtulmanızın tek yolu dinleyeceğiniz sesin karakteristik özelliğini kaydetmenizdir.
4.günümüzdeki tapelerden bir örnek vermek gerekirse,hepsi tek frekanstadır,telefon ağı üzerinden kaydedilir ki başka frekans işin içine giremez.lakin dinledikçe görürüz ki seslerde canlılık,gerçeklik* durumu vardır. ancak siz cama bu düzeneği yerleştirdiğinizde aynı güzelliği bulamayabilirsiniz babacıklarım.
5.her şeyden önce de günümüz teknolojisinde böcek diye adlandırılan bir alet vardır ki,özellikle çok ciddi hesapların olduğu ilişkilerde kullanılan böcekler şu an yapmak istediğiniz şeyi yapabilecek güçteler.ancak sorunuz o seslerin titreşimini kaydedip size ulaştıracak bir makina olduuğundan  böcek de cama yerleştirilebilinir diyorum sivri zeka örneği göstererek:)
titreşim,dalga,frekans,dalga boyu,yayılım,rezonans...gibi konular üzerine okuma yapmanızı rica ederim.
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2015, 05:29:36 ös Gönderen: hyperbolic metamaterial »
kalite çöplükte aranmaz.


Kasım 10, 2015, 05:38:30 ös
Yanıtla #2
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 426
  • Cinsiyet: Bay

   

  Cama birşeyin yerleştirilmesinden bahsetmiyorum,EMFA lar ve EMFE ler var zaten böcekle filan olmaz o işler. odada konuşanların seslerini,camda yarattığı titreşimi algılayan bir aletten bahsediyorum, uydudan dahi odaklana bilerek çalışan.
 
   Bide babacıklarım diye hitap ayıp gibi durdu.
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2015, 05:53:08 ös Gönderen: GOASISG »
ܚܠܐ -ܕܡܐ- -ܩܪܒܐ


Kasım 10, 2015, 06:38:48 ös
Yanıtla #3

içimden öyle yazmak geldi.nasıl algıladığınıza bağlı.herkesin genel ahlak anlayışına uygun şeyler kaleme almaya çalışmadım sizin için çalışırım bir dahakine.
meseleye gelirsek şimdi ne yapmaya çalıştığınızı daha iyi anladım.ilerleyen saatlerde konuyla ilgili detaylı şeyler yazmayı planlıyorum.
bilginizin yüzeysel olmadığını görmek sevindirici.
kalite çöplükte aranmaz.


Kasım 11, 2015, 08:31:21 öö
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 886
  • Cinsiyet: Bay

Basit.

İhtiyaç listesi :

Bir adet lazer pointer.

Bir adet ışık sensörü. Neye benzediğini görmek için link.
http://www.sertandeniz.com/wp-content/uploads/2015/01/ldr1.jpg

Bir de sesi dinleyebileceğiniz amplifikatör.

Işık sensörü mikrofon girişine takılır. Basit bir kablo bağlantısı. Mikrofona girmesi gereken iki kablo ucu, mikrofon yerine ışık sensörüne bağlanır.

Lazer pointer cama odaklanır ve geri yansıma ışık sensörüne denk gelecek şekilde ayarlanır.
Cam içeride oluşan sesten dolayı titredikçe geri dönen lazer bunu ışık sensörü sayesinde sese çevirir.

En basit hali ile lazer ile uzaktan cam dinlemesi bu şekilde yapılır.


Kasım 11, 2015, 10:01:43 öö
Yanıtla #5
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 16
  • Cinsiyet: Bay

Zaten bu şekilde ses dinleme cihazları var :)
-Arayınca onu bulamazsın-


Mart 13, 2016, 07:33:54 ös
Yanıtla #6
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 45
  • Cinsiyet: Bay

      Odada konuşan birinin seslerinin, odanın camında mikro ölçekli titreşimler bıraktığını var sayarsak, bu titreşimleri algılamak için uzaktan  cama odaklanan bir mekanizma yapıla bilirmi.? Olabilirmi diye düşündüm.bilimsel olarak mümkünmüdür?
   
    Araştırmama ragmen bir ibare bulamadım.

Merhaba sayın GOASISG
Bahsettiğiniz şekilde, lazer ışığından yararlanarak  çalışan dinleme cihazları mevcuttur. Bu yöntemde, bir lazer ışığı demeti dinlenilecek odanın pencere camına yönlendirilir. Camdan geriye yansıyan ışık, ışığa duyarlı bir sensör (algılayıcı)  tarafından minik "elektrik akımı değişikliklerine" dönüştürülür. Elektrik akımları da elektronik yükselticiler tarafından bir kulaklığı, hatta bir hoparlörü çalıştırabilecek seviyelere kadar yükseltilir. İstenirse kayıt da yapılabilir elbette. Sistem kabaca böyle çalışır.
Odanın içerisindeki sesler lazer ışığının üzerine şöyle binerler;
Bir odanın pencere camları oda içerisindeki ses titreşimleri tarafından "küçümsenmeyecek derecede" titreştirilir. Cama odaklanan lazer ışığı, önceden belli bir frekansta modüle edilmiştir. Modüle etmek, modülasyon,  teknik terimlerdir. Herkesin anlayacağı şekilde açıklamak gerekirse şöyle anlatmaya çalışayım; Lazer ışığı sürekli, sabit bir genlikte (kuvvette) değil de, darbeler halinde gönderilir. Örneğin, saniyede 100.000 darbe gönderilebilir. Bu durumda, gönderilen lazer ışık darbelerinin frekansı (saniyedeki sıklığı) 100.000 Hertz'dir denir. Bu da 100 kilohertz'e tekabül eder. Darbeler arasında geçen süreye de periyod denir. 100 kHz frekansındaki ışık darbelerinin arasındaki süre (periyod) 1/100.000 saniyedir (bu da 10 mikro saniye demektir). Dinleme yapan tarafın gönderdiği lazer ışık paketleri (darbeleri) cama doğru saniyede 100.000 paket olarak, diğer bir deyişle aralarında 10 mikro saniye zaman aralığı olacak şekilde gelirler ama titreyen camdan geriye yansıtıldıklarında artık saniyedeki ışık darbesi sayısı (frekans) ve darbeler arasındaki zaman aralığı (periyod) değişmiştir. Herhangi bir anda camda oluşan titreşim cam levhayı lazer ışığının geldiği yöne doğru hareket ettirmişse yansıyan darbenin periyodu küçülür (frekansı büyür), bunun aksi olmuşsa, yani titreşen cam levha gelen ışık darbesinden uzaklaşmışsa periyod büyür (frekans küçülür). Buna "doppler efekti" denir. Bu durumda geriye yansıyan ışık darbelerinin (paketlerinin) frekansı değişmiş olur. Herhangi bir elektriksel işaretin frekans değişikliklerini detekte eden (algılayan, çözen) detektörler (diskriminatörler) vardır. Geri dönen ışık paketlerinin periyodundaki (dolayısıyla frekansındaki) değişikliklerin detektörler vasıtasıyla elektriksel titreşimlere dönüştürülmesi sonucunda elde edilen işaretler camdaki titreşimlerin (odanın içindeki seslerin) tekrarıdır. Bu arada, bahsettiğim 100kHz değerindeki frekans, lazer ışığının frekansını değil, lazer ışığının darbelerinin (paketlerinin) frekansını ifade etmektedir. Bu kısa açıklama umarım yararlı olmuştur. Saygılarımla.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2759 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2011, 03:08:55 ös
Gönderen: Pagan
0 Yanıt
1545 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 14, 2015, 07:44:51 ös
Gönderen: MEDUSA